Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Kurumlarda yeni bir yaklaşım: Beceri bazlı işe alım neden önemli?

  • Konbuyu başlatan Candeğer Muradoğlu
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
C

Candeğer Muradoğlu

Misafir
"Kurumlarda Yeni Bir Yaklaşım: Beceri Bazlı İşe Alım" başlıklı oturum Crenvo İK Kurucu ve CEO'su Pınar Kutsal moderatörlüğünde L'Oréal Türkiye Ülke İK Direktörü Murat Yüksel, Mercer Türkiye Yetenek Stratejileri Müdürü Çağla Yılmaz Tanrıver ve Sahibinden.com Çalışan Deneyimi Yönetimi Müdürü Şebnem Özduman katılımıyla gerçekleşti.

Panelde, beceri bazlı değerlendirmenin nasıl yapıldığı, kullanılan araçlar ve tekniklerle sosyal becerilerin nasıl ölçüldüğü ele alındı. Bir yandan yapay zeka destekli talent marketplace yaklaşımlarının çeşitlilik ve kapsayıcılık üzerindeki etkileri konuşuldu.

Murat Yüksel, beceri bazlı değerlendirmenin önemine dikkat çekti. Pandemi ve teknolojik gelişmelerin, birçok pozisyonda yeni beceri ihtiyaçlarını beraberinde getirirken, mevcut sistemlerin bu ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığını vurguladı. Yüksel bu durumun şirketlerde beceri avcılığı olarak adlandırılan yeni bir yaklaşımın ortaya çıkmasına neden olduğunu bu yaklaşımın nokta atışı becerilere odaklandığını belirtti.

Ayrıca yetkinliğin tanımına değinen Murat Yüksel, şirketlerin dengeyi bulmak için beceri bazlı işe alım modellerine yöneldiğini ifade etti. “Becerileri ölçülebilir ve nakledilebilir olarak değerlendiriyoruz” diyen Yüksel, firmalarının tekno güzellik şirketi olarak tanımlandığını, bunun arkasında yatan nedenlerden birinin de fırsat eşitliği olduğunu aktardı. Klasik CV’lerden vazgeçip, gerçekten beceriye odaklanan bir model geliştirdiklerini söyledi.

Yapay zekanın iş dünyasındaki rolünü de ele alan Yüksel, becerilerin içeri girmek için bir pasaport işlevi gördüğünü, içeride farklı yolları göstermek için ise pusula olarak tanımlandığını ifade etti. Uzun yıllar boyunca beceri kütüphanesi oluşturduklarını belirten Yüksel, bu bağlamda L'Oréal GPT'yi geliştirdiklerini söyledi. Gelişen dünyada hızlı bir şekilde farklılaşan uygulamalara odaklandıklarını söyleyen Yüksel, geçmiş yerine bugünü ve yarınki potansiyeli sorguladıklarını vurguladı.

Panelde ayrıca, beceri bazlı işe alımın sürekli öğrenme ve gelişim kültürü ile uyumu, bu süreci destekleyen programlar ve beceri bazlı kariyer yolu haritalarının nasıl şekillendiği detaylandırıldı.

Şebnem Özduman, Sahibinden.com’un işe alım süreçlerinde beceri ve işe alım envanterini etkin bir şekilde kullandıklarını açıkladı. Değerlendirme sonuçlarına dayanan verilerle, çalışanların beceri matrisine yerleştirildiğini ve bu doğrultuda oryantasyon süreçleri oluşturulduğunu belirtti.

Özduman, yeni çalışanlar için ilk yıl içerisinde yöneticilerin takip ettiği bireysel gelişim planlarının oluşturulduğunu ifade etti. Bu planlar, çalışanların becerilerini geliştirmek için ihtiyaçlarını destekleyecek şekilde tasarlanıyor. “İlham verecek ortamlar oluşturmak, çalışanların bağlılığını sağlamak adına çok önemli” diyen Özduman, bu yaklaşımın kurum kültürü üzerinde de olumlu bir etki yarattığını vurguladı.

Ayrıca gelişim kataloğu oluşturarak çalışanların kariyerleri boyunca birlikte ilerledikleri bir yol haritası sunduklarını belirtti. “Dönüm noktalarına hazırlamak ve fırsatlar yaratmak, iç terfiyi desteklemek açısından kritik öneme sahip” diyen Özduman, yetenek programlarının da bu bağlamda büyük bir rol oynadığını dile getirdi.

Çağla Yılmaz Tanrıver, Mercer’ın 2024 Global Yetenek Raporu’ndan ilginç bulgular paylaştı. Her yıl yapılan bu araştırma, 17 farklı coğrafyadan 12 bine yakın çalışan ve yöneticinin verilerini içeriyor. Raporda öne çıkan en dikkat çekici verinin beceri açıklarının varlığı olduğu söylendi. Tanrıver, yöneticilerin globalde yetenek bağlamında yüzde 15 oranında büyüdüğü belirtirken 3 yöneticiden 1’inin mevcut yetenek modellerinin bu büyümeyi karşılayamayacağına inandığını vurguladı.

Araştırmada, en büyük zorluk olarak iş gücü maliyetleri ön plana çıkarken, yeni çalışma modellerinin hayata geçirilmesinin gerekliliği de dile getirildi. Tanrıver, beceri açığını kapatmanın önemine dikkat çekerek, içeriden yetiştirmenin kritik bir strateji olduğunun altını çizdi.

Tanrıver, global yetenek yönetimi raporlarına ve yapay zeka kullanımının iş dünyasındaki etkilerine dair stratejik yaklaşımlarının önemini belirtti.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.