Haber Kalp sorunlarının 5 uyarı işareti: Kontrol edilmezse tehlikeli olabilir

Bu içerik Haber sitesinden alıntılanmış olabilir. İçeriğin sonundaki Kaynak linkine gözatabilirsiniz.
Kalp sorunlarının 5 uyarı işareti: Kontrol edilmezse tehlikeli olabilir

Kalp rahatsızlıklarından bahsedildiğinde akla ilk gelen kalp krizidir. Ancak kalp krizi, aslında kalp rahatsızlığının son belirtisidir ve ne yazık ki tıbbi yardım hemen sağlanmazsa ölümcül olabilir.

0f0dSoo_aU6bTJLL9NCtvQ.jpg

Gerçek şu ki, kalp rahatsızlığı aylar ve yıllar içinde yavaş yavaş gelişir ve çoğu kişinin görmezden geldiği belirtiler gösterir. Bu hafif belirtiler genellikle bir şeylerin yolunda gitmediğinin ve kontrol edilmeniz gerektiğinin ilk uyarı işaretleridir. Elbette, bu belirtiler yalnızca kalp rahatsızlıklarına özgü değildir, ancak asla emin olamazsınız, bu nedenle bunlardan muzdaripseniz, derhal tıbbi yardım aldığınızdan emin olun
rsQ11FLQq0Op3dWFsBJ3Lw.jpg

Kalp rahatsızlığının en yaygın ve bilinen belirtisi göğüs ağrısı veya rahatsızlığıdır. Bu ağrı genellikle göğsün orta veya sol tarafında basınç, sıkışma, sıkışma veya ağırlık hissi olarak tanımlanır. Sanki biri göğsünüze bastırıyor veya oturuyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bazen ağrı keskin veya yanıcı olabilir. Çoğu zaman ağrı yoktur, ancak "göğsünüzde bir fil oturuyormuş" gibi hissedilir. Bu rahatsızlık birkaç dakika sürebilir veya dalgalar halinde gelip gidebilir. Ayrıca kollarınız (özellikle sol kolunuz), boynunuz, çeneniz, sırtınız ve hatta karnınız gibi üst vücudunuzun diğer bölgelerine de yayılabilir. Özellikle dinlenme veya hafif aktivite sırasında bu tür bir ağrı fark ederseniz, kalp krizi veya başka ciddi bir kalp rahatsızlığının belirtisi olabileceğinden derhal tıbbi yardım almanız önemlidir
yd-BSex_HEeS4RKox5un8g.jpg

Nefes darlığı veya nefes almada zorluk, kalbinizin kanı verimli bir şekilde pompalamadığının bir işareti olabilir. Bu belirti, göğüs ağrısıyla birlikte veya tek başına ortaya çıkabilir. Merdiven çıkmak veya ev işleri yapmak gibi basit aktiviteler sırasında normalden daha çabuk yorulduğunuzu fark edebilirsiniz. Nefes darlığı, dinlenirken bile aniden ortaya çıkabilir. Yeterince hava alamıyormuş veya normalden daha zor nefes alıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu belirtiyi sık sık yaşıyorsanız veya kötüleşiyorsa, kalp yetmezliği veya yaklaşan kalp krizi gibi bir kalp rahatsızlığına işaret ediyor olabilir.
UKHXb17JQ0-Xg7pcPLjNSQ.jpg

Belirgin bir sebep olmadan aşırı yorgunluk veya halsizlik hissetmek, kalp sorunlarının hafif ama önemli bir işareti olabilir. Bu yorgunluk, uzun bir günün ardından gelen normal yorgunluktan farklıdır. Aniden veya kademeli olarak ortaya çıkabilir ve yeterince dinlendikten sonra bile günlük aktivitelerinizi sürdürmenizi zorlaştırabilir. Özellikle kadınlar, bazen göğüs ağrısı ortaya çıkmadan önce bile kalp sorunlarının bir uyarı işareti olarak alışılmadık bir yorgunluk yaşayabilirler. Bu yorgunluk dayanılmaz olabilir ve mide bulantısı veya nefes darlığı gibi diğer semptomlarla birlikte görülebilir.
jykb4092_kGlBbcjSFijWQ.jpg

Kalbiniz beyninize yeterli kan pompalamıyorsa, baş dönmesi, sersemlik veya baygınlık hissi yaşayabilirsiniz. Bu, tıkalı bir atardamar, düzensiz kalp atışı veya diğer kalp rahatsızlıklarından kaynaklanabilir. Kendinizi güçsüz, dengesiz veya bayılacakmış gibi hissedebilirsiniz. Bazen bu hisse terleme veya mide bulantısı eşlik edebilir. Bu belirtileri, özellikle göğüs ağrısı veya nefes darlığıyla birlikte yaşıyorsanız, acil tıbbi yardım almanız önemlidir.
DopHBhpmP0WEVZ5_UDxWhQ.jpg

Kalp rahatsızlığı her zaman göğüs ağrısına neden olmaz. Bazen ağrı veya rahatsızlık vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Yaygın görülen bölgeler şunlardır:Bir veya iki kolBoyunÇeneSırtMide
MmZBj5gawk2o_9HTbaDSlw.jpg

Bu ağrı genellikle hareketle veya dokunmayla kötüleşmez, bu da onu kas veya eklem ağrısından ayırmaya yardımcı olur. Ağrı, basınç veya uyuşma hissi verebilir. Kadınların kalp krizi sırasında bu daha az tipik semptomları yaşama olasılığı daha yüksektir.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.

Kaynak : NTV
 

Reklam