Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Yeni altın madeni: Grafen

  • Konbuyu başlatan Candeğer Muradoğlu
  • Başlangıç tarihi
C

Candeğer Muradoğlu

Misafir
2017'de MIT'de bir grup araştırmacı grafenden 3 boyutlu yeni malzemeler üretebilmek için atomik tabaka yerine belirli parçaları alıp bu parçalardan yeni bir 3 boyutlu madde üretmişlerdi. Birbirine geçirilmiş grafen parçacıklarından oluşan yeni örgülü model grafenin kendisinden bile çok daha güçlü bir hale getirmişlerdi. (Konunun detaylarını buradan okuyabilirsiniz.)

Grafen denilen madde birçokları için bir anlam ifade etmiyor olabilir. Tek atom kalınlığında 2 boyutlu bir nano-malzeme olarak nanoteknolojinin en kritik bileşenlerinden biri. Temelde bal beteğine benzeyen madde, Rus bilim insanları Andre Geim ve Konstantin Novoselov tarafından bulundu.

Bilinen en ince ve hafif malzeme olan grafen, saydam bir renge sahip. Çelikten 200 kat daha mukavemetli yani dayanıklı, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, esnek ve hafif bir malzeme olarak tanımlanan madde, sağlıktan enerjiye birçok alanda kullanılıyor.

Enerji alanında uzun ömürlü, hafif güneş bataryası ve akü üretiminin önemli bir bileşeni. Uçak üretiminde en gerekli olan malzemeler arasında yer alıyor. Sağlıkta özellikle kanser hastalarına çare oluyor. Kanserli hücrelerin tespit edilmesini sağlıyor. Su geçirmeyen kıyafetlerin üretiminde bile kullanılıyor.

2010 yılından bu yana dünya gündeminde bulunan grafen, yüksek nitelikleriyle hemen hemen tüm teknoloji alanlarında dikkat çekmeye devam ediyor. Son yıllarda ürüne yönelik talep ve üretim artmış olsa da ürünün endüstriyelleşmesinde kayda değer zorluklar var. Türkiye bu maddeyi üretebilen 10 ülke arasında yer alıyor.

Dolayısıyla bu konuyla ilgili Ar-Ge çalışmaları yapılmaya başlandı. Ankara ODTÜ Teknokent’te bulunan Nanografi A.Ş.'nin Greengraphane Projesi de bunlardan biri. Bu projede amaç, çevre dostu bir yöntem ile grafen üretiminin maliyetini azaltmak.Çünkü mevcut üretim modelleri yüksek maliyetli, düşük kalite ve çevreye zararlı kimyasal süreçlerden oluşuyor. Bu proje bu süreçleri baştan aşağı değiştirmeyi hedefliyor.

Greengraphane Projesi Avrupa Komisyonu’nun ‘Horizon 2020 Programı’ çerçevesinde kurduğu Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) tarafından projenin ikinci fazında, 2 milyon Euro destek aldı. Bu destek ile Avrupa Komisyonu ilk defa grafenin seri üretimi için desteklendi. Bu sayede Avrupa’nın yakın gelecekte ihtiyaç duyacağı grafenin Nanografi tarafından üretilmesi bekleniyor. 2015 yılından itibaren grafen üretimi yapan Nanografi, 2020 yılı sonunda üretim kapasitesini yükseltti. Yıllık 100 tona ulaştı.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.