Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi New HR Summit 2022'de teknolojinin İK üzerindeki etkisini ve İK'nın dönüşümünü konuştuk

  • Konbuyu başlatan Gözde Ulukan
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
G

Gözde Ulukan

Misafir
2019 yılında, Crenvo İK ve Webrazzi iş birliği ile düzenlemeye başladığımız New HR Summit, tüm hızıyla başladı. Katılımcılar için çok değerli bir networking imkânı sağlayan konferansımızın oturumlarından biri de Ahmet Buğra Ferah moderatörlüğünde gerçekleşen "Teknoloji İK’yı Nasıl Dönüştürüyor?" oldu. Oturumda PeopleBox kurucu ortağı Barış Kürşat, Coensio'da Head of Marketing görevindeki Kübra Ömüral ve Techcareer.net'te Managing Partner görevindeki Okan Ay yer aldı.

2021 verilerine göre dünyada 40 milyon, Türkiye'de ise 400 bin dijital yetenek açığı var​


Okan Ay, dünyada ve tüm Türkiye'de büyük bir teknoloji yeteneği dediğimiz kişilere ulaşma sıkıntısı olduğunu; bu noktada işe alımlar sıkıntı iken onları elde tutmanın da sıkıntılı olabileceğini belirtti. Ay, 2021 verilerine göre dünyada 40 milyon, Türkiye'de ise 400 bin dijital yetenek açığı olduğunu belirtti. Okan Ay, Techcareer'in arzı yükseltmek için oluşturulmuş bir kurumsal girişim olduğunu ve bu alanda bootcamp'ler düzenlediklerini de sözlerine ekledi.

Birkaç firmanın desteği ile çözülebilecek bir şey olmadığını; bu nedenle dijital yetenek çalıştıran birçok firmanın elini taşın altına atması gerektiğini açıklayan Okan Ay, junior çalışanları sektöre kazandırmanın öneminden bahsetti. Son bir senede 100'den fazla etkinlik yapıldığını, 150 bin gence dokunulduğunu, büyük hacimli işler yapıldığını belirtti. Bu süreçte 2 bin kişi ücretsiz bir şekilde canlı teknoloji eğitimleriyle desteklendi ve yüzde 71 oranında yerleşme oranı yakalandı.

Coensio, ön değerleme sürecini 25 günden dakikalara düşürüyor​


Kübra Ömüral, Coensio'dan bahsetti. Buna göre Coensio, insan kaynaklarının işe alım sürecine odaklanıyor, özellikle ön değerlendirme odaklı çalışılıyor. Doğru kişiyi, doğru sürelerle doğru yöntemle işe almak önemli. Doğru kişi aslında rolün gerektirdiği teknik yeterlilikle o adayın yeterliliklerinin uyuşması anlamına geliyor. Doğru sürelerle işe alım da önemli. Kübra Ömüral, mevcut yöntemlerle ortalama bir pozisyonunun kapanma süresi 50 gün olduğunu ve bunun 25 günü ön değerleme olduğunu söylüyor. Bu noktada ise yöntem devreye giriyor.

Ömüral, Coensio'dan önce CV'lerİN topladığını ve bir araya getirildiğini ve tüm CV'lere bakmanın mümkün olmadığını söylerken; Coensio'nun başvuru yapan tüm adayları adil bir zeminde değerlendirdiğini açıklıyor. Yani Coensio, normalde 25 günlük süreci dakikalara düşürüyor. Coensio'nun hem globalde hem de Türkiye'de 3 bine yakın müşterisi bulunuyor.

Peoplebox, kurumların kendi yapılarına en uygun şekilde işe alım sürecini dijitalleştiriyor​


Barış Kürşat ise Peoplebox'ın aday takip sistemi olduğunu açıkladı ve bu noktada iki ana dayanağın öne çıktığını belirtti; kurumsal hafızanın oluşturulması ve otomasyon sistemi. Bu sistem de üç ana persona üzerinden dijitalleştirildi; aday, işe alım profesyonelleri ve iç birim yöneticileri. Peoplebox bu noktada kurumların kendi yapılarına en uygun şekilde işe alım sürecini dijitalleştiriyor ve oldukça esnek bir metot sunuyor.

Okan Ay, teknoloji bu sürece nasıl adapte ettiklerini de anlattı. Buna göre her etkinliğe 2 bin civarında başvuru geliyor. bu 2 bin kişiyi alıp 25 kişiye adil bir şekilde indirebilmek ise çok zor. Burada aday takip sistemi olarak Peoplebox'ı kullanıyorlar. Tespit için de Coensio'yu kullanıyorlar.

Kübra Ömüral'a göre ise bir algı yaratılması gerekiyor. Teknoloji şirketi olduğunu söyleyen şirketlerde dahi eski yöntemler kullanılıyordu. Coensio bunu değiştirmeyi odağına alıyor. Teknolojiyi hızlandırıcı bir araç olarak kullanmak çok önemli ve bunun sonucu olarak teknoloji rolleri de giderek artarken işe alımda teknolojiyi kullanmak öne çıkıyor.

Barış Kürşat, insanın rutin olarak yapacağı işlerin değil, kişilerin yaratıcılığını ortaya çıkarak sistemlerin önemli olacağını; bu nedenle teknolojiyi insan için kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte de kişilerin zamanlarının değerli olduğu göz önünde tutulmalı. İşe alım süreçlerinde teknoloji kullanıldığında zamandan tasarruf da sağlanıyor. Peoplebox da kişisel verilerin işlenmesi ile ilgili çözümler de sunuyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.