Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Türkiye'de 2020'den beri dikkat çeken yerli sağlık yatırımları

  • Konbuyu başlatan Candeğer Muradoğlu
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
C

Candeğer Muradoğlu

Misafir
Covid-19 pandemisi başladığından beri sağlık girişimleri ve bu girişimlere yapılan yatırımlar teknoloji dünyasının en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Bu dönemde hastaneye erişimin zorlaşması, klinik çalışmaların devam etmesindeki sorunlar nedeniyle sağlık uygulamaları tanıdan tedaviye birçok alan dijital bir dönüşüme girdi. Bu da pandemi sürecindeki sağlığa erişim krizini atlatmak da etkili oldu

2019'da 175 milyar dolar olan dijital sağlık sektörünün 2025 yılına kadar 660 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Statista'ya göre 2010 yılında dijital sağlık sektörüne sadece 1 milyar dolar yatırım yapıldı. Dijital sağlık sektörü özellikle ABD'de oldukça geniş yer buldu.

Dijital sağlık platformları özellikle uzaktan hasta izleme, yapay zeka, blokzincir, makine öğrenimi, Internet of Things, giyilebilir teknoloji, sanal ve artırılmış gerçeklik, büyük veri analitiği, ses tanıma, chatbot, robotik teknoloji, mobil uygulamalar, biyobaskı ve nöroteknoloji gibi teknolojileri kullanıyor.

Türkiye ölçeğinde dijital sağlık alanında yapılan yatırımlar dikkat çekiyor. 2020'nin Mart ayından beri Türkiye'de faaliyet gösteren dijital sağlık girişimleri özellikle Türk yatırımcılardan yatırım almayı başardı.

2023 yatırımların altın yılı olmaya aday​


Geçen ay yapılan iki yatırım dikkati çekiyor. Biri yaklaşık bir hafta önce gerçekleşti. Pratisyen hekimlere anlık vaka danışma uygulaması For Physician, 7,52 milyon lira değerleme üzerinden tohum öncesi yatırım aldı. 7,52 milyon lira değerleme üzerinden yapılan yatırım, Geometry Venture Development liderliğinde gerçekleşti. Yatırım turuna Geometry Venture Development, Alesta Yatırım ve Mehmet Yüksel Yazıcı katıldı. Yatırımla birlikte For Physician hisselerinin toplam yüzde 6,25'i yatırımcılarına aktarıldı.

Yusuf Bayram Tuğlu ve Kübra Kablan Tuğlu tarafından kurulan For Physician, Ocak 2023 yılında piyasaya sürüldü. Uygulamaya üye olan pratisyen hekimler, önlerine gelen vakalara uzman hekimlere anında danışıp yorum alabiliyor. Uygulamanın Haziran'da İngiltere, Avustralya ve Kanada'daki sağlık profesyonellerinin kullanımına sunulması hedefleniyor.

Genom teknolojileri üzerine odaklanıyor​


Bir diğer yatırım ise genom teknolojilerine odaklanan yerli girişim PhiTech'e yapılan idi. 3 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım alan şirketin ilk yatırım turuna İstCapital, Omurga Teknoloji GSYF ve çok sayıda iş insanı katıldı. Yatırım turuna katılan isimler arasında Aytül Erçil, Candan Karabağlı, Cengiz Aydın, Emine Erdem, Neşe Gök, Ömer Aras, Selen Kocabaş, Sena Nomak ve Temel Güzeloglu vardı. Alınan yatırım, yurt dışı yapılanmaları ve gerçek hasta verileriyle devam eden Ar-Ge sürecini hızlandırmak için kullanılacak. İkinci yatırım turunun bu yıl içinde olması planlanıyor.

Yerli sağlık girişimi üç akademisyen Saliha Durmuş, Tunahan Çakır ve Erdoğan Sevilgen tarafından kuruldu. PhiTech, DNA ve RNA dizi verilerini işleyen yapay zeka destekli bir klinik karar destek sistemi geliştiriyor. Nadir genetik hastalıklarda yıllar alabilen tanı süreçlerine karşı erken ve doğru tanıyı hedefleyen girişim, RNA’nın tanı gücünü klinik uygulamaya taşıyan biyoinformatik (veri işleme) çözümleri sunmak için çalışıyor.

Şubat ayında ise Alesta Yatırım, lipozomlar üzerine yüksek teknoloji geliştiren bir girişime yaptığı yatırımla gündeme geldi. Alesta Yatırım ve Ciel Laboratories arasında gerçekleşen yatırımın 5,64 milyon TL değerleme üzerinden gerçekleşti. Ciel Laboratories tarafından yapılan açıklamalara göre alınan yatırım, Ar-Ge süreçleri ve ekipmanlar için kullanılacak.

Ciel Laboratories, lipozomal enkapsülasyon yöntemiyle ilaç etken maddeleri, gıda takviyeleri ya da kozmetik aktif maddelerinin yüksek verimle hedefine ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor. Lipozomlar üzerindeki çalışmalarına devam eden Ciel Laboratories'in ilk ürünü ise kozmetik dikeyinde.

Ocak ayında ebeveynlere çocukları için online uzman desteği sağlayan Kidolog, 600 bin dolar yatırım aldı. Kidolog'un 600 bin dolarlık yatırımının 7,5 milyon dolar değerleme üzerinden gerçekleşti. 600 bin dolarlık yatırım turuna katılan yatırımcılar arasında ise Alesta Yatırım, Founder One, TT Ventures, İTÜ ARI Teknokent ve Kumkaya Makina'nın yanı sıra Ceyda Düvenci, Yiğit Çavuşoğlu, Emre Gerçek ve Sercan Akkaş gibi bireysel yatırımcılar da bulunuyor.

Mayıs ayında 21 milyon TL değerleme üzerinden yatırım alan şirket, 2021 yılının Temmuz ayında 3 milyon TL değerleme üzerinden aldığı tohum yatırımla gündeme gelmişti.

Kidolog çocuk gelişim uzmanları, psikologlar, emzirme danışmanları, diyetisyenler, ergoterapistler, fizyoterapistler, özel eğitim uzmanları, doulalar ve dil konuşma terapistleri ile yetişkin psikologlarından oluşan kadro ile online 7/24 canlı uzman desteği sağlıyor.

2022 beklenenin altında kaldı​


Aralık 2022'de yerli biyoteknoloji girişimi Massive Bio, 16,5 milyon dolar yatırım alarak B Serisi yatırım turunu kapattı. ABD merkezli şirketin yatırım turuna Revo Capital liderlik etti. 16,5 milyon dolarlık yatırım turunun diğer katılımcıları arasında PaigeAI Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Turnacioglu, DEG, IFC, TFS Services, ImpactAssets ve SiteGround Capital yer aldı.

Massive Bio; Dr. Selin Kurnaz, Çağatay Çulcuoğlu ve Dr. Arturo Loaiza-Bonilla tarafından New York'ta kuruldu. 2021 yılından itibaren Türkiye'de faaliyet göstermeye başladı. Şirket, Next Generation Sequencing (NGS) (yeni nesil dizileme) diğer adı Massively Parallel Sequencing (büyük çaplı paralel dizileme) testi yoluyla kanser hastalarına doğru zamanda, uygun ölçekte ve kişiselleştirilmiş hizmet sunuyor.




Şirket, Haziran ayında 9 milyon dolar yatırım aldığını duyurmuştu. Yatırım turu DEG'in katılımıyla Revo Capital ve PaigeAI'in yönetim kurulu başkanı Kenan Turnacioğlu tarafından yönetilmişti. Açıklanan bilgiye göre 9 milyon dolarlık yatırım, şirketin küresel operasyonlarını genişletmek, pazarlama faaliyetlerini yoğunlaştırmak ve büyük veri destekli yeni ürünler geliştirmek için kullanılacağı söylenmişti.

2022'nin Mayıs ayında GlaucoT, 44,37 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı. Alesta Yatırım ise ilave 1,22 milyon TL bedelle birlikte şirketteki payını yüzde 5,67 seviyesine çıkardı. Göz tansiyonunu (Glokom hastalığı) tedavi etme hedefi ile kurulan bir girişim 2021'in Eylül ayında ise 12,7 milyon TL değerleme üzerinden yatırım almıştı.

Geliştirdiği giyilebilir tıbbi cihazın belgelendirilmesi için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan aldığı onayla halen klinik çalışmalarına devam eden GlaucoT, uzun yıllar sağlık sektöründe çalışan Elektronik Mühendisi Veysel Özkapıcı ile Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdulkadir Oduncu tarafından kuruldu.

Online terapi platformları önem kazandı​


2022'nin Kasım ayında online psikolojik danışmanlık hizmeti sunan bir girişimi Hiwell, 11 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. Şirket, 2021 yılının Nisan ayında aldığı 4 milyon TL yatırım ile gündeme gelmişti. Hiwell'in yatırım turuna ise şirketin eski yatırımcısı konumunda bulunan Boğaziçi Ventures haricinde Eksim Ventures, Sankonline, Deniz Devrim Cengiz, Kerem Ülgen, Kağan Etka Yörük, Dr. Hüseyin Başçiftçi, Senih Mete Dal, Emirhan Sancak ve Mustafa Kemal Cılız gibi isimler de katıldı.

2019 yılında Ali Ozan Özçiçek tarafından İstanbul'da kurulan Hiwell, bulunduğunuz noktadan klinik psikologlardan online psikolojik danışmanlık almanıza olanak sağlayan bir girişim olarak hizmet veriyor. Hiwell Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerinde online terapi sunuyor.

Hiwell'e yapılan yatırımdan beş ay sonra yani 2021'in Kasım ayında yerli sağlık girişimi Vivoo, Draper Associates liderliğinde 6 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. 2017 Eylül ayında Miray Tayfun ve Gözde Büyükacaroğlu tarafından kurulan sağlık girişimi Vivoo, A serisi yatırım turunda Draper Associates liderliğinde 6 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna ONCE Ventures, Revo Capital, 500 Startups, Global Ventures ve Halogen Ventures katıldı.

Bu arada şirket tohum öncesi yatırım turunda da 500 İstanbul 120 bin dolarlık yatırım almıştı. Daha sonrasında şirket, Draper Associates, Halogen Ventures, Techstars, Bayer Pharmaceuticals, Hande Enes ve Zeynep Zorlu tarafından desteklenmeye devam etmişti.

2021’in Temmuz ayında Evimdekipsikolog.com, Alesta Yatırım’dan 525 bin TL yatırım aldı. Psikolojik danışmanlık almak isteyenlere, her yerde erişilebilir, kolay ve uygun maliyetli uzman desteği sağlayan dijital bir platform olarak karşımıza çıkan Evimdekipsikolog.com, Eylül 2020’de de yatırım Keiretsu Forum Türkiye melek yatırımcıları tarafından yapılmıştı.




Psikolojik destek almak isteyen bireyler ile psikologları lokasyondan bağımsız olarak buluşturan Evimdeki Psikolog, 2018 yılında Aynur İlhan tarafından İstanbul'da kuruldu.

2020'de yatırımlar daha yavaş ilerledi​


Ocak ayında Inofab Sağlık Teknolojileri A.Ş. yani Spirohome, Re-Pie Portföy Yönetimi'nin büyüme potansiyeli yüksek girişimlere yatırım yapmak amacıyla kurduğu Birinci Karma Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile TTGV'nin Teknoloji Yatırım-TTGV1 Fonu ve FarkLabs-LifeSciences'tan yatırım aldı. Inofab, geçtiğimiz haziran ayında da klinik araştırmalar alanında dünya lideri olan ERT’den ve KAREL'den 100 milyon TL değerleme ile yatırım almıştı. Şirket, 2018 yılında Aynur İlhan tarafından İstanbul'da kuruldu.

KOAH ve astım hastaları için mobil sağlık platformu olarak hizmet veren şirket, geliştirdiği solunum sağlığı takibi teknolojilerini 50 ülkede kullanıcılar ile buluşturdu. Ayrıca 15 ülkede kurduğu distribütörlük ağı ile bölgesel ihtiyaçları yakından karşılamaya ve sağlık sisteminde sürdürülebilir iş modelleri kurmaya devam ediyor.

ODTÜ Teknokent’te girişimciler Merthan Öztürk ve Kerem Yaşar tarafından kurulan Inofab, Spirohome markası adı altında solunum hastalıklarına odaklı dijital sağlık teknolojileri sunuyor. Inofab, Spirometre ve Spirocloud adı altında geliştirdiği uzaktan takip çözümleri ile akciğer fonksiyonlarını ölçerek astım, KOAH ve kistik fibrozis gibi kronik solunum hastalığı olan kişilerin, ev ortamında tedavilerini sürdürmelerini sağlıyor. Ayrıca Covid-19 salgını döneminde daha da çok anlam kazanan uzaktan takip çözümleri sunuyor.

Haziran 2020 yerli meditasyon girişimi Meditopia, 60 milyon dolar değerleme üzerinden 15 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırımdan bir ay önce uygulama analiz firması Sensor Tower'ın paylaştığı bilgilere göre; günümüzün en popüler 10 meditasyon uygulaması arasında listelendi. Şirket; Ali Murat Ceylan, Berk Yılmaz ve Fatih Mustafa Çelebi tarafından kuruldu.

Meditopia'nın yatırımcıları arasına ABD'den Vela Partners, Almanya'dan Atlantic Labs, Teknasyon Kurucu Ortakları Burak Sağlık, Mustafa Sevinç, Mustafa Vardalı, Alper Akcan, Sinan Güler ve Murat Balcı yer alıyor. Girişim, 2017 yılında StartersHub katılımıyla 180 bin dolar yatırım alan Meditasyon, 50 bin kullanıcıya ulaştı

Şirketin kurucularından Berk Yılmaz, bu sene başarılı girişimlerin dönüm noktalarını mercek altına alındığı Girişimci ile O An serisinin İkinci sezonun ilk bölümüne konuk oldu.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.