Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Summit 2021'in geniş özeti: 5 salon, 94 konuşmacı, binlerce katılımcı...

  • Konbuyu başlatan Gözde Ulukan
  • Başlangıç tarihi
G

Gözde Ulukan

Misafir
Türkiye'nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı Webrazzi Summit 2021, 20 Ekim tarihinde hem online hem de fiziksel olarak gerçekleşti. 2019 yılının sonunda Çin'in Wuhan kentinde başlayan, 2020'nin üçüncü ayı itibarıyla global bir salgın haline dönüşen Covid-19 nedeniyle hayatlarımız neredeyse durma noktasına gelmişti. Yaklaşık 2 yıllık bu süreçte geçici olacağını düşündüğümüz evden çalışmalar kalıcı hale geldi, hayatımızın her alanına nüfuz etmiş etkinlikler yerini online'a bıraktı; özetle birbirimizin yüzünü bile göremez olduk. Bu nedenle 2 yılın sonunda Webrazzi Summit gibi bir etkinliğin offline olarak gerçekleşmesi bizler için hem çok önemli hem de oldukça heyecan vericiydi.

Sizleri birebir görmeyi, fiziksel konferans deneyimini bir arada, birbirimize güç vererek yaşamayı çok özlemişiz. Bu nedenle Webrazzi Summit 2021 her şeyden önce, yani barındırdığı konular, birbirinden değerli konuşmacıları ve cevap verdiği sorular haricinde siz değerli katılımcılarımızla bizleri yeniden bir araya getirdiği için çok önemli bir yere sahip. Bu deneyimi bizlere bir kere daha yaşattığınız en başta sizlere çok teşekkür ederiz. Ancak Webrazzi Summit 2021'i kaçıranlar da üzülmesin, zira önümüzde bizi daha birçok etkinlik bekliyor ve elbet bu etkinlerde sizlerle de buluşacağız. Biz yine de konferansımızı kaçıranlar, "keşke orada olsaydım" deyip katılmaya fırsat bulamayanlar için Webrazzi Summit 2021'de neler olduğunu geniş kapsamlı olarak özetlemeye çalışacağız.

Webrazzi Summit 2021, bu sene Disrupt, Grow, Create, Academy ve Start olmak üzere 5 farklı salonda gerçekleşti ve bu salonlardan sadece bir tanesi, Start, online bir salondu. Yani geriye kalan tüm salonlarımızda sunumlar ve paneller fiziksel olarak gerçekleşti.

Disrupt Sahnesi: 9:00 - 13:00​



Webrazzi Summit 2021, Disrupt salonunda Arda Kutsal'ın açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasından sonra sahnede Arda Kutsal'a Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran eşlik etti. "Geleceğin Bankası Olmak" adlı panelde Aran, 100. yıl planını yaparken geleceğin bankası olmayı planladıklarını paylaştı. Dijital dünyanın bankacılık fonksiyonlarının nerede yapılacağına kafa yorduklarını belirten Aran, ticaret neredeyse bankacılığın orada olacağını da sözlerine ekledi. Hakan Aran, tüm bankacılık fonksiyon ve faaliyetlerinin pazar yerlerine yedirilmesi gerektiğini de belirtti. Aran, pazar yerlerinin dijital banka kurma konusunda aksiyona geçecekleri düşüncesine sahip olduklarını söyledi ve bu da gelecekte ödeme sistemlerini ve bankacılığı şekli konusunda bizlere en önemli ipuçlarından birini verdi.

Hakan Aran'dan sonra, Earlybird Digital East Fund Ortağı Cem Sertoğlu, ScaleX Yönetici Ortağı Dilek Dayınlarlı ve geçtiğimiz günlerde satın aldığımızı açıkladığımız Avrupa'nın önde gelen teknoloji sitelerinden Tech.eu'nun Kurucu Editörü Robin Wauters, "After Pandemic, what is the agenda?" paneli ile sahnedeydi. Robin Wauters'in moderatörlüğünü üstlendiği panelde Dilek Dayınlarlı ve Cem Sertoğlu'na VC'ler özelinde çeşitli sorular soruldu. Dilek Dayınlarlı, Türkiye ve Doğu Avrupa'daki girişimleri büyük pazarlara götürmenin önemli olduğunu söylerken Cem Sertoğlu, bazı şeylerin kültürel olarak kaybolabileceğini açıkladı. Cem Sertoğlu, yaratıcılığın geniş bir alanda yayıldığını, şu anda oyunun kurallarının değiştiğini söyledi. Global piyasaya çıkan şirketlerin daha hırslı şirketler olduğunu da sözlerine ekledi. Dilek Dayınlarlı ise önümüzdeki 10 seneye odaklandıklarını; tüm ekiplerinin girişimcilere yardım etmeye tutkusuyla çalıştığını söyledi.


Daha sonra Arda Kutsal ile Mynet kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Emre Kurttepeli, "Türkiye Girişimcilik Ekosisteminin Yeniden Altın Yılı" panel için sahnedeydi. Mynet'teki hareketlilikten bahseden Emre Kurttepeli oyun tarafının radarlarına girdiğini açıkladı. Şirketten son güncellemeleri paylaşan Kurttepeli, Mynet'teki oyun operasyonuna Covid-19 dönemi öncesi başladıklarını belirtti. Mynet'in medya, eğitim ve oyun olmak üzere 3 ana segmente odaklandıklarını açıkladı. Covid dönemindeki dijitalleşme ile medya segmentinin yüzde 30 ila 40 civarı büyüme kaydettiğini de sözlerine ekledi. Aynı şekilde eğitim alanında da güzel gelişmeler kaydedildiğini dile getirdi.

Emre Kurttepeli'den sonra sahne, istegelsin kurucusu ve CEO'su Sedat Yıldırım'daydı. Yıldırım, "Gıdanın ve Gıda Perakendeciliğinin Geleceği" adlı sunumunda gıda israfının toplam parasal değerinin 1 trilyon dolar olduğunu bunun da Türkiye Gayrisafi Milli Hasılası'nın yaklaşık 1,4 katı ettiğini açıkladı. Her gün 25 bin kişi her yıl ise 10 milyon kişinin açlıktan öldüğünü belirten Sedat Yıldırım, "İsraf edilen gıdanın dörtte birinin kurtarılması açlık çeken insanları doyurmaya yetiyor" diyerek konunun önemine dikkat çekti. Konuşmasına gıda israfının beraberinde yakıt, tarım ilacı, su, enerji, iş gücü israfını da getirdiğini, gezegene zarar verdiğini iklim krizinde büyük rol oynadığını söyleyerek devam etti. Türkiye'de ise her yıl 18,8 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini belirten Yıldırım, bu gıdalar arasında en çok da sebze, meyve ve ekmeğin olduğunu söyledi. Sedat Yıldırım ile gerçekleştirdiğimiz röportajı ise aşağıdan izleyebilirsiniz.




Disrupt salonundaki sunumlardan sonra networking imkanı için bir kahve molası verdik. Bu sırada katılımcılarımız hem fuaye alanını gezerken hem de birbirleriyle tanışma imkanı yakaladı. Saat 11:00 olduğunda ise Webrazzi Summit 2021 için hareketli saatler başladı, çünkü 5 salonumuzda da aktif bir şekilde sunumlar ve paneller gerçekleşmeye başladı. Disrupt sahnesinin açılışında Turkcell Kurumsal Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, "Dijital Dönüşüm Yolculuğu" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Neden dijital dönüşüm içinde olmak gerektiğini altı maddede değerlendirdiğini söyleyerek konuşmaya başlayan Ceyhun Özata bu maddeleri şöyle sıraladı: "Maliyetleri yönetmek, yeni servis ve ürünler geliştirmek, yeni kanallar, gelir ve karlılığı artırmak, müşteri deneyimi ve rekabette fark yaratmak... Tek kavramda özetlemek gerekirse şirketlerin dijitale dönüşümü içinde olmak seçenek değil, bir zorunluluk."

Şirketin iki yıl içinde sektörel ve dijital çözümler geliştirdiğini kaydeden Özata, bu yönde geliştirmeye başladığı çözümleri 2019 yılının başında onları daha somut bir yapıya taşıdığını söyledi. Ceyhun Özata ile gerçekleştirdiğimiz röportajda da kurumların dijital dönüşümünü konuştuk.




Ceyhun Özata'dan sonra Arda Kutsal'ın moderatörlüğüde, "Teknoloji yatırım dünyası yeniden tanımlanıyor" adlı panel gerçekleştirdi. Panelin konuşmacıları ise Re-Pie Yönetimin Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, Turkven Genel Müdürü Seymur Tarı ve Core Finance Managing Partner'ı Yağız Sözmen oldu. Covid-19 pandemisi sonrasında teknoloji dünyasını ve bu kapsamda yatırımların nasıl şekillendiğini değerlendiren konuşmacılar, hem yatırımcılara hem de girişimcilere ipuçları verdi ve merak edilenleri cevaplandırdı.

Sırada ise Webrazzi İçerikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünü üstlendiği “Büyümenin formülü = Inovasyon×Yatırım” panelinin konuşmacıları arasında Inventram CEO’su Cem Soysal, Startupfon CEO'su Gülsüm Çıracı ve Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Çolpan yer aldı. Deneyimli üç isim, bir girişimde aradıkları üç özelliği sıraladı.

Bu özellikler arasında ekip, iş planı ve iş fikri konusunda ortaklaştılar. Soysal buna paralel olarak 2022'de daha fazla girişimle dirsek teması kurmak istediklerini belirtti. 2022'de daha fazla girişimle dirsek teması kurmak istediklerini söyledi. Özellikle paylaşım ekonomisi, mobilite ve sağlık teknolojileri alanına odaklanan şirketleri yakın markaja aldığını dile getirdi. Çıracı ise bu beklentisini tek cümle ile özetledi: "Yatırım sayısı arttıkça başarılı hikayeleri artacak. Dolayısıyla bizi daha güzel günler bekliyor." Son sözü alan Çolpan ise ekosistemlerini daha da genişletmeyi hedeflediklerini söylüyor. Bunu da daha fazla girişim ve yatırımcıya ulaşarak başaracaklarını kaydetti.

Inventram CEO'su Cem Soysal ile gerçekleştirdiğimiz röportaja ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.




Panelin hemen akabinde Philip Morris/Sabancı'nın Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren "Bir Ekosistemin Dönüşümü" başlıklı oturumda Philip Morris/Sabancı'nın startup yatırımlarını ve geliştirildiği ürünleri anlattı. Şirketlerin dijital dönüşümde ekiplerinin önemli rol oynadığını dile getiren Diren "organizasyonel gelişime" vurgu yaptı. Aynı şekilde veri odaklı altyapının önemine de dikkat çene Diren girişimlerle ortaklık kurmanın yarattığı dönüşüme örnekler verdi. Filiz Yavuz Diren 150 milyon dolarlık fon ile yaklaşık 11 girişime yatırım yaptıklarını açıkladı. Diren, "PM Türkiye'de altyapımızı girişimlerle birlikte kurduk" dedi.

Diren'in sunumunda sonra Disrupt sahnesi bir panele daha ev sahipliği yaptı. "Üst yönetimin girişimcilik yaklaşımı" başlıklı oturum Core Strateji kurucusu İhsan Elgin moderatörlüğünde, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, Anadolu Efes Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş ve Otokoç Genel Müdürü İnan Ekici'nin katılımıyla gerçekleşti.


Otokoç Genel Müdürü İnan Ekici şirketlerin önceliklerinin çeşitlilik verimlilik ve hız olduğunu belirtirken trendleri okuduğunuzda dijitalleşme ve teknoloji ile sürdürülebilir büyümeyi sağlamanın ilintili yeni bir alan yarattığını dile getirdi. Anadolu Efes Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş konuşmasında "girişim kafası neyi değiştiriyor?" sorusuna cevap vererek geçen haftaya bakıp 3-5 günü planlayan hızlı harekete açık bir yapıyı tarif etti. Ağırbaş, Türkiye'den çıkan 5 girişimin değerlemesinin 30 milyar doların üzerinde olduğunu dile getirdi. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle Maxis, büyüme fonu, Softtech Ventures ve Workup'ın içinde yer aldığı yatırım şirketlerini aktardı.

Disrupt sahnesinin bir sonraki sunumu ise, NRW.Global Business Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya'nın "Dijital teknolojiler ve girişimler Avrupa'da nereyi tercih etmeli?" sunumu oldu. Akkaya, 20 binin üzerinde yabancı firma Almanya ve Avrupa faaliyetlerini Kuzey Ren-Vestfalya üzerinden yürütüldüğünü sözlerine ekleyen Adem Akkaya, Almanya'daki yabancı şirketlerin yüzde 20,6’sının Kuzey Ren-Vestfalya'da bulunduğunu ve yabancı yatırımcılar bu bölgede yaklaşık 1,3 milyon insana iş imkanı sağladığını söyledi. Akkaya, Kuzey Ren-Vestfalya'daki sanayi şirketlerinin, 2020'de 321,7 milyar Euro'luk satış gerçekleştirdiğini belirtti. Adem Akkaya ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz.




Disrupt sahnesinin öğle arası öncesi son panelinde Turkish Collective'in lansmanı gerçekleşti. Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın moderatörlüğünü üstlendiği "Lansman: Turkish Collective" isimli panelimizin konuşmacıları arasında ise Webrazzi okuyucularının yakından tanıyacağı DO Venture Partners Kurucu & Yönetici Ortağı Duygu Öktem Clark ve Silikon Vadisi’nin en ünlü isimlerinden biri olan Magdalena Yeşil yer aldı. Turkish Collective, Türkiye'den global başarı hikayelerinin çıkması adına San Francisco'da çalışan, yaşayan ve burada edindikleri tecrübeleri Türkiyede'deki girişimlere aktarmak isteyen gönüllülerin oluşturduğu bir program. Turkish Collective'in proje üyeleri ile birlikte 2 ayrı dönemde toplamda 24 girişimi seçeceğini belirten Öktem Clark, seçilen 24 girişim ile 3 ay boyunca yakından çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Salesforce'un bugün gayet başarılı bir şirket olduğunu fakat ilk başladığında herhangi bir girişim gibi olduğunu hatırlatan Magdalena Yeşil, bütün küçük şirketlerin yaşadığı zorlukları Salesforce'un da yaşadığını paylaştı. Turkish Collective'in arzusunun yarınki Saleforce'lara bugün destek vermek olduğunu da dile getiren Yeşil, bugün kimin yarınki Saleforce olacağını bilemediğimizi de sözlerine ekledi.


Grow Sahnesi: 11:00 - 13:00​


Öğle arasından önce Grow salonunun ilk sunumu Yüce Zerey'e aitti. Yüce Zerey "Süper Kahraman Arayışı" başlıklı oturumunda yeni fintech girişimi Fups'u tanıttı. "Artık herkes birer süper kahraman" yorumunu yapan Zerey, illüzyon bombardımanı nedeniyle herkes kendini süper kahraman olarak görüyor. dedi. Sanal dünyanın gelişmesiyle kişilerin gerçeklikle bağını kopardığını dile getirdi. Filtreli hayatların yaşandığı hiper gerçeklik kavramının öne çıktığı günümüzde, duyguların da sanal dünya daha anlamlı olduğunu ifade etti.

Fups'un Yönetim kurulunda yer alan Zerey, Fups'ta işlem ücretleri ve komisyon olmadığını açıkladı. Hızlı harcama itirazları ile dikkat çeken Fups aynı zamanda chat uygulaması ile finansal işlemlere olan tanıyor. Yüce Zerey ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.




Yüce Zerey'den sonra sahnede Related Digital CEO'su Sedat Kılıç vardı. Kılıç, "Tek Bir Platform ile Müşteri İletişimi" isimli sunumu ile önemli bilgiler paylaştı. 30 yıllık iş hayatımın yarısının dijital dünyada geçtiğini dile getiren Related Digital CEO'su Sedat Kılıç, bu süreçte pek çok değişiklik gördüğünü de sözlerine ekledi. Sunumunda geçmişte karşımıza çıkan dijital çözümlerden de bahseden Kılıç, ilk etapta Google Analytics kurmaya başladıklarını sözlerine ekledi. Türkiye'de performans pazarlamasının esas doğuşunun 2020 yılında olduğunu paylaşan Kılıç, pazarda lider olan pek çok firmanın zaman içinde yok olduğunu da paylaştı. Dijital pazarlamanın bütün reklam bütçesinden aldığı payın yüzde 1-2 seviyelerinde olduğunu belirten Kılıç, pazarlamanın artık çok kompleks olduğunu da dile getirdi.

Sedat Kılıç ile gerçekleştirdiğimiz röportajı hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.




Sedat Kılıç'tan sonra Grow sahnesinde Move'un Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Emre Faks vardı. "How to navigate the Cookieless World?" adlı bir sunum gerçekleştiren Emre Faks, çerezsiz bir geleceğin nasıl olacağını, bu kapsamda yapılması gerekenleri paylaştı ve konuyla ilgili merak edilenleri cevaplandırdı. Faks'tan sonra ise sahne, Token Genel Müdürü Erkan Duysal'daydı. Duysal, "Ödeme Sistemlerinde Offline Platformların Online Hizmetlere Evrimi" sunumunda Token'a dair merak edilenleri anlattı.

Koç Holding çatısı altında bulunan finansal teknolojiler şirketi Token, aynı zamanda bir platform sağlayıcısı. 2018'de Arçelik çatısı altında kurulan şirket, 2020'de Koç Holding'e bağlı ayrı bir şirket oldu. Koç çatısı altında, girişim ruhuyla çevik yönetim şeklini benimseyen Token, ödeme hizmetleri sunuyor. Bunu yaparken karlılık, destek ve verimlilik ile işletmelerin büyümesini sağlamak hedefleniyor.

Duysal'dan sonra Berqnet Genel Müdürü Hakan Hintoğlu, Grow sahnesinde "B2B Girişimlerde Ürün-Pazar Uyumu" adlı bir sunum gerçekleştirdi. Hintoğlu, ayrıca izleyicilere kurumsal müşteriler için önemli değer parametrelerinden bahsetti. Bu parametreler arasında çözülen sorunun büyüklüğü, lider marka veya girişimin vizyonu ve iddiası, çözüm setinin genişliği yer alıyor. Aynı zamanda Hintoğlu, parametrelerden söz ederken ilk satın alma maliyeti, toplam satın alma maliyeti, ödeme koşulları ve kalite kavramlarını da değerlendirdi. Yine parametreler kapsamında deneme, satın alma, kurulum ve kullanım kolaylığı kavramları gündeme geldi. Bu bağlamda Hintoğlu eğitim ve destek konularına da değindi.

Yine Grow sahnemizde gerçekleşen "Start Up'tan 5 kıtada 140 ülkeye Global Yolculuk" isimli panelde ise hem Modanisa hem de global yolculuk özelinde önemli açıklamalar yapıldı. Modanisa CRM Head'i Betül Bulut, Salesforce Regional Vice President'ı Sinan Erkiner ve INSPARK CEO'su Serdar Susuz'un yer aldığı panelde, INSPARK ile ilgili detaylardan bahseden Betül Bulut, INSPARK CEO'su Serdar Susuz, 20'nin üzerinden ülkede proje yaptıklarını ve bu projelerin büyük çoğunluğunu Modanisa ile gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi. Betül Bulut tarafından aktarılan bilgilere göre Modanisa, 140 ülkeye kargo, 100 binden fazla ürün, yıllık 3 milyonu aşkın satış, 25'ten fazla ödeme seçeneği, 7 dilde web sitesi ve aylık 20 milyondan fazla ziyaretçi gibi verilere sahip.

INSPARK CEO'su Serdar Susuz ile gerçekleştirdiğimiz röportaja aşağıdan ulaşabilirsiniz.




Panel sonrasında Aksigorta Bireysel Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Tezbaşaran, "Dijital Dünyada Nasıl Güvende Kalırız?" sunumu ile sahnedeydi. Tezbaşaran, dijital dünyanın getirdiği sıkıntılardan bahsederken bu sıkıntıların güvenlik sorunlarına yol açabileceğine değindi. Tolga Tezbaşaran, giderek dijitalleşen dünyada nasıl güvende kalabileceğimize dair ipuçlarını bizlerle paylaştı.

Tolga Tezbaşaran'dan sonra Infobip Türkiye Genel Müdürü Pelin Şeker de "Çok Kanallı Müşteri Deneyimi ile İşinizi Büyütün" sunumu ile sahnedeydi. Pelin Şeker, Y kuşağının artık ana müşteri olduğunu, müşterilerin yüzde 90'ının “anında” bir yanıtı önemli veya çok önemli olarak değerlendirdiğini söyledi. Müşterilerin yüzde 72'sinin olumlu bir deneyim yaşadıklarında bunu 6 veya daha fazla kişiye söyleyeceğini; müşterilerin yüzde 71'inin ise deneyimleri kişisel değilse hayal kırıklığı yaşayacağını sözlerine ekledi. Şeker, 10 tüketiciden 9'unun iletişim kanalları arasında sorunsuz hizmet ile çok kanallı bir deneyim istediğini belirtti.

Pelin Şeker'den sonra ise YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci de "Girişimcilik ve İnovasyon" sunumuyla Grow sahnesindeydi. İnovasyon ve girişimciliğin herkesin hayatında önemli bir noktaya tekabül ettiğini söyleyen İnci, herkesin hayatında deneme fırsatı yakaladığı ve birçok hayat hikayesini içinde barından alanların inovasyon ve girişimcilik olduğunu belirtti. 10 yıldır girişimcilik ekosisteminin içerisinde olan İsa Turgut İnci, teknoloji geliştirmek için gidilecek ilk yerin teknoparklar olduğunu; YTÜ Yıldız Teknopark'ın da bunların başında geldiğini söyledi.

Create Sahnesi: 11:00 - 13:00​


Öğleden önce geliştirici ve yazılım odaklı konuların gündemde olduğu Create sahnesinin ilk sunumunu Sherpa kurucusu Yakup Bayrak gerçekleştirdi. Bayrak, "DevOps oluyor da DesignOps neden olmuyor?" adlı sunumunda hem DevOps'un inceliklerine hem de DesignOps kavramına değindi. Anlattıklarını örneklerle betimleyen Yakup Bayrak, dinleyicilerin merak ettiği tüm soruları cevaplandırdı.

Yakup Bayrak'ın sunumundan sonra sahne Atlassian Principle Technical Evangelist'i Serhat Can'daydı. Serhat Can, "Developer Odaklı SaaS Ürünler için Pazarlama" sunumunda Atlassian özelindeki yenilikleri, başarılı pazarlama kampanyalarını tüm detaylarıyla anlattı. Geliştiricileri odağına alan SaaS ürünler için pazarlamanın nasıl olacağına dair merak edilenleri ve çok daha fazlasını katılımcılarla paylaştı.

Eren Bali'nin girişimi Carbon Health de Webrazzi Summit 2021'de, Create sahnesindedi. "Unicorn bir sağlık teknoloji şirketinin A’dan Z’ye yazılım süreci" adlı sunumu yapmak üzere sahnede Carbon Health'in Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Ülke Müdürü Oğuz Demirkapı vardı. Demirkapı, hem Carbon Health'in başarıya giden yoldaki adımlarını hem de bu kapsamda yazılım ekibinin neler yaptığını bizlerle paylaştı. Carbon Health'in Ankara'daki ofisine de değinen Demirkapı, işe alım süreçlerini de aktardı.

Create sahnesi üç sunumun ardından ilk paneline ev sahipliği yaptı. Bu panelde Arda Kutsal, Jackson Laboratory for Genomic Medicine'dan Prof. Dr. Derya Unutmaz'ı ağırladı. İkili "Sağlık teknolojileri ve geleceği" adlı panelin adından da anlaşılacağı üzere Covid-19 döneminde önemi bir kere daha gözler önüne serilen sağlık teknolojilerini, bu teknolojilerin günümüzde bizler için neler ifade ettiğini ve sağlık teknolojilerinin gelecekte nasıl bir hal alacağını bu panel sayesinde öğrenme fırsatı yakaladık.


Create sahnesinin bir sonraki paneli ise son dönemin en popüler konularından birini konu edinen "NFT: Dijital Rönesans" adlı paneldi. Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal, 4129Grey'in Chief Happiness Officer'ı ve CEO'su Alemşah Öztürk, sanatçı ve heykeltıraş Emre Yusufi ile karikatürist Selçuk Erdem, NFT'nin geçmişini, bugününü ve geleceğini konuştu.

Alemşah Öztürk, NFT'de birkaç tane fırsat olduğunu söyledi. NFT ile yaratıcılığın özgürleştiğini söyleyen Öztürk, şimdi geldiğimiz noktada bir sanatçının Twitter hesabı açıp kendini anlatarak bir kitleye kendi eserlerini satabildiğini açıkladı. Fluffy Polar Bears projesi için 300 kadar çizim yapan Selçuk Erdem, bu çizimlerin bir araya gelmesiyle 10 bin farklı eser çıkacağını açıkladı. Emre Yusufi, NFT'ye mart ayında girdiğini belirterek söze başladı. Akabinde "Divine Selfie" işini NFT'ye dönüştüren Yusufi, dünyanın ilk Instagram sayfası olan heykelini ürettiğini belirtti.


NFT panelinden sonra "Mimarlığın Metaverse ile Flörtü"nü konuşmak üzere Toros and Partners kurucuları Derya Toros ve Çetin Dalva sahnedeydi. Toros ve Dalva, keyifli interaktif bir sunumla sahneye çıktı ve hazırladıkları görsellerle dinleyicileri kendilerine hayran bıraktılar. Mimarlığın, metaverse ile gelecekte nasıl bir şekil alacağını tüm detaylarıyla katılımcılarla paylaştılar.

Create sahnesinde öğle arasından önceki son sunumu ise Transferchain kurucusu Berke Şipka gerçekleştirdi. Şipka, "Gizlilik ve güvenlik hayal mi?" adlı sunumda hem Transferchain'in nasıl çalıştığını; hem de dijital çağda gizlilik ve güvenliği nasıl elde edebileceğimizi bizlere aktardı.

Academy Sahnesi: 11:00 - 12:25​


Workshop'ların yer aldığı Academy sahnesinde ilk olarak Mosanta CEO'su İlyas Teker sahnedeydi. Webrazzi takipçilerinin yakından tanıdığı İlyas Teker, "2022'de Google Algoritmasındaki Yeniliklere Nasıl Hazırlanmalıyız?" adlı workshop'ta SEO'nun geleceğine dair merak edilenleri tüm detaylarıyla paylaştı.

Academy sahnesinin ikinci workshop'unu ise L'Oréal Kıdemli E-Ticaret Müdürü Çağrı Akçay gerçekleştirdi. Akçay, "E-ticaret’te yeni nesil servisler ve uygulamaların alışverişçi deneyimine etkisi" adlı workshop'ta günümüzde tüm alışverişe kıyasla pazar payı daha fazla artan e-ticaretin dijital dönüşümüne ışık tuttu.

Start Sahnesi: 11:00 - 12:35​


Webrazzi Summit 2021'in tek online sahnesi olan Start sahnesinin ilk sunumunu 500 Istanbul Yatırım Yöneticisi Kaan Eren gerçekleştirdi. Eren'in "Bir VC'de merak ettikleriniz" adlı sunumunda başarılı portföyü ile dikkat çeken 500 Istanbul odağında VC'lere dair merak edilenleri dinleme fırsatı yakaladık.

Start sahnesinin ikinci sunumunu, RemoteTeam.com kurucusu ve CEO'su Şahin Boydaş gerçekleştirdi. Deneyimli bir girişimci olan ve yurt dışındaki başarılarıyla adından söz ettiren Boydaş, "Bir girişim yurt dışı exit'a nasıl hazırlanır?" adlı sunumda girişimcilere globale açılma konusunda önemli tavsiyeler verdi.

Start sahnesinde, iki sunumdan sonra saat 11:40 ve 12:35 arasında girişimlerin sunumları dinledik.

Disrupt Sahnesi: 14:00 - 15:05​


Öğle arasından sonra 5 sahnede sunumlar ve paneller tüm hızıyla yeniden başladı. Disrupt sahnesinin ilk paneli ise Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde, FigoPara & Trendbox Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bilgen, Maslak.io kurucu ortağı Alper Akcan ve Colendi kurucu ortağı ve CEO'su Bülent Tekmen'in katılımıyla gerçekleşti. "Finansal hizmetlerde sektörün rekabet yapısı nasıl değişecek?" adlı panelde fintech sektörünün geleceğine, bu sektördeki rekabetin ilerleyen dönemde nasıl şekilleneceğine değindik.

Colendi kurucu ortağı ve CEO'su Bülent Tekmen ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz.




Disrupt sahnesinde sırada, Webrazzi Summit 2021'in en merak edilen panellerinden biri vardı. Arda Kutsal, son dönemde dijital yayıncılık sektöründe bizleri yeni bir oyuncu olan Exxen ile tanıştıran Acun Ilıcalı'yı ağırladı. Çocukların gelecek nesil olduğunu düşündüğünü ve Exxen'i oluşturma fikrinin çocuklardan geldiğini paylaşan Acun Ilıcalı, çocukların ne izlediğini yıllardan beri takip edip ona göre pozisyon aldıklarını da paylaştı. Ilıcalı, Exxen'in çocukların tabletlerle olan sıcak ilişkilerine dayandığını da belirtti.


Dijitalin teknik altyapıyı çok iyi yapmanız gereken bir dünya olduğunu da sözlerine ekleyen Acun Ilıcalı, ilk gün sitelerinin çöktüğünü sonrasında ise bu konuları aştıklarını paylaştı. Dijitalin başka bir dünya olduğunu ve neyin seyredilip neyin seyredilmeyeceğini de hızlı bir şekilde öğrendiklerini belirten Ilıcalı, üye sayısı olarak 1 milyonu geçtiklerini ve 1,5 milyona doğru gittiklerini de duyurdu.

NFT dünyasına yakınlaştıklarını duyuran Acun Ilıcalı, NFT konusunda sektörün öncülerinden biri olmak istediklerini de paylaştı. Acun Medya olarak yurt dışında da hizmet sunduklarını ve 14. ülke ile imzaların atıldığını da belirten Ilıcalı, doğru insanları bularak iyi ekibi kurup olayı hayata geçirebilecek yetenekte bir insan olduğunu düşündüğünü de paylaştı. NFT projelerinin global olacağını da duyuran Acun Ilıcalı, dünyaya mümkün olduğu kadar açılarak sektörde Türkiye'nin gücünü dünyada hissettirmek istediğini de belirtti.

Grow Sahnesi: 14:00 - 15:00​


Webrazzi Summit 2021'in Grow sahnesi, Ümit Öncel'in moderatörlüğü üstlendiği, YouTuber Merve Özkaynak ve Akinon kurucu ortağı ve CEO'su Tolga Tatari'nin katılımcısı olduğu "Canlı yayın ile e-ticaret nasıl şekillenecek?" paneli ile başladı. İlk olarak Asya'da başlayan, şimdilerde ülkemizde de giderek popülerleşen e-ticarette canlı yayın kavramı; telemarketing dediğimiz kavramın dijitalleşme çağında nasıl bir evrim geçirdiği, e-ticaret dinamiklerine dair merak edilenler farklı bakış açılarıyla katılımcılara aktarıldı.


Daha sonra sahne sırası Webrazzi yazarı Arden Papuççiyan moderatörlüğünde gerçekleşen "Hızlı tüketimin e-ticaret hedefleri ve beklentileri" panelindeydi. Bu panelde Arden Papuççiyan'a, L'Oréal Tüketici Ürünleri Satış Direktörü Murat Selman Başar eşlik etti. Başar, L'Oréal odağında hızlı tüketimin e-ticaret sektöründeki hedeflerini anlattı; bu alandaki beklentileri Webrazzi Summit 2021 katılımcılarıyla paylaştı.

Panel sonrasında sahnede Appnext Ülke Müdürü Gözde Alemli vardı. Alemli, "Cihaz düzeyinde uygulama keşfi, pazarlamacılar için oyunu nasıl değiştiriyor?" adlı sunumunda uygulama keşfini pazarlanmasına ilişkin merak edilenleri, örneklerle aktardı. Alemli, bu keşiflerin bilhassa pazarlama alanında ne gibi değişikliklere yol açabileceğini tüm detaylarıyla aktardı.

SimilarWeb / Digitaflex'in kurucu ortağı ve Türkiye Temsicisi Hande Çavuşoğlu, Grow sahnesinin bir sonraki konuşmacısı oldu. Çavuşoğlu, "2022'ye Doğru: Tüketicide Neler Değişiyor?" adlı sunumunda, "Pandeminin değiştirdiği dinamikler yavaş yavaş eskiye dönüyor mu? Eski hayatımıza dönmeli miyiz?" gibi sorulara cevap verdi. "Market” ciro büyümesinin ana kategorilere göre çok daha yüksek olduğunu belirten Çavuşoğlu, dijital yayıncılık konusuna da değindi. Dönüşümün yeni oyuncular ve yapımlarla beraber daha da hızlanacağını belirtti ve 2022'nin bir “TV Streaming” senesi olacağını sözlerine ekledi.

Grow sahnesinin son sunumunu ise Inveon kurucusu ve yönetici ortağı Yomi Kastro gerçekleştirdi. Kastro, "E-ticaretin En Zorlu Segmenti: Kurumsal E-ticarette Başarı Nasıl Yakalanır?" adlı sunumunda, kurumsal segmentte başarı için no code & low code, model compan, platform ecosystem ve growth management kavramları üzerinde durdu. Kastro ayrıca Inveon'a dair merak edilenlleri paylaştı.

Create Sahnesi: 14:00 - 15:00​


Create sahnesinin öğleden sonraki ilk sunumunu Rebus Danışmanlık kurucusu Seniha Koçyiğit gerçekleştirdi. "Yeteneğin şekli nereye evriliyor: Füzyon Takım" adlı sunumda Koçyiğit, tüm çalışanların dönüşümün bir parçası olacak ve "Reskill " olmak için önemli değişikliklere ihtiyaç duyacağını söyledi. Seniha Koçyiğit, algı ile bilginin yerini değiştirip gerçekle el sıkışmamız gerektiğinin altını çizdi.

Create sahnesinde daha sonra benim moderatörlüğünü üstlendiğim "Yetenek yönetiminde çözümler" adlı panel gerçekleşti. Werk kurucu ortağı Emin Görgün ve hrmate.ai kurucusu Enes Kök'ün konuşmacı olduğu panelde, işletmelerin işe alım sürecinden önce ve sonra nelere dikkat ettiğini; bu kapsamda yapay zekanın nasıl bir işlevi olduğunu ve covid-19 ile yoğunlaşan dijitalleşme ile (uzaktan çalışmanın da artmasıyla) yetenek yönetimi süreçlerinde ne gibi değişiklikler olduğunu konuştuk.

Create sahnesinin son paneli ise Şişecam Change Management Manager'ı Özlem Akbağ Akalın'ın moderatörlüğü üstlendiği, Insider Head of People & Culture Duygu Devecioğlu ile Logo Peoplise Genel Müdürü Çağatay Güney'in konuşmacı olduğu "Büyük kurumlardan girişimlere performans ve ekip yönetim tavsiyeleri" paneli oldu. Bu panelde Insider ve Logo Peoplise özelinden yola çıkarak girişimcilere İK, yetenek ve ekip yönetimi ile performans artırma konusunda ipuçları verildi.

Academy Sahnesi: 14:00 - 15:00​


Academy sahnesinin öğleden sonraki ilk workshop'unu Salesforce Account Executive'i Burag Peksezer gerçekleştirdi. Peksezer'in "Start-up’tan Unicorn’a Müşteri Deneyimi" adlı workshop'unda Salesforce odağa alındı ve bu odakla birlikte bir girişimin nasıl 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmış bir unicorn şirkete dönüşeceğine dair ipuçları paylaşıldı. Bu kapsamda müşteri deneyimi ön planda tutuldu.

Academy sahnesinin son workshop'unu ise Related Digital'ın Satış Ekip Yöneticisi Gözde Akyüz gerçekleştirdi. Akyüz, "E-ticaret için segmentasyon ve doğru hedefleme neden önemli?" adlı workshop'ta e-ticarette hedeflemeye, bu hedeflemelerin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini ve işletmeleri ne kadar ileri taşıyabileceğine değindi. Akyüz, segmentasyon ve doğru hedeflemenin nasıl olması gerektiğine dair merak edilenleri paylaştı.

Start Sahnesi: 14:00 - 15:00​


Online sahnemiz Start, NBT CEO'su Dr. Z. Eren Koçyiğit'in "Girişimler için büyüme odaklı pazarlama" sunumuyla başladı. Webrazzi okuyucularının yakından tanıdığı Eren Koçyiğit, 20 dakikalık sunumunda girişimlere büyüme konusunda tavsiyeler verirken, bu süreçte pazarlamanın nasıl yapılması gerektiğini anlattı.

Start sahnesi, öğle arasından önce olduğu gibi girişim sunumlarıyla devam etti ve günü tamamladı.

Disrupt Sahnesi: 15:20 - 16:40​


Grow, Create, Academy ve Start sahnelerindeki paneller ve sunumlar sona erdikten sonra hepimiz yeniden Disrupt sahnesinde buluştuk. Disrupt sahnesi, kahve arası sonrasında Arda Kutsal ve Paribu CEO'su Yasin Oral'ın "Yeni dünyanın başrolünde olmak" adlı paneli ile başladı. Geçen seneden bugüne baktığımızda kullanıcı anlamında büyük bir fark olduğunu belirten Paribu CEO'su Yasin Oral, şu an için yaklaşık 5 milyon kullanıcıya sahip olduklarını belirtti. Türkiye'deki birçok bankadan daha fazla kullanıcıya sahip olduklarını da belirten Oral, nisan ve mayıs aylarında Paribu'nun günlük işlem hacminin 2 milyar doları bulduğunu da paylaştı.

Şu an için ise günlük işlem hacimlerinin 500 - 600 milyon dolar seviyelerinde olduğunu da sözlerine ekleyen Oral, geçtiğimiz dönemde tüm sektör için ciddi bir kullanıcı akışı olduğunu da paylaştı. Önümüzdeki dönemde NFT ile ilgili projeler duyurcaklarını da aktaran Oral, şu an için NFT ile ilgili birçok konunun şu an için yanlış bilindiğini de sözlerine ekledi.

Yasin Oral ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz.




Yasin Oral'dan sonra sahnede "Türkiye'nin en hareketli pazarı: Oyun" paneli ile 500 Istanbul General Partner'ı Rina Onur Şirinoğlu ve Arda Kutsal vardı. Son dönemin en popüler alanlarından biri olan oyun sektörünü değerlendiren Rina Onur Şirinoğlu, girişimcilere yatırım bulma konusunda tavsiyeler verirken sektörün gelecekte nasıl şekillenebileceğine dair ipuçları paylaştı.

Daha sonra sahnede oldukça dikkat çeken başka bir panel gerçekleşti. Disrupt salonunda, "Unicorn'a Giden Yol" adlı panelde, Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal, Papara kurucusu ve CEO'su Ahmed Faruk Karslı, Firefly kurucu ortağı ve CEO'su Kaan Günay ve Ace Games kurucusu ve CEO'su Hakan Baş keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Ahmed Faruk Karslı, Papara'nın güncel rakamlarına dair bilgiler paylaştı. Bu bilgilere göre Papara, iki hafta önce 10 milyon kullanıcıya ulaştı ve günde 12 bin ila 12 bin 500 arasında yeni kullanıcı kazanıyor. Şirketin pre-paid pazarındaki payı ise an itibarıyla yüzde 56. Bu oran, pandemi öncesinde yüzde 15 civarındaydı. Ahmed Faruk Karslı ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız ise hemen aşağıda yer alıyor.




Kaan Günay da Firefly'a dair önemli bilgileri bizlere aktardı. Firefly'ın hızla büyüdüğünü söyleyen Günay, Firefly'ın taksi, Uber ve Lyft'lerin üzerindeki reklam mecrası olarak faaliyet gösterdiğini söyledi. Yani Firefly aslında Google'ın internette yaptığı reklamcılığı açık havaya getirdi. Şirketin Türkiye'de de mühendislik ve yazılım ofisi bulunuyor; ancak Firefly sadece ABD'de hizmet veriyor. Firefly şu anda ürün, mühendislik ve operasyon tarafında işe alımlar yapıyor. Şirketin Türkiye'deki çalışan sayısı ise kısa bir süre sonra 200'e ulaşacak.

Kaan Günay'la gerçekleştirdiğimiz röportaj da aşağıda yer alıyor.




Hakan Baş ise ilk yatırım turunda 25 milyon dolar değerleme ile yatırım alan Ace Games'in ilk oyununun Meksika ve Filipinler'de revize edildiğini açıkladı. Baş, ilerleyen dönemde, Ace Games olarak NFT Gaming üzerine stüdyo kuracaklarının bilgisini de Webrazzi Summit katılımcılarıyla paylaştı.


Hem Disrupt sahnesinin hem de Webrazzi Summit 2021'in son panelinde ise Arda Kutsal, Kaan Sekban ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Kaan Sekban, kurumsal dünyanın kulaklarını çınlattı; başarılı bir komedyenin bu noktaya nasıl geldiğini bizlere aktardı. Arda Kutsal ve Kaan Sekban söyleşisi, gerek kafalarda soru işaretleri oluşturacak gerekse başarıya giden yolda kararlılığın önemini bizlere bir kere daha hatırlattı.

Uzun zaman sonra yüz yüze konferans düzenlemiş olmanın heyecanı ve mutluluğuyla bir Webrazzi Summit'i daha geride bıraktık. Konferansımızla ilgili tüm detaylara Webrazzi Summit 2021 etiketinden ulaşabilirsiniz. Katıldığınız için sizlere çok teşekkür ederiz. Katılmayanlar da üzülmesin, çünkü önümüzde Webrazzi Fintech 2021 var! Şimdiden 15 Aralık'ı iple çekmeye başladık bile.

En kısa sürede yeniden görüşmek üzere!

SPONSORLAR​


Elmas Sponsor



Platin Sponsorlar



Altın Sponsorlar











Gümüş Sponsorlar











İletişim Sponsoru



Veri Sponsoru



Medya Sponsorları



Kaynak : Webrazzi
 

Benzer konular

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.