Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Excel Formülleri

  • Konbuyu başlatan Esra Genç
  • Başlangıç tarihi
E

Esra Genç

Misafir
Excel formülleri konusuna girmeden önce Excel nedir ne işe yarar sorusunu yanıtlayalım. Daha sonra da sık kullanılan ve işinizi kolaylaştıracak formülleri anlatalım.

Excel Nedir Ne İşe Yarar?​


MS Excel Programı default olarak boş bir şekilde gelen, satır ve sütuna göre ayrılan küçük kutulardan oluşur. Her bir küçük kutuya hücre denir. Hücreler bağlı oldukları satır ve sütuna göre adlandırılır. Örnek verecek olursak; E4 hücresi, E sütunu ve 4. satırın bileşeninden oluşmaktadır. Exceli günlük işlerinizden tutun da çalışma hayatınızdaki işlerin kolaylaştırılmasına kadar kullanabilirsiniz. Sadece tablo oluşturma olarak düşünmemek gerekir. Çektiğiniz büyük bir veriyi bazı formülleri kullanarak kolayca ayıklayabilirsiniz. Hem Windows hem de Mac işletim sisteminde bu programı kullanabilirsiniz. Aşağıda hem sık kullanılan hem de excele yeni başlayanların kullanabileceği bazı temel formülleri vereceğiz. Direkt formülleri vermeden önce aşağıdaki maddeleri inceleyerek formülü nasıl oluşturabileceğinize yönelik ipuçlarını incelemenizi öneririz.

  • Formül oluşturmak için öncelikle bir hücre seçip; eşittir”=” ya da artı “+” işaretlerinden birini seçin. Büyük olasılıkla eşittir “=” işareti kullanılır, daha sonra işlem yapacağınız hücreleri seçebilir ya da formülü yazabilirsiniz.
  • Belirli bir hücre aralığında işlem yapmak istiyorsanız iki nokta “:” kullanmalısınız. Örneğin E4 ile E18 aralığında işlem yapılması için “:” kullanılır.
  • Aralıklı iki hücrede işlem yapmak istiyorsanız da noktalı virgül “;” kullanmalısınız. Örneğin sadece A3 ve A38 için işlem yapmak istiyorsanız “;” kullanmanız gerekir.
  • Oluşturduğunuz formülleri menü kısmının altındaki förmül çubuğundan da görebilirsiniz.
  • Formül yazarken altta çıkan formülleri TAB tuşuyla ya da çift tıklayarak seçebilirsiniz.
  • Bir ya da birkaç hücreyi biçimlendirmek/özelliğini değiştirmek için de ilgili hücre/hücreler seçilerek sağ tıklanır ve Hücreleri Biçimlendir seçeneği seçilir. Başka bir yolu da ilgili hücreleri seçip CTRL+1 yapılarak biçimlendirme yapabilirsiniz.

Excel Formülleri


Yeni Başlayanlar İçin En Faydalı Excel Formülleri​


Aşağıda sık kullanılan ve işlerinizi kolaylaştıracak excel formüllerini bulabilirsiniz.

=TOPLA (=SUM) Formülü​


Sonucu görmek istediğiniz hücrenin içine “=TOPLA” ya da “=SUM” yazıp çift tıklayarak veya TAB tuşuyla seçerek toplama işlemi yapmak istediğiniz hücreleri seçebilirsiniz. Hücre aralığında işlem yapmak istiyorsanız “:” belirli hücrelerde toplama yapmak için de “;” kullanmalısınız. Toplama işlemini farklı yollarla da yapabilirsiniz. Örneğin “=A5+B3+C8” gibi. + yerine “-” çıkarma, “/” bölme ve “*” kullanarak da çarpma işlemi yapabilirsiniz.

=ORTALAMA (=AVERAGE) Formülü​


Boş bir hücre seçin ve “=ORTALAMA” yazıp çift tıklayarak ya da TAB tuşuyla seçin. İşlem yapmak istediğiniz hücre aralığını “:” kullanarak ya da direkt mouse ile aralık seçin. Seçmek istediğiniz özel hücreler varsa da “;” kullanın.

=EĞER (=IF) Formülü​


Eğer formülü ile bir şarta bağlı olarak sonuç alabilirsiniz. Mesela sonuç istenen hücreye; =EĞER(E4>60;”GEÇTİ”;”KALDI) şeklinde bir formül yazarak E4 hücresindeki değer 60’tan büyük ise “GEÇTİ” küçük ise “KALDI” sonucunu verecektir.

=MAK (=MAX) ve =MİN Formülü​


Bir sayı dizininde maksimum ve minimum değerleri bulmak =MAK ve =MİN formülleriyle çok basittir. E4 ve E9 aralığındaki maksimum değeri =MAK(E4:E9) formülü ile bulabilirsiniz.

=ŞİMDİ (=NOW) Formülü​


=ŞİMDİ() formülü ile bugünün tarihini ve saatini görebilirsiniz. Eğer daha önceki tarihi de görmek isterseniz “-sayı” şeklinde görebilirsiniz. (=ŞİMDİ()-7)

=BİRLEŞTİR (=CONCATENATE) Formülü​


=BİRLEŞTİR formülü özellikle metin içeriklerinde kullanılır. =BİRLEŞTİR(E4;E9) komutunu boş bir hücreye verdiğinizde E4 ve E9 hücreleri o boş hücrede birleşir. Eğer arada boşluk olmasını isterseniz de formülde ” ” kullanmanız gerekir. Bkz. =BİRLEŞTİR(E4;” “;E9) şeklinde. Örneğin bir hücrede Turkticaret (A1) yazıyor, diğer bir hücrede .net (C3) yazıyor. Bu iki hücrenin birleşmesi için =BİRLEŞTİR(A1;C3) formülü sayesinde ayrı bir hücrede Turkticaret.net olarak birleştirebilirsiniz.

Say formülleri​


Sayı formüllerinden biri olan =BAĞ_DEĞ_SAY formülü seçilen aralıktaki içerikte sayı içeren kaç adet hücre olduğu bilgisini verir. Diğer bir formül olan =BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY formülü ise sayıdan bağımsız olarak seçilen hücre aralığında içi dolu olan hücre adedini verir.

=DÜŞEYARA (=VLOOKUP) Formülü​


=DÜŞEYARA formülü bir aralık ile tablodaki verilerin eşleştirilmesi düzenlenmesi için kullanılır. Bu komutu kullanmak için 4 bilgiye ihtiyaç vardır;

  1. Aradığınız değer
  2. Aradığınız değerin bulunduğu aralık
  3. Arama sonucunu içeren sütun -kaçıncı sütun olduğu-
  4. Arama değerinin DOĞRU mu Yanlış mı olduğu. Veriyi aynen almak için 0 yazabilirsiniz.

=BÜYÜKHARF (=UPPER) ve =KÜÇÜKHARF (=LOWER) Formülleri​


Bu formüller hücredeki harflerin büyük ya da küçük yapılması için kullanılır. Diyelim ki E4 hücresinde esra yazıyor bunu =BÜYÜKHARF(E4) formülü ile ESRA olarak düzenleyebiliriz. =KÜÇÜKHARF formülü de büyük harfli içeriği küçük harfe dönüştürür.

=İNDİS (=INDEX) Formülü​


Az kullanılan fakat işlevi büyük bir formüldür. Dizi, satır sayısı ve sütun sayısı kullanılır. Bu formülü bir tablodaki bir satır ve bir sütunun kesiştiği bir hücredeki değeri bulmak için kullanabilirsiniz.

Excel Yuvarla Formülleri


Hücredeki tam sayı olmayan sayıları yuvarlamak için kullanılır. 3 adet formül vardır. Bunlar YUVARLA, YUKARIYUVARLA, AŞAĞIYUVARLA formülleridir.

=YUVARLA bir sayıyı yakın olduğu sayıya yuvarlar. =YUVARLA yazıp yuvarlanmak istenen hücre seçilip “;” konulur. Devamında da yuvarlanmasını istenen basamak yazılır. E4 hücresinde 15,35 yazıyor diyelim =YUVARLA(E4;1) şeklinde bir formül yazıldığında 15,4 sonucu çıkar. 1 virgülden hemen sonraki sayıyı yuvarlar. Eğer formüle 0 yazılsaydı sonuç 15 olurdu.

=YUKARIYUVARLA formülü ile sayı yukarı doğru yuvarlama yapar.

=AŞAĞIYUVARLA formülünde ise sayı aşağı doğru yuvarlama yapar.

=ETOPLA (=SUMIF) Formülü​


Etopla formülü =TOPLA formülüne göre daha detaylıdır. Bir veriden ayrı ayrı toplam değer çekmeyi düşünürseniz kullanabileceğiniz bir formüldür. Örneğin A,B,C kişileri ay içinde farklı farklı masraflar yapıyorlar. Bu masraf tablosunda A kişisinin toplam masrafını bulmak için kullanılan formüllerdendir. ( =ETOPLA(masraf yapan kişilerin bulunduğu tablo alanı;”A”;masraf alanı)

=UZUNLUK (=LEN) Formülü​


Hücre içindeki sayının, kelimenin kaç karakter olduğunu =UZUNLUK formülüyle bulabilirsiniz.

=KAÇINCI Formülü


Belirli bir ifadenin seçilen aralıkta kaçıncı olduğunu bulmak için kullanılır. =KAÇINCI(aranan değer; aranan dizin; 0)

Yukarıdaki excel formüller listesi içinde en sık kullanılan formüller bulunmaktadır. Bu excel formüllerini kullanmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Diğer makalelerimiz için tıklayınız.


Excel Formülleri yazısı ilk önce Turkticaret.Net Blog üzerinde ortaya çıktı.

Kaynak : TurkTicaret
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.