Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Fintech’in Offline’dan Online’a Evrilişi ve Geleceği

  • Konbuyu başlatan Candeğer Muradoğlu
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
C

Candeğer Muradoğlu

Misafir
Webrazzi Summit 2022, Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleştiridi. "Fintech’in Offline’dan Online’a Evrilişi ve Geleceği" oturumu Arda Kutsal'ım moderatörlüğünde Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para CEO'su Hande Sarıdal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Şirketin kısa bir kuruluş tarihi olduğunu dile getirdi. Token Finansal Teknolojileri'nin 2018'in Haziran ayında Arçelik bünyesinde kurulduğunu hatırlattı. 2020 yılında da Arçelik tarafından Koç Holding'e satıldıklarını söyledi. Fiziksel ödeme cihazları ile sundukları deneyimi sanal ödeme tarafına da taşıyarak uçtan uca bir ödeme deneyimi sunmak hedefiyle Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para'yı kurulduklarını aktardı. Sarıdal sözlerine şöyle devam etti: "2012'de Gelir İdaresi Başkanlığı'nın o dönem Ödeme Kaydedici Cihazlar tebliğine uygun olarak mali sistemlerle entegre fiziksel cihazların çalışması idi. O dönem geliştirdiğimiz cihazların üzerinde banka ve yemek kartı uygulamalarından ödemeler alındığında bu verilerin doğrudan Maliye Bakanlığı'na akması konusu üzerine çalışmaya başladık."

Sarıdal, 2022 Eylül sonu itibarıyla Türkiye'nin her yerinde 800 bin adet Beko markalı POS cihazı olduğunu kaydetti. Günde 6,5 milyon adet işlemin gerçekleştiğini belirtti. 20 banka ve 5 yemek kartı şirket ile çalıştıklarını sözlerine ekledi.

İki önemli odak...​


Fiziklsel tarafta yeniliklerden de bahseden Sarıdal, "Bu yıl önemli odaklarımızdan biri Pompa Yazar Kasa Tebliği oldu. Bu yalnızca bir ödeme entegrasyonu değil. İstasyonun iş akış yönetimini de beraberinde getiriyor. Token, bu tebliğiyle uyumlu 5 şirketten biri oldu. Şu an Türkiye'nin 65 ilde 1000'den fazla cihazın kurulumunu yaptık. Bir diğer dikeyimiz de Vergi Usulü 520 ile gelen Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi konusu... Burada da işletmeci kuruluş iznini almıştık. Temel olarak fiziksel taraftaki çabamız şu anda hem uçtan uca hem ödeme alan işletmenin hem de ödeme yapan müşterinin işini kolaylaştırmak."

Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para'nın Token Finansal Teknolojiler'in bir iştiraki olduğunu hatırlattı. Şirketi 2020'de kurduklarını ve aynı yılın Eylül ayında Merkez Bankası'na lisans başvurusu yaptıklarını kaydetti. Koç Holding'in neden bu işe giriştiği konusunda ise şöyle konuştu: "Yavaş yavaş cihazdan bağımsız bir ödeme dünyasına doğru gidiyoruz. Bir müddet daha regülasyon çerçevesinde bu cihazlarla yaşamaya ve hayatımızın bir parçası etmeye devam edeceğiz. E-ticarette hızla büyüyor. Pandemi bu büyümeyi daha da hızlandırdı. Dolayısıyla fiziksel pazarda bu kadar kuvvetliyken online ile bütünleşik pazarda neler sunabiliriz diye yola çıktık. Merkez Bankası'na başvurumuzu yaptık. Ağustos itibarıyla lisanslı elektronik para kuruluşu olduk. Burada sanal POS, kart saklama hizmeti, kapalı devre cüzdan ve pazar yeri altyapısı oluşturuyoruz.

Koç Grubu'nun içindeki kuruluşların onlar için büyük bir ekosistem oluşturduğunu belirtti. Üçüncü partide mikro işletmeler, kurumsal firmalarla çalışmaya başlayacaklarını ve ürünleriyle farklı ihtiyaçları çözmeyi hedeflediklerini kaydetti.

TokenFlex yemek kartının mobil uygulama olduğunu dile getirdi. Üye iş yerleri Beko markalı POS cihazları ve TokenFlex POS uygulaması ile doğrudan cep telefonları üzerinden ödeme alabildiğini ve iş yerlerine istedikleri yerde cihaza bağlı kalmadan ödeme alma imkânı sunduklarını ifade etti.

Bunun sadece bir yemek kartı olmadığını ve kartın altyapısıyla restoranların tedarikçilerinden ürün alma, ulaşım ya da hediye kartı gibi konumlandırılabileceklerini söyledi.

Fintech'in geleceği konusunda ise şunları söyledi: "Token Ödeme'yi kurduktan sonra farklı coğrafyaları araştırmaya başladık. Romanya, Azerbaycan'a gittik. Her birinde benzeşen ama gelişmiş ve gelişmekte olan pazarların ihtiyaçları farklı ihtiyaçları olduğunu gördük. Gelişmekte olan ülkelerde mobili ödeme çözümleri, naktin dijitalleştirilmesi gibi ihtiyaçlar ön plana çıkarken diğer tarafta açık bankacılık, cüzdan çözümleri ön plana çıkıyor. Türkiye tarafında regülasyonla şekillenen bir pazar var. 6493 Ödeme Sistemleri Kanununa göre şekillenecek. Önümüzdeki dönemde hızlanmanın alanı hizmet bankacılığı tarafında gerçekleşecek."

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.