Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Kripto Pegasus Yöneticisi: Her Türlü Blokzincir Projesine Açığız!

  • Konbuyu başlatan Batuhan Dursun
  • Başlangıç tarihi
DİKKAT ! Kripto para piyasası kontrol veya tahmin edilebilir değildir. Anlık değişimler ile kazanç elde edebileceğiniz gibi, ciddi mali zararlar ile karşılaşabilirsiniz. Aşağıdaki içerik konuyu başlatanın sorumluluğunda ve bilgilendirme amaçlıdır. Ticari tavsiye değildir.!
B

Batuhan Dursun

Misafir
Adsiz-Web-sitesi-Instagram-Gonderisi-Kare-Instagram-Hikayesi-Web-sitesi-1.jpg

Pegasus Hava Yolları Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Barış Fındık ile blokzincir teknolojisinin havacılık sektöründeki yeri hakkında konuştu.

Günümüzde Blokzincir teknolojisinin kullanılmadığı sektör, yok denecek kadar azdır. Sektörler, şimdiden geleceğe yönelik yatırımlarını gerçekleştiriyor. 2008 yılında, Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i ile birlikte hayatımıza giren bu teknolojiyi, artık gayrimenkulden, bankacılığa, sanattan hukuka kadar birçok sektörde duyuyoruz. Üstelik Havacılık sektörü de blokzincir teknolojisini benimsemeye başlayan sektörlerden biri. Sorunsuz bir seyahat deneyimi oluşturma konusunda blokzincir teknolojisinin sayılamaz avantajlarını göz ardı etmemek gerekiyor. Örneğin kayıtları güvenli bir şekilde saklama konusu. Hava yolu şirketleri, seyahat eden kişilerin birçok önemli kişisel bilgisini güvenli bir şekilde saklamak zorunda. Bu noktada, blokzincir teknolojisinin güvenilirliğinden faydalanması tabii ki kaçınılmaz.

Pegasus Hava Yolları Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Barış Fındık, Yaptığı açıklamalarda ilk olarak havaalanları ve hava yolları arasındaki bilgi paylaşımının öneminin altını çizdi. Blokzincir; bunun güvenli ve bozulmaz olmasını sağlarken, paylaşımın en kolay şekilde yapılmasına da sağlar. Ek olarak . Blokzincirde tutulan bazı verilerde finansal alanda (hava yolu ve havaalanı işletmesi arasındaki faturalaşmalarda) da güvenli ve hassas kaynak olarak kullanılıyor.

PegasusHavaYolları, blokzincir teknolojsini operasyonel alanda, uçuşla ilgili verilerin paylaşımı amacıyla kullanıyor. Şirket, 2017 yılında, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda kullandığı sistemlerini blokzincir teknolojisine göre yapılandırmıştı. Fındık, blokzincirle blokzincir halkasına her eklenen hava yolunun, havaalanı işletmecisiyle verilerini birbiriyle karşılıklı olarak kolayca paylaşabildiğinin altını çiziyor:

Yatırımlar ve gelecek…


Blokzincir henüz yeni bir teknoloji olması sebebiyle oldukça bütçe isteyen bir gelişim sürecine sahip. Bu yatırımların boyutunu da Pegasus’tan Barış Fındık yaptığı açıklamada Fayda/maliyet kıyaslamasında fayda kısmı ağır basan her teknolojiye yatırım yapmayı değerli bulduklarını söyledi. Fındık, Mevcut projenin ISG tarafından başlatılan Uçuş Bilgi Paylaşım blokzincirine katılım şeklinde olduğunu belirtti. Aynı zamanda ilerleyen dönemler için otorite bağımsız çok partili fayda getirecek her türlü blokzincir projesine de açık olduklarının da altını çizdi.

Ortalama bir hava yolu şirketi, günde binlerce bilet satıyor. Bu tabii ki şirketin büyüklüğüne, operasyonlarının genişliğine ve yolcu trafiğine göre değişiyor. Ancak, bilet satışının miktarı ne kadar olursa olsun, blokzincir destekli ürünlerin bilet satışlarına katkısı da düşünülmesi gerekiyor.

Ek olarak seyahat sektörüne ait otel, kiralık araç, restoran gibi alanlarda da blokzincirle bilgi paylaşımı olduğu takdirde; aracısız, daha kolay entegrasyonla çok daha geniş opsiyonlu çapraz satış fırsatları da yaratır.

Bir köprü vazifesi gören blokzincir


Blokzincirin benimsenmesi, havacılık sektörü için hem güç hem de verimlilik artışı demek. Blokzincir, bir parçanın uçağa her takılmasını ya da uçaktan çıkarılmasını kayıt altına alır. Ek olarak değiştirilen parçanın ne kadar süredir hizmette olduğu, onarımı gerçekleştiren teknisyenin kim olduğu bile kaydeder.

Bununla birlikte, uçak kazaları ya da kaybolmalarını engellemek için uçuş verilerinin takibi son derece önemli. Bu noktada Blokzincir, bir uçağa bağlı tüm verilerin kaydedilmesine ve saklamasına da yardımcı olur.

Günümüzde hangi şirket, ne yapıyor?


Günümüzde Pegasus Hava Yolları‘da dahil birçok hava yolu şirketi, çalışma şekillerinde verimliliği artırmak adına blokzincir teknolojisini kullanacağı yolları araştırmaya devam ediyor. Örneğin Air France, blokzincir destekli bir sağlık pasaportu olan ICC AOKpass desteği sağlıyor. British Airway ise blokzincir teknolojisi ile yüz tanıma özelliğini kullanan Zamna’ya yatırım faaliyeti sağladı. Ayrıca ABD’li Delta Airlines, müşterileri için uçuş deneyimini geliştirmek için farklı teknolojileri araştıran blokzincir araştırma enstitüsünün bir üyesi oldu. Luftansa’nın Blockchain for Aviation (BC4A) isimli bir girişimi söz konusu. Singapur Havayolları ise müşterileri için sunduğu bir sadakat programının parçası olan blokzincirden destek alıyor.
Son olarak haberlerimizi Web sitemizden, Instagram, Facebook, Twitter hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Pegasus Yöneticisi: Her Türlü Blokzincir Projesine Açığız! yazısı ilk önce Türkiye'nin Kripto Blogu | En Güncel Kripto Para Haberleri üzerinde ortaya çıktı.

Kaynak : Kripto Blogu
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.