Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

James Webb Uzay Teleskobu'nun, en az 10 yıl yörüngede kalmaya yetecek yakıtı var

  • Konbuyu başlatan Gözde Ulukan
  • Başlangıç tarihi
G

Gözde Ulukan

Misafir
James Webb Uzay Teleskobu, birkaç gün önce başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldığında, bilhassa konuyla ilgili kişiler bu süreci yakından takip etmiştir. Aslında 2011 yılında fırlatılması planlanan, ancak bazı sarkmalar ve pürüzler nedeniyle 10 yıl sonra fırlatılan teleskop, tam tamına 24 Aralık 2021 tarihinde uzay yolculuğuna başladı. Her ne kadar 10 yıl kadar bir gecikme yaşanmış olsa da James Webb Uzay Teleskobu şu anda yörüngede ve NASA hem bu süreçle hem de sonrası ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

NASA, teleskobun yakıtının fazla olduğunu, bu nedenle normal şartlar altında görev süresi 5 ila 10 yıl arası olarak belirlenen James Webb Uzay Teleskobu'nun 10 yıldan biraz daha fazla bir süre yörüngede kalabileceğini belirtti. NASA'nın analizi, Webb'in yörüngesinin, Dünya'nın Güneş'ten uzak olan tarafında bir yerçekimi dengesi noktası olan L2 olarak bilinen ikinci Lagrange noktası etrafındaki son yörüngesine doğru ilerlemek için başlangıçta planlanandan daha az itici gaza ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Yani Webb, itici gazın temel tahmininden çok daha fazlasına sahip olacak. Bu da onun yörüngede daha uzun süre kalmasını sağlayacak.

NASA'ya göre bu ekstra itici gücün oluşmasının nedeni ise teleskop uzaya fırlatıldığında üzerinde bulunduğu Ariane 5 roketinin hassasiyeti. NASA'ya göre, bu manevraların hassasiyeti, uzay aracına evreni gözlemlemek için son konumunu korumak için kullanabileceği daha fazla itici güç bırakıyor. Ancak NASA, birçok faktörün teleskobun ömrünü etkileyebileceği konusunda da uyarılarda bulunuyor.

Hubble Teleskobu'na baktığımızda da NASA'nın benzer bir süreçten geçtiğini görüyoruz. Zira NASA, Hubble Teleskobu'nun yaklaşık 15 yıl yörüngede kalacağını öngörmüştü, ancak Hubble, 30 yılı devirdi ve hala yörüngede. Ancak iki teleskop arasında önemli farklar da var. Kızılötesi ışık toplayan James Webb Uzay Teleskobu, Hubble'ın görebildiğinden 10 ila 100 kat daha sönük nesneleri görüntüleme yeteneğine sahip. Bu nedenle birçok farklı faktörün etkisi de yörüngede kalma süresini etkileyecektir.


"Where is Webb?"​


NASA'nın "Where is Webb?" adlı bir sitesine sahip olduğunu ve buradan Webb'in nerede olduğunu görebileceğinizi de belirtelim. Site her an güncellenmeye devam ediyor. Uzay istasyonu, web sitesine sıcaklık verilerini de ekledi. Herhangi bir soğutma donanımı çalışmasa ve güneş koruması tam olarak açılmasa bile, gözlemevinin aşırı sıcak ve soğuk uçları artık 160ºC'nin üzerinde farklılık gösteriyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Benzer konular

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.