Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Uygulama dünyasında pazarlamanın tüm detaylarını ve başarı hikayelerini konuştuk

  • Konbuyu başlatan Gözde Ulukan
  • Başlangıç tarihi
G

Gözde Ulukan

Misafir
Webrazzi olarak RTB House'un katkılarıyla, pazarlama ve uygulama dünyasını odağımıza aldığımız canlı yayınımızda dikkat çekici birçok konu ele alındı. Moderatörlüğünü Webrazzi'nin İçerikten Sorumlu GMY'si Ahmet Buğra Ferah'ın üstlendiği canlı yayınımızın katılımcıları ise Boyner Grup Dijital Pazarlama Direktörü Alper Boyer, GittiGidiyor Dijital Pazarlama Müdürü Arda Ferizoğlu, RTB House Senior Account Manager Begüm Gölgeli ve RTB House Head of Account Management Kartal Bora'ydı.

Sektörel talepler, değişen dünyaya orantılı olarak evriliyor​


İlk olarak Kartal Bora canlı yayına bağlandı. Sektörel taleplerin nasıl değiştiği sorulduğunda Bora, genel olarak dünyanın değiştiğini; sektör taleplerinin de buna orantılı olarak evrildiğini söyledi. Değişen sadece e-ticaret değil, her sektör değişiyor diyen Bora, burada önemli olanın geleceğe hazırlık olduğunu vurguladı. Kartal Bora, "Şu anda sektörel talepler her zamankinden daha fazla ve her gün hayatımıza yeni güncellemeler geliyor. Çok hızlı gelişen bir döngü var, o yüzden teknolojiler de buna paralel olarak gelişiyor." dedi.


Uygulama tarafında uyumluluk ilk sırada​


Özellikle uygulama tarafında uyumluluğun ilk sırada yer aldığını söyleyen Bora, ikinci büyük konunun esneklik, üçüncü en önemli noktanın ise hız olduğunu belirtti. Yani aslında önemli olan sistemi değişime hızlı adapte edebilmek. Bora'ya göre diğer bir konu da gelişmelere ne kadar hazır bir altyapınız olduğu. Müşteri tarafından bakacak olursak da loyal müşteriye app üzerinden ulaşabilmek için bir yarış var. Pazarda araçalar hala kısıtlı olsa da Bora, bu tarafın geliştiğini ve bunu hep birlikte izlediğimizi söylüyor.

Yetkinin yüzde 100'ünü algoritmanın kontrolüne vermemek gerekiyor​


Kartal Bora, genel olarak baktığımızda algoritmanın, insanın yapamayacağı bir hesaplama kapasitesine sahip olduğunun altını çiziyor. Bu noktada teknoloji, datayı doğru analiz ederek şirketlerin başarıya ulaşmasını sağlıyor. Sistemin manipülasyona açık olduğunun altını çizen Bora, bunun beklentilerden kaynaklı olduğunu da söylüyor ve burada yüzde 100 yetkiyi algoritmanın kontrolüne vermemek gerektiğini açıklıyor. Önemli olanın doğru yolu bulacak bir denge kurabilmek olduğunu da sözlerine ekliyor.

Kartal Bora'dan sonra sahne Alper Boyer, Arda Ferizoğlu ve Begüm Gölgeli'deydi. Ahmet Buğra Ferah'ın "Uygulama mağazasında nelere yatırım yapmayı planlıyorsunuz?" sorusuna ilk olarak Alper Boyer cevap verdi.

Sadık müşteriye ulaşma hedefinde sosyal medyanın önemi​


Sadık müşteriye ulaşma hedeflerinin olduğunu söyleyen Boyer, buradaki yolun uygulamalardan geçtiğini söyledi. Boyner'in ve Morhipo'nun sosyal medyayı ve buradaki kanalları kullandığını belirten Boyer, özellikle Instagram ve Facebook kullanımının yüksek olduğunu; ancak TikTok gibi daha yeni nesil uygulamaları da bu amaçla kullandıklarını belirtti. Amaç, aslında web'den gelen kullanıcıyı uygulamaya yönlendirmek. Uygulamanın indirilmesini sağlamak için de bu kapsamda ciddi yatırımlar yapılıyor; uygulamanın içinde yapılan aksiyonlara göre hedeflemeler geliştiriliyor.

Türkiye'de mobil video tüketimi Avrupa'da ikinci sırada​


Arda Ferizoğlu ise e-ticaret firmalarının pandemide uygulama için dönüşümlerini artırmak için pazarlama yatırımlarını artırdığını söyledi. 2021'de sosyal medya kanallarının hem uygulamaları tanıtma hem de birim maliyeti düşürme imkanı sağlayacağının altını çizen Ferizoğlu, App Annie'nin raporuna göre Türkiye'de mobil video tüketiminin Avrupa'da ikinci sırada yer aldığını; bunun da önemli bir pazarı ifade ettiğini belirtti. Şu anda pazarda inanılmaz bir rekabet olduğunun ve uygulamaların bu kapsamda alternatifler aradığının altını çizen Ferizoğlu, kısa bir zaman sonra uygulamaların yapılacak iş birlikleriyle telefona yüklü olarak gelebileceğinin sinyallerini verdi.

Begüm Gölgeli ise son dönemde ağırlıklı olarak segmentasyona gidildiğini; her sektörün segmentinin farklı olduğunu söyledi. 6 aydır uygulamaya gelmeyen kişiyle, sadık müşterinin beklentisinin aynı olmadığını belirten Gölgeli, bu segmentlere trafiği artırmak için kampanyalar yapıldığının altını çizdi.

Belli başlı ürünlerin ve markaların kullanıcıya hatırlatılması gerekiyor​


Alper Boyer, branding çalışmaları konusunda Boyner'in oldukça aktif olduğunu; Morhipo'nun da son dönemde aktif olmaya başladığını belirtti. Uygulama dünyasında branding çalışmalarını artırdıklarını; performansın her zaman öncelikli olduğunu ama yine de belli başlı ürünlerin ve markanın kullanıcıya hatırlatılması gerektiğini söyledi.

Arda Ferizoğlu ise GittiGidiyor'a son dönemde değer katan iki çalışma olduğunu; logonun yenilendiğini ve yeni yüzüyle reklam filminin yayına aldığını açıkladı. Yaratıcı içerik, etkinlik ve reklam filmlerinin her uygulama pazarlamasının odağında olması gerektiğini söyleyen Ferizoğlu, uygulama içerisinde gaming kurgusunun da yakın zamana yayında olacağını açıkladı.

Begüm Gölgeli, kendilerini en hızlı şekilde adapte ederek en hızlı çözümü sunarak aksiyon aldıklarını; ilerideki olası güncellemelerin hacimleri güçlendireceğine inandığını söyledi.

İzinli iletişimden sonra kalan kişilerle yapılan pazar hedeflemesi daha önemli​


Alper Boyer, maliyetlerin artmaya başladığını; burada paranın biraz daha önemli olduğu alanda yanlardan destek almak gerektiğini söyledi. Bu noktada CRM'i kullanmanın önemli olduğunu söyleyen Boyer, izinli iletişimden sonra kalan kişilerle yapılan pazar hedeflemesinin daha önemli olduğunu belirtti ve bu noktada iletişimin artırılacağının altını çizdi. Zira kullanıcının reklam izni yoksa hedefleme yapma konusunda biraz daha kör hale gelmeye başladığımız bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Bu yüzden maliyeti düşük iletişim kanallarıyla destek sağlamak gerekiyor.

Arda Ferizoğlu'nun dediğine göre iOS 14.5 ile hayatımıza giren gizlilik değişikleri belirsizlikleri de beraberinde getirmişti. Bu güncelleme sonrasında kullanıcıdan izin almak gerekti. Ferizoğlu, burada önemli olanın uyum sağlamak olduğunu belirterek GittiGidiyor'un bu kapsamda tüm aksiyonları aldığını söyledi.

Satışların büyük bir kısmı mobilden​


Alper Boyer, Boyner'in app'inin toplam satışın içerisinde yüzde 40-45 seviyelerine çıktığını söyledi. Son dönemde ise bu sayı Boyner için yüzde 70, Morhipo için yüzde 80 seviyelerine çıkmış durumda. Boyner'de trafiğin yüzde 45'i, satışın yüzde 70'i app'ten; Morhipo'da ise trafiğin yüzde 55'i, satışın 80'i app'ten.

Arda Ferizoğlu, son iki senede özellikle yatırımlara hız kazandırıldığını söyledi. Uygulama indirilme sayısının pandemide yüzde 99.7 oranında arttığını söyledi. Rekabetin bu kadar arttığı dönemde kullanıcıları elde tutmanın önemli olduğunu belirten Ferizoğlu, bu yatırımları artırdıklarının altını çizdi.

Canlı yayınımızı kaçıranlar ve yeniden izlemek isteyenler, aşağıdaki linkten tüm yayını izleyebilirler.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.