Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi 2023 yılında teknoloji devleri, üretimsel yapay zekaya VC'lerden daha fazla yatırım yaptı

  • Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
T

Tuğçe İçözü

Misafir
Analiz şirketi PitchBook'un yaptığı yeni bir araştırmaya göre, Microsoft, Amazon ve Google gibi teknoloji devleri, üretimsel yapay zekaya VC'lerden daha fazla yatırım yaptı.

PitchBook'un paylaştığı verilere göre, 2023 yılında yapay zeka girişimleri yatırımcılardan toplamda 27 milyar dolar yatırım aldı. Amazon, Microsoft ve Google'ın yaptığı yatırımların toplamı ise 18 milyar dolar ile bu miktarın 3'te 2'sine denk geliyor.

En çok yatırım alanlar: OpenAI ve Anthropic​


2023'ün en büyük üretimsel yapay zeka yatırımı Microsoft'un OpenAI'ya yaptığı 10 milyar dolalık yatırım oldu. Genellikle ortaklık olarak konumlandırılan bu yatırım kapsamında, Semafor'da yer alan bilgilere göre; anlaşmanın önemli bir kısmını Azure bulut kredileri oluşturmakta. Paylaşılan bilgilere göre; Microsoft, yatırımını geri kazanana kadar OpenAI'nin kârının yüzde 75'ini alacak. Bununla beraber Microsoft'un OpenAI'ın yüzde 49 hissesini alması da bekleniyor.

OpenAI'dan sonra en çok yatırım alan üretimsel yapay zeka şirketi Anthropic oldu. ChatGPT rakibi Claude-2 ile öne çıkan Anthropic, Eylül ayında Amazon'dan 4 milyar dolara varan bir yatırım aldı. Bu yatırımdan birkaç hafta sonra şirket, Google'dan 2 milyar dolara varan başka bir yatırım aldı.

Her iki girişim de daha fazla yatırım almak üzere kolları sıvamış durumda. OpenAI, 100 milyar doları aşan bir değerleme ile yeni sermaye artırımı konusunda görüşmeler yaparken, söylentilere göre; Anthropic ise 15 milyar dolar değerleme üzerinden 750 milyon dolarlık bir yatırım arayışında.

Rakip büyük/geniş dil modeli geliştiricileri revaçta​


Her ne kadar OpenAI ve Anthropic teknoloji devlerinin ilgi odağı haline gelse de, VC'lerin odağında rakip büyük/geniş dil modeli geliştiricileri vardı. 2023'ün Haziran ayında OpenAI ve Anthropic rakibi Mistral AI, 113 milyon dolar tohum yatırım aldı. Bu ayın başlarında ise Mistral AI, Andreessen Horowitz ve Lightspeed Venture Partners liderliğinde 385 milyon euro yatırım aldı.

2023'ün Ağustos ayında üretimsel yapay zeka girişimi AI21 Labs, Walden Catalyst, Pitango, SCB10X, b2venture, Samsung Next, Google ve Nvdia'nın katıldığı Seri C turda 155 milyon dolar yatırım aldı Kasım ayında AI21 Labs tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, ek yatırım turunda 53 milyon dolar yatırım aldı. 53 milyon dolarlık yeni yatırım, Intel Capital ve Comcast Ventures'tan geldi.

Nvidia 2023'te 35 yatırım turuna katıldı​


Hazır Nvidia'nın yatırımlarına değinmişken, Amazon, Microsoft ve Google'ın yanı sıra Nvidia'nın da 2023'te üretimsel yapay zekaya yoğun bir şekilde yatırım yapanlar arasında yer aldığını belirtelim.

DealBook'un paylaştığı verilere göre; Nvidia bu yıl 35 yatırım turuna katıldı ve bu katılım 2022'dekinden yaklaşık altı kat daha fazla. Böylece Nvidia, hızlandırıcı fonlarını saymazsak, bu yılın yapay zeka alanında en aktif büyük ölçekli yatırımcısı olarak konumlanıyor.

Üçüncü çeyrekte yavaşlama​


Üretken yapay zeka pazarındaki yatırım faaliyetleri üçüncü çeyrekte yavaşlamaya başladı. PitchBook'a göre, üretimsel yapay zeka girişimleri tarafından gerçekleştirilen yatırım turlarının sayısı bir önceki çeyreğe göre yüzde 29 düştü. Bununla beraber Anthropic'in Eylül ayında Amazon'dan 4 milyar dolara varan yatırım alması, bu turların toplam değerini arttırdı.

Üretimsel yapay zeka pazarının gözdeleri OpenAI ve Anthropic gibi büyük şirketlerin, 2024 yılında daha fazla yatırım alması bekleniyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.