Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Sanction Scanner'ın 2022 AML endüstrisi için küresel ve Türkiye yıllık raporlarından öne çıkanlar

  • Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
T

Tuğçe İçözü

Misafir
Yapay Zekâ destekli teknoloji çözümleri ile kara para aklama, terörün finansmanı ve sahteciliğin önlenmesi (AML, CTF ve Fraud) sektöründe faaliyet gösteren Regülasyon Teknolojileri şirketi Sanction Scanner, 2022 AML endüstrisi için yıllık raporlarını yayımladı.

2022'de piyasa büyüklüğü 67.5 milyar dolara ulaşan Regtech pazarının, yüzde 32.1 yıllık bileşik büyüme ile 2026'da 203.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.


Finansal sistemlerdeki dijitalleşme Regülasyon Teknolojilerinin artış göstermesinde önemli bir rol oynuyor. Bununla beraber kullanıcıların dijitaldeki temsiliyetlerini ve haklarını korumak için hazırlanan yasalar da, kurumların RegTech şirketlerine olan ihtiyacını artırıyor. Bu anlamda pazarda KYC, AML ve GDPR alanında hizmet veren RegTech şirketlerinin öne çıktığını görmekteyiz.

Bununla beraber, ürünlerde kullanılan makine öğrenimi ve veri bilimi methodlarını bir süre önce yapay zeka kullanımı takip etmeye başladı. Her geçen gün sektörde önem kazanan yapay zekanın kullanımı projelerde ağırlık gösteriyor. Günümüzde AML düzenlemelerine uymakla yükümlü olan finansal hizmet sektörlerindeki şirketler, çeşitli sistemlerinde birçok yapay zeka tabanlı teknolojiyi kullanmaktadır.

2021-2022 arasında yapay zeka proje sayısı yüzde 75 artış gösterdi. Yapay zekanın küresel piyasa değeri 2022'de 143 milyar dolara ulaşırken, C-level çalışanların yüzde 87'si 5 yıl içinde yapay zekayı benimsemeyi planlıyor.


Bu gelişmelerle birlikte raporda, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında Avrupa Birliği'nin kişi ve kurumlara uyguladığı yasal yaptırımlar da yer almaktadır. Nisan 2022'de kişilere uygulanan yaptırım sayısı 1093'e kurumlara uygulanan yaptırım sayısı ise 80'e ulaşmıştır.


Sanction Scanner, Türkiye'ye odaklanan raporunda MASAK Faaliyet Raporu'na da yer verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK), Türkiye’de suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı suçuyla mücadele ettiğini hatırlatalım.

Rapora göre; beş yıl içinde yıllık ortalama 288 bin bildirim faaliyeti gerçekleşti. 515 bin 627 adet bildirim sayısı ile en fazla bildirimin 2021 yılında MASAK’a iletildiği görülüyor.

Söz konusu bildirimler, yükümlüler tarafından gönderilen şüpheli işlem bildirimleri, adli/kolluk birimleri tarafından yasa dışı eylemlere yönelik olarak yapılan araştırma, rapor tanzim talepleri formatında ya da kişisel ihbar dilekçeleri veya kurumsal bilgilendirmeler olarak öne çıkıyor.


2021 yılında, 504 bin 995 adet 5549 sayılı Kanun ile ikincil mevzuat uyarınca yükümlü olarak nitelendirilen gerçek ve tüzel kişiler tarafından gönderilen şüpheli işlem bildirimi gerçekleşti. 9 bin 765 adet Adli/Kolluk Talepleri gerçekleşirken, diğer ihbarlar kategorisinde ise 867 adet bildirim gerçekleşti.

Bununla beraber, 294 adet yükümlü sayılan kişi, kuruluş ve meslek gruplarından gelen bildirimlerin 246'sının finansal kuruluşlara ait olduğunu belirtelim. Bu artışın sebebinin yetkili müesseseler ile kıymetli maden aracı kuruluşları sayısındaki artıştan kaynaklandığı belirtilmektedir.


Raporda, 2021 yılında gönderilen şüpheli işlem bildirimlerinin büyük çoğunluğunun ödeme kuruluşları ile elektronik para kuruluşları ve bankalar tarafından olduğu belirtiliyor. Ayrıca son 5 yıla bakıldığında bildirim sayısı her yıl artan sektörlerin ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları olduğu görülmekte. Buna ek olarak şüpheli işlem bildirimi gönderen yetkili müesseseler ile kıymetli maden aracı kuruluşları sayısındaki artış da dikkat çekiyor.


Piyasalarda aracılık faaliyetleri gösteren mali aracılar ve diğer yükümlüler tarafından 2021 yılında gönderilen şüpheli işlem bildirimlerinde en fazla yasa dışı bahis ve kumar oynatma, vergi kaçırma veya dolandırıcılık suçlarından şüphelenildiği görülüyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.