Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Ethereum birleşmesinde bizi neler bekliyor? Sabit coinlerin çatallanmadaki rolü ne?

  • Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
T

Tuğçe İçözü

Misafir
Son yıllarda merakla beklenen Ethereum birleşmesi, son hızla devam ediyor. Bu birleşme ile Ethereum Mainnet'i, Beacon Chain Proof of Stake sistemiyle birleşecek. Bu noktada İşaret Zinciri adıyla da bilinen Beacon Chain'in mutabakat katmanı görevi görerek ağı koordine ettiğini belirtelim.

Böylece Ethereum çalışma prensibi olarak Proof of Work'ten (iş kanıtı) Proof of Stake'e (hisse kanıtı) geçiş yapacak. Ethereum Protokol destek ekibi yaklaşık 2 hafta önce yayınladığı blog gönderisinde Goerli/ Prater birleşmesinin detaylarını paylaştı.

Paylaşılan bilgilere göre, Proof of Stake'in son testnet geçişi için Goerli ve Prater ağları birleşecek. Bu iki ağın birleşme sonrasında Goerli adı altında faaliyet göstereceği belirtildi. Bellatrix aktive edildikten sonra, Goerli/Prater birleşimi tamamlanacak. Bu tamamlanmanın 6-12 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Proof of Work'ten (PoW) Proof of Stake'e (PoS) geçişin ve birleşmenin ise 19 Eylül'de tamamlanacağı belirtiliyor.

Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS) arasındaki farklar​


Öncelikle bilmeyenler için Proof of Work ve Proof of Stake arasındaki farkları paylaşalım. Genellikle Bitcoin ağında gördüğümüz Proof of Work, işlemci gücü ve hesaplamalardan faydalanırken, Proof of Stake varlık sahipliğine odaklanır.

Hatırlarsanız, Ethereum'da Proof of Work'un yerini Proof of Stake'e bırakması beklenirken, onaylayıcıların (Validator), en az 32 ETH olarak sakladıkları varlıkları karşısında faizlerle ödüllendirildiğinden sizlere bahsetmiştik. Ethereum'un bireysel yatırımcıları, onaylayıcıya dönüştürmek için kullandığı bu faiz kurgusu, havuzlar aracılığıyla da hayata geçebiliyor.


Proof of Stake ile karşımıza çıkan bu gelirden pay alma sistemi, kullanıcıların varlıklarını kilitlemesiyle işlerlik kazanıyor. Söz konusu varlıklar kilidi kaldırılana kadar cüzdandan çekilemiyor. Bununla beraber kullanıcının hissesi olarak ağda işaretleniyor.

Kısacası, Proof of Stake protokolü, kullanıcıların işlem onaylayarak gelirden pay almasını sağlıyor. Kullanıcılar, bu yöntem ile doğrulayıcı olarak işlemleri gerçekleştirirken, zincirde yeni bloklar oluşturuyor.

Proof of Stake'e geçilmesi sonucunda Ethereum enerji kullanımı açısından daha sürüdürülebilir ve çevreci bir yapıya geçiş yapmış olacak. Bununla beraber cüzdan sahipleri, şimdiye kadar stake ettikleri yani kilitledikleri ETH'leri cüzdanlarından çekebilecek. Ancak kilitlenen ETH'lerin birleştirmenin akabinde hemen likidite edilemeyeceğini belirtelim. Ekip, söz konusu bir birleştirme sonrasında bir temizliğe girişeceğini dile getiriyor.

Birleşme yeni bir çatal mı yaratacak?​


Birleşme sonrasında Ethereum Mainnet'in doğrulanması için ETH'lerini cüzdanlarında kilitleyen Onaylayıcılar atanması planlanıyor. Bununla birlikte birleşme sonrasında madencilik ihtiyacı ortadan kalkacağını da belirtelim. Burada madencilerin kazançlarını yeni Proof of Stake sistemine yani Beacon Chain'e kilitlemeye başlayacağı düşünülüyor.

Yine de bazı madenciler PoW versiyonda kalmak isteyebilir. Bu durumda PoW versiyonda kalmak isteyen madencilerin, azınlık olarak yeni bir çatal yaratması mümkün. Ancak bu çatalda üretilen ekonomik değerin, operasyon maliyetinden düşük olması muhtemel.

Hatırlarsanız 2016 yılında The DAO'da gerçekleşen bir saldırı, uzun vadede Ethereum'un ETH ve Ethereum Classic olarak çatallanmasına yol açmıştı. Şu anda ETH 1.698,28 dolardan işlem görürken, Ethereum Classic 37.15 dolardan işlem görüyor.

Bu arada şu sıralar büyük yatırımlarla aldıkları cihazlarını çöpe atmak istemeyen madencilerin Ethereum Classic'e geçiş yaptığını belirtelim. Bu geçiş ile beraber Ethereum Classic hashrate'lerinde son 1 ayda ciddi bir artış yaşandı.


Stabilecoinlerin çatallanmadaki rolü​


Bütün bunlara ek olarak, Vitalik Buterin'in güncel açıklamalarına baktığımızda ise USDC ve USDT'nin çatallanmada karar verici rolü üstleneceği öngörüsüyle karşılaşıyoruz. BUIDL Asia konferansında konuşan Buterin, USDC ve USDT'nin hangi zinciri Ethereum olarak nitelendirip, o zincirde kalırsa, kaldığı zincirin daha işlevsel olacağını dile getirdi.

Buterin konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü bu noktada kriptografik olarak bir zincirde 100 milyar USDT ve diğer zincirde 100 milyar USDT olacak. Bu nedenle Tether, bu zincirlerden birine saygı duymayı bırakmalı.

Bu açıklamayla beraber, Buterin, Ethereum'un yaklaşan birleşmesinde böyle bir çekişmenin söz konusu olmayacağını belirtti. Buterin, merkezi sabit coinlerin daha ziyade gelecekte yaşanacak çatallanmalar için endişe uyandırdığını dile getirdi.

Buterin'in aktardıklarına göre, önümüzdeki 5 ila 10 yılınca içinde Ethereum, daha fazla çatallanma görecek. Bu çatallanmalarda merkezi sabit coinlerin rolü daha da önemli hale gelecek.

Yine de çatallanmanın Ethereum fiyatlarını tam olarak nasıl etkileyeceğine dair gerçekçi tahminlerde bulunmak şu an için mümkün değil. Tüm bu konuların nasıl şekilleneceğini, birleştirmenin ardından görme şansı elde edeceğiz.

Bu esnada birleşmeyi daha iyi anlayabilmek için Vitalik Buterin'in 2021 yılında Birleşme'ye dair planlarını anlattığı içeriği incelemek faydalı olabilir.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.