Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Gıda ve tarım endüstrilerinin atıklarını yeşil yapı malzemelerine dönüştüren girişim: Ottan

  • Konbuyu başlatan Gözde Ulukan
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
G

Gözde Ulukan

Misafir
Endüstri atıklarını geri dönüştürmek ve bu atıklardan yeşil yapı malzemesi üretmek, çevresel sürdürülebilirliği artırmak ve kaynakları etkin bir şekilde kullanarak atık yönetimini iyileştirmek için kritik bir öneme sahip. Günümüzde artan endüstriyel faaliyetlerle birlikte ortaya çıkan atıklar, doğal kaynakları tüketirken aynı zamanda çevreye de zarar veriyor. Bu nedenle, atıkların doğaya zarar vermeden değerlendirilmesi ve kullanılması, hem çevre dostu bir yaklaşımı benimsemek hem de doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmak açısından hayati önem taşıyor.

Ayşe Yılmaz’ın hayata geçirdiği Ottan da bu alanda öne çıkan girişim. 2016 yılında tohumları atılan ve prototipleri üzerinde çalışılmaya başlanan girişim, şimdilerde 7 kişilik çekirdek ekibiye faaliyet gösteriyor.

Ottan, gıda ve tarım endüstrilerinin atık veya yan ürünlerini, geliştirdiği ileri dönüşüm teknolojisiyle, geleceğin yeşil yapı malzemelerine dönüştüren bir girişim olarak hizmet veriyor. Buna ek olarak Ottan, firmalara endüstrilerin yeşil dönüşümü konusunda destek sağlayarak, sürdürülebilir bir gelecek oluşturma misyonuna odaklanan bir şirket olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Ottan tarafından geliştirilen malzemeyle üretilmiş bir kahve barı

Geçtiğimiz 7-8 yıl içerisinde 50’den fazla organik atıkla çalışarak, binlerce farklı malzeme denemesi yapan Ottan ekibi, bu denemeler sonrasında edindiği bilgi birikimi ve deneyim sayesinde şu anda, dünyanın her yerindeki farklı organik atıklarla çalışarak, istenen ve beklenen teknik ve görsel özellikleri sağlayabilecek durumda.

Malzeme geliştirme sürecinde herhangi bir altyapı kullanmayan ekip, malzemenin üretim teknolojisinin geleneksel üretim yöntemleriyle tamamıyla olmasa da kısmi alanlarda benzerlikler gösterdiğini söylüyor. Bunun dışında herhangi bir hazır ürün ya da üretim altyapısı kullanılmadığının ise altı çiziliyor.

Rakamlarla Ottan'ın çevresel etkileri​


Girişim, çevreye ve ekonomiye çok büyük ve güçlü bir pozitif etki yaratıyor. Ottan malzemeler ortalama yüzde 85’i organik atık içeriyor. Üretimlerinde, geleneksel malzemelere göre yüzde 95 daha az enerji tüketiliyor. Üretilen her malzeme için yüzde 80 daha az karbon ayak izi bırakılıyor. Her 100 metrekarelik üretimde yaklaşık 650 kilogram atık bertaraf edilmiş oluyor. Ottan malzemelerin üretiminde neredeyse hiç su tüketilmiyor.

Yılda 3,5 milyon ton gıdanın atık olduğu düşünülüyor. Bu miktarın sadece 1 tonu Ottan teknolojisi ile ileri dönüştürüldüğünde, geleneksel malzemelere ikame olarak üretilecek malzemenin, benzer miktarlarda doğal kaynağın korunmasını sağlayabileceği ve 4,5 ton civarında karbon salınımının önlenebileceği belirtiliyor.

Ottan malzemeleri ile üretilmiş ürünler

Ottan'ın gelir modeli​


Bugüne kadar yakın çevre ve melek yatırımcılardan küçük çapta yatırımlar alan girişim, devamlılığını öz finansman ile sürdürüyor. B2B gelir modeli ile çalışan Ottan'ın ana müşteri portföyünü mimarlar ve tasarımcılar oluşturuyor. Ek olarak global marka ve firmaların tasarım ofisleri ile de projeler yapılıyor; ayrıca malzeme geliştirme tarafında endüstriyel firmalara yeşil dönüşüm danışmanlığı sağlanıyor.

Ottan'ın rakipleri arasında, geleneksel malzeme firmaları dışında dünyada BIOHM, EOAcoustic, BAUX gibi yeni nesil organik içerikli malzemeler yapan firmalar bulunuyor. Ancak Ottan’ın malzeme çözümleri bu markalara göre çok daha kapsamlı ve görsel açıdan dikkat çekici demek mümkün.

Ottan'ın malzemeleri dünyanın her yerinden organik olarak talep görüyor. IKEA, Google, Adidas, Louis Vuitton, Mercedes, Mont Blanc gibi markalar, ürünlerinde ya da mağazalarında kullanmak üzere Ottan malzemelerini seçiyor. Sürdürülebilir bir gelecek için atılan adımların global olarak hızlanması ile birlikte artan farkındalık sayesinde toplumların ve global firmaların daha sorumlu tüketime öncelik vermesinin çok umut vadedici ve sevindirici olduğunu düşünen ekip, tüketmeden üretim farkındalığının giderek artmasını ve iklim krizi ile başa çıkmada daha çok fayda sağlanmasını umuyor.

Ottan'ın gelecek hedefleri​


Girişimin hedefi ise dünyanın her yerinde "Ottan Malzemeler"in üretiliyor olması. İnsanlık var oldukça gıda endüstrisinin atıklarının var olacağını ve geliştirdikleri bu teknoloji ile her noktada yeşil atıklardan yapı malzemeleri üretmenin mümkün olduğunu söyleyen Ottan ekibi, bu sebeple de en temel hedeflerinin, yaptıkları çalışmalar sonrasında devreye sokmayı planladıkları teknoloji lisanslama ile farklı bölge ve sektörlerde de faaliyet göstererek, yerel istihdamı ve özellikle de kadın istihdamını desteklemek olduğunu belirtiyor. Girişim, bunun devamında ise doğal kaynak ekstrasyonunu ve atık problemini azaltmak istiyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.