Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Google PageSpeed Nasıl Kullanılır?

  • Konbuyu başlatan Damla
  • Başlangıç tarihi
D

Damla

Misafir
Google PageSpeed Insights, sitenizi yavaşlatan sorunları analiz etmenizi ve düzeltmenize yardımcı olan ücretsiz ve oldukça popüler bir araçtır. Kullanıcı Deneyimi Raporu veri kümesindeki gerçek dünya verileriyle birleştirilen verileri toplar, analiz eder, performansı ve bir dizi öneriyi özetleyen bir puan çıkarır.

Google PageSpeed Nasıl Kullanılır


Google PageSpeed Insight, her türden web yöneticileri, geliştiriciler ve site sahipleri için yararlı bir araçtır. Ancak, birçok insanın bu testte 100/100 puan almak için sitelerini optimize etme konusunda takıntılı olarak saatler harcamaktadır. Gerçek şu ki, Google PageSpeed Insights bu şekilde kullanılamaz. Sayfanın üstündeki sayıya odaklanmak yerine platformun önerilerini uygulamaya odaklandığınızda, siteniz için çok daha fazla fayda yaratacaksınız.

Ayrıca alternatif olarak Gtmetrix ve Pingdom araçlarını kullanabilirsiniz. Bir diğer önerimiz ise, Test my site. Temelde PageSpeed Insights’a benzer şekilde çalışmaktadır. Sitenizin optimizasyon derecesini, sayfa hızını ve kullanılabilirliğini test etmektedir. Ancak yalnızca sitenize mobil erişimi için kullanılmaktadır.

Bu içerik, Google PageSpeed Insights’ı en iyi şekilde kullanmak için kapsamlı bir kılavuzdur. Google puanınızı nasıl kullandığını ve aldığınız önerileri ele alacağız. Daha öncesinde sayfa hızı neden önemlidir konusundan bahsedeceğiz.

Google PageSpeed Nasıl Kullanılır 3


Sayfa Hızı Neden Önemlidir?


Sayfa hızı, web sitenizin Google arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alması için önemlir bir faktördür. Başarılı ve dönüşüm sağlayan bir web sitesine sahip olmak için sayfa hızına odaklanmanız çok önemlidir. Google, sayfa hızının önemli olduğunu söylüyor. Sayfa yükleme süreleri arttıkça, birinin sitenizden çıkma şansının önemli ölçüde arttığı belirtilmektedir. Sayfanızın yüklenmesi 10 saniyeden fazla sürerse, ziyaretçilerin sitenizi daha yüklenmeden terk etme olasılığının yüzde 120’den fazla arttığı anlamına gelmektedir.

Google PageSpeed Insights’a Giriş​


Google PageSpeed Insights’a henüz aşina değilseniz , web sitesi performansını test etmek için kullanılan bir araçtır. Herhangi bir URL girebilir ve analiz ettirebilirsiniz. Google PageSpeed test ettiğiniz web sitesiniz için 100 üzerinden hesaplanan genel bir puan verir. Bu sonucun yanı sıra, site performansınızı nasıl iyileştireceğiniz konusunda Google’ın önerilerini göreceksiniz.

PageSpeed Insights puanları , web sayfalarının genel kalitesini iyileştirmeye yönelik açık kaynaklı, Google’nin Lighthouse aracılığıyla hesaplanmaktadır . Bu platform; performans, erişilebilirlik, web uygulamaları ve daha fazlası dahil olmak üzere her türlü faktörü değerlendirebilmektedir. Google PageSpeed Insights ile ayrıca Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) için puanlama da almaktasınız.

SEO konusunda daha detaylı bilgi almak için SEO Nedir, Ne İşe Yarar? makalemizi inceleyebilirsiniz.

Google PageSpeed’te 100/100 Puanlama​


Yazının başında da belirttiğimiz gibi, mükemmel bir PageSpeed Insights puanı elde etme konusunda takıntılı hale gelen birçok site sahibi ve geliştirici görmekteyiz. Ne yazık ki, bu insanlar test sonuçlarının daha önemli yönünü gözden kaçırma eğilimindedir: Tavsiyeler.

Web sitenizin yükleme sürelerini mümkün olduğunca iyileştirmeye kesinlikle çalışmanız gerekirken, Google PageSpeed Insights’ta 100/100 almak aslında o kadar önemli değil olmamaktadır. Asıl önemli olan web sitenizin gerçek hızıdır. Örneklemek gerekirse, PageSpeed Insights’ta 100/100 puanı olmayan ortalama yükleme süreleri 500 milisaniyenin altında olan (ki bu son derece hızlı!) siteler bulunmaktadır.

Hız optimizasyonuna yaklaşımınızı etkilemesi gereken diğer faktör ise, sitenizin algılanan performansıdır. Ziyaretçileriniz, Google PageSpeed Insights puanınızın ne olduğuyla ilgilenmemektedir. Sadece içeriğinizi olabildiğince çabuk görüntüleyebilmek istemektedirler.

Google PageSpeed Insights ile sitenizin performansını test etmenin asıl amacı yüksek puan almak değildir. Bunun yerine, sitenizdeki sorunlu noktaları bulmaktır. Böylece bu sorunları optimize ederek hem gerçek hem de algılanan yükleme sürelerinizi azaltabilirsiniz.

Google PageSpeed Nasıl Kullanılır 2


Google PageSpeed Insights Önerileri: Site Performansı Artırmanın Yolları​


Site hızı, Sitenizin Kullanıcı Deneyimi (UX) etkilemenin yanı sıra SEO’da da rol oynamaktadır. PageSpeed Insights dünyanın en büyük ve popüler arama motoru Google tarafından çalıştırıldığı göz önüne alındığında, puanınızın Arama Motoru Sonuçları Sayfası (SERP) sıralamanız üzerinde bir etkisi bulunmaktadır.

Google PageSpeed’i kullanmak için; PageSpeed Insights aracını açın ve çubuğa web sitenizin URL’sini girin.

Öncelikle Google’ın PageSpeed Insights aracında %100 mükemmel bir sonuç elde etmek kolay bir iş değildir, bunu belirtmek gerekir. İşte sitenizi hızlandırmanın ve performans arttırmanın yolları.

1. Oluşturmayı Engelleyen Kaynakları (Render-Blocking Resource) Ortadan Kaldırın!​


Bunlar sayfanızın hızlı yüklenmesini engelleyen JavaScript ve CSS komut dosyalarıdır. Ziyaretçinin tarayıcısının, sayfanın geri kalanını görüntüleyebilmesi için bu dosyaları indirmesi ve işlemesi gerekmektedir. Bu nedenle birçoğunun ‘ekranın üst kısmında (Above the fold) ‘ olması sitenizin hızını olumsuz etkileyebilir. İki çözüm bulunmaktadır:

  • Çok fazla JavaScript veya CSS’niz yoksa, bu uyarıdan kurtulmak için bunları satır içine alabilirsiniz. Bu işlem, JavaScript’inizi ve/veya CSS’nizi HTML dosyanıza dahil etmeyi ifade etmektedir. Autoptimize gibi bir eklenti kullanabilirsiniz. Ancak, bu küçük siteler için geçerlidir.
  • Diğer seçenek, JavaScript’inizi ertelemektir. HTML ayrıştırma sırasında JavaScript dosyanızı indirir, ancak yalnızca ayrıştırma tamamlandıktan sonra yürütür.

2. İstek Sayılarını Düşük ve Aktarım Boyutlarını Küçük Tutun!​


Tarayıcıların sayfalarınızı yüklemek için ne kadar çok istek yapması ve sunucunuzun yanıt olarak döndürdüğü kaynaklar ne kadar büyük olursa, web sitenizin yüklenmesi o kadar uzun sürer.

İdeal istek sayısı ve maksimum boyut yoktur. Bunun yerine Google, bir performans oranı oluşturarak bu standartları kendiniz belirlemenizi önerir. Bunlar, aşağıdakiler gibi yönlerle ilgili olabilecek bir dizi tanımlanmış hedeflerdir.

  • Maksimum görüntü boyutları
  • Kullanılan web yazı tipi sayısı
  • Kaç tane dış kaynağa başvurduğunuz
  • Komut dosyalarının ve çerçevelerin boyutu

3. CSS’i Küçültün!​


CSS dosyaları, insanların okumasını kolaylaştırmak için genellikle olması gerekenden daha büyüktür. Bilgisayarların içeriklerini anlaması için gerekli olmayan çeşitli satır başı ve boşluklar içerebilirler.

CSS’nizi küçültmek, gereksiz karakterleri, boşlukları ve yinelemeleri ortadan kaldırarak dosyalarınızı yoğunlaştırma işlemidir. Aynı şekilde CSS dosya boyutunu küçültebildiğiniz gibi, aynısı JavaScript dosyalarınız için de geçerlidir.

4.Kullanılmayan CSS’yi Kaldırın!​


Stil sayfanızdaki herhangi bir kod, sayfanızın kullanıcılara görünür hale gelmesi için yüklenmesi gereken içeriktir. Sitenizde gerçekten yararlı olmayan CSS varsa, performansınızı gereksiz yere tüketiyor demektir. Bu nedenle Google, kullanılmayan CSS’leri kaldırmanızı önerir. Buradaki çözüm, aslında oluşturmayı engelleyen CSS’yi ortadan kaldırmakla aynıdır.

5. Main-Thread Çalışmasını En Aza İndirin!​


Main thread, kodu ziyaretçilerin etkileşimde bulunabileceği bir web sayfasına dönüştürmekten sorumlu olan, kullanıcının tarayıcısının birincil öğesidir. HTML, CSS ve JavaScript’i ayrıştırır ve yürütür. Ek olarak, kullanıcı etkileşimlerini yönetmekten sorumludur. Main-thread çalışması çok uzun sürerse, bu, zayıf UX ve yavaş sayfa yükleme sürelerine neden olabilir.

Main-thread çalışmasını azaltmak için kullanılan yöntemlerden bazıları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bu yazının diğer bölümlerinde ele alınmıştır:

  • Kodunuzu küçültme
  • Kullanılmayan kodu kaldırma
  • Önbelleğe alma uygulamak

Ancak, kod bölmeyi de düşünebilirsiniz. Bu işlem, JavaScript’inizi, sayfa etkileşimli hale gelmeden önce tarayıcıların hepsini yüklemesini gerektirmek yerine, gerektiğinde yürütülecek paketlere ayırmayı içerir.

6. JavaScript Yürütme Süresini Azaltın!​


JavaScript yürütme, genellikle Main-thread çalışmasına en çok katkıda bulunmaktadır. PageSpeed Insights’ın, bu görevin sitenizin performansı üzerinde önemli bir etkisi olup olmadığı konusunda sizi uyarması için ayrı bir önerisi bulunmaktadır.

7. Sunucu Yanıt Sürelerini Azaltın (TTFB)​


İlk Bayt Süresi (TTFB), bir tarayıcının istek yaptıktan sonra sitenizin sunucusundan ilk veri baytını geri almasının ne kadar sürdüğünün bir ölçüsüdür. Bu, genel site hızınızla aynı olmasa da, düşük bir TTFB’ye sahip olmak sitenizin performansı için anlaşılır bir şekilde iyidir. Bu nedenle sunucu yanıt sürelerini azaltmak Google PageSpeed Insights’ın önerileri arasındadır. Düşük bir TTFB elde edebiliyorsanız, Başarılı denetimler altında bu mesajı görürsünüz.

TTFB’nizi etkileyebilecek birkaç faktör vardır. Bunu düşürmek için bazı stratejiler şunları içerir:

  • Hafif temalar ve eklentiler kullanma
  • Sitenizde yüklü olan eklentilerin sayısını azaltmak
  • Bir İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Kullanmak
  • Tarayıcı önbelleğini uygulama
  • Sağlam bir Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) sağlayıcısı seçme

10. Uygun Boyutlu Görseller​


Görseller, medya dosyaları sitenizin performansı üzerinde gerçek bir hızlanma sağlanabilir. Bunları uygun şekilde boyutlandırmak, yükleme sürelerinizi azaltmanın basit bir yoludur.

Sayfanız olması gerekenden daha büyük resimler içeriyorsa, bunları uygun şekilde yeniden boyutlandırmak için CSS kullanılır. Bu, başlangıçta resimleri doğru boyutta yüklemekten daha uzun sürer ve bu nedenle sayfanızın performansını etkiler. Bunu düzeltmek için resimleri uygun boyutlarda yükleyebilir veya “duyarlı resimler” kullanabilirsiniz. Bu, çeşitli cihazlar için farklı boyutlu görüntüler oluşturmayı içerir.

11. DOM Boyutundan Kaçının!​


En basit ifadeyle, DOM, tarayıcıların HTML’yi nesnelere nasıl dönüştürdüğüdür. Her biri bir nesneyi temsil eden ayrı düğümlerden oluşan bir ağaç yapısının kullanımını içerir. Doğal olarak, sayfanızın DOM’si ne kadar büyükse, yüklenmesi o kadar uzun sürer.

12. AMP’yi Uygulayın!


AMP, Hızlandırılmış Mobil Sayfaların kısaltmasıdır. Mobil sayfaların daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmak için Google tarafından uygulanan bir projedir. Tonlarca gereksiz içeriği ortadan kaldıran ve mobil sayfalarınızın neredeyse anında yüklenmesini sağlayan açık kaynaklı bir biçim oluşturarak çalışır. Kullanıcılara, mobil cihazlarda iyi çalışmayan karmaşık özellikler olmadan mobilde daha akıcı bir deneyim sunar.

Google PageSpeed Insights, web yöneticisi araç kutunuzda bir temel olmalıdır. Bununla birlikte, puanınızı sabitlemek ve gıpta edilen 100/100’e ulaşmayı takıntı haline getirmek, muhtemelen zamanınızı en iyi şekilde kullanmak değildir. Sizi daha önemli faydalar sağlayabilecek diğer önemli görevlerden uzaklaştırabilir. Bu gönderide, Google Sayfa Hızı Puanınızın nasıl önemli olduğunu ve önemli olmadığını ele aldık. Google PageSpeed Insights veya sitenizin performansını optimize etme hakkında sorularınız mı var? Aşağıdaki yorumlar bölümünde bize sorularınızı sorabilirsiniz!

Kaynak : TurkTicaret
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.