Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Bir airdrop ve hack hikayesi: ApeCoin

İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
T

Tuğçe İçözü

Misafir
BAYC'nin yaratıcılarının yeni token projesi ApeCoin'in tüm detaylarını dün sizlerle paylaşmıştık. Dün düzenlenen Airdrop esnasında hackleme yaşanırken, ApeCoin fiyatlarında ciddi seviyede düşüş gerçekleşti. ApeCoin fiyatı bir gün içinde 39.40 dolardan 8 dolara düştü.

(1/3) Airdrops: A Brief History pic.twitter.com/UWMh5dqVmt

— JUSTIN // BrainDrops: A Platform for AI-Gen Art (@justintrimble) March 17, 2022



CoinMarketCap'teki bilgilere göre ApeCoin, 2.03 milyar dolar piyasa değeri ile kripto para büyüklüğü açısından 49. sırada yer alıyordu. ApeCoin'in dolaşımda olan kripto para miktarı 277.5 milyon olarak öne çıkıyor. Daha iyi anlaşılması açısından Bitcoin'in dolaşımda olabilecek maksimum kripto para miktarının ise 21 milyon ile sınırlı olduğunu belirtelim.

ApeCoin'in son 24 saatlik işlem hacmi ise 9 milyar 281 milyon 218 bin 925 dolar olarak öne çıkarken, pazar değeri 4,4 milyar dolar olarak kendini gösteriyor.

Airdrop hacklenmesinin detayları​


Sözleşmelerde gerçekleşen güvenlik açıklarını paylaşmasıyla tanınan KumpirMafyas hesabının paylaştığına göre, saldırgan, BYAC tokenlarını ,flash kredi ile ödünç aldı. Bu işlemin akabinde krediye BYAC NFT'lerini almak için kullanan hacker, AirDrop APE tokenını talep etmek için BYAC NFT'lerini kullandı.

1️⃣ APE airdrop da neler oldu?

İlk flash kredi saldırısı gerçekleşti

Saldırgan, BYAC tokenlarını ,flash kredi ile ödünç aldı ve ardından BYAC NFT'lerini almak için kullandı. Ardından,AirDrop APE tokenını talep etmek için BYAC NFT'lerini kullandı
⬇️⬇️Ethereum Transaction Hash (Txhash) Details | Etherscan

— Smart Contract (@KumpirMafyas) March 17, 2022



Bu adımların ardından flash krediyi iade etmek için BYAC NFT'yi kullanarak BYAC mintledi ve airdrop APE tokenları aldı.

KumpirMafyas'ın paylaştığına göre, saldırıya sebep olan şey, AirDrop'un bir kullanıcının NFT'yi tutma süresinin uzunluğunu dikkate almaması olarak öne çıkıyor. Yani, yalnızca bir kullanıcının o sırada NFT'ye sahip olup olmadığını dikkate alıyor.

Dün paylaştığımız tokenomics kapsamında ApeCoin'in yüzde 47'sinin zaman içinde DAO'nun "ekosistem fonu" olarak dağıtılacağını aktarmıştık. Bu noktada küçük bir parantez açmakta fayda var. Aslında paylaşılan belgelerde token'ın yüzde 62'si ekosistem fonu olarak ayrılıyor. Ancak bu fonun 150 milyonluk kısmı yukarıda bahsettiğimiz üzere BAYC ve MAYC sahiplerine ait.


90 bin dolar kazanç yakalayan BAYC sahibi​


Yaşanan dalgalanmalar ve fiyat düşüşlerine rağmen, Airdrop'tan karlı çıkan BAYC sahipleri de gündeme geldi. Fortune'un paylaştığına göre, 29 yaşındaki Rahim Mahtab, geçen yıl yaklaşık 1.700 dolara aldığı Bored Ape NFT'sini Airdrop esnasında ApeCoin satışı ile 90 bin dolarlık kazanç yakaladı.

90,000 USD airdrop !!!! Thankyou @BoredApeYC

I bought my ape at 0.50, i dont not come as a big whale, i got lucky, being present in the web3 space everyday for more than one year is all i did !!!

— Rahim Mahtab (@Rahim_mahtab) March 17, 2022



Nathan Head de tıpkı Rahim Mahtab gibi, bu şanslı isimler arasında yer aldı. 25 yaşındaki Head, 4 bin 100 dolara satın aldı. Nathan Head, Airdrop ile 75 bin dolar kazanç elde etti.

My BAYC + BAKC airdrop amount rn, I honestly don't know what to do this is a lot of money 🥺 pic.twitter.com/I3EJc4HvRq

— 🏝nathanhead.eth🏝 (@NathanHeadPhoto) March 17, 2022



Yine de herkes Nathan ve Rahim kadar şanslı değildi. Coidesk muhabiri Andrew Thurman, 279 bin dolar değerinde Ethereum'u metamask üzerinden satıp ApeCoin alan bir kişinin hesabını paylaştı. Thurman, bu kişinin kararı için "45 dakika içinde yüzde 90 zarar." yorumunu yaptı.

The $APE tokens this address spent 9k on are currently worth ,200

Over 90% loss in 45 minutes https://t.co/ym6gBXKE00

— Andrew T (@Blockanalia) March 17, 2022



Aslında "satmadıysan zararda değilsin" yaklaşımı üzerinden hesabın henüz zararda olmadığını söyleyebiliriz. Öte yandan tanınmış projelerde yer alan güvenlik açıkları, NFT projelerine olan güveni sarsmaya devam ediyor. Görünen o ki; NFT yatırımcılarının, sözleşmelere NFT üreticileri kadar hakim olması gerekiyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.