Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Windows Ve Linux Hosting Arasındaki Farklar

  • Konbuyu başlatan Aysu
  • Başlangıç tarihi
A

Aysu

Misafir
Sitenizi başlatmadan önce, bir hosting platformuna karar vermelisiniz. Şirketin özelliklerinin yanı sıra, sunucularının işletim sistemini (OS) de düşünmek isteyebilirsiniz, bu genellikle iki seçeneklidir. Linux Hosting ve Windows Hosting.

Sunucunuzun işletim sistemi, davranış şeklini etkileyebilir. Linux ve Windows, tüm web siteleriyle uyumlu olmayabilecek farklı teknolojiler kullanır. Doğru işletim sistemi size yardımcı olacaktır bu yüzden hedeflerinizi analiz etmek çok önemlidir.

Bu makalede, bir sunucu işletim sisteminin ne olduğunu açıklayacağız. Ayrıca kararlılık, geliştirme araçları ve kullanım kolaylığı açısından Linux ile Windows Hosting arasındaki farklardan da bahsedeceğiz.

Her kişisel bilgisayarın bir işletim sistemine ihtiyacı olduğu gibi, sunucunuz da bir işletim sistemi üzerinde çalışır. Çoğu kullanıcı, özellikle basit bir web sitesi kurmak istiyorsanız, bununla ilgilenmek zorunda değildir. Ancak, sunucu yapılandırmasına veya ağ altyapısında daha derine inmeye karar verdiğinizde, mevcut farklı seçenekler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Çoğu zaman Linux, siteniz için varsayılan sunucu işletim sistemi olacaktır. Web barındırma dünyasında yüksek bir itibar kazanmış bir sistemdir. Ayrıca cPanel ve Plesk ile uyumludur.

Windows ve Linux Hosting Arasındaki Farklar 1


Linux Hosting Özellikleri

  • Kararlılık: Sistem, güvenilirliği ile ün kazanmıştır.
  • Esneklik: Linux herhangi bir ortama uyum sağlayabilir.
  • Güvenlik : Linux, açık kaynak olduğu için güvenli kabul edilir.
  • Düşük maliyet: Sağlayıcınız ek lisans maliyetlerini atladığından, büyük olasılıkla daha ucuz hosting planlarından yararlanacaksınız.

Windows ise PC kullanıcıları için en popüler masaüstü işletim sistemidir. Web hosting bağlamında, bunu bir Windows Server ürünü olarak duymuş olabilirsiniz.

Windows ve Linux Hosting Arasındaki Farklar 2


Windows Hosting Özellikleri

  • Kullanım kolaylığı: Windows’un daha az deneyimli kullanıcılar için bile kurulumu ve yapılandırması kolaydır.
  • Geliştirici dostu ortam: Web uygulamaları geliştirmek ve .NET çerçevesini kurmak Windows ile kolaydır.

Paylaşılan bir barındırma planına kaydolursanız, işletim sistemi seçeneğiniz olmayacağını unutmayın.

Tercih ettiğiniz ana bilgisayarın sunduğu işletim sistemi ile de sınırlı olabilirsiniz. Turkticaret.net Hem Linux hem de Windows hosting sunan bazı sağlayıcılar arasında yer alır. Detaylı bilgi için Turkticaret.net web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Windows ve Linux Hosting Arasındaki Farklar 3


Neden Linux Vs Windows ?


Bazı web uygulamaları Linux veya Windows sunucuları ile uyumlu olmayabilir. Genel olarak, dikkat etmeniz gereken ana nokta, yüklemek istediğiniz yazılım türü olmalıdır.

Örneğin, bir Sharepoint veya Exchange sitesi Windows ile daha iyi çalışacaktır. Linux ise cPanel aracılığıyla WordPress yüklemeleri için ideal bir barındırma seçeneğidir.

İşletim sisteminizi seçerken kendinize aşağıdaki soruları sorun:

  • Kolay bir kurulum mu yoksa daha fazla esneklik mi tercih ediyorsunuz?
  • Ek masraflara hazır mısınız?
  • Web sitenizin güvenliği için daha fazla çaba harcayabilir misiniz?
  • CPanel kullanmayı sever misiniz?
  • PhpMyAdmin ve MySQL veritabanları ile çalışmayı tercih ediyor musunuz?
  • Web sitenizin çalışması için ASP, .NET veya MS SQL’e güvenecek misiniz?

Cevaplarınız, hedefleriniz için hangi işletim sisteminin uygun olduğunu belirleyecektir.

Windows ve Linux Hosting Arasındaki Farklar 4


Linux Ve Windows Hosting Karşılaştırması

  • Kullanıcı arayüzü: Windows, tanıdık menüleri sayesinde kullanımı kolaydır. Linux, öğrenmesi zor olabilecek işlevlere ve sözdizimlerine sahip bir komut satırına dayanır. Bu yüzden birçok yönetici sunucu bakımını kolaylaştırmak için Linux sistemlerde cPanel’e, Windows sistemlerde Plesk panellere güveniyor.
  • İstikrar ve güvenlik: Her iki işletim sistemi için de hack riskleri mevcut olsa da, Windows genellikle tehditlere karşı daha savunmasızdır. Ayrıca, Linux daha kararlı ve neredeyse hiç yeniden başlatmaya ihtiyaç duymaz. Windows birden çok görevle uğraşırken sorun yaşayabilir, bu nedenle iş açısından kritik uygulamalar için doğru seçim olmayabilir.
  • Donanım ve yazılım uyumluluğu: Windows sunucuları genellikle karmaşık BT altyapılarına sahip büyük kuruluşlarda kullanılır. Sharepoint ve Exchange ortak örneklerdir. Diğer Microsoft uygulamalarıyla uyumludur ve bu nedenle daha iyi destekten yararlanırsınız. Linux bu çözümlerle sorunsuz çalışmayabilir ve bir Linux yöneticisine güvenmek kurumsal ortamlarda ideal değildir
  • Geliştirme araçları: Linux hosting genellikle Apache, PHP, MySQL ve dosya Aktarım Protokolü (FTP) gibi araçlara erişimi olan kişisel web siteleri oluşturmak için kullanılır. Deneyimli geliştiriciler ayrıca bir NGİNX web sunucusu yapılandırabilir veya Perl veya Python kullanabilir. Ancak, Microsoft ile geliştirilen siteler ASP.NET ve MS SQL teknolojileri sadece Windows sunucuları ile çalışacaktır.
  • Hız: Linux, komutları çalıştırırken sunucu kaynakları üzerinde hafif ve kolay olduğu için Windows’dan daha hızlı olma eğilimindedir.

Son olarak, Linux ve Windows barındırma arasında önemli bir fiyat farkı olabilir. Linux açık kaynak ve ücretsiz olduğu için, daha uygun maliyetli bir seçenektir. Ayrıca, düzenli güncellemeler gerektirmez ve bakımı daha kolaydır, bu nedenle bu işletim sistemini kullanan özel sunucular genellikle daha ucuzdur.

WordPress için en iyi hosting hangisidir: Linux veya Windows?


Linux ile ilgili herhangi bir lisans maliyeti olmadığından, bu işletim sistemini kullanan uygun fiyatlı, yönetilen WordPress barındırma hizmetlerini kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca, en popüler ana bilgisayarlar sezgisel bir gösterge tablosu sağlayacak ve Linux’u olduğundan daha kolay hale getirecektir.

Linux ayrıca açık kaynaklı bir platform olmaktan da yararlanır. WordPress gibi, birçok geliştirici de sistemin istikrarlı ve güvenli olmasını sağlamak için katkıda bulunur. WordPress hosting hakkında bilgi sahibi değilseniz daha öncesinde paylaşmış olduğumuz WordPress Hosting Nedir? başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz

Son olarak, Linux özel kod ve uygulama geliştirme için yeterince esnektir. Ancak, .net framework’ü kurmayı veya ColdFusion, ASP Classic veya Microsoft SQL Server gibi uygulamaları kullanmayı planlıyorsanız, Windows hosting tercih etmelisiniz.

Kaynak : TurkTicaret
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.