Google Ads Nedir, Nasıl Çalışır?

A

Asena

Misafir
Google Ads (eski adı ile Google Adwords) ürünlerinizin veya hizmetinizin arama motorunda alakalı anahtar kelimeler ile aratıldığında hedef kullanıcıya ulaşılmasını sağlayan bir çevrimiçi reklam sistemidir. Farklı reklam ve kampanya türlerinde size sınırsız reklam aracı sunar. İşletmenizin bilinirliğini arttırmak için, web sitenize trafik çekmek için kullanabileceğiniz en iyi çevrimiçi reklam araçlarından biri Google Ads’dir.

Google Ads Nedir Nasıl Çalışır 1


Neden Google Ads?​


Ölçümlenebilir: Reklamlarınızın size sağladığı tüm dönüşümleri takip edebileceğiniz bir sistem Google Ads’de mevcuttur.

Hedeflenebilir: Google Ads’de istediğiniz lokasyona reklamlarınızı kolaylıkla hedefleyebilir ve aktif edebilirsiniz.

Zamanlanabilir: Google Ads’de reklamlarınızın zaman planlaması tamamen sizlere aittir. Dilediğiniz saatte reklamlarınızı etkin edip dilediğiniz saatte duraklatabilirsiniz.

-Esnek bütçe ile çalışılabilir: Bütçe düzenlemesi kampanya planlamanıza göre optimize edebilirsiniz ve dilediğiniz bütçelerde reklam çıkabilirsiniz.

Google Ads Nedir Nasıl Çalışır 2


Google Ads Nasıl Çalışır?​


Google Ads tıklama başı maliyet modülünde çalışır. Reklamveren vereceği reklam için anahtar kelimeler belirler ve bu anahtar kelimelerin her birine bir maliyet ekler. Reklamverenin verdiği anahtar kelimeler ile arama motorunda arama yapan kullanıcıya reklamlarınız gösterilir. Peki Google Ads üzerinde nasıl bir reklam çıkarım diye düşünüyorsanız size 4 adımda anlatalım.

  1. Konum: Reklamınızın nerelerde, hangi lokasyonlarda çıkmasını istediğinizi belirleyebilirsiniz.
  2. Kampanya Kurulumu: Reklamınız için bir kampanya oluşturduğunuzda, burada dikkat edilmesi gereken husus işletmenize uygun bir reklam kampanyası oluşturmaktır.
  3. Anahtar Kelime: Ürün veya hizmetinizle alakalı anahtar kelimeleri belirleyip kampanyanıza ekleyebilirsiniz.
  4. Bütçe: Anahtar kelimeleriniz için tıklama başı maliyetleri ve kampanyanız içinde bir günlük bütçe belirleyebilirsiniz.

Google Ads’de reklam verdiğinizde ilk reklam alanlarında yerinizi almanız önemlidir. Sizlerle aynı ürün veya hizmeti veren rakiplerinizde Google Ads’de varlıklarını sürdürdüklerini, bir rekabet halinde olunduğunu reklam sıralamalarında göreceksiniz. Peki rakiplerinizden daha üst sıralarda yer alıp orda varlığınızı sürdürmeniz için reklamlarınızda nasıl düzenlemeler yapmanız gerekiyor?

-En yüksek teklif: Google Ads tıklama başı maliyet ile çalışır ve sizler bu tıklama başı maliyetlerinizi anahtar kelimeler için belirlersiniz. Rakiplerinizden ne kadar yüksek teklif belirlerseniz o kadar üst sıralarda yer almanız mümkün olur.

-Kalite Puanı: Reklam vereceğiniz web sitesinin uygunluğuna, anahtar kelimelerinize ve reklam metinlerinizin uygunluğuna göre belirlenen bir puandır. Google Ads standartlarına uygun bir reklam çıkmak öncelikli hedefleriniz arasında bulunmalı. Kalite puanı ne kadar yüksek olursa reklamlarda ki sıralamanız da o kadar yüksek olacaktır.

Google Ads Nedir Nasıl Çalışır 3


Google Ads Kampanya Türleri Nelerdir?​

  • Arama Ağı: Sadece metin olarak hazırlayabileceğiniz ve arama sayfasında görünen reklamlardır. Çoğu işletmenin tercih ettiği bir reklam türüdür. Google’da ilk sıralarda yer almanızı sağlar. Belirleyeceğiniz anahtar kelimeler ve doğru bütçe planlaması ile kullanıcıların karşına direk siz çıkabilirsiniz. Bir ürünü ve hizmeti insanlara ulaştırmak ve tanıtmak isteyen büyük, küçük her işletme arama ağı reklamcılığından yararlanabilir.
  • Görüntülü reklam ağı: Ürün veya hizmetiniz için hazırlanan banner ile çıkabileceğiniz bir reklam türüdür. Marka bilinirliğini oluşturmak için en çok tercih edilen reklam türüdür. Web sitelerin reklam alanlarında hazırladığınız banner konumlandırılır.
  • Alışveriş reklamları: Bir e-ticaret siteniz var ise ve mağazanızda ki ürünleri tanıtmak istiyorsanız kullanabileceğiniz bir reklam türüdür. Google alışveriş alanlarında ve web sitelerin reklam alanlarında yer alabilirsiniz.
  • Video Reklamları: Youtube videolarında konumlandırılan reklam türüdür fakat video reklamları Google video iş ortakları web sitelerinde ve uygulamalarında da gösterilebilir. Youtube’da arama ağı, görüntülü reklam ağı veya video kampanyalarla reklam gösterebilirsiniz. Video reklamlarının kendi içerisinde modülleri vardır bunlar;
    Search: Metin reklamlar
    Display: Görüntülü reklamlar (Display ads)
    Display: Yer Paylaşımlı reklamlar (Overlay ads)
    Atlanabilir yayın içi reklamlar (In-stream)
    Atlanamayan yayın içi reklamlar (In-stream)
    Bumper reklamlar
    Discovery reklamlar
    Yayın dışı reklamlar
  • Uygulama reklamları: IOS, Android, Youtube videoları ve görüntülü reklam ağı yayıncı sitelerde yerinizi alabilirsiniz. Bu reklamlarda ki en büyük farklılık herhangi bir anahtar kelime eklemezsiniz ve hedef kitleniz otomatik oluşturulur.

Google Ads Nedir Nasıl Çalışır 4


Google Ads Anahtar Kelimeler Nedir?​


Ürününüz veya hizmetinizi özetleyen kelime ve kelime gruplarına anahtar kelime denmektedir. Google Ads’de bir reklam verdiğiniz de kampanyanızın aktif çalışabilir hale gelmesi için reklam çıkmak istediğiniz sektör ile ilgili anahtar kelimeler eklemeniz gereklidir. Anahtar kelimeleri eklerken dikkat edilmesi gereken en büyük noktalardan biri de anahtar kelimelerin eşleme türledir. Peki bu eşleme türleri nelerdir?

  • Geniş eşleme: Bu eşleme türünde kullanacağınız anahtar kelimenin başına “+” eklemelisiniz. Geniş eşleme de anahtar kelime üzerinde daha fazla kontrol sağlama imkanız mevcuttur. Google Ads kampanyalarında anahtar kelime türünü geniş eşleme seçersek anahtar kelimenin başına veya sonuna farklı bir kelime gelse de reklamlarınız görünecektir. Ayrıca anahtar kelimenize benzeyen varyasyonlu kelimeler ile aratıldığında da reklamınızın görülmesini sağlar.
  • Sıralı eşleme: Bu eşleme türünde kullanacağınız anahtar kelimenin başına ve sonuna “ “ tırnak işareti eklemelisiniz. Google Ads kampanyasında kullandığınız anahtar kelimeyi sıralı eşleşme olarak seçersek anahtar kelime aratıldığında veya anahtar kelimenin başına ve sonuna bir kelime eklendiği zaman gösterilir.
  • Tam eşleme: Bu eşleme türünde anahtar kelimenin başına ve sonuna “[ ]” köşeli parantezi koymalısınız. Kullanıcı anahtar kelimeyi tam olarak yazdığında kelimenin başında ve sonunda başka bir ek olmadığı zaman reklamlarımız gösterilir.

Örneklemek gerekir ise;

Bir çilingir olduğumuzu düşünelim. Google Ads üzerinde kampanyamızı kurduktan sonra anahtar kelimeleri ve eşleme türlerini beraber ekleyelim.

Geniş eşleme: +çilingir , +acil +çilingir

Sıralı eşleme: “çilingir”, “acil çilingir”

Tam eşleme: [çilingir] ,[acil çilingir]

Google Ads reklamlarımızda aratıldığında çıkmak istemediğimiz anahtar kelimeler de mevcuttur. Bu anahtar kelimeler içinde negatifleme dediğimiz işlemi gerçekleştirmelisiniz buna da negatif eşleme diyoruz. Negatif eşleme yapabilmeniz için aratıldığında çıkmak istemediğiniz anahtar kelimelerin başına “-“ işareti koymanız yeterlidir.

Google Ads Nedir Nasıl Çalışır 5


Bütçelendirme Nasıl İşler?​


Google Ads’de farklı kampanyalar için farklı bütçelendirme seçenekleri mevcuttur. Bunlar;

  • TBM (Tıklama Başına Maliyet): Yapılan her tıklama için ödeme yaparsınız.
  • EBM(Edinim Başına Maliyet): Akıllı teklif stratejisidir. Düşük tutarlar ile fazla dönüşüm sağlamanızı hedefleyen bir sistemdir.
  • GBM (Gösterim Başına Maliyet): Video kampanyalarında geçerli olan gösterim başına ödeme yapılan bir sistemdir.
  • bGBM (Bin Gösterim Başına Maliyet): Görüntülü reklam ağında gösterim başına ödeme yapılan bir sistemdir.

En aktif kullanılan bütçelendirme seçeneği Tıklama Başı Maliyet (TBM) sistemidir. Tıklama başı maliyetlerinizi “Maksimum Teklifler” veya kendiniz belirleyeceğiniz “Manuel TBM” seçeneğinde kullanabilirsiniz. Reklamlarınıza günlük bütçe tutarı belirleyerek bir sınırlandırma koyabilirsiniz. Bu sizin reklamlarınızı harcadığınız bütçeyi görmeniz konusunda büyük yardımcı olacaktır.

Bu makalede Google Ads’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını, kampanya türlerini ve sistemini sizlere kısa bir şekilde anlattık. İşletmenizi büyütmek için yapmanız gereken Google Ads standartlarına uygun bir reklam hesabı kurgulamak ve onu doğru optimize etmek. Eğer bu makaleden sonra işletmeniz için bir Google Ads kampanyası kurduysanız deneyimlerinizi yorumlara yazmayı unutmayın.

Kaynak : TurkTicaret
 

Reklam