Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Metamobility: Boston Dynamics robotları metaverse ile birleşiyor

  • Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi
T

Tuğçe İçözü

Misafir
Geçen yılın Haziran ayında Boston Dynamics'i satın alan Hyundai Motor, CES 2022'de yeni "Metamobility" kavramını tanıttı. Hyundai Motor'un sunumu, insan erişimini genişletmek olarak çevirebileceğimiz "Expanding Human Reach" temasıyla öne çıktı. Şirket bu sunumda geleceğin mobilitesine dair vizyoner görüşlerini paylaştı.

Hyundai Motor, Nesnelerin İnterneti (IoT) alanına benzerliğiyle dikkat çeken Robotik tabanlı Mobilitenin İnterneti (MoT) kavramını gündeme taşıdı. Şirketin paylaştıklarına göre Hyundai Motor, mobilite çözümleriyle insanların hayatını kolaylaştırmak için robotik alanındaki gelişmelere odaklanıyor.

Metamobility nedir?​


Hyundai Motor, akıllı mobilite cihazlarının metaverse bağlantısına sahip olmasına "Metamobility" ismini veriyor. Şirketin Metaverse ve Mobility isimlerini birleştirmesi sizin de dikkatinizi çekmiştir.

Şirket, bireylerin sanal gerçeklik teknolojisi ile mekan ve zaman kısıtlarını aşarak, her an her yerde hareket edebilmesini amaçlıyor. İşte tam da bu noktada devreye Boston Dynamics robotları giriyor. Boston Dynamics robotları, bu anlatımda sanal gerçeklik ile gerçek hayat arasında bir köprü görevi görerek, siz nerede olursanız olun, sanal gerçeklik üzerinden belirlediğiniz mekanlarda hareket etmenizi sağlıyor.




Örneğin, Bodrum'a tatile gittiğinizde, İstanbul'daki evinizde bıraktığınız kedinizi beslemeye devam edebileceksiniz. Bunun için sanal gerçeklik gözlüğünüzle, sanal bir ortamda hareket etmeniz yeterli olacak. Fiziksel dünyada ise kendinizi besleme eylemini bir robot gerçekleştirecek.

Bu futuristik yaklaşım Hyundai Motor Grup Başkanı ve TaaS Departman Direktörü Division Chang Song, Microsoft Başkan Yardımcısı Ulrich Homann ve Boston Dynamics’ten Marc Raibert tarafından izleyiciler ile paylaşıldı. Oturumda verilen örneklerle şirketlerin metamobility'den nasıl faydalanabileceği de aktarıldı.

Çalışma hayatında Metamobility kullanımı​


Metaverse ve robot bağlantısı, kullanıcıların akıllı bir fabrikada olduğu gibi robotları yönetmesini sağlayabilir. Bu açıklalamayla uzaktan çalışma yeni bir anlam kazandı diyebiliriz. Bu uzaktan çalışma modelinde, uzmanlar sanal gerçeklik başlığı kullanarak fabrika içindeki tüm makine ve varlıklara erişebilecek. Aynı şekilde işçiler metaverse'de, sanal gerçeklik başlığı ve el kumandalarından faydalanarak robotik bir avatar ile etkileşime girecek. Bu etkileşim sonucunda, gerçek hayatta çalışma sahasında yer alan robotları yönlendirebilecek.

CES'te tanıtılan Hyundai ürünleri​


Hyundai Motor, şu an için henüz prototipleşmemiş bu vizyoner sunumun ötesinde Boston Dynamics'in desteğiyle hayata geçirilen modüler ürünleri de tanıttı. Şirketin tanıttığı Plug & Drive (PnD) modülü çeşitli objelere fiziksel olarak bağlanarak bu objelere hareketlilik kazandırıyor. Örneğin Plug & Drive'ı bir masaya bağlayarak masanın dilediğiniz zaman dilediğiniz yere hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Drive & Lift (DnL) ise objelerin yukarı kaldırılmasını sağlıyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.