B
Burak Oran
Misafir
WPMAVI. WPMAVI - Türkiye Wordpress Rehberi
WordPress nedir (kısaca): Hiç bir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan, tıklamalar ile internet sitesi kurmanıza ve yönetmenize olanak sağlayan hazır kodlanmış bir yazılımdır. Tamamen ücretsizdir (wordpress.org) ve açık kaynak kodludur.
Tabii
Dünyada tüm internet sitelerini (ki bu sayı milyonlarcadır) %30’undan fazlası wordpress.org alt yapısını kullanmaktadır. Geri kalan hiç bir sistem bırakın %30’u %20’lik bir paya bile sahip değildir.
#Eğer tam kapsamıyla wordpress nedir, ne işe yarar, tam olarak wordpress ile neler yapılır, wordpress hangi amaçla kullanılır gibi sorulara detaylı bir cevap arıyor ve wordpress’i tam anlamıyla kavramak istiyorsanız, mutlaka yazımın devamına bakmanızı öneririm.
>> WordPress.com Nedir – WordPress.org Nedir
>> WordPress Ne İşe Yarar
>> WordPress Tema Nedir – Ne İşe Yarar
>> WordPress Eklenti Nedir – Ne İşe Yarar
>> WordPress ile Neler Yapılabilir (Site Örnekleri)
>> WordPress Nasıl Kullanılır – WordPress Başlangıç
Her ne kadar wordpress internette ya da wordpress ismini duyduğunuz her yerde tek bir isim olarak geçse de, yani isminden wordpress olarak bahsedilse de,
Aslında wordpress kendi içerisinde wordpress.com ve wordpress.org olarak ikiye ayrılır ve bu iki sistem arasında ciddi farklar vardır.
#Yazımın devamında yer alacak wordpress kelimesi wordpress.org’a itafen olacaktır. Yani bu yazıda wordpress nedir sorunuzun cevabını wordpress.org’u baz olarak söylüyor olacağım. Dolayısı ile yazının devamında wordpress derken kast ettiğim şeyi wordpress.com olarak değil, wordpress.org alt yapısı olarak algılayın.
Peki wordpress.com ile wordpress.org’un farkı nedir ?
Aslında aralarındaki fark başlı başlına ayrı bir yazı şekilde yazılması gereken bir konu. Keza wordpress.com’u mu yoksa wordpress.org’u mu tercih etmeliyim başlıklı yazımda bu iki sistem arasındaki farkları olabildiğince detaylı anlattım.
Ancak kısaca şunu söyleyebilirim ki, wordpress.com wordpress.org’un sunduğu özelliklerin %5’ine bile sahip değil.
Keza altta anlattığım tüm wordpress eklentileri – wordpress temaları gibi özelliklerin hepsi sadece! wordpress.org’a özgü özellikler. Bu özelliklerim hiç birisi wordpress.com alt yapsında mevcut değil.
Yazının devamında yer alan tüm özelliklerin sadece wordpress.org’a özgü özellikler olduğu bilinci ile okuduğunuzda bile aralarındaki farkın neler ve ne kadar büyük olduğunu anlamanıza yetecektir diye düşünüyorum.
WordPress Ne İşe Yarar (Nedir): Temelde bir internet sitesi kurma mantığı şöyle işler; önce siteniz için bir hosting ve domain alırsınız. (bkz: hosting ve domain nasıl alınır) Bu adımlar kurulacak her türlü internet sitesi için (e-ticaret, forum, haber, blog, firma, ilan vs. ) aynıdır ve sabittir. (bkz: internet sitesi nasıl kurulur)
Ardından ise aldığınız bu hosting ve domain üzerine sitenizi kurarsınız. Farklılık gösteren kısım ise bu noktadan sonra başlar. Sitenizi tasarımsal ve işlevsel olarak inşa etmek için kodlama bilmeniz gerekmektedir.
İşte wordpress sizden istenilen bu gereksinimi ortadan kaldırır. Size kodlama veya herhangi teknik bilgiye sahip olmadan sitenizi kurma ve yönetme olanağı sağlar. Tıklamalar ile sitenizi kurabilir ve yönetebilirsiniz.
Hosting ve domain aldıktan sonra (Bu iki adım her türlü farklı kurulum yönetimi için aynı ve ortak adımlardır) site kurulumu için dünya üzerinde onlarca hatta yüzlerce farklı yöntem vardır. İşte, wordpress’te onlardan sadece bir tanesidir.
Ancak aa yüzlerce yöntem varmış, daha ne sistemler vardır diye düşünmeyin çünkü şu anda dünya üzerinde var olan tüm sitelerin (milyonlarca) %30’una yakını wordpress alt yapısı ile inşa edilmiştir.
Nerede ise 3’te 1’i ! ki bu rakam her geçen gün de artmaktadır.
WordPress en büyük internet devrimlerinden biridir. Abartmıyor, gerçekten öyle ! Nasıl ve neden bir devrim;
#Önceden ( wordpress olmadan önce) sistem şöyle işliyordu: Kişiler insanlığa veya topluma bir faydam dokunsun diye bir internet sitesi kurup bilgi birikimini, uzmanlığını insanlar ile bir maddi amaç gütmeden paylaşmak istedikleri zaman ya kodlama bilmeleri ya da kodlama bilen birine bu siteyi kurması için ücret ödemeleri gerekiyordu.
Tabi ki bu işin teknik zorluğu ya da ücretleri insanların aklında büyük soru işareti yarattığı için de çoğu kişinin bu hayalleri sadece düşüncede kalıp, hayata geçmiyordu.
Hayata geçmeyen her düşünce de bilginin toplum ile paylaşılamamasına ve en nihayetinde de dolaylı olarak insanlığın ilerlemesine engel oluyordu.
İşte, wordpress’in de devrim yarattığı nokta da tam olarak bu nokta oldu. Yani tüm bu teknik zorluğu veya site kurmak için insanların başkalarına ücret ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırması. Teknik zorluklar ortadan kalkınca da insanların kolaylıkla site kurması ile birlikte internetteki bilgi paylaşım ivmesi muazzam bir artış gösterdi.
Aslında wordpress’i, youtube’un yazı odaklı bilgi-içerik üretimine olanak sağlayan versiyonu olarak düşünebilirsiniz. İnternette bir video yayımlamak istediğiniz zaman işiniz ne kadar kolay değil mi ? Videonuzu çekin ve youtube’a yükleyin. Hepsi bu!
Hepsi bu olunca da ortaya milyonlarca hatta milyarlarca görsel bilgi-içerik üretiminin çıkması çok doğal değil mi? İşte wordpress’te yazılı bilgi üretiminin internet ortamında yer alması adına aynı youtube gibi tüm teknik zorlukları ortadan kaldıran bir aracı platform.
WordPress temaları kısaca hazır kodlanmış tasarımlardır. Yani şöyle de düşünebilirsiniz; Sizin kafanızda hem işlevsel hem de görsel olarak bir site tasarımı var diyelim.
Kafanızdaki bu siteyi kurmak için öncelikle hosting ve domain alıyor ( bkz: hosting – domain nasıl alınır ) ardından aldığınız bu hosting ve domain üzerine wordpress alt yapısını kuruyor ( bkz: wordpress kurlumu ) ve wordpress üzerine de seçtiğiniz bir temayı, yani tasarımı kuruyorsunuz. (bkz: tema nasıl kurulur )
Tabi tüm bu adımlar hiç bir kod veya teknik bigli gerektirmeden, tıklamalar ile yapıldığı gibi, wordpress temalarının kurulumu, ayarlarının yapılması ve yönetilmesi de hiç bir kodlama ya da teknik bilgi gerektirmez. Tamamı ile tıklamalar ile yönetilir.
Şöyle ki, temayı kodlayan kişi temanın yönetim panelini de kodlar ve temanın ayarlarını bu panelden tıklamalar ile yapabilmenizi sağlar. Aynı bir word – excel programı kullanır gibi siz de temanızı kullanırsınız.
#Nasıl bir sistem olduğunu anlamanız adına size örnek bir tema yönetim paneli sunayım;
Mesela, alttaki resim bir wordpress temasının yönetim panelinin bazı bölümlerinden sadece 2 tanesini gösteriyor;
WordPress Tema Nedir – WordPress Temaları Ne İşe Yarar
Üstteki resimde sol kısım örnek verdiğim temanın yönetim panelinin sekmeleri mesela. Bu sekmelerde Genel, Performans, Stil (Tasarım), Sitenin Üst – Alt Kısımlarının, Ana Sayfasının, Sayfalarının, Yazılarının, Yan Panelinin, Menülerinin, Reklamlarının, Yazı Stillerinin ayarları, yani genel olarak tüm siteyi kapsayan ayarları bulunmakta.
#Mesela Styling Options sekmesinden sitenizin renk temasını, arka plan rengi veya resmini, sitenizin görünüm düzeni gibi bir çok ayarı belirleyebiliyorsunuz.
#Mesela Single Post sekmesinden ise yazılarınızın görünüm düzenini ( Yazı kısmı olsun, yazı kısmının hemen ardından benzer içerikler kısmı olsun, benzer içeriklerden sonra hemen yorumlar gelsin gibi ) tut sürükle yöntemi ile set ediyorsunuz.
Ayrıca yazı sayfalarının başında tarih, yazar ismi, yorum sayısı gibi bilgilerin de tut sürükle yöntemi ile yer alıp, almamasını belirleyebiliyorsunuz.
Ek olarak, yazının başında yazı için belirlediğiniz öne çıkarılmış resim, yani yazı resmi yer alsın mı almasın mı, gibi bir çok ayarı on / off ( aç / kapat ) yaparak bu sekmeden ayaralayabiliyorsunuz.
Verdiğim bu örnekler sadece bir temanın yönetim panelinin küçük bir kısmını göstermekte. Ancak mantık olarak tema yönetiminin nasıl olduğunu ve wordpress temaları ne işe yarar – wordpress tema nedir gibi sorularınıza yanıt bulduğunuzu düşünüyorum.
Tabii şunu da belirtmeliyim ki;
Tüm wordpress temaları mantık olarak aynı işlesede, yani tıklamalar ile yukarıda gösterdiğim örneklerde olduğu gibi ayarları yapılsada, her temanın yönetim paneli birbirinden farklılık göstermektedir.
Ben de şu an daha önce kullanmadığım bir wordpress temasını alsam ve başka bir siteye kursam, wordpress konusunda bu kadar bilgi birikimim olmasına rağmen temanın ayarlar paneli bana da tamamen yabancı bir sistem olarak gelecek ve siz, bu işe yeni başlayanlardan bu tema yönetimi kosunsunda hiç bir farkım olmayacaktır.
Dolayısı ile bu durum kesinlikle gözünüzü korkutmasın çünkü dediğim gibi her temanın yönetim panelinin mantığı aynı. Hepsi tıklamalar ile yönetilecek bir panele sahip.
Farklar ise;
Bir temada diğer temaya göre farklı özellikler ve ayarlar olabilir ya da her iki temada da olan bir özellik tema yönetim panellerinde farklı şekilde, farklı sekmelerden, farklı yöntemler ile yapılabilir.
#Her temanın yönetim paneli farklı olsada, nasıl çalıştığını, hangi ayarın nereden yapıldığını anlamak yarım gününüzü almaz emin olun.
Tabi aklınıza şu soru da gelebilir!
Benim istediğim işlevleri, özellikleri yerine getirecek ve ayrıca istediğim görselliğe sahip olacak bir temanın hali hazırda olma olasılığı nedir ?
Sizce çok düşük değil mi ? Yani topu topu wordpress sisteminde kaç tane tema olabilir ki ?
İnanın hiç de düşündüğünüz gibi kısır bir sistem değil wordpress.
Hayal edebileceğiniz her türlü site fikri için mutlaka birden çok alternatifi olacak şekilde tema bulabileceğiniz ve genel itibarı ile bünyesinde binlerce tema barındıran muazzam büyüklükte bir sistem.
#Yani istediğiniz gibi bir temanın hali hazırda kodlanmış olması ve sizi bekliyor olması çok yüksek bir ihtimal.
Şimdi vereceğim örnekleri görünce ne demek istediğimi daha iyi anlayacak ve bu wordpress temalarının hayal ettiğinizden çok daha ötede olduğunu göreceksiniz;
1- Bir emlak sitesi kurmak istiyorsunuz diyelim. Öncelikle wordpress temalarının satıldığı en büyük market olan themeforest ( şuradan ) adresine gidiyoruz ve ekranın sol üst köşedeki menüsünden wordpress’e tıklayıp, karşımıza çıkan arama kutucuğuna “real estate” (emlak) yazıp, aratıyoruz.
( Dip Not:Themeforest en çok ücretli temanın bulunduğu tema kodlayıcı kişi veya firmaların temalarını satışa sunduğu en büyük bir markettir. Eğer bura hakkında daha detaylı bilgi almak istiyor ve buradan tema nasıl alınır – nasıl kurulur vs. gibi sorularınız varsa Themeforest detaylı rehber başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
Tabii wordpress temalarını sadece burada değil, bir çok farklı platformda da bulabilirsiniz. Bu platformların neler olduğunu öğrenmek isterseniz de wordpress temaları nerede satılır başlıklı yazıma bakabilirsiniz. )
WordPress Tema Nedir – WP Temaları Ne İşe Yarar – Themeforest
Ve karşımıza sadece real estate, yani emlak siteleri için kullanılabilecek tam 252 farklı tema opsiyonu çıkıyor.
Bu temaların her birini ise,
Bu liste sayfasından isimlerine tıklayıp karşınıza çıkan tema sayfasında gösterim resminin hemen altında bulunan Live Preview (Canlı Demo) butonuna tıklayarak canlı görebilir ve tüm fonksiyonlarını inceleyebilirsiniz.
Tabi ki bir temayı canlı demo kısmında nasıl görüyorsanız, sitenize de birebir aynı şekilde kurabiliyorsunuz.
Ek olarak kafanız bu kadar fazla opsiyonla karışırsa da, benim kalitesine göre seçtiğim ve bir liste şeklinde hazırladığım wordpress emlak temaları başlıklı yazıma da bakabilirsiniz.
WordPress Tema Nedir – Live Preview
2-Bu sefer de daha spesifik konularda aratma yapalım ki yok artık bu konular için bile mi böylesine güzel wordpress temaları kodlanmış diye sorgulayın.
Mesela bir kuaför işletmeniz var ve bu işletme için bir web sitesi kurmak istiyorsunuz. Bunu da wordpress ile yapacaksınız. Yine 1. örnekte olduğu gibi themeforest ( şuradan ) adresine gidiyoruz ve ekranın sol üst köşedeki menüsünden wordpress’e tıklayıp, karşımıza çıkan arama kutucuğuna “hairdresser” (kuaför) yazıp, aratıyoruz.
Karşımıza ise bu sefer sadece kuaför işletmelerine özel olarak kullanılabilecek 37 farklı tema çıkıyor. Evet böyle bir konu da bile tam 37 tema !
3-Biraz daha derine inip, daha spesifik bir önrek ile devam edelim. Mesela tenis ile ilgili bir site kurmak istiyor bunu da wordpress ile yapmak istiyorsunuz. Yine 1. örnekte olduğu gibi themeforest ( şuradan ) adresine gidiyoruz ve ekranın sol üst köşedeki menüsünden wordpress’e tıklayıp, karşımıza çıkan arama kutucuğuna “tennis” yazıp, aratıyoruz.
Karşımıza ise bu sefer sadece tenis ile ilgili olarak kullanılabilecek 30 farklı tema çıkıyor. Evet böyle bir konu da bile tam 30 tema !
Sonuç olarak, wordpress alt yapısında böylesine olabildiğince spesifik konularda bile onlarca tema bulmanız mümkün. Hele ki popüler site fikri konularında binlerce farklı tema bulmanız mümkün.
Mesela verdiğim örneklerdeki aratma yöntemi ile altta listelediğim fikirleri arattığınızda;
1-Blog – Magazine temaları – 2000 ve üzeri ( Bkz: en iyi wordpress blog temaları / Blog sitesi nasıl kurulur )
2-Haber temaları – 700 ve üzeri ( Bkz: en iyi haber temaları / Haber sitesi nasıl kurulur )
3-E-ticaret temaları – 900 ve üzeri ( Bkz: en iyi e-ticaret temaları / e-ticaret sitesi nasıl kurulur )
4-Firma, şirket temaları – 5000 ve üzeri ( Bkz: en iyi kurumsal temalar / firma sitesi nasıl kurulur )
Tema bulmanız mümkün.
#Aradığınız site fikrine uygun temayı site fikri konunuz ile aratarak bulamasanız bile, emin olun farklı site fikirleri için listelenen bir çok tema arasından da yine kendi site fikrinize uygun veya uyarlayabileceğiniz temaları bulmanız mümkün.
#WordPress Eklenti Nedir: WordPress’i temel işlevleri yerine getirebilecek bir masaüstü bilgisayar olarak düşünün ve bu bilgisayar için toplayacağınız her türlü parçasıyı da wordpress eklentileri olarak.
Misal, topladığınız bilgisayara bir ses sitemi bağlamak istiyorsunuz diyelim. O zaman kaliteli bir ses kartı alıp, ana kartınıza takmanız gerekiyor. Bu durumda bilgisayar wordpress iken, ses kartı wordpress eklentisi oluyor.
Ya da istediğiniz bir oyunu oynamak için oldukça gelişmiş bir ekran kartı alıyorsunuz. Yine bu durumda bilgisayarı wordpress, ekran kartını ise wordpress eklentisi olarak düşünebilirsiniz.
#Yani wordpress eklentilerini wordpress sitenizde isteğiniz işlevleri yerine getirebilecek ek yamalar olarak görebilirsiniz.
Üstte verdiğim bilgisayar örneğinde olduğu gibi, sizin wordpress eklentileri yükleme veya yönetme için herhangi bir kodlama ya da teknik bilgiye ihtiyacınız yok.
Aynı ana kartınıza bir ses kartı ya da ekran kartı takar gibi wordpress eklentileri de içindeki kodlamayı bilmenize gerek duymadan wordpress sitenizde istediğiniz işlevleri yerine getirmek için bir tıklama ile kurup, yine tıklamalar ile yönetebileceğiniz ek yazılımlardır.
WordPress nasıl hazır kodlanmış bir sistemse, wordpress eklentileri de hazır kodlanmış ek sistemler durumunda.
#WordPress Eklentileri Ne İşe Yarar:
Örnekler ile gideyim;
1- Diyelim ki wordpress sitenizde bazı içeriklerinizi veya tümünü ( yazı – video dizisi, e-kitap veya herhangi bir şey olabilir ) sadece ücretini ödeyen kişilerin göstermine sunacağınız, bir ücretli üyelik sistem kurmak istiyorsunuz.
Mesela wordpress alt yapısında böyle bir sistemi kurmak için onlarca farklı eklenti mevcut. Hatta direkt örnek olarak; MemberShip Pro onlardan bir tanesi. Linke tıklayıp, eklentinin satıldığı sayfaya gittiğinizde Live Preview butonuna tıklayarak eklentinin nasıl çalıştığının canlı olarak direkt tecrübe edebilirsiniz.
İşte, böyle bir sistem kurmak için tek yapmanız gereken bu veya buna benzer ücretli üyelik eklentilerinden bir tanesini satın almak ve wordpress sitenize kurmak.
Her türlü tema ile uyumlu olarak çalışabilen bu veya bunun gibi ücretli üyelik eklentileri ile sitenize ayarlarını yine wordpress admin panelinizden tıklamalar ile yaparak istediğiniz şekilde bir ücretli üyelik sistemi kurabilirsiniz.
2-Diyelim ki sitenizde bir etkinlik takvimi yayımlamak istiyorsunuz. Ya da bir çok etkinliğin yer aldığı bir etkinlik listesi. Bu etkinlik listesinde ise etkinliğin zamanı, yeri, genel bilgisi, bilet fiyatı vs. gibi bilgiler vermek hatta bilet satışı bile yapmak istiyorsunuz.
Bu gibi durumda yine wordpress’de sitenize bu tür bir sistem kurabileceğiniz onlarca eklenti mevcut. Mesela wordpress etkinlik eklentileri başlıklı yazımda bu eklentilerden bir kaçına ben örnek verdim.
Yazımda her bir eklentinin altında bulunan canlı demo butonlarına tıklayarak nasıl görünüp, nasıl işlediklerini direkt birebir canlı tecrübe edebilirsiniz.
3-Ya da sitenizde bir başvuru, insan kaynakları, teklif, iş başvuru gibi ( aklınıza gelebilecek her türlü form ) oluşturmak istiyorsunuz.
Yine wordpress’de bunu da tıklamalar ile gerçekleştirebileceğiniz çok kaliteli bir çok eklenti mevcut. Mesela bu eklentilerden biri ile nasıl bir form oluşturulacağını uygulamalı olarak wordpress form oluşturma başlıklı yazımda anlattım.
Yazımda ben her ne kadar form oluşturma eklentisinin nasıl kullanılacağını anlatmış olsam da, tüm wordpress eklentilerinin çalışma prensibi yazımda anlattığıma çok benzerlik gösterir.
Yani sürekli “tıklamalar” ile kurabilir ya da yönetilebilirden kastımın tam olarak ne olduğunu yazımı inceleyerek analyabilirsiniz.
4-Bir diş doktorusunuz veya bir avukat ya da bir restorant işletiyorsunuz. ( Bunu randevu ile çalışan her meslek – işletme olarak düşünün ) Ve wordpress ile kurduğunuz internet siteniz aracılığı ile potansiyel müşterilerinize randevu vermek istiyorsunuz.
Tabi ki yine wordpress’te bu sistemi çok profesyonel bir görünüme ve işleve sahip bir şekilde kurmanız mümkün. Mesela wordpress randevu eklentileri başlıklı yazıma baktığınızda, sadece bu işlevi yerine getirmek için 10 ‘un üzerine eklentinin sıralandığını göreceksinizdir.
Eklentilerin hem işlevsel hem de görsel olarak ne kadar profesyonel olduklarını ise yazıdaki canlı demo butonlarına tıklayarak bire bir canlı tecrübe ederek görebilirsiniz. ( Alttaki resimde olduğu gibi )
WordPress ile Neler Yapılır – WordPress Nedir (Randevu)
Asıl değinmek istediğim nokta ise şu;
#Ben üstte linkini verdiğim yazıda aslında piyasada bulunan bir çok randevu eklentisinden sadece 10 tanesinden bahsettim. Normalde sırf bu sistem için bile belki de 50’nin üzerinde eklenti mevcuttur.
İşte, sadece böyle bir sistem kurmak için bile eklenti sayısı açısından bu kadar çok alternatif varken, wordpress ile neler yapılabilir siz hayal edin.
5-Diyelim ki wordpress ile blog sitesi veya içerik odaklı bir site kurdunuz ve içeriklerinizin bazılarını veya içeriklerinizin bir kısmını sadece o içeriği sosyal medya platformlarında paylaşım yapan ya da e-mail aboneniz olan ziyaretçilerin okumasını izin vermek istiyorsunuz.
Sadece yazıyı görmek veya yazının bir kısmını görmek için de değil. Yazınıza bir e-kitap, pdf, excel ya da word dosyası da koymuş ve bunların indirebilmesi için de böyle ziyaretçiyi paylaşıma ya da aboneliğe iten sistemleri yine wordpress ile kurmanız mümkün.
Yine bu konuda onlarca hatta yüzlerce farklı eklenti var diyebilirim. Mesela wordpress içerik kilitleme başlıklı yazımda bu eklentilerden bir tanesi ile bu işlemi nasıl yapılacağını anlattım.
Yine sistemin nasıl işlediğini, eklentinin nasıl yönetildiğini ve wordpress ile neler yapılabilir diye anlamak adına yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. (Alttaki resimde olduğu gibi)
WordPress ile Neler Yapılır – WordPress Nedir (Kilit)
6-Uzmanlık alanınızla ilgili içerikler yayımladığınız veya yine nasıl yapılır tarzı içerik odaklı bir siteniz var diyelin.
Yazdığınız nasıl yapılır tarzı içerikler ile insanların sorularına toplu olarak yanıt veriyor ancak yine de içeriklerinize yorum olarak bir çok soru geliyor.
Hal böyle olunca da sitenize bir soru cevap bölümü kurmak istediniz. Yine wordpress’de bu tür bir sistem kurabileceğiniz bir çok eklenti mevcut.
wordpress soru cevap eklentileri başlıklı yazıma bakıp, bu eklentileri detaylı inceleyebilirsiniz. Yine bu eklentileri kurmak da herhangi bir kod bilgisi vs gerektirmiyor. Eklentiyi alıyor, kuruyor ve tıklamalar ile ayarlamalarını yapıyorsunuz. Hepsi bu! ( Alttaki resim soru cevap kısmının nasıl görüneceğini gösteren bir görsel mesela. )
WordPress ile Neler Yapılır – WordPress Nedir (SoruCevap)
7-Wordpress hangi amaçla kullanılır sorusuna detaylı cevap verebilmek adına örneklerime devam ediyorum;
Diyelim ki wordpress ile bir emlak sitesi kurdunuz ( bkz: emlak temaları ) ve kurduğunuz bu siteye detaylı bir arama işlevi koymak istiyorsunuz. ( araba kiralama -galeri vs gibi bu örnekleri çoğaltabiliriz. )
Ziyaretçilerin konut ararken kat sayısı, kaçıncı katta olduğu, fiyat aralığı, il – ilçe – mah seçimi vs. yapabileceği gibi bir çok filtreleme seçeneği olan bir arama işlevi.
Normalde varsayılan olarak wordpress site içi arama motoru wordpress sitenize kurulumda geliyor, ancak siz daha gelişmiş bir sistem istediğinizde de yine wordpress eklentileri bu istediğinize cevap veriyor. Mesela o eklentilerden bir tanesi Ajax Search Pro. Yine linke tıklayarak eklentinin canlı demosuna bakıp, nasıl işlediğini görebilirsiniz.
8-Canlı chat (sohbet) eklentilerinden bahsedeyim bir de. WordPress eklentileri ne işe yarar sorusuna bir başka güzel örnek de bu olacaktır.
Mesela wordpress ile kurduğunuz bir e-ticaret siteniz var. ( bkz: e-ticaret sitesi nasıl kurulur ) Sadece e-ticaret sitesi için de değil. Bu hizmet verdiğiniz, ziyaretçi ile anlık iletişim gerektiren herhangi bir site modeli olabilir.
Ve bir canlı chat sistemi kurmak istiyorsunuz. Yine wordpress’de bu işlevinizi yerine getirecek onlarca eklenti mevcut. Mesela yine tıklamalar ile kurulumunu ve ayarlamalarını yapabileceğiniz WordPress canlı chat eklentileri başlıklı yazımdan bu eklentileri inceleyebilirsiniz.
9-Wordpress ne işe yarar sorunuza güzel bir başka örnek ise şu: Mesela öğrencilerinize sitenizde online testler, quiz ya da onedio tarzı anketler – test içerikleri hazırlamak istiyorsunuz diyelim.
Yine wordpress alt yapısında bu tür işlevleri yerine getirecek bir çok eklenti mevcut. Mesela wordpress anket eklentileri başlıklı yazıma bakarak bu eklentilerin demolarını inceleyerek nasıl bir sistem oluşturabileceğiniz hakkında görsel olarak bir tecrübe edinebilirsiniz.
10-Diyelim ki wordpress sitenizde firma rehberi – firma ilanları oluşturacağınız bir sistem kurmak istiyorsunuz.
Yine sitenizin teması ne olursa olsun böyle bir sistemi wordpress eklentileri ile de kurmanız mümkün. Mesela Web 2.0 Directory eklentisi wordpress ile neler yapılır sorusuna eklenti bazıda cevap olacak ve bu işlevi profesonel bir şekilde karşılayacak bir başka örnek.
11-Yine wordpress ile kurulmuş, içerik odaklı bir siteniz olduğunu düşünün. İçeriklerinizi bir adım öteye taşımak, daha da detaylandırmak adına gerekli olduğu konularda bir çok resimden oluşan bir galeri kurmak istiyorsunuz diyelim.
Yine wordpress sisteminde bu işlevi yerine getirecek, muazzzam profesyonellikte bir çok galeri eklentisi mevcut. İncelemek adına wordpress galeri eklentileri başlıklı yazımda bu eklentilere örnekler bulabilirsiniz.
Böylesine çeşitli örnek vererek varmak istediğim nokta şu;
wordpress ile neler yapılır – hangi amaçla kullanılır sorusunun cevabını bunca yıllık tecrübe ve bilgimle herşey! olarak verebilirim.
Evet wordpress ile herşey yapılabilir!
Benim yukarıda bahsettiğim örnekler bu wordpress deryasında sadece bir damla aslında. Bu konuya zaman ayırsam, daha yukarıda verdiğim gibi yüzlerce hatta binlerce örnek verebilirim ancak verdiğim örnekler bile wordpress ile neler yapılabilir sorusuna hayal etme anlamında fazlası ile cevap veriyor diye düşünüyorum.
WordPress ile neler yapılabilir sorunuzu hali hazırda yayım hayatına devam eden ve çok iyi noktalara gelmiş ünlü siteler ile örnek vererek cevaplamak, wordpress’te nasıl bir potansiyel olduğunu ve ne kadar revaçta olduğunu anlamanıza fayda sağalyacaktır diye düşünüyorum.
Mesela Türkiye’de en çok ziyaret edilen, en iyi 100 site listesinde bir çok sitenin wordpress alt yapısı ile inşa edildiğini söylesem ?
Evet ! Sozcu gibi haber siteleri bile wordpress alt yapısını kullanıyor.
#Bugün günde milyonlarca kişinin ziyaret ettiği ( benim ve eminim ki sizin de ) film – dizi sitelerinin %99’u wordpress’i kullanıyor.
Şu an okuğunuz wpmavi.com isimli şahsıma ait blog’da wordpress alt yapısı ile kurulmuş bir blogtur. ( Dip Not: blogumda wordpress – seo ve blog ipuçlarına dair bir çok yol gösterici yazıyı bulabilirsiniz )
#Eğer bu tür örneklere site site daha detaylı bakmak istiyorsanız wordpress site örnekleri başlıklı yazıma da bakabilirsiniz.
Benim wordpress nasıl kullanılır sorunuza blogumda kaynak olarak sunabileceğim yazılarım ve rehberlerim elbette ki var. Keza her geçen gün de bu kaynakların sayısını çoğaltıp, eksiksiz komple bir wordpress rehberi oluşturmaya çalışıyorum bu blogda.
O rehberler ise şu şekilde;
1- WordPress’e ilk adımı atmanız için size sunabileceğim rehberler şu şekilde;
2- WordPress temaları ile iligli size sunabileceğim rehberler şu şekilde;
Üstte yer alan wordpress temaları liste yazılarına ek olarak, yine wordpress temaları ile ilgili başlangıç seviyede ihtiyaç duyacağınız kaynaklar ise şu şekilde;
3-WordPress başlangıç dersleri ile ilgili blogumda olan rehberler ise şu şekilde;
Ve bunlara ek olarak WordPress nasıl kullanılır diye hem türkçe hem de ingilizce ( ki ingilizce kaynak doğal olarak çok daha fazla) aratma yaptığınızda karşınıza binlerce hem yazılı hem görsel kaynak çıkacaktır.
WordPress Nedir? Ne İşe Yarar? Neler Yapılır? (Canlı Örnekler) Burak Oran
WordPress nedir (kısaca): Hiç bir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan, tıklamalar ile internet sitesi kurmanıza ve yönetmenize olanak sağlayan hazır kodlanmış bir yazılımdır. Tamamen ücretsizdir (wordpress.org) ve açık kaynak kodludur.
Tabii
Dünyada tüm internet sitelerini (ki bu sayı milyonlarcadır) %30’undan fazlası wordpress.org alt yapısını kullanmaktadır. Geri kalan hiç bir sistem bırakın %30’u %20’lik bir paya bile sahip değildir.
#Eğer tam kapsamıyla wordpress nedir, ne işe yarar, tam olarak wordpress ile neler yapılır, wordpress hangi amaçla kullanılır gibi sorulara detaylı bir cevap arıyor ve wordpress’i tam anlamıyla kavramak istiyorsanız, mutlaka yazımın devamına bakmanızı öneririm.
>> WordPress.com Nedir – WordPress.org Nedir
>> WordPress Ne İşe Yarar
>> WordPress Tema Nedir – Ne İşe Yarar
>> WordPress Eklenti Nedir – Ne İşe Yarar
>> WordPress ile Neler Yapılabilir (Site Örnekleri)
>> WordPress Nasıl Kullanılır – WordPress Başlangıç
WordPress Nedir ?
WordPress.com Nedir – WordPress.org Nedir ?
Her ne kadar wordpress internette ya da wordpress ismini duyduğunuz her yerde tek bir isim olarak geçse de, yani isminden wordpress olarak bahsedilse de,
Aslında wordpress kendi içerisinde wordpress.com ve wordpress.org olarak ikiye ayrılır ve bu iki sistem arasında ciddi farklar vardır.
#Yazımın devamında yer alacak wordpress kelimesi wordpress.org’a itafen olacaktır. Yani bu yazıda wordpress nedir sorunuzun cevabını wordpress.org’u baz olarak söylüyor olacağım. Dolayısı ile yazının devamında wordpress derken kast ettiğim şeyi wordpress.com olarak değil, wordpress.org alt yapısı olarak algılayın.
Peki wordpress.com ile wordpress.org’un farkı nedir ?
Aslında aralarındaki fark başlı başlına ayrı bir yazı şekilde yazılması gereken bir konu. Keza wordpress.com’u mu yoksa wordpress.org’u mu tercih etmeliyim başlıklı yazımda bu iki sistem arasındaki farkları olabildiğince detaylı anlattım.
Ancak kısaca şunu söyleyebilirim ki, wordpress.com wordpress.org’un sunduğu özelliklerin %5’ine bile sahip değil.
Keza altta anlattığım tüm wordpress eklentileri – wordpress temaları gibi özelliklerin hepsi sadece! wordpress.org’a özgü özellikler. Bu özelliklerim hiç birisi wordpress.com alt yapsında mevcut değil.
Yazının devamında yer alan tüm özelliklerin sadece wordpress.org’a özgü özellikler olduğu bilinci ile okuduğunuzda bile aralarındaki farkın neler ve ne kadar büyük olduğunu anlamanıza yetecektir diye düşünüyorum.
WordPress Ne İşe Yarar
WordPress Ne İşe Yarar (Nedir): Temelde bir internet sitesi kurma mantığı şöyle işler; önce siteniz için bir hosting ve domain alırsınız. (bkz: hosting ve domain nasıl alınır) Bu adımlar kurulacak her türlü internet sitesi için (e-ticaret, forum, haber, blog, firma, ilan vs. ) aynıdır ve sabittir. (bkz: internet sitesi nasıl kurulur)
Ardından ise aldığınız bu hosting ve domain üzerine sitenizi kurarsınız. Farklılık gösteren kısım ise bu noktadan sonra başlar. Sitenizi tasarımsal ve işlevsel olarak inşa etmek için kodlama bilmeniz gerekmektedir.
İşte wordpress sizden istenilen bu gereksinimi ortadan kaldırır. Size kodlama veya herhangi teknik bilgiye sahip olmadan sitenizi kurma ve yönetme olanağı sağlar. Tıklamalar ile sitenizi kurabilir ve yönetebilirsiniz.
Hosting ve domain aldıktan sonra (Bu iki adım her türlü farklı kurulum yönetimi için aynı ve ortak adımlardır) site kurulumu için dünya üzerinde onlarca hatta yüzlerce farklı yöntem vardır. İşte, wordpress’te onlardan sadece bir tanesidir.
Ancak aa yüzlerce yöntem varmış, daha ne sistemler vardır diye düşünmeyin çünkü şu anda dünya üzerinde var olan tüm sitelerin (milyonlarca) %30’una yakını wordpress alt yapısı ile inşa edilmiştir.
Nerede ise 3’te 1’i ! ki bu rakam her geçen gün de artmaktadır.
WordPress en büyük internet devrimlerinden biridir. Abartmıyor, gerçekten öyle ! Nasıl ve neden bir devrim;
#Önceden ( wordpress olmadan önce) sistem şöyle işliyordu: Kişiler insanlığa veya topluma bir faydam dokunsun diye bir internet sitesi kurup bilgi birikimini, uzmanlığını insanlar ile bir maddi amaç gütmeden paylaşmak istedikleri zaman ya kodlama bilmeleri ya da kodlama bilen birine bu siteyi kurması için ücret ödemeleri gerekiyordu.
Tabi ki bu işin teknik zorluğu ya da ücretleri insanların aklında büyük soru işareti yarattığı için de çoğu kişinin bu hayalleri sadece düşüncede kalıp, hayata geçmiyordu.
Hayata geçmeyen her düşünce de bilginin toplum ile paylaşılamamasına ve en nihayetinde de dolaylı olarak insanlığın ilerlemesine engel oluyordu.
İşte, wordpress’in de devrim yarattığı nokta da tam olarak bu nokta oldu. Yani tüm bu teknik zorluğu veya site kurmak için insanların başkalarına ücret ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırması. Teknik zorluklar ortadan kalkınca da insanların kolaylıkla site kurması ile birlikte internetteki bilgi paylaşım ivmesi muazzam bir artış gösterdi.
Aslında wordpress’i, youtube’un yazı odaklı bilgi-içerik üretimine olanak sağlayan versiyonu olarak düşünebilirsiniz. İnternette bir video yayımlamak istediğiniz zaman işiniz ne kadar kolay değil mi ? Videonuzu çekin ve youtube’a yükleyin. Hepsi bu!
Hepsi bu olunca da ortaya milyonlarca hatta milyarlarca görsel bilgi-içerik üretiminin çıkması çok doğal değil mi? İşte wordpress’te yazılı bilgi üretiminin internet ortamında yer alması adına aynı youtube gibi tüm teknik zorlukları ortadan kaldıran bir aracı platform.
WordPress Tema Nedir – WordPress Temaları Ne İşe Yarar
WordPress temaları kısaca hazır kodlanmış tasarımlardır. Yani şöyle de düşünebilirsiniz; Sizin kafanızda hem işlevsel hem de görsel olarak bir site tasarımı var diyelim.
Kafanızdaki bu siteyi kurmak için öncelikle hosting ve domain alıyor ( bkz: hosting – domain nasıl alınır ) ardından aldığınız bu hosting ve domain üzerine wordpress alt yapısını kuruyor ( bkz: wordpress kurlumu ) ve wordpress üzerine de seçtiğiniz bir temayı, yani tasarımı kuruyorsunuz. (bkz: tema nasıl kurulur )
Tabi tüm bu adımlar hiç bir kod veya teknik bigli gerektirmeden, tıklamalar ile yapıldığı gibi, wordpress temalarının kurulumu, ayarlarının yapılması ve yönetilmesi de hiç bir kodlama ya da teknik bilgi gerektirmez. Tamamı ile tıklamalar ile yönetilir.
Şöyle ki, temayı kodlayan kişi temanın yönetim panelini de kodlar ve temanın ayarlarını bu panelden tıklamalar ile yapabilmenizi sağlar. Aynı bir word – excel programı kullanır gibi siz de temanızı kullanırsınız.
#Nasıl bir sistem olduğunu anlamanız adına size örnek bir tema yönetim paneli sunayım;
Mesela, alttaki resim bir wordpress temasının yönetim panelinin bazı bölümlerinden sadece 2 tanesini gösteriyor;
WordPress Tema Nedir – WordPress Temaları Ne İşe Yarar
Üstteki resimde sol kısım örnek verdiğim temanın yönetim panelinin sekmeleri mesela. Bu sekmelerde Genel, Performans, Stil (Tasarım), Sitenin Üst – Alt Kısımlarının, Ana Sayfasının, Sayfalarının, Yazılarının, Yan Panelinin, Menülerinin, Reklamlarının, Yazı Stillerinin ayarları, yani genel olarak tüm siteyi kapsayan ayarları bulunmakta.
#Mesela Styling Options sekmesinden sitenizin renk temasını, arka plan rengi veya resmini, sitenizin görünüm düzeni gibi bir çok ayarı belirleyebiliyorsunuz.
#Mesela Single Post sekmesinden ise yazılarınızın görünüm düzenini ( Yazı kısmı olsun, yazı kısmının hemen ardından benzer içerikler kısmı olsun, benzer içeriklerden sonra hemen yorumlar gelsin gibi ) tut sürükle yöntemi ile set ediyorsunuz.
Ayrıca yazı sayfalarının başında tarih, yazar ismi, yorum sayısı gibi bilgilerin de tut sürükle yöntemi ile yer alıp, almamasını belirleyebiliyorsunuz.
Ek olarak, yazının başında yazı için belirlediğiniz öne çıkarılmış resim, yani yazı resmi yer alsın mı almasın mı, gibi bir çok ayarı on / off ( aç / kapat ) yaparak bu sekmeden ayaralayabiliyorsunuz.
Verdiğim bu örnekler sadece bir temanın yönetim panelinin küçük bir kısmını göstermekte. Ancak mantık olarak tema yönetiminin nasıl olduğunu ve wordpress temaları ne işe yarar – wordpress tema nedir gibi sorularınıza yanıt bulduğunuzu düşünüyorum.
Tabii şunu da belirtmeliyim ki;
Tüm wordpress temaları mantık olarak aynı işlesede, yani tıklamalar ile yukarıda gösterdiğim örneklerde olduğu gibi ayarları yapılsada, her temanın yönetim paneli birbirinden farklılık göstermektedir.
Ben de şu an daha önce kullanmadığım bir wordpress temasını alsam ve başka bir siteye kursam, wordpress konusunda bu kadar bilgi birikimim olmasına rağmen temanın ayarlar paneli bana da tamamen yabancı bir sistem olarak gelecek ve siz, bu işe yeni başlayanlardan bu tema yönetimi kosunsunda hiç bir farkım olmayacaktır.
Dolayısı ile bu durum kesinlikle gözünüzü korkutmasın çünkü dediğim gibi her temanın yönetim panelinin mantığı aynı. Hepsi tıklamalar ile yönetilecek bir panele sahip.
Farklar ise;
Bir temada diğer temaya göre farklı özellikler ve ayarlar olabilir ya da her iki temada da olan bir özellik tema yönetim panellerinde farklı şekilde, farklı sekmelerden, farklı yöntemler ile yapılabilir.
#Her temanın yönetim paneli farklı olsada, nasıl çalıştığını, hangi ayarın nereden yapıldığını anlamak yarım gününüzü almaz emin olun.
Tabi aklınıza şu soru da gelebilir!
Benim istediğim işlevleri, özellikleri yerine getirecek ve ayrıca istediğim görselliğe sahip olacak bir temanın hali hazırda olma olasılığı nedir ?
Sizce çok düşük değil mi ? Yani topu topu wordpress sisteminde kaç tane tema olabilir ki ?
İnanın hiç de düşündüğünüz gibi kısır bir sistem değil wordpress.
Hayal edebileceğiniz her türlü site fikri için mutlaka birden çok alternatifi olacak şekilde tema bulabileceğiniz ve genel itibarı ile bünyesinde binlerce tema barındıran muazzam büyüklükte bir sistem.
#Yani istediğiniz gibi bir temanın hali hazırda kodlanmış olması ve sizi bekliyor olması çok yüksek bir ihtimal.
Şimdi vereceğim örnekleri görünce ne demek istediğimi daha iyi anlayacak ve bu wordpress temalarının hayal ettiğinizden çok daha ötede olduğunu göreceksiniz;
1- Bir emlak sitesi kurmak istiyorsunuz diyelim. Öncelikle wordpress temalarının satıldığı en büyük market olan themeforest ( şuradan ) adresine gidiyoruz ve ekranın sol üst köşedeki menüsünden wordpress’e tıklayıp, karşımıza çıkan arama kutucuğuna “real estate” (emlak) yazıp, aratıyoruz.
( Dip Not:Themeforest en çok ücretli temanın bulunduğu tema kodlayıcı kişi veya firmaların temalarını satışa sunduğu en büyük bir markettir. Eğer bura hakkında daha detaylı bilgi almak istiyor ve buradan tema nasıl alınır – nasıl kurulur vs. gibi sorularınız varsa Themeforest detaylı rehber başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
Tabii wordpress temalarını sadece burada değil, bir çok farklı platformda da bulabilirsiniz. Bu platformların neler olduğunu öğrenmek isterseniz de wordpress temaları nerede satılır başlıklı yazıma bakabilirsiniz. )
WordPress Tema Nedir – WP Temaları Ne İşe Yarar – Themeforest
Ve karşımıza sadece real estate, yani emlak siteleri için kullanılabilecek tam 252 farklı tema opsiyonu çıkıyor.
Bu temaların her birini ise,
Bu liste sayfasından isimlerine tıklayıp karşınıza çıkan tema sayfasında gösterim resminin hemen altında bulunan Live Preview (Canlı Demo) butonuna tıklayarak canlı görebilir ve tüm fonksiyonlarını inceleyebilirsiniz.
Tabi ki bir temayı canlı demo kısmında nasıl görüyorsanız, sitenize de birebir aynı şekilde kurabiliyorsunuz.
Ek olarak kafanız bu kadar fazla opsiyonla karışırsa da, benim kalitesine göre seçtiğim ve bir liste şeklinde hazırladığım wordpress emlak temaları başlıklı yazıma da bakabilirsiniz.
WordPress Tema Nedir – Live Preview
2-Bu sefer de daha spesifik konularda aratma yapalım ki yok artık bu konular için bile mi böylesine güzel wordpress temaları kodlanmış diye sorgulayın.
Mesela bir kuaför işletmeniz var ve bu işletme için bir web sitesi kurmak istiyorsunuz. Bunu da wordpress ile yapacaksınız. Yine 1. örnekte olduğu gibi themeforest ( şuradan ) adresine gidiyoruz ve ekranın sol üst köşedeki menüsünden wordpress’e tıklayıp, karşımıza çıkan arama kutucuğuna “hairdresser” (kuaför) yazıp, aratıyoruz.
Karşımıza ise bu sefer sadece kuaför işletmelerine özel olarak kullanılabilecek 37 farklı tema çıkıyor. Evet böyle bir konu da bile tam 37 tema !
3-Biraz daha derine inip, daha spesifik bir önrek ile devam edelim. Mesela tenis ile ilgili bir site kurmak istiyor bunu da wordpress ile yapmak istiyorsunuz. Yine 1. örnekte olduğu gibi themeforest ( şuradan ) adresine gidiyoruz ve ekranın sol üst köşedeki menüsünden wordpress’e tıklayıp, karşımıza çıkan arama kutucuğuna “tennis” yazıp, aratıyoruz.
Karşımıza ise bu sefer sadece tenis ile ilgili olarak kullanılabilecek 30 farklı tema çıkıyor. Evet böyle bir konu da bile tam 30 tema !
Sonuç olarak, wordpress alt yapısında böylesine olabildiğince spesifik konularda bile onlarca tema bulmanız mümkün. Hele ki popüler site fikri konularında binlerce farklı tema bulmanız mümkün.
Mesela verdiğim örneklerdeki aratma yöntemi ile altta listelediğim fikirleri arattığınızda;
1-Blog – Magazine temaları – 2000 ve üzeri ( Bkz: en iyi wordpress blog temaları / Blog sitesi nasıl kurulur )
2-Haber temaları – 700 ve üzeri ( Bkz: en iyi haber temaları / Haber sitesi nasıl kurulur )
3-E-ticaret temaları – 900 ve üzeri ( Bkz: en iyi e-ticaret temaları / e-ticaret sitesi nasıl kurulur )
4-Firma, şirket temaları – 5000 ve üzeri ( Bkz: en iyi kurumsal temalar / firma sitesi nasıl kurulur )
Tema bulmanız mümkün.
#Aradığınız site fikrine uygun temayı site fikri konunuz ile aratarak bulamasanız bile, emin olun farklı site fikirleri için listelenen bir çok tema arasından da yine kendi site fikrinize uygun veya uyarlayabileceğiniz temaları bulmanız mümkün.
WordPress Eklenti Nedir – WordPress Eklentileri Ne İşe Yarar ?
#WordPress Eklenti Nedir: WordPress’i temel işlevleri yerine getirebilecek bir masaüstü bilgisayar olarak düşünün ve bu bilgisayar için toplayacağınız her türlü parçasıyı da wordpress eklentileri olarak.
Misal, topladığınız bilgisayara bir ses sitemi bağlamak istiyorsunuz diyelim. O zaman kaliteli bir ses kartı alıp, ana kartınıza takmanız gerekiyor. Bu durumda bilgisayar wordpress iken, ses kartı wordpress eklentisi oluyor.
Ya da istediğiniz bir oyunu oynamak için oldukça gelişmiş bir ekran kartı alıyorsunuz. Yine bu durumda bilgisayarı wordpress, ekran kartını ise wordpress eklentisi olarak düşünebilirsiniz.
#Yani wordpress eklentilerini wordpress sitenizde isteğiniz işlevleri yerine getirebilecek ek yamalar olarak görebilirsiniz.
Üstte verdiğim bilgisayar örneğinde olduğu gibi, sizin wordpress eklentileri yükleme veya yönetme için herhangi bir kodlama ya da teknik bilgiye ihtiyacınız yok.
Aynı ana kartınıza bir ses kartı ya da ekran kartı takar gibi wordpress eklentileri de içindeki kodlamayı bilmenize gerek duymadan wordpress sitenizde istediğiniz işlevleri yerine getirmek için bir tıklama ile kurup, yine tıklamalar ile yönetebileceğiniz ek yazılımlardır.
WordPress nasıl hazır kodlanmış bir sistemse, wordpress eklentileri de hazır kodlanmış ek sistemler durumunda.
#WordPress Eklentileri Ne İşe Yarar:
Örnekler ile gideyim;
1- Diyelim ki wordpress sitenizde bazı içeriklerinizi veya tümünü ( yazı – video dizisi, e-kitap veya herhangi bir şey olabilir ) sadece ücretini ödeyen kişilerin göstermine sunacağınız, bir ücretli üyelik sistem kurmak istiyorsunuz.
Mesela wordpress alt yapısında böyle bir sistemi kurmak için onlarca farklı eklenti mevcut. Hatta direkt örnek olarak; MemberShip Pro onlardan bir tanesi. Linke tıklayıp, eklentinin satıldığı sayfaya gittiğinizde Live Preview butonuna tıklayarak eklentinin nasıl çalıştığının canlı olarak direkt tecrübe edebilirsiniz.
İşte, böyle bir sistem kurmak için tek yapmanız gereken bu veya buna benzer ücretli üyelik eklentilerinden bir tanesini satın almak ve wordpress sitenize kurmak.
Her türlü tema ile uyumlu olarak çalışabilen bu veya bunun gibi ücretli üyelik eklentileri ile sitenize ayarlarını yine wordpress admin panelinizden tıklamalar ile yaparak istediğiniz şekilde bir ücretli üyelik sistemi kurabilirsiniz.
2-Diyelim ki sitenizde bir etkinlik takvimi yayımlamak istiyorsunuz. Ya da bir çok etkinliğin yer aldığı bir etkinlik listesi. Bu etkinlik listesinde ise etkinliğin zamanı, yeri, genel bilgisi, bilet fiyatı vs. gibi bilgiler vermek hatta bilet satışı bile yapmak istiyorsunuz.
Bu gibi durumda yine wordpress’de sitenize bu tür bir sistem kurabileceğiniz onlarca eklenti mevcut. Mesela wordpress etkinlik eklentileri başlıklı yazımda bu eklentilerden bir kaçına ben örnek verdim.
Yazımda her bir eklentinin altında bulunan canlı demo butonlarına tıklayarak nasıl görünüp, nasıl işlediklerini direkt birebir canlı tecrübe edebilirsiniz.
3-Ya da sitenizde bir başvuru, insan kaynakları, teklif, iş başvuru gibi ( aklınıza gelebilecek her türlü form ) oluşturmak istiyorsunuz.
Yine wordpress’de bunu da tıklamalar ile gerçekleştirebileceğiniz çok kaliteli bir çok eklenti mevcut. Mesela bu eklentilerden biri ile nasıl bir form oluşturulacağını uygulamalı olarak wordpress form oluşturma başlıklı yazımda anlattım.
Yazımda ben her ne kadar form oluşturma eklentisinin nasıl kullanılacağını anlatmış olsam da, tüm wordpress eklentilerinin çalışma prensibi yazımda anlattığıma çok benzerlik gösterir.
Yani sürekli “tıklamalar” ile kurabilir ya da yönetilebilirden kastımın tam olarak ne olduğunu yazımı inceleyerek analyabilirsiniz.
4-Bir diş doktorusunuz veya bir avukat ya da bir restorant işletiyorsunuz. ( Bunu randevu ile çalışan her meslek – işletme olarak düşünün ) Ve wordpress ile kurduğunuz internet siteniz aracılığı ile potansiyel müşterilerinize randevu vermek istiyorsunuz.
Tabi ki yine wordpress’te bu sistemi çok profesyonel bir görünüme ve işleve sahip bir şekilde kurmanız mümkün. Mesela wordpress randevu eklentileri başlıklı yazıma baktığınızda, sadece bu işlevi yerine getirmek için 10 ‘un üzerine eklentinin sıralandığını göreceksinizdir.
Eklentilerin hem işlevsel hem de görsel olarak ne kadar profesyonel olduklarını ise yazıdaki canlı demo butonlarına tıklayarak bire bir canlı tecrübe ederek görebilirsiniz. ( Alttaki resimde olduğu gibi )
WordPress ile Neler Yapılır – WordPress Nedir (Randevu)
Asıl değinmek istediğim nokta ise şu;
#Ben üstte linkini verdiğim yazıda aslında piyasada bulunan bir çok randevu eklentisinden sadece 10 tanesinden bahsettim. Normalde sırf bu sistem için bile belki de 50’nin üzerinde eklenti mevcuttur.
İşte, sadece böyle bir sistem kurmak için bile eklenti sayısı açısından bu kadar çok alternatif varken, wordpress ile neler yapılabilir siz hayal edin.
5-Diyelim ki wordpress ile blog sitesi veya içerik odaklı bir site kurdunuz ve içeriklerinizin bazılarını veya içeriklerinizin bir kısmını sadece o içeriği sosyal medya platformlarında paylaşım yapan ya da e-mail aboneniz olan ziyaretçilerin okumasını izin vermek istiyorsunuz.
Sadece yazıyı görmek veya yazının bir kısmını görmek için de değil. Yazınıza bir e-kitap, pdf, excel ya da word dosyası da koymuş ve bunların indirebilmesi için de böyle ziyaretçiyi paylaşıma ya da aboneliğe iten sistemleri yine wordpress ile kurmanız mümkün.
Yine bu konuda onlarca hatta yüzlerce farklı eklenti var diyebilirim. Mesela wordpress içerik kilitleme başlıklı yazımda bu eklentilerden bir tanesi ile bu işlemi nasıl yapılacağını anlattım.
Yine sistemin nasıl işlediğini, eklentinin nasıl yönetildiğini ve wordpress ile neler yapılabilir diye anlamak adına yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. (Alttaki resimde olduğu gibi)
WordPress ile Neler Yapılır – WordPress Nedir (Kilit)
6-Uzmanlık alanınızla ilgili içerikler yayımladığınız veya yine nasıl yapılır tarzı içerik odaklı bir siteniz var diyelin.
Yazdığınız nasıl yapılır tarzı içerikler ile insanların sorularına toplu olarak yanıt veriyor ancak yine de içeriklerinize yorum olarak bir çok soru geliyor.
Hal böyle olunca da sitenize bir soru cevap bölümü kurmak istediniz. Yine wordpress’de bu tür bir sistem kurabileceğiniz bir çok eklenti mevcut.
wordpress soru cevap eklentileri başlıklı yazıma bakıp, bu eklentileri detaylı inceleyebilirsiniz. Yine bu eklentileri kurmak da herhangi bir kod bilgisi vs gerektirmiyor. Eklentiyi alıyor, kuruyor ve tıklamalar ile ayarlamalarını yapıyorsunuz. Hepsi bu! ( Alttaki resim soru cevap kısmının nasıl görüneceğini gösteren bir görsel mesela. )
WordPress ile Neler Yapılır – WordPress Nedir (SoruCevap)
7-Wordpress hangi amaçla kullanılır sorusuna detaylı cevap verebilmek adına örneklerime devam ediyorum;
Diyelim ki wordpress ile bir emlak sitesi kurdunuz ( bkz: emlak temaları ) ve kurduğunuz bu siteye detaylı bir arama işlevi koymak istiyorsunuz. ( araba kiralama -galeri vs gibi bu örnekleri çoğaltabiliriz. )
Ziyaretçilerin konut ararken kat sayısı, kaçıncı katta olduğu, fiyat aralığı, il – ilçe – mah seçimi vs. yapabileceği gibi bir çok filtreleme seçeneği olan bir arama işlevi.
Normalde varsayılan olarak wordpress site içi arama motoru wordpress sitenize kurulumda geliyor, ancak siz daha gelişmiş bir sistem istediğinizde de yine wordpress eklentileri bu istediğinize cevap veriyor. Mesela o eklentilerden bir tanesi Ajax Search Pro. Yine linke tıklayarak eklentinin canlı demosuna bakıp, nasıl işlediğini görebilirsiniz.
8-Canlı chat (sohbet) eklentilerinden bahsedeyim bir de. WordPress eklentileri ne işe yarar sorusuna bir başka güzel örnek de bu olacaktır.
Mesela wordpress ile kurduğunuz bir e-ticaret siteniz var. ( bkz: e-ticaret sitesi nasıl kurulur ) Sadece e-ticaret sitesi için de değil. Bu hizmet verdiğiniz, ziyaretçi ile anlık iletişim gerektiren herhangi bir site modeli olabilir.
Ve bir canlı chat sistemi kurmak istiyorsunuz. Yine wordpress’de bu işlevinizi yerine getirecek onlarca eklenti mevcut. Mesela yine tıklamalar ile kurulumunu ve ayarlamalarını yapabileceğiniz WordPress canlı chat eklentileri başlıklı yazımdan bu eklentileri inceleyebilirsiniz.
9-Wordpress ne işe yarar sorunuza güzel bir başka örnek ise şu: Mesela öğrencilerinize sitenizde online testler, quiz ya da onedio tarzı anketler – test içerikleri hazırlamak istiyorsunuz diyelim.
Yine wordpress alt yapısında bu tür işlevleri yerine getirecek bir çok eklenti mevcut. Mesela wordpress anket eklentileri başlıklı yazıma bakarak bu eklentilerin demolarını inceleyerek nasıl bir sistem oluşturabileceğiniz hakkında görsel olarak bir tecrübe edinebilirsiniz.
10-Diyelim ki wordpress sitenizde firma rehberi – firma ilanları oluşturacağınız bir sistem kurmak istiyorsunuz.
Yine sitenizin teması ne olursa olsun böyle bir sistemi wordpress eklentileri ile de kurmanız mümkün. Mesela Web 2.0 Directory eklentisi wordpress ile neler yapılır sorusuna eklenti bazıda cevap olacak ve bu işlevi profesonel bir şekilde karşılayacak bir başka örnek.
11-Yine wordpress ile kurulmuş, içerik odaklı bir siteniz olduğunu düşünün. İçeriklerinizi bir adım öteye taşımak, daha da detaylandırmak adına gerekli olduğu konularda bir çok resimden oluşan bir galeri kurmak istiyorsunuz diyelim.
Yine wordpress sisteminde bu işlevi yerine getirecek, muazzzam profesyonellikte bir çok galeri eklentisi mevcut. İncelemek adına wordpress galeri eklentileri başlıklı yazımda bu eklentilere örnekler bulabilirsiniz.
Böylesine çeşitli örnek vererek varmak istediğim nokta şu;
wordpress ile neler yapılır – hangi amaçla kullanılır sorusunun cevabını bunca yıllık tecrübe ve bilgimle herşey! olarak verebilirim.
Evet wordpress ile herşey yapılabilir!
Benim yukarıda bahsettiğim örnekler bu wordpress deryasında sadece bir damla aslında. Bu konuya zaman ayırsam, daha yukarıda verdiğim gibi yüzlerce hatta binlerce örnek verebilirim ancak verdiğim örnekler bile wordpress ile neler yapılabilir sorusuna hayal etme anlamında fazlası ile cevap veriyor diye düşünüyorum.
WordPress ile Yapılmış Siteler ( WordPress ile neler Yapılır )
WordPress ile neler yapılabilir sorunuzu hali hazırda yayım hayatına devam eden ve çok iyi noktalara gelmiş ünlü siteler ile örnek vererek cevaplamak, wordpress’te nasıl bir potansiyel olduğunu ve ne kadar revaçta olduğunu anlamanıza fayda sağalyacaktır diye düşünüyorum.
Mesela Türkiye’de en çok ziyaret edilen, en iyi 100 site listesinde bir çok sitenin wordpress alt yapısı ile inşa edildiğini söylesem ?
Evet ! Sozcu gibi haber siteleri bile wordpress alt yapısını kullanıyor.
#Bugün günde milyonlarca kişinin ziyaret ettiği ( benim ve eminim ki sizin de ) film – dizi sitelerinin %99’u wordpress’i kullanıyor.
Şu an okuğunuz wpmavi.com isimli şahsıma ait blog’da wordpress alt yapısı ile kurulmuş bir blogtur. ( Dip Not: blogumda wordpress – seo ve blog ipuçlarına dair bir çok yol gösterici yazıyı bulabilirsiniz )
#Eğer bu tür örneklere site site daha detaylı bakmak istiyorsanız wordpress site örnekleri başlıklı yazıma da bakabilirsiniz.
WordPress Nasıl Kullanılır – WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır – WordPress’e Nasıl Başlanır ?
Benim wordpress nasıl kullanılır sorunuza blogumda kaynak olarak sunabileceğim yazılarım ve rehberlerim elbette ki var. Keza her geçen gün de bu kaynakların sayısını çoğaltıp, eksiksiz komple bir wordpress rehberi oluşturmaya çalışıyorum bu blogda.
O rehberler ise şu şekilde;
1- WordPress’e ilk adımı atmanız için size sunabileceğim rehberler şu şekilde;
- Host ve Domain Nasıl Alınır
- WordPress Nasıl Kurulur ( Bu ilk iki adım heme alttaki site kurulum rehberlerinde aynıdır. Dolayısı ile bu ilk iki yazıyı ayrı ayrı ya da alttaki site kurulum rehberlerinden herhangi birini direkt olarak takip edebilirsiniz. )
- Blog Sitesi Kurulumu
- Haber Sitesi Kurulumu
- E-Ticaret Sitesi Kurumu
2- WordPress temaları ile iligli size sunabileceğim rehberler şu şekilde;
- En Hızlı ve SEO Uyumlu WordPress Temaları
- WordPress Kurumsal Temalar
- WordPress E-Ticaret Temaları
- WordPress Blog Temaları
- WordPress Haber Temaları
- WordPress İlan Temaları
- WordPress Emlak Temaları
- WordPress Forum Temaları
- WordPress Sosyal Medya Temaları
- WordPress Video Temaları
- WordPress Teknoloji Temaları
- WordPress Kadın Temaları
- WordPress Fotoğrafçılık Temaları
- WordPress Spor Salonu Temaları
Üstte yer alan wordpress temaları liste yazılarına ek olarak, yine wordpress temaları ile ilgili başlangıç seviyede ihtiyaç duyacağınız kaynaklar ise şu şekilde;
- Themeforest’tan tema almak
- Mythemeshop’tan tema satın almak
- Ücretli WordPress Temaları Satan Siteler
- Tema Türkçeleştirme
- WordPress Tema Yükleme
- WordPress Tema Değiştirme
3-WordPress başlangıç dersleri ile ilgili blogumda olan rehberler ise şu şekilde;
- WordPress Eklenti Kurulumu
- WordPress Kategori Oluşturma
- WordPress Video Ekleme
- WordPress Yazı Ekleme
- Wodpress İletişim Formu Oluşturma
- WordPress Menü Oluşturma
- Wordpress Tema Yükleme
- WordPress Link Verme – Ekleme
- WordPress’e Google Analytics Ekleme
- Site Açtıktan Sonra ilk Yapılması Gerekenler ( Sitenizin google kaydı, site haritası oluşturma vs gibi önemli işler )
- WordPress Kullanıcı Yetkileri ve Yetkileri Değiştirme
Ve bunlara ek olarak WordPress nasıl kullanılır diye hem türkçe hem de ingilizce ( ki ingilizce kaynak doğal olarak çok daha fazla) aratma yaptığınızda karşınıza binlerce hem yazılı hem görsel kaynak çıkacaktır.
Umarım WordPress Nedir? Ne İşe Yarar? Neler Yapılır? (Canlı Örnekler) başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
WordPress Nedir? Ne İşe Yarar? Neler Yapılır? (Canlı Örnekler) Burak Oran