Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Peak ve Rollic Games'in satın alınmasının ardından altın çağına giren Türkiye'deki oyun sektörünün durumu

  • Konbuyu başlatan Candeğer Muradoğlu
  • Başlangıç tarihi
C

Candeğer Muradoğlu

Misafir
2012 yılında Ben Rooney imzası ile Wall Street Journal’da çıkan bir söyleşide Peak'in kurucusu Sidar Şahin, bu şirketi hangi amaçla kurduğunu şöyle dile getirmişti: "Peak'i dünyayı değiştirmek için kurdum. Büyük potansiyel var." Şahin'in bu açıklamasından sekiz sene sonra şirket, 1,8 milyar dolara ABD'li oyun şirketi Zynga satılmasıyla Türkiye'nin ilk unicorn'u oldu. Dolayısıyla buradaki öngörüsü de doğrulandı.

Büyük ses getiren bu satın alma sonrasında aynı şirket, Rollic Games’i alması oldukça konuşulmuştu. Gerçekleşen satışlarla Türk oyun sektörü Zynga tarafında yaklaşık 2 milyar dolarlık karşılık buldu. Bütün bu zemini hazırlayan durum, 2018 yılında Zynga'ın Türk mobil oyun girişimi Gram Games'i 250 milyon dolara satın almasıyla başlamıştı.


2020 yılında ardı ardına yapılan satın almaların ve pandeminin ektisiyle yüzde 9,3 büyüyerek 159 milyar dolara ulaşan pazarda Türkiye 18'nci sırada tamamladı. Bu satın almaların birbiri ardına gerçekleşmesi bu başarıyı tetikledi. Bir taraftan da oyuna yatırım yapan ve oyun yazan şirketlerin erken aşama yatırımlarını bir adım daha öne çıkardı. Yatırımcılar özellikle 2020'de hyper-casual oyunları yakın markajına aldı. Bu sene bu trend katlanarak devam etti.

Yaz mevsiminin en sıcak günlerinde mobil oyun geliştiricisi Panteon ve global uygulama geliştiricisi ve yayıncısı Teknasyon güçlerini birleştirerek Rocket Games’i kurduğu haberi gündeme geldi. Uygulamaları dünya çapında 1,5 milyardan fazla indirilen Teknasyon’un dijital pazarlama gücünden faydalanacak olan Rocket Games, geliştiricilere oyun başı 10 milyon dolara kadar pazarlama desteği sunacağını açıkladı. Şirket kurulmadan önce temkinli davranan ekip, 20’den fazla yerli oyun stüdyosu ile görüşmüş; sektörün yayıncılık ihtiyaçlarını ve problemlerini belirlemiş ve şirketin stratejilerini tamamen bu analizin sonuçlarına göre oluşturmuştu.

Eylül'nün ilk günlerinde erken aşama oyun girişim ve stüdyolarına yatırım yapmayı hedefleyen WePlay Ventures kurulduğu haberi gündeme geldi. Bu dalganın farkında olan ve bu alandaki yatırım fırsatını değerlendirmek isteyen Riot Games’in eski Türkiye Genel Müdürü Bora Koçyiğit, ortakları Mustafa Kopuk ve Yiğit Arslan'ın amaçları, Türkiye’den çıkması muhtemel global başarı hikayeleri yaratabilecek erken aşama oyun girişimlerine yatırım yapmak. WePlay, üç yıl içinde 30 girişime 20 milyon lira yatırım yapmayı hedeflediğini açıkladı. Ardından yönettiği fonlar ve diğer yatırımcıların katkısı ile bu para 100 milyon liraya çıkacakları belirtildi. Aynı ay, yerli oyun şirketi Axell Studio, Google Premier Partner Ajansı Destex Digital ve Rasyonel Global’den 400 bin dolar yatırım aldı.


Aralık ayında bilgisayar ve mobil platformlara oyunlar geliştiren Madcraft Studios, ilk yatırımını 2 milyon lira değerleme ile erken aşama oyun girişimlerine yatırım gerçekleştiren WePlay Ventures’tan aldı. WePlay ilk yatırımını kurulduktan iki ay sonra yapmış oldu. Dört genç girişimci tarafından kurulan şirket, bilgisayar ve mobil platformlarına geliştirmiş oldukları oyunlar ile dikkatleri üzerine çekiyordu.

Aynı günlerde WePlay başka bir yatırımla daha adından söz ettirdi. Yine dört genç girişimci tarafından kurulan ve mobil platformlara casual oyunlar geliştiren Gnarly Game Studio'ya 5 milyon lira değerleme üzerinden 500 bin liralık tohum yatırımı yaptı. Bu yatırımın, beta aşamasında bulunan “Cetchy” oyununun dünyada ölçeklenebilir seviyeye getirilmesi için kullanılacağı açıklandı.




Aynı yıl içinde hiç yatırım almamış olmasına rağmen ABD'de App Store'da en çok indirilen oyunlar listesinde ilk sırada yer alan oyun girişimleri de bulunuyor. Ecem Baran ve Emre Taş tarafından kurulan Alictus bu örneklerden biri. 2019'dan bu yana ise 15 hypercasual oyun yayınlayan şirketin Oh God!, Deep Clean Inc 3D ve Rob Master 3D oyunları ABD App Store'da en çok indirilen oyunlar listesinde ilk sırada yer aldı.

Yeni yıl hızlı başlamıştı​


Oyun sektöründe asıl yükselme bu sene başladı. Yılın ilk ayından itibaren yatırım haberleri peş peşe geldi. 2021'in ilk yatırımı yine WePlay'den idi. Hypercasual oyunlar geliştiren Hoody Studios, 1,8 milyon lira değerleme ile yatırım yaptı. Üç genç girişimci tarafından kurulan şirket, aldıkları yatırım ile ekiplerini genişleterek hypercasual türünün önemli stüdyoları arasına girmeyi planladıklarını söylemişti.

Aynı ay, 17 yaşındaki Emre Ergül tarafından kurulan ve hypercasual türünde oyunlar geliştiren bir oyun stüdyosu olan Daxe Games ilk yatırımını aldığını duyuruldu. Bu kadar genç yaşta şirket kuran Ergül, melek yatırımcı Sedat Eryılmaz tarafından 1 milyon lira değerleme ile yatırım aldı. Eryılmaz ise oyun sektörünün potansiyelini gördüğünü ve güçlü bir yatırımla ülke ekonomisine katkıda bulunmak istediğini belirtti.

Şubat ayı oldukça verimliydi​


Şubat ayının ilk günü Ludus Girişim Stüdyosu, ilk yatırımını mobil oyunlara odaklanan Hey Games girişimine yaptığını açıklayarak başladı. 2018 yılında popüler Twitch yayıncısı Cantuğ Özsoy ve yazılım alanında 20 yıl tecrübesi bulunan Ferhat Kozan tarafından kurulan Hey Games'e 3,6 milyon dolar değerleme üzerinden 1,2 milyon dolar yatırım yapıldı. Ludus için bu yatırım önemliydi. Çünkü yıllardır mobil oyun sektöründe edindiği tecrübelerle sektörel danışmanlık, stratejik rehberlik ve finansman sağlayarak Türkiye’deki girişim stüdyosu modeline öncülük etme misyonunu karşılıyor.

İki gün sonra gündeme bir başka haber daha düştü. Peak Games, Zynga, Riot Games gibi Türkiye ve dünyanın en önemli oyun şirketlerinde çalışmış isimler Barkın Başaran, Fuat Coşkun, Cem Mithat Madra ile Peak Games kurucu ortağı ve 500 Istanbul yatırım fonundan tanınan Rina Onur Şirinoğlu Spyke Games'i kurdukları ve ilk tohum yatırımlarını aldıkları açıklandı. Söz konusu yatırımı Santa Monica merkezli ve oyun yatırımlarına odaklı Griffin Gaming Partners gerçekleştirdi. Şirkete 25 milyon dolar değerleme üzerinde 5 milyon dolar yatırıldı. Söz konusu yatırım sonrasında da Spyke Games'in yüzde 20 hissesine sahip oldu.


Bir taraftan aynı ayda Vertigo Games, 2020 yılında 50 milyon oyuncu hedefine ulaştı. Bu, şirket ve sektör için önemli bir dönemeç oldu. Çünkü şirket, geliştirdiği Critical Strike oyunu ile büyük bir kitleye ulaşmayı başardı. Hedefi yıl sonunda 100 bin oyuncuya ulaşmak isteyen Vertigo, geçen sene mobil uygulama mağazalarında önemli bir sıçrama yakaladı.

Ücretsiz oyunların yayıncılığını üstlenen bir girişim Tilting Point, Ankara merkezli Loop Games'e 60 milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu. Mert Gür tarafından kurulan şirkete Match 3D oyununun kullanıcı kazanabilmesi için yatırım yapıldığı açıklandı. Geçtiğimiz aylarda da benzer bir haberler ile karşımıza çıkan Tilting Point, Güney Kore merkezli Storytaco’s Dangerous Fellows firmasına 10 milyon dolar ve mobil oyun yayıncısı JoyCity'e ise oyunlarının daha fazla kullanıcıya ulaşmaları için 40 milyon dolar yatırım yapmıştı. Tilting Point ve Loop Games arasında gerçekleşen 60 milyon dolarlık anlaşmanın Tilting Point'in bugüne kadar yaptığı en büyük anlaşma olma özelliği taşıyor. Tilting Point, Aralık ayında ABD'de App Store'da en çok indirilen 7'nci uygulama olmayı da başaran Match 3D'ün potansiyeline oldukça güveniyor.


O günlerde ilk yatırımını 7,5 milyon dolar olarak Kasım 2019'da alan Türk oyun şirketi Dream Games, yeni yatırım turunda Index Ventures liderliğinde 50 milyon dolar daha aldığı haberi gündeme geldi. Peak Games'in eski çalışanlarından Soner Aydemir, İkbal Namlı, Hakan Sağlam, Eren Şengül ve Serdar Yılmaz tarafından kurulan şirket, 50 milyon dolarlık yatırımla değerlemesi 200 milyon dolara yükseldi.

Daha sonra aynı ay içinde ardı ardına iki yatırım haberi daha geldi. İlki Gyroscoping Games'in WePlay Ventures’tan tohum yatırım alması idi. Digi Game Startup Studio bünyesinde kurulan şirket, yıllardır milyonlarca oyuncu tarafından oynanan ve dünyada çok başarılı örnekleri olan city-builder türünde oyunlar geliştiriyor. Gyroscoping Games, 2,2 milyon lira değerleme ile WePlay Ventures’dan tohum yatırım aldı. Eray Ağaçdoğrayan tarafından kurulan Gyroscoping Games'in yeni oyunu olan “Right to Asylum” günümüzün en önemli problemlerinden biri olan mülteci sorununa dikkat çekiyor. İkincisi ise mobil oyun girişimi Brew Games, Türkiye odaklı en büyük özel sermaye şirketi Actera Group'tan 4 milyon dolar yatırım alması oldu. Şirket, 2021 yılında kurulan şirketin hedefi, mobil oyunlar geliştirmek.

Fransız etkisi...


Mart ayının ilk günlerinde şans ve yetenek temelli hybrid casual oyunlar geliştiren Mafia Games, Boğaziçi Ventures’tan yatırım aldı. 3 milyon lira yatırım yaptı. Şirket, Fatih Polat ve Serkan Aksu tarafından hybrid casual oyunlar geliştirme hedefi ile kuruldu. Bu yatırımda öne çıkan en önemli şey ise Boğaziçi Ventures'ın girişimle aynı hayalleri paylaşmış olmaları... Boğaziçi Ventures ortaklarından Burak Balık, bunu görmenin onları çok heyecanlandırdığını söylemişti.

Aynı günlerde bulmaca türünde oyunlar geliştirme hedefi ile kurulan Fomo Games, 163 milyon lira değerleme üzerinden 17 milyon lira yatırım aldı. İstanbul merkezli yerli mobil oyun şirketinin yeni yatırımcıları arasında Fransa merkezli unicorn oyun stüdyosu Voodoo da bulunuyor. Gerçekleşen yatırımla birlikte Voodoo'nun Fomo Games'in yüzde 4,47 oranında hissedar oldu. Yine Mart ayı içinde 2020 yılının Aralık ayında kurulan mobil oyun girişimi Champy Games, tohum yatırım aldı. Söz konusu yatırım Orkun Olgar, Özhun Olgar, Yasin Kavşak ve Dora Capital tarafından gerçekleştirildi.

Nisan ayında 2020 yılının Ağustos ayında Zynga tarafından satın alınan Rollic, beraber High Heels! oyununu geliştirdiği yerli partner stüdyosu Uncosoft’u satın aldığını duyurdu. Rollic'in 2018 yılında Edip Enes Çakır tarafından kurulan şirketi satın alma hamlesi çok şaşırtıcı olmadı. Çünkü şirketin 2020'nin Aralık ayında Rollic'in Onnect – Matching Puzzle oyununu 6 milyon dolara satın almasıyla başlatılan adım tamamlandı.

Kurucu ortakları arasında Hakan Baş'ın da bulunduğu Ace Games aynı ay içinde tohum yatırım turunu 25 milyon dolar değerleme ile tamamladı. Yatırım, Actera liderliğinde, San Francisco merkezli dünyanın en başarılı risk sermayesi fonlarından NfX, mobil oyun sektörünün önemli bireysel yatırımcıları Kristian Segerstrale, Alexis Bonte ve ABD'deki başarılı Türk girişimci Kaan Günay'ın da katılımıyla gerçekleşti. (Konuyla ilgili detaylı yazı için linki tıklayabilirsiniz.)

Mayıs ayında Türkiye'de faaliyet gösteren oyun yerelleştirme şirketlerinden biri olan ve oyun geliştirme ve yayıncılık alanında faaliyet gösteren 23 Studios, yerli girişim Enucuzoyun'a 1 milyon euro değerleme üzerinden 300 bin euro yatırım yaptığı haberi manşetlere taşındı.

Aynı ay Panteon, 4X türündeki yeni mobil strateji oyununu finanse etme sürecinde 10 milyon dolarlık fon sağladığını açıkladı. Toplanan 10 milyon dolarlık fonla ekibini genişletip geliştireceği strateji oyunu için yeni bir ekip kurmak için kullanılacağı ve eş zamanlı olarak ayrı bir ekiple Hyper Casual oyunlar geliştirmeye de devam edeceği söylenmişti.


Bir ay sonra mobil oyun girişimi Veloxia, 3 milyon dolar yatırım aldı. İstanbul merkezli mobil oyun girişime yapılan yatırım, Collective Spark liderliğinde gerçekleşti. Collective Spark haricinde 3 milyon dolarlık yatırım turuna Boğaziçi Ventures, Ak Portföy Girişim Sermayesi ve birkaç melek yatırımcı katıldı. Alınan 3 milyon dolarlık yeni yatırım ile birlikte Veloxia'nın bugüne kadar aldığı toplam yatırım ise yaklaşık 4 milyon dolara ulaştı.

Haziran ayında geçtiğimiz Şubat'ta yatırım haberi ile gündeme gelen Dream Games'ten sevindirici bir haber geldi. Şirket aldığı 155 milyon dolarlık yatırımla unicorn seviyesine yükselmişti. Yatırım turuna Index Ventures ve Makers Fund'ın ortak liderliğiyle gerçekleşmişti.

2019 yılının Haziran ayında Tugay Alyıldız, Melih Gündoğdu ve Mehveş Altay tarafından kurulan Veloxia, geçtiğimiz yıl 100 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip MobileX’ten yatırım almıştı. Bu ay ise Ankara merkezli mobil oyun girişimi UDO Games ilk yatırım turunu WePlay Ventures ve Lima Ventures ortaklığında aldı. WePlay yeni bir yatırım haberiyle gündeme geldi. Şirket, 4,2 milyon dolar değerleme üzerinden 420 bin dolar yatırım yapıldı. Temmuzun ayının ilk günlerinde Panteon yeni bir haberle gündeme geldi. Şirket, pandemi başlangıcında yayınladığı ve bugüne kadar 50 milyondan fazla indirilen Home Restoration ve Sling Plane'den sonra yeni oyunu Trading Master 3D’yi yayınladı. Geçen hafta Zynga ile daha hızlı bir şekilde büyüyen Rollic, oyunlarının toplamda 1 milyar indirmeyi geride bıraktığını duyurdu. Rollic tarafından paylaşılan bilgilere göre girişimin 600 milyonluk tekil erişimi bulunduğu açıklandı.

Yukarıdaki tablodan da anlaşıldığı gibi büyük satın almaların üzerinden geçen bir buçuk senede sektöre toplamda 300 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı. Yani Türk oyun sektörü her anlamda altın dönemini yaşıyor. Geçen yıla göre daha hareketli geçen yaz sezonundan sonra sektörde neler olacağı ise merak konusu...

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.