Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Eksisozluk, Onedio, 9Gag, İncicaps, Facebook, Twitter, Reddit, Fotoğraf Paylaşım, KizlarSoruyor, Resim Paylaşım, İncisozluk, eCift, Buzzfeed, 4Chan, E

  • Konbuyu başlatan Burak Oran
  • Başlangıç tarihi
B

Burak Oran

Misafir
WPMAVI. WPMAVI - Türkiye Wordpress Rehberi

İçeriklerini üyelerin oluşturduğu, sizin ise sadece kontrolü sağlayarak gelir elde edeceğiniz bir sosyal medya sitesi kurma fikri doğru ve işlevsel bir tasarım, doğru bir pazarlama stratejisi ve doğru bir site yönetimi ile gayet başarılı olabilecek bir fikir.

Aklımda oldukça başarılı olabileceğini düşündüğüm bir sosyal medya sitesi kurma fikri var ama ah sosyal medya sitesi nasıl kurulur bir bilsem… Aklımdaki site fikrini nasıl kodlarım, nasıl hayata geçiririm, nereden başlarım bir bilsem…. diyorsanız,

Veya hali hazırda başarıyı yakalamış sosyal medya plaftromlarına alternatif, rakip olacak projeler üretmek istiyorum. Ben yönetim ve pazarlama becerilerimle var olanlardan çok daha başarılı bir sosyal medya sitesi kurarım diyorsanız,

Hatta tüm bunları da geçiyorum, aklınızda bir fikir olmasa bile sadece sosyal bir plaftrom yaratmak isteyip, fikri geliştirmeden önce bunu teknik anlamda nasıl yapabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız,

Bu işlere başlangıç olarak yapacağınız en iyi şey, bu sosyal paylaşım sitesi kurma yazısında anlattığım her şeyi cümle dahi atlamadan okumak olacaktır.

Şunlardan emin olabilirsiniz; ( Neleri söz veriyorum )

1- Bu yazının sonuna geldiğinizde, sosyal medya sitesi kurmak için gerekli tüm teknik adım anlatımlarının yanı sıra, sosyal paylaşım sitesi kurma ile ilgili aklınıza oluşabilecek bir çok soruya da yanıt bulacaksınız. ( Ne kadar kazanırsınız, maliyetiniz ne olur vs. )

2- Yazıda anlattığım adımları takip edebilmek, bir sosyal medya sitesi kurmak için hiç bir teknik veya kodlama bilgisine ihtiyacınız olmayacak.

Nasıl yani? Hiçbir teknik bilgiye sahip olmadan sosyal paylaşım sitesi kurmak mümkün mü? Hem de Onedio tarzı, Twitter benzeri, BuzzFeed gibi, Facebook gibi profesyonel bir sosyal medya sitesi?

Kesinlikle mümkün!

Hazırladığım rehber ile kurduğunuz sitenin, diğer profesyonel sosyal medya sitelerinden hiç bir farkı olmadığını da göreceksiniz.

Hatta öyle ki bu işin ne kadar kolay olduğunu bizzat deneyimleyip, kurduğunuz siteye siz bile şaşıracaksınız!

3- Ayrıca kuracağınız sosyal platformların neye benzeyeceği, nasıl görüneceği, işlevlerinin neler olduğunu, neleri yapabileceğinizi, kısacası nasıl bir platfrom kurabileceğinizi canlı örnekleri ile yani canlı demoları ile birebir de gösteriyor olacağım.

>> Neden Cazip
>> Ne Kadar Kazandırır
>> Teknik Bilgi İster Mi
>> Maliyeti Nedir
>> Adım Adım Sosyal Medya Sitesi Kurmak ( Teknik Adımlar )
>> Domain Seçimi
>> Domain ve Hosting Satın Alma
>> cPanel Kurulumu
>> Alt Yapı Seçimi
>> WordPress ile Ne Tür Sosyal Medya Platformları Kurulabilir
>> WordPress Nasıl Kurulur
>> PHP Script Yazılımlar ile Ne Tür Sosyal Medya Platformları Kurulabilir
>> Tema ve Scriptler Nasıl ve Nereden Bulunur


Sosyal Medya Sitesi Kurmak Neden Cazip?


Şöyle bir düşünelim;

Ekşi Sözlük basit bir fikirle, basit bir web yazılımı ile başladığı bu serüvende şu an dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden biri haline geldi ve ekşi sözlüğün sahiplerinin bu başarıyı yakalamak adına tek uğraşları böyle bir platform kurup, kontrolünü sağlamak oldu.

Esas gelir getirecek şeyi, yani içeriği ise tamamen üyeler oluşturuyor. Akla gelebilecek her konuda, farklı bakış açılarına sahip binlerce farklı kişinin oluşturduğu içerik çeşitliliğinden bahsediyoruz.

#Sahip olduğu kitle ve bu kitlenin oluşturduğu içeriklerle elde edilebilecek kazanç nedir dersiniz? Tahmini aylık 150 bin TL. Tahmini diyorum çünkü kesin bir değerlendirme yapmamız imkansız.

Tahmini rakam değerlendirmemiz de aldığı aylık tahmini ziyaretçi sayısı ile sadece google reklamları üzerinden elde ettiği geliri kapsıyor (bkz: google’dan nasıl para kazanılır ) Arka planda yapılan pazarlama teknikleri ve farklı reklam çalışmaları ile bu kazancın nerelere kadar çıkacağını kestirmek güç.

Sosyal Medya Sitesi Kurmak - Ekşi Sözlük İstatistikleri

Sosyal Medya Sitesi Kurmak – Ekşi Sözlük İstatistikleri


Bu sadece ülkemizdeki başarılı sosyal medya sitelerinden biri. Bir de Onedio örneği var ki, sadece üyelerinden değil, tüm sosyal medya platformlarından, sosyal medyanın gücünden faydalanarak sosyal medya sitesi kurmak konusunda nerelere gelinebileceğinin açık bir kanıtı.

Yine similarweb kayıtlarına göre onedio’yu aylık ortalama 38 – 40 milyon kişi ziyaret ediyor. Tabi similarweb rakamları her zaman gerçeğin üstünde, abartıdır. Similarweb tecrübelerime dayanarak ben ona 25 – 30 milyon arası diyebilirim.

#Bu ziyaretçi rakamlarını için de tahmini aylık 180 bin TLlik bir google reklam gelirinden söz edebiliriz.

Google reklamları dışında diğer bütün gelir modellerini de düşündüğümüzde tahminen bu rakam ( 300 kelimelik bir tanıtım yazısı için 3500 + KDV istediklerini de düşünürsek ) 10 katına bile çıkıyordur.

Facebook, Twitter, Reddit, BuzzFeed, Youtube gibi sosyal medya devlerine değinmiyorum bile.

#Diğer bir cazip nokta ise, verdiğiniz emek karşısında aldığınız kazancın çok yüksek olma potansiyeli. Tek bir domino taşını siz deviririsiniz, ardından kaç taşın daha devrileceğini tahmin bile edemeyebilirsiniz. Öyle de potansiyeli yüksek bir fikir.

Site İçeriğini Siz Değil, Üyeleriniz Üretsin!

Siz bireysel olarak uzmanı olduğunuz ya da ilgi duyduğunuz alanlarda, sınırlı bakış açıları ile sınırlı zamanda ve sınırlı sayıda içerik üretebilirsiniz.

Fakat bir sosyal medya sitesi sahibi olduğunuz zaman ise üyeleriniz sayesinde, aklınıza bile gelmeyecek çeşitli alanlarda, birden çok bakış açısı ile, kısa zamanda yüzlerce farklı içeriğe az bir uğraşla sahip olabilirsiniz.

Sosyal medya sitesi kurma fikrinin çekiciliği de tam bu noktada kendini gösteriyor.

Gelişen teknoloji ile teknik hiç bir detaya bağlı olmadan az bir uğraş, kontrol ve zaten bilinen, örneklerini bolca bulabileceğiniz pazarlama teknikleri ile ayda binlerce lira kazanç elde etmek hiç de zor değil.

Meselayine sosyal medyanın gücünden yararlanarak, içeriklerini üyelerinin oluşturduğu Nefisyemetarifleri sitesi sosyal medya sitesi kurmak konusunda başarılı bir örnek.

Sadece platformu oluştur ve Türkiye’nin dört bir yanındaki genellikle ev hanımları, aşçılar vs gönüllü olarak içerik oluştursun. Sana sadece platformun kontrolünü sağlamak ve sitenin pazarlamasını yapmak kalsın.

Bu şekilde sosyal medya sitesi kurarak elde edebileceğiniz geliri bir düşünün!

Platformu oluştur, kontrol et diyorum fakat bu iş, yani sosyal medya sitesi kurmak sandığınız kadar zor değil. Hatta günümüz internetinde artık oldukça kolay bir hale geldi. Tek satır bile kod bilmeden sosyal paylaşım sitesi kurma düşüncenizi hayata geçirebilirsiniz.

Yazının devamında onedio tarzı site açmak için bile işlerin nasıl yürütüldüğünü, ne kadar kolay olduğunu zaten göreceksiniz.

Sosyal Medya Sitesi Açmak Ne Kadar Kazandırır?


Ana hedefimiz elbette para kazanmak olacak. Sosyal paylaşım sitesi kurma ve bu işten para kazanmak, bu alandaki en mantıklı ve en kesin uğraşlardan biri.

En kesin diyorum çünkü artık açılan sitelerin çoğunun sosyal medyaya odaklanması, bu alandaki para kazanma potansiyelinin kesinliğini göstermiyor mu size de?

Tek başınıza içerik ürettiğiniz bir site yerine yüzlerce, hatta binlerce kişinin içerik ürettiği bir platformda, yüz binlere, hatta milyonlara hitap eden içeriklerin para kazandırmaması mümkün mü?

Başarıyı yakalarsanız, para kazanmamanız imkansız!

#Peki sosyal site kurma üç aşağı beş yukarı ne kadar kazandırır?

İlla ki bize rakam ver diyorsanız, tecrübelerime dayanarak şöyle özetleyeyim;

Günlük 25 bin ziyaretçiniz olduğunu düşünürsek ve sadece Adsense reklamlarını baz alırsak, günlük kazancınız en az 150 TL olacaktır. Bu da aylık 4500 TL eder ki emek/kazanç oranına baktığımızda gayet iyi bir rakam.

Pek tabi adsense kazançları sektörden sektöre farklılık gösterir ancak bir çok farklı sektörde yer alan sitelerin ne kadar kazandığını birebir site sahiplerinden öğrendiğim ve bildiğim için

Aylık 500 – 750 bin ziyaretçisi olan bir sitenin adsense gelirinin en az ortalama 4000 – 5000 TL arasında olduğu biliyorum.

Artı olarak özel reklam anlaşmaları, satış ortaklıkları vs gibi diğer pazarlama teknikleri ile bu rakamı iki hatta üç katına çıkarmanız da mümkün.

#Tabi google reklamlarından elde ettiğiniz gelir bahsetiğim rakamların çok üzerinde de olabilir. Bu rakamı etkileyen bir çok faktör var. Fakat belirttiğim ziyaretçi sayısına ulaştığınızda en az bu rakamı mutlaka yakalarsınız.

Aslında bahsettiğim bu ziyaretçi sayıları her ne kadar çok görünse ve ilk başta sizi bu rakamlara ulaşmanın oldukça zor olacağını düşündürerek gözünüzü korkutsa da bu rakamlara ulaşmak çok da zor değil.

En zoru başlangıç olacaktır. Başlangıçta ivmelenme çok düşük olsa da, sosyal bir plaftrom olacağı ve içerik üye üzerinden ilerleyeceği için büyüme katsayısı ve ivmelenme her geçen gün normal bir siteye göre çok daha yüksek olacaktır.

#Az önce örneğini verdiğim NefisYemekTarifleri sitesinin Instagram’da 5 milyon takipçisi mevcut. Bu takipçiler yemek tariflerine ulaşmanın yanı sıra, bildikleri yemek tariflerini paylaşmak için de istekliler.

Bu sayının sadece %1’inden azı sitenize üye olup içerik girse bile, diğer etkenleri hesaba katmazsak birbirinden farklı 10 binden fazla içeriğe sahip olmuş olursunuz.

İçerik üretmeyen, sadece üretilen içeriklerle ilgilenen diğer takipçilerinizin de sitenizi ziyaret ettiği zamandaki kazancınızı da bir düşünün!

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurma- Instagram Takipçi Sayısı Örneği

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurma- Instagram Takipçi Sayısı Örneği


İşte sosyal medya sitesi kurmak bu kadar etkileşim potansiyeli, belirli sayıda kişi tarafından yönetilen ve içerikleri oluşturulan normal bir siteye göre yüksek ve dolayısı ile de kazancı yüksek bir iş fikri.

Tabii ki sosyal medya sitesi kurmak deyince aklınıza sadece Onedio, BuzzFeed, Reddit gibi siteler gelmesin. Arkadaşlık sitesi kurmak, evlilik sitesi kurmak, video paylaşım sitesi kurmak, resim paylaşım sitesi kurmak gibi çok geniş bir alandan bahsediyoruz.

Sosyal Medya Sitesi Kurmak Teknik Bilgi İster mi?


Eminim ki bu konu ile ilgili ilk düşünceniz Onedio tarzı site açmak, buzzfeed gibi site kurmak, facebook gibi site kurmak kesin çok zordur, sosyal medya sitesi kurmak teknik bilgi, kodlama bilgisi vs… çok fazla bilgi birikimi ister şeklindedir.

Ancan inanın bana işin aslı hiç de o şekilde değil.

Gelişen teknoloji ile bu tarz sosyal medya siteleri, cep telefonuna uygulama yüklemek kadar kolay bir şekilde kurulabiliyor. Yönetimleri de kodlamalar ile değil, yönetim panelleri aracılığı ile oluyor.

Her ne kadar karşılacağınız yönetim panelleri hayatınızda ilk defa karşılaşacağınız bir sistem olsa da, kullanmayı öğrendikten sonra ( ki kullanımı tıklamalar ile oluyor ) sitenizin yönetimi çok kolay bir hal alıyor.

#Yani herhangi bir sosyal medya sitesi yapmak için gereken bilgi ve tecrübe birikimi, az da olsa ingilizce ve bilgisayar kullanmayı bilmek.

Evet, kesinlikle bu kadarı yeterli! Teknik bilgiye sahip olmadan, kod yazmadan, tıklamalar ile sitenizi kurup yönetebilirsiniz. Yazıyı takip etmeniz, size profesyonel bir sosyal medya sitesi kurmanın ne kadar kolay bir iş olduğunu görmenizi sağlayacaktır.

Sosyal Medya Sitesi Kurmak Ücretli mi?


Evet ücretli. Bu işin olmazsa olmaz maliyetleri var malesef. Her ne kategoride olursa olsun, ister buna blog açmak deyin, ister internet sitesi kurmak isterseniz de sosyal medya sitesi kurmak,

Bir site kurmanın, internette 7/24 dünya çapında ulaşılabilir olmanın ve site kod dosyalarınızı ve veritabanınızı barındırmanın bir maliyeti var.

Bu maliyeti ben kendi blogum için de ödüyorum, internette gördüğünüz dünya çapındaki tüm internet siteleri de ödüyor.

Ancak gözünüz korkmasın!

Bu işin maliyeti öyle yüksek rakamlar değil. Hatta gayet makul ve karşılanabilir miktarlar ki kuracağınız sosyal plotform üzerinden eğer başarılı olursanız kazanacağınız potansiyel rakamları göz önüne aldığımızda bu maliyet kalemleri gerçekten hiçbir şey olacaktır.

Peki sosyal paylaşım sitesi kurmanın maliyeti nedir?: Ortalama olarak yıllık 300 – 400 TL arasında.

Toplamda 3 maliyet kalmeniz oluyor.

1- Hosting: Bu terim server kiralama hizmetine verilen isimdir. Yani sitenizin kod dosyaları, veritabanı, resimleri, içerikleri kısacası siteniz ile ilgili herşey kiraladığınız serverda barınır.

Bu serverları çok gelişmiş özellikleri olan bilgisayarlar olarak düşünün. Bu bilgisayarlar 7/24 kesintisiz olarak açık kalır ve korunaklı bir veri merkezinde bu işi yapan profesyoneller tarafından, yani hosting firmaları tarafından yönetilir. Siz sadece bu hizmeti kiralarsınız.

Hosting ücreti ise ilk yıl için altta anlattığım yöntemle ve sağladığım indirim linki ile toplamda size 70 lira gibi bir rakama mal olacaktır. Tekrar eden sonraki yıllarda ise bu rakam yıllık 300 – 350 lira seiyesinde olacaktır.

2- Domain:Sitenizin internetteki adresi, yani adıdır. google.com, youtube.com, wpmavi.com gibi bir isim, yani alan adıdır. Yine alan adları da ücretli olarak satılır. Ben kendi seçtiğim wpmavi.com alan adım için de her yıl bir ücret ödüyorum keza tüm internet sitesi sahipleri de bu ücreti domain isimleri için yıllık olarak ödüyor. (Buna google’da dahil. )

Domain ücreti ise ilk yıl için altta anlattığım yöntemle ve sağladığım indirim linki ile ücretsiz olacak, devam eden yıllarda ise yıllık 50 – 60 lira arasında bir rakam olacaktır.

3- Tema veya Script: Temalar veya scriptler kodlanmış hazır tasarımlardır. İşte bu yazılımlar sizin kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan istediğiniz işlevde ve görünümde bir tasarıma sahip olmanıza olanak sağlar. Yani sizin kodlama bilgisi ihtiyacınızı ortadan kaldırır.

Kodlamayı bilen yazılımcılar belirli fikirlere hitap edecek yazılımlar, yani tasarımlar üretir ve satışa sunar. Siz de işinize işlevsel olarak en çok yarayacağını düşündüğünüz ve görsel olarak beğendiğiniz temayı veya scripti satın alır sitenize kurarsınız.

Temalar veya scriptler ise tek sefere mahsus satın alınır ve ömür boyu kullanılır. Yani bu tür yazılımlarda yıllık olarak ödeme ücreti yoktur. Tema ve scriptler yazılım zorluğuna, işlevine ve popüleritesine göre farklı fiyatlarda satılır. Ancak bu rakamlar da max. 20 dolar ile 80 dolar arasındadır.

#Özet olarak sosyal medya sitesi kurmak ilk yıl için size 300 – 400 liraya mal olacak, devam eden yıllarda da yine yıllık 300 ila 400 liraya mal olacaktır. ( Tabi bu rakamları şuan ki kur değerlerini baz olarak söylüyorum. İleride Türk lirasının değeri artar veya düşerbilir ki bu durumlarda da bu fiyatlar da doğru orantılı bir şekilde etkilenecektir. )

Adım Adım Sosyal Medya Sitesi Kurmak


Bir sosyal ağ sitesi kurmak için izleyebileceğiniz 2 ayrı yöntem mevcut.

#İlki WordPress alt yapsını kullanarak kuracağınız sosyal siteye uygun bir tema almak ve bu temayı wordpress alt yapısına yüklemek ikincisi ise direkt wordpress alt yapısı olmadan siteniz için hazır yazılmış bir PHP Script kullanmak.

WordPress bir içerik yönetim sistemiyken, scriptler ise php kodlama dili ile sadece tasarlanan fikre göre kodlanmış spesifik yazılımlar.

2 ayrı yöntem mevcut olsa da, iki yönteminde ortak 3 adımı var.

Benim anlattıklarımın dışında farklı yöntemler ile de bir sosyal içerik sitesi kurmak isteseniz yine o yöntemler için de benim anlattıklarım ile kesişen 3 ortak adım olacaktır.

O ortak adımlar ise şu şekilde;

1- Öncelikle Domain (Alan Adı) ismimizi belirleyeceğiz.
2- Ardından kuracağımız sosyal platform için domain ve hosting satın alacağız.
3- Ardından da aldığımız bu hosting ve domaini birleştirip, hosting yönetimi için cPanel isimli bir hosting yönetim paneli kuracağız.

Ardından eğer sosyal paylaşım sitenizi wordpress alt yapısı ile kurmak isterseniz; ( Ki nasıl kuracağınızı altta anlattım )

4- cPanel üzerinden ücretsiz olan wordpress yazılımını aldığımız hosting ve domain üzerine kuracağız.
5- Kurduğumuz wordpress üzerine de sosyal medya siteniz için seçip, satın aldığınız temayı wordpress alt yapılı sitemizin üzerine kuracağız.

Eğer sosyal paylaşım sitenizi hazır PHP Scriptler ile kurmak isterseniz;

4- Öncelikle siteniz için, aklınızda olan sosyal plaftorm için uygun bir script beğenip, satın alacak
5- Ve ardından cPanel üzerinden de satın aldığınız bu PHP Scripti yükleyip, kullanmaya başlayacaksınız.

Öncelikle 2 ayrı yöntem için de ortam olan adımlarla başlayalım. Sonrasına ise sosyal medya sitesi fikirleri ile birlikte, özel olarak tercih edebileceğiniz tema, eklenti veya hazır yazılımlardan bahsettiklerimi okuduktan sonra siz karar verirsiniz.

Hadi başlayalım!

Domain Seçimi (Alan Adı) / Ortak Adım 1


Öncelikle domain yani alan adı nedir ona bir bakalım.

Domain yani alan adı, sitenizin adı ve adresini oluşturan bir yapıdır. Siteniz için kafanızda belirleyeceğiniz isim, aynı zamanda sizin adresiniz olacak. wpmavi.com, onedio.com, reddit.com gibi.

Bu noktada açacağınız sosyal medya sitesinin adına karar vermeniz gerekiyor. Bunun sosyal medya sitesi kurma işlemlerinin en heyecanlı adımı olduğunu söyleyebilirim.

Önemli:Az sonra sizi yönlendireceğim sayfayı sadece domain kontrolü için kullanacağız. Bu sayfada herhangi bir satın alma işlemi yapmayın. İşimiz bitince bu sayfayı kapatacağız.

Alan adı seçimi ipuçları;
Mümkünse .com uzantılı bir alan adı seçin
Telaffuzu kolay olan, akılda kalıcı, mümkün olduğunca kısa ve marka olabilecek bir alan adı seçin
Alan adınızda ö – ç – ğ – ü – ş – ı gibi Türkçe karaterleri kesinlikle kullanmayın. Aksi halde alan adınız geçersiz olacaktır. Hem sadece ingiliz alfabesinde yer alan harfleri kullanmak global anlamda daha iyi bir tercih olacaktır.

Alan adımıza karar verdiysek, bu alan adının başkaları tarafından kullanılıp kullanılmadığını kontrol edelim. Eğer kullanılıyorsa başka bir alan adı seçmek zorunda kalacağız.

1-Alacağımız alan adını kafamızda belirledikten hemen sonra domain test etme – ( Buraya Tıklayarak ) adresine gidiyoruz. Sayfanın üst kısmındaki arama kutusuna alan adımızı yazıyoruz. Arama butonuna tıklıyoruz.

Sosyal Ağ Sitesi Nasıl Kurulur? - Alan Adı Kontrolü

Sosyal Ağ Sitesi Nasıl Kurulur? – Alan Adı Kontrolü


2-Ara butonuna tıkladıktan sonra ise yönlendiğimiz sayfada Evet! Alan adınız kullanılabilir. Başkası almadan siz alın. ibaresini görürseniz, bu domain sizin tarafınızdan alınabilir demektir.

Bu sayfada başka bir işlem yapmadan sayfayı kapatıp, bir sonraki adımımız olan Alan Adı ve Hosting Satın AlmaAlan Adı ve Hosting Satın Alma başlığına geçebilirsiniz.

Sosyal Medya Sitesi Nasıl Açılır? - Alınabilir Alan Adı

Sosyal Medya Sitesi Nasıl Açılır? – Alınabilir Alan Adı


Eğer, Üzgünüz, ornekdomain.com alınmış. uyarısı varsa, seçtiğiniz alan adını alamıyorsunuz demektir.

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurmak - Uygun Olmayan Domain

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurmak – Uygun Olmayan Domain


Bu durumda isterseniz bu alan adının başka uzantılarının (.net, .org, .co gibi) alınabilir olup olmadığına bu uyarının hemen altındaki listeden kontrol edebilirsiniz. Yanında Sepete Ekle butonu varsa satın alınmaya uygun, yani daha önce başkası tarafından satın alınmamış demektir ki bu da sizin o alan adını alabileceğiniz anlamına gelir.

Ancak şu an satın almayacağız (bir sonraki adımda hosting ile birlikte satın alacağız, çünkü hosting ile birlikte alınca firma alan adını ücretsiz veriyor)

Yani Sepete Ekle de-mi-yo-ruz! Şimdi değil. Burada sadece kontrol ediyoruz.

Eğer aklınızda olan site ismi fikrininin .net, .org veya .co uzantılısını da almak istemez, illa .com uzantılı bir domain adresi isterseniz, aklınızda olan başka domain fikirlerini aratmaya devam edebilirsiniz. Ta ki Evet! Alan adınız kullanılabilir. Başkası almadan siz alın. onay mesajını görene kadar.

#Elbette bu uzantıların .com uzantısıyla arasında teknik açıdan hiçbir farkı yoktur. Sadece .com uzantısı ziyaretçinin aklında her zaman daha kalıcılık sağlar. Dolayısı ile size de .com uzantılı bir domain adresi bulmanızı öneririm.

Kontrolü tamamladıktan sonra sayfadan çıkıp sosyal medya sitesi kurmak işleminin bir sonraki adımına geçelim.

Alan Adı ve Hosting Satın Alma / Ortak Adım 2


Satın alma adımına geçmeden önce şunu belirteyim. Alan adı ve hosting alacağımız şirketin bu sektörde günde binlerce kişilik bir okuyucu kitlesine sahip olduğum için wpmavi okuyucusuna özel bir indirimi var.

Hem hosting’i indirimli alabiliyorsunuz hem de firma bunun yanında seçtiğiniz alan adını da hediye ediyor.

#Buraya tıklayıp, wpmavi’ye özel indirim sayfasına gidelim. Karşımıza farklı özelliklere sahip üç adet hosting planı çıkıyor.

Sosyal Site Kurma - İndirimli Hosting Paketi

Sosyal Site Kurma – İndirimli Hosting Paketi


#Başlangıç için en ideal paket Ekonomik pakettir. Zaten wpmavi’ye özel indirim de sadece Ekonomik paketler için geçerli. Sosyal medya sitesi kurmak işlemleri için ilk etapta bu paket size fazlasıyla yetecektir.

Paketin yetersiz geldiği noktada, yani trafiğiniz günlük 4 – 5 bin kişiyi geçtiği zamanlar da ise yine müşteri panelinizden bir üst pakete veya paketlere tıklamalar ile satın alıp, geçebiliyorsunuz.

2-Kullanmaya Başlayın ya da Sepete Ekle butonlarından birine tıklayıp devam ediyoruz. Sonraki sayfadaki kutucuğa sosyal medya sitemiz için belirlediğimiz alan adını yazıp Arama butonuna tıklıyoruz.

Sosyal Medya Sitesi Kurmak İçin Alan Adı Seçimi

Sosyal Medya Sitesi Kurmak İçin Alan Adı Seçimi


3-Az önce alan adımızın alınabilir olup olmadığının kontrolünü yapmıştık. Biz bu adıma gelene kadar kontrol ettiğiniz alan adı başkası tarafından alınmadıysa Evet! Alan adınız kullanılabilir. Hem de bilin bakalım nasıl? Ücretsiz. bildirimini göreceksiniz.

Seçin ve Devam Edin butonuna tıklayarak sosyal medya sitesi kurmak işlemlerimize devam ediyoruz.

Domain Uygunluğu - Sosyal Paylaşım Sitesi Kurma

Domain Uygunluğu – Sosyal Paylaşım Sitesi Kurma


( Bu bildirimi göremiyor ve Üzgünüz. ile başlayan bir bildirim önünüze geliyorsa, kullanımda olmayan, daha önce alınmamış bir alan adı bulana kadar aramaya devam ediyoruz. )

4-Seçin ve Devam Edin butonuna tıkladıktan sonra karşımıza bir fiyat ekranı çıkıyor.

Bu ekranda ilk olarak Ürünleriniz başlığı altındaki

1- cPanel ile Ekonomik Linux Hosting bölümünü 12 Ay olarak,
2- .COM Alan Adı Kaydı bölümünü 1 Yıl olarak seçiyoruz.

Burada da gördüğünüz gibi yıllık alım yaptığınız için alan adına ücretsiz sahip oluyorsunuz.

Sayfanın aşağısına gidip Toplam kısmını kontrol ediyoruz. Buradaki rakam 71,19 TL ise her şeyi doğru yaptık demektir.

Diğer kısımlara dokunmadan sol üste çıkıp Hesap Oluştur butonuna tıklıyoruz ve devam ediyoruz.

Sosyal Ağ Sitesi Kurma - Hosting ve Domain Fiyat Tablosu

Sosyal Ağ Sitesi Kurma – Hosting ve Domain Fiyat Tablosu


5-Hesap Oluştur butonuna tıkladığımızda, hesabımız için gerekli bilgilerin istendiği bir form karşımıza geliyor. Bu formu kendi bilgileriniz ile doldurun. ( Sık kullandığınız bir mail adresi girin ve güçlü bir şifre oluşturun. )

Bu formdaki Destek PIN Kodu kısmı ise, daha sonra eğer firmadan bilet açarak ya da canlı destek almak isterseniz, girmeniz gereken bir koddur. Buraya 4 rakamdan oluşan bir sayı girin ve bir kenara not edin. İleride lazım olacaktır.

Formu doldurup Hesap Oluştur butonuna tıklayarak sosyal içerik sitesi açma işlemlerimize devam ediyoruz.

Sosyal Ağ Sitesi Kurmak İçin Hesap Oluşturma

Sosyal Ağ Sitesi Kurmak İçin Hesap Oluşturma


6-Hesabımız oluştuktan sonra fiyat ekranı otomatik olarak tekrar önümüze geliyor. Farklı olarak burada fatura bilgilerimizi tanımlıyoruz.

Formdaki tüm bilgileri tanımlayıp Kaydet butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.

Sosyal Medya Sitesi Kurma için Fatura Bilgilerini Tanımlama

Sosyal Medya Sitesi Kurma için Fatura Bilgilerini Tanımlama


7-Sonraki adımda ödeme bilgilerimizi gireceğimiz bir sayfa geliyor. Buraya kredi kartımızın ya da banka kartımızın bilgilerini giriyoruz.

NOT:Ödemenizi, yurt dışı ödemelerine ve internet üzerinden alış verişlerine açık kredi kartı ya da banka kartınız ile yapabilirsiniz. Eğer kartlarınız yurt dışı ve internet alış verişlerinize kapalı ise bankanıza ulaşarak kısa sürede açtırabilir, işiniz bitince tekrar kapattırabilirsiniz.

Eğer vergi mükellefiyseniz (şirketiniz veya işletmeniz varsa) KDV tutarını ödememek için (yurt dışı alışverişi olduğu için) Fatura Bilgileri kısmına şirket ismi ve vergi numaranızı girmeyi unutmayın. Dilerseniz bu alanı boş da bırakabilirsiniz. ( Şirketiniz, işletmeniz vs. yoksa bu kısmı boş bırakın. )

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurma için Ödeme Bilgilerini Tanımlama

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurma için Ödeme Bilgilerini Tanımlama


8-Sonraki adımda ise ödeme ve fatura bilgilerimizi kontrol etmemiz için sepet ekranına yönlendiriliyoruz. Kontrolümüzü yapıp Satın Alma İşlemini Tamamla butonuna tıklıyoruz.

Sosyal Medya Sitesi Yapmak - Ödeme Kontrolü

Sosyal Medya Sitesi Yapmak – Ödeme Kontrolü


9-Eğer ödemeniz sorunsuz bir şekilde tamamlandıysa firma size bir teşekkür mesajı erranına yönlendirecek. Bu mesajı görüyorsanız ödemeniz sorunsuz bir şekilde tamamlanmış demektir.

Sosyal İçerik Sitesi Açmak - Ödeme Tamamlandı

Sosyal İçerik Sitesi Açmak – Ödeme Tamamlandı


10-Ödeme işlemleri de tamamlanınca son olarak üyelik oluştuturken belirttiğiniz e-posta adresinize hesabınızı onaylamak için gelen mailin içinde bulunan e-posta ve üyeliğimi onayla butonuna tıklayarak gerekli hesap doğrulmasını yapın. Yoksa domain adresinizi kullanamazsınız.

Sosyal Site Kurmak - Alan Adı Doğrulama E-Posta Onayı
Sosyal Site Kurmak – Alan Adı Doğrulama E-Posta Onayı


Bu noktada sosyal medya sitesi kurmak işlemlerinden domain ve hosting satın alma adımını tamamlamış oluyorsunuz. Şimdi gelelim hostingimizin yönetimi için yönetim paneli, yani cPanel kurmaya. Bu da gayet basit bir işlem.

Hosting Yönetim Paneli Edinme / Ortak Adım 3


Bir hosting satın alarak aslında bir nevi bilgisayar kiralamış olduk. Kiraladığımız hostingin yönetimi için de bir yönetim paneline ihtiyacımız var.

Bunun için de hosting yönetim panellerinden en kullanıcı dostu olan cPanel’in birkaç basit adımda kurulumunu gerçekleştireceğiz.

1-Sayfanın sağ üst kısmındaki hesap seçenekleriniz menüsünü açarak Ürünlerim seçeneği ile kurulum sayfasına gidiyoruz.

Eğer sayfayı kapattıysanız, GoDaddy anasayfasını açıp sağ üst taraftaki isminizin olduğu yere tıklayıp açılan menüden Hesabımı ziyaret et butonuna tıklayın.

Sosyal Medya Sitesi Kurmak - Hesaba Giriş

Sosyal Medya Sitesi Kurmak – Hesaba Giriş


2-Karşımıza birçok seçeneğin olduğu bir ekran çıkacak. Bu ekrandan Web Hosting başlığı altında, cPanel ile Ekonomik Linux Hosting seçeneği karşısındaki Kurulum butonuna tıklıyoruz.

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurma - Hosting Yönetim Paneli Kurulumu

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurma – Hosting Yönetim Paneli Kurulumu


3-Kurulum butonuna tıkladıktan sonra, az önce hosting satın alırken aldığımız alan adını seçmemizi isteyen bir ekran çıkıyor. Seçip İleri butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

Sosyal Site Kurma İçin Alan Adı Seçimi

Sosyal Site Kurma İçin Alan Adı Seçimi


5-Sonraki adımda bir veri merkezi seçiyoruz. Bize en yakın veri merkezi Avrupa‘da olduğu için bu seçeneği işaretleyip İleri butonuna tıklıyoruz.

Sosyal Medya Sitesi Yapmak İçin Veri Merkezi Seçimi

Sosyal Medya Sitesi Yapmak İçin Veri Merkezi Seçimi


5-İleri butonunu tıkladıktan sonraki gelen ekranda ise bizden WordPress kurmak isteyip istemediğimizi soruyor. Şimdilik kurmuyoruz.

#Yazıda bahsetmiştim. Sosyal medya sitesi kurmak için iki farklı alt yapı kullanabiliriz. Biri WordPress diğeri ise hazır sosyal medya scriptleri. Altyapıları seçimimize göre daha sonra kuracağız.

Şimdi değil, teşekkürler. seçeneğini işaretleyip Son butonuna tıklıyoruz.

Sosyal İçerik Sitesi Açmak - Manuel Kurulum

Sosyal İçerik Sitesi Açmak – Manuel Kurulum


6-Bu adımdan sonra bir süre bekliyoruz. Bu arada hosting yönetim panelimizin kurulumu yapılıyor.

Her şey yolundaysa işlemin başarıyla sonuçlandığına dair bir bildirim ekranı göreceksiniz. Yönetim panelimiz hazır ve lazım olduğu zaman kullanabiliriz.

Panoya Git butonuna tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfanın sağ üst kısmında bulunan cPanel Yönetici butonuna tıklayarak cPanel yönetim panelinizi görebilirsiniz. Yazının devamında anlatacağım sosyal medya sitesi kurma işlemlerinde altyapı kurulumları için bu paneli kullanacağız.

Sosyal İçerik Sitesi Açmak - cPanel Kurulumu Tamamlandı

Sosyal İçerik Sitesi Açmak – cPanel Kurulumu Tamamlandı


Tüm bu işlemlerle birlikte sosyal medya sitesi kurma hayalimize bir adım daha yaklaştık.Bu adımı da tamamladık.

Şimdi ise sıra geldi açacağımız sosyal içerikli site için altyapı seçimine. Birazdan sizlere hem altyapı seçiminizde yardımcı olacağım hem de vereceğim örnekler ile ne tür sosyal medya siteleri kurabileceğinizi detaylandıracağım.

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurmak İçin Alt Yapı Seçimi
ve Sosyal Paylaşım Sitesi Fikirleri


En başlarda sosyal medya sitesi kurmak için iki ayrı alt yapı kullanabileceğiniz söylemiştim. Konunun bundan sonraki bölümünü ayrı bir başlıkta incelememin sebebi şudur:

Bazı sosyal medya sitesi fikirlerini hayata geçirmede WordPress alt yapısı harikalar yaratır. Mesela Onedio tarzı site açmak, BuzzFeed benzeri site açmak, listelist gibi site açma konularında WordPress tema ve eklentileri en uygun tercih olacaktır.

Fakat resim paylaşım sitesi kurmak, fotoğraf paylaşım sitesi yapmak, video paylaşım sitesi kurmak, Twitter tarzı site kurmak, Badoo tarzı site kurmak, 9gag tarzı site kurmak Reddit tarzı site kurmak, arkadaşlık sitesi kurmak, evlilik sitesi kurmak Pinterest tarzı site kurmak konularında ise bunlar için özel olarak yapılmış hazır php scriptler daha çok işinize yarayacaktır.

Yani ziyaretçilerin üye olup içerik gönderebileceği kızlarsoruyor ve Onedio gibi bir platform kurmak için WordPress, Facebook benzeri site kurmak, chat sitesi kurmak gibi daha komplike platformlar için hazır php scriptler daha uygun olacaktır.

Bunun neden bu şekilde olduğunu siz de altta sizinle paylaştığım örnek tema ve scriptleri incelediğniizde daha iyi anlayacaksınızdır.

WordPress Alt Yapısı ile Ne Tür Sosyal Medya Siteleri Kurulabilir


WordPress öyle bir içerik yönetim sistemi ki, bu yazılıma özel olarak hazırlanmış temaları ve eklentileri kullanarak hayallerinizin ötesinde sitelere sahip olabilirsiniz.

WordPress’in nasıl bir sistem olduğuna dair daha detaylı bilgi almak isterseniz, wordpress nedir ve wordpress ile yapılmış siteler başlıklı yazılarıma bakabilirsiniz.

Tema nedir, eklenti nedir başlıklarında da wordpress temalarının ve eklentilerinin ne demek olduğunu detaylı anlattım.

Ancak ben yine de kısaca özetleyeyim;

#WordPress Temaları Nedir: Temalar kısaca hazır kodlanmış tasarımlardır. Yani şöyle de düşünebilirsiniz; Sizin kafanızda hem işlevsel hem de görsel olarak bir site tasarımı var diyelim.

Kafanızdaki bu siteyi kurmak için öncelikle hosting ve domain alıyor ( bkz: hosting – domain nasıl alınır ) ardından aldığınız bu hosting ve domain üzerine wordpress alt yapısını kuruyor ( bkz: wordpress kurlumu ) ve wordpress üzerine de seçtiğiniz bir temayı, yani tasarımı kuruyorsunuz. (bkz: tema nasıl kurulur )

Tabi tüm bu adımlar hiç bir kod veya teknik bigli gerektirmeden, tıklamalar ile yapıldığı gibi, wordpress temalarının kurulumu, ayarlarının yapılması ve yönetilmesi de hiç bir kodlama ya da teknik bilgi gerektirmez. Tamamı ile tıklamalar ile yönetilir.

Şöyle ki, temayı kodlayan kişi temanın yönetim panelini de kodlar ve temanın ayarlarını bu panelden tıklamalar ile yapabilmenizi sağlar. Aynı bir word – excel programı kullanır gibi siz de temanızı kullanırsınız.

#WordPress Eklenti Nedir: WordPress’i temel işlevleri yerine getirebilecek bir masaüstü bilgisayar olarak düşünün ve bu bilgisayar için toplayacağınız her türlü parçayı da wordpress eklentileri olarak.

Misal, topladığınız bilgisayara bir ses sitemi bağlamak istiyorsunuz diyelim. O zaman kaliteli bir ses kartı alıp, ana kartınıza takmanız gerekiyor. Bu durumda bilgisayar wordpress iken, ses kartı wordpress eklentisi oluyor.

Ya da istediğiniz bir oyunu oynamak için oldukça gelişmiş bir ekran kartı alıyorsunuz. Yine bu durumda bilgisayarı wordpress, ekran kartını ise wordpress eklentisi olarak düşünebilirsiniz.

#Yani wordpress eklentilerini wordpress sitenizde isteğiniz işlevleri yerine getirebilecek ek yamalar olarak görebilirsiniz.

Bir de öncesinde bilmenizi isterim ki;

Az sonra tanıtacağım, ne tür bir sosyal medya sitesi kurabileceğinize yönelik örneklendirme yapacağım temaların;

1-Kurulumu için öncelikle sitenize aldığınız hosting ve domain üzerine kurduğunuz cPanel üzerinden wordpress alt yapısı yüklemeniz gerekli. (Üstte anlattığım gibi hosting ve domain alıp, üzerine cPanel kurduk zaten) WordPress yüklemeyi hem yazının devamında hem de WordPress nasıl yüklenir başlıklı yazımda anlattım.
2-Tema yükleme işlemini ise wordpress temaları nasıl yüklenir başlıklı yazımda anlattım.
3-Temaların nasıl satın alınacağını ise Themeforesttan tema nasıl alınır ve yüklenir başıklı yazımda da anlattım.
4-Ayrıca temaların altlarına da temaların satış sayfalarını ve demo linklerini, yani satın alıp sitenize kurduğunuzda tam olarak nasıl görüneceğinin birebir aynı, canlı örneklerinin de linklerini koydum. Verdiğim linkler ile bahsettiğim temaları birebir inceleyebilirsiniz.
5-Bir de her temanın kurulum süreci aynı olsa da, yönetim panelleri birbirinden farklılık gösterir. Ancak yine tema kodlayıcıları kodladıkları temanın yönetimi ile ilgili genelde videolar çeker. Herhangi bir video bulamasanız bile tema ile ilgili youtube’da arama yaparsanız çeken birilerini bulmanız mümkün. O da olmazsa tema yönetim panelleri de yine tıklamalar ile yönetilen bir panel kendiniz ayarları tek tek deneyerek neyin nasıl çalıştığını çözebilirsiniz.

Tema dünyası çok geniş. Aklınıza gelebilecek her türlü site için mutlaka bir WordPress teması var. Keza internet sitesi nasıl kurulur başlıklı yazımda da her türlü site fikriniz için nasıl tema bulabileceğinizi anlattım. Öyle ki bu tema dünyasına daldığınızda, aklınıza onlarca hatta yüzlerce web sitesi açma fikri gelebiliyor.

Yani oturduğunuz yerden aklınıza bir sosyal medya sitesi açma fikri gelmesini beklemenize gerek yok. Özel olarak hazırlanmış WordPress temaları arasında gezerken birçok fikri kendiliğinden bulabiliyorsunuz.

Şahsen benim bile acaba sosyal medya siteleri için nasıl temalar var diye araştırırken onlarca sosyal medya sitesi açma fikri aklımda birikmeye başladı.

Mesela;

#Üstte anlattığım yöntem ile domain ve hosting satın aldınız. Hosting üzerine ise cPanel üzerinden ücretsiz bir yazılım olan WordPress’i kurdunuz.

Kurduğunuz WordPress sitenizin üzerine de altta demo görünümünün ve satış sayfasının linki verdiğim gibi bir tema satın alıp kurulum yaparak, insanların yemek tariflerini paylaştığı bir sosyal ağ sitesine sahip olabilirsiniz.

Hazır Sosyal Medya Tasarımları - Social Chef WordPress Teması

Hazır Sosyal Medya Tasarımları – Social Chef WordPress Teması





Hazır sosyal medya tasarımlarından biri olan Social Chef WordPress teması, ziyaretçilerinizin üye olup içerik gönderebileceği, yemek tarifleri üzerine bir sosyal ağ sitesi açmak için muazzam bir tema.

Tema, bir sosyal medya sitesi için kurmak için gereken birçok özellikle donatılmış. Mesela temanın ana sayfasında bir arama kutusu mevcut.

Ziyaretçileriniz bu arama kutusundaki, öğün seçimi (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği, atıştırmalık vs), yemek türü (diyet yemekler, et yemekleri, makarnalar, çocuklar için, balık yemekleri vs.) yapım zorluğu (yapımı kolay yemekler gibi) gibi seçenekler ile aradığı tarife kolayca ulaşabiliyor.

Sosyal Site Kurma - Social Chef Arama İşlevi

Sosyal Site Kurma – Social Chef Arama İşlevi


Sitenize üye olan ziyaretçiler, kendi hesaplarına girip içerik oluşturma adımları ile yemek tariflerini kolayca siteniz üzerinden oluşturup paylaşabiliyorlar.

Temada ayrıca harika bir üyelik sistemi mevcut. Üye profilleri oluşturup yönetebiliyorsunuz. Üyeleriniz kendi profillerine bilgilerini girebiliyorlar. Ziyaretçi ve üyeler hem oluşturulan içeriklere hem de içerik oluşturan üyelere puan verebiliyorlar. Bu da üyelerin daha çok içerik üretmelerini teşvik ediyor.

Üyeler yemek tariflerini favorilerine ekleyip daha sonra da bu tariflere kolayca ulaşabiliyor. Yemek tariflerini diğer sosyal medya platformlarında kolayca paylaşabiliyorlar.

Social Chef WordPress sosyal medya teması, seo açısından da başarıyla kodlanmış. Mesela aşağıdaki örnek görseldeki gibi, Schema uyumluluğu sayesinde arama sonuçlarında ilgi çekici görüntüleme özellikleri ile insanların dikkatini çekebilmeniz mümkün.

Sosyal Ağ Sitesi Kurmak - Arama Sonuçları

Sosyal Ağ Sitesi Kurmak – Arama Sonuçları


Temanın özellikleri sadece bunlarla sınırlı değil. Mobil cihazlara tam uyum, gelişmiş kullanıcı yönetimi, içeriklerin kontrolü ve düzenlenmesi için içerik yönetim ekranı, içerik yani yemek tarifleri için puanlama sistemi, çoklu dil desteği, tema görünümü için 12 ayrı renk şeması, 2300+ farklı yazı tipi desteği gibi birçok özellik Social Chef WordPress sosyal medya temasında mevcut.

Sosyal medya sitesi nasıl kurulur sorusunu cevaplarken önerdiğim tema sadece bu değil elbette. Sosyal medya sitesi kurma konusunda göz atmanızı istediğim diğer tema ve fikirlere de kısaca bir bakalım.

#Yazı başında Ekşi Sözlük örneği vermiştim. Siz de Discy WordPress sosyal medya teması ile bir sözlük sitesi sahibi olabilirsiniz.

Bu tema daha çok quara gibi site açmak için kullanılabilir. Fakat temadaki soru sor kısmını entry gir olarak kolayca ayarlayıp, açacağınız sosyal medya sitesini bir sözlük sitesine dönüştürebilirsiniz.

Sosyal Ağ Sitesi Nasıl Açılır - Discy Sosyal Medya Sitesi

Sosyal Ağ Sitesi Nasıl Açılır – Discy Sosyal Medya Sitesi





Zaten incisozluk.com’da daha sonradan görünümünü bu tarz bir tema ile değiştirerek daha kullanıcı dostu ve diğerlerinden daha farklı bir site haline getirmişti.

Yazılan cevapların ya da entrylerin puanlanabiliyor olması Discy’nin en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Girilen entryler diğer üyeler tarafından puanlanıyor ve en çok puan alan entryler öne çıkıyor. Yazılan içeriklerin daha kaliteli olması konusunda kullanıcıyı özendirmesi bu özelliğin en büyük artısı.

Puanlama ya da girilen entry sayısına göre kullanıcılar rütbe atlayabiliyorlar. En beğenilen kullanıcıları sitenizde ilanen listeleyebiliyorsunuz.

Bu özelliklerin yanı sıra Discy’de bir de takipleşme özelliği mevcut. Kullanıcılarınız birbirleri ile takipleşebiliyor ve mesajlaşabiliyorlar. Profillerine yorum bırakabiliyorlar. Kişilerin profillerinde puanı, soru ve cevap sayısı, takip ettikleri, takip edenleri gibi bilgiler yer almasını da sağlayabiliyorsunuz.

Tüm bu özellikleri ile Discy, ekşi sözlük benzeri fakat işlevsel açıdan daha gelişmiş ve daha farklı bir sosyal ağ sitesi açmak isteyenler için en uygun tercih olacaktır.

#Başka bir örnek olarak arkadaşlık sitesi kurmak istiyorsunuz. Ya da evlilik sitesi kurmak.

Daha ilginçleştirelim; misal insanların kendileri gibi yalnız olanlarla tanışıp birlikte sinemaya gitmeleri fikri ile kurduğunuz siteye üye olup birbirleri ile tanışmalarını sağlayacak bir sosyal ağ sitesi fikri nasıl sizce?

Bunun için de, bir kullanıcı yönetim sistemi olan BuddyPress eklentisine yönelik hazırlanmış Cinematix WordPress sosyal medya teması da bu iş için biçilmiş kaftan.

Tema ile ziyaretçileriniz sitenize üye oluyorlar. Birbirleri ile arkadaş olabiliyorlar. Aralarında iletişim kurabiliyorlar. Gruplar açıp aktiviteler oluşturabiliyorlar. Belirledikleri konular üzerinde hep birlikte tartışabiliyorlar.

Bu özellikli bir tema ile kurduğunuz, sinema temalı arkadaşlık sitesi kurmak, daha farklı ve daha ilgi çekici olacaktır diye düşünüyorum.

Cinematix WordPress Sosyal Ağ Teması

Cinematix WordPress Sosyal Ağ Teması





#Onedio tarzı site açmak ya da BuzzFeed gibi site kurmak istiyorsunuz. Kişilik testi, quiz, anket, hikaye anlatımı, liste şeklinde içeriklerin olduğu bir sosyal medya sitesi açmak hayaliniz.

Size önerebileceğim en nokta atışı tema BoomBox olacaktır.

Sosyal İçerik Sitesi Açmak - BoomBox Onedio Tarzı WordPress Teması

Sosyal İçerik Sitesi Açmak – BoomBox Onedio Tarzı WordPress Teması



Demo Bilgileri: Temanın demo sayfasına gidip, aşağıya doğru indiğinizde temanın 16 farklı demo görünümü olduğunu fark edeceksiniz. Her bir demo görünümüne tıklayarak birebir farklı demolarını inceleyebilirsiniz. ( Ve evet, temayı satın aldığınızda o 16 farklı görünümü de sitenize kurabiliyorsunuz )



Bu tema da gayet profesyonel bir içerik ve üyelik yönetim sistemine sahip. Bir sosyal medya sitesinden beklenen tüm işlevsel özellikler hazır olarak geliyor.

İçerdiği araçlar sayesinde kişilik testi, anket, quiz ve liste şeklinde içeriklerini kolay bir şekilde hazırlayabiliyorsunuz. Sadece siz değil, üyeleriniz de olabildiğince kolay bir şekilde bu tarz içerikler üretebiliyorlar.

#Reddit tarzı site kurmak, kullanıcıların içerik girdiği, bu içeriklerin ise diğer kullanıcılar tarafından oylanmasına göre öne çıktığı bir sosyal haber sitesi kurmak da güzel gelir getirebilecek bir sosyal medya sitesi kurmak fikri olabilir.

Bunun için de UpVote isimli, altta linkini verdiğim sosyal medya temasını kullanabilirsiniz. Bu temanın da harika bir üyelik yönetim sistemi mevcut. Ve üyelerin oluşturduğu içerikler oylanarak ön plana çıkıyor.

UpVote WordPress Sosyal Medya Sitesi Teması

UpVote Reddit Tarzı WordPress Sosyal Medya Sitesi Teması





#İlgi alanlarına göre grupların kurulabileceği, insanların arkadaşlık kurabileceği, fotoğraf ve video paylaşabileceği, etkinlikler düzenleyebileceği bir arkadaşlık sitesi yapımı için Olympus teması size sosyal medya sitesi kurma fikri verebilir.

Olympus Arkadaşlık Sitesi WordPress Teması

Olympus Arkadaşlık Sitesi WordPress Teması





#Tabi ki Youtube benzeri video paylaşım sitesi kurmak da WordPress temaları sayesinde mümkün. VideoTube teması ile üyeleriniz videolarını ziyaretçilerinizle paylaşabilir, kendi üyelik profillerini oluşturabilirler.

Tema özellikleri arasında ünlü video paylaşım sitelerinin videolarını kolaylıkla paylaşabilme, videoların izlenme sayılarını gösterebilme, otomatik olarak videoların ön izlemelerini oluşturabilme gibi bir video paylaşım sitesinde olması gereken her şey mevcut.

VideoTube Video Paylaşım Sitesi WordPress Teması

VideoTube Video Paylaşım Sitesi WordPress Teması





#Tabi tam olarak belki karşılayamasa da pembepanjur gibi site kurmak, ecift benzeri site kurmak gibi düşünceleriniz için Thrive temasını kullanabilirsiniz.

Birkaç ufak dokunuş ve yaratıcı bir düşünce ile arkadaşlık etmek ya da evlenmek isteyen kişileri kapalı bir topluluk olarak bir araya getirmek için harika bir üye yönetim paneli bulunan bu temadan faydalanabilirsiniz.

Thrive ecift Tarzı Site Kurma WordPress Teması

Thrive ecift Tarzı Site Kurma WordPress Teması



Demo Bilgileri: Temanın demo sayfasına gidip, aşağıya doğru indiğinizde temanın 4 farklı demo görünümü olduğunu fark edeceksiniz. Her bir demo görünümüne tıklayarak birebir farklı demolarını inceleyebilirsiniz. ( Ve evet, temayı satın aldığınızda o 4 farklı görünümü de sitenize kurabiliyorsunuz )

Bir de kullanıcı adı: ron şifre: 1234567890 şeklinde. Demo görünümlere bu demo kullanıcı bilgileri ile giriş yapabilirsiniz.



Tüm bunların dışında aşağıda alternatif olarak benim bulduğum ve listelediğim WordPress sosyal medya temalarına da bir göz atmanızı tavsiye ederim:

#Viral içerik sitesi açmak için BuzzFeed tarsı siteler için: Bimber Teması
#Sosyal ağ ve blog konseptini birleştiren Tumblr gibi site yapmak için: Dulce – A Tumblr Style WordPress Theme
#Youtube benzeri video paylaşım sitesi kurmak için: VideoPro – Video WordPress Theme
#9gag tarzı site kurmak ya da incicaps gibi site kurmak gibi bir düşünceniz varsa: Aruna – Retina Content Sharing, Gag, Meme Theme
#Partner sitesi kurmak, evlilik sitesi kurmak veya ecift tarzı site kurmak gibi fikirleriniz için: LoveStory – Dating WordPress Theme
#Pinterest tarzı site kurmak için: PinThis – Pinterest Style WordPress Theme
#Instagram gibi fotoğraf paylaşım sitesi yapmak için: Syncope – Photo Sharing Community

Sosyal Medya Sitesi Kurmak İçin WordPress Kurulumu


WordPress kurulumunu ayrıca 3 farklı yöntemler wordpress nasıl yüklenir başlıklı yazımda da anlattım. Eğer altta anlattıklarımı takip etmekte sorun yaşarsanız, alternatif olarak bu yazıma da bakarsınız.

1-Az önce cPanel kurulumunu tamamlamıştık. Şu an cPanel yönetim sayfasındaysanız bu adımı atlayıp ikinci adıma geçebilirsiniz. Değilseniz;

GoDaddy ana sayfasında sağ üstte bulunan isminize tıklayıp Ürünlerim seçeneğine tıklayın. Yönlendiğiniz sayfadaki Web Hosting başlığındaki Yönet butonuna tıklayın.

Sosyal İçerik Sitesi Açmak - Yönetim Paneline Giriş

Sosyal İçerik Sitesi Açmak – Yönetim Paneline Giriş


2-Yönetim paneli sayfamızda Araçlar başlığı altında Uygulama Yükleme Aracı Installatron bölümü mevcut. Oradaki yazısına tıklıyoruz.

Sosyal Ağ Sitesi Nasıl Açılır? - Uygulama Yükleme Araçları

Sosyal Ağ Sitesi Nasıl Açılır? – Uygulama Yükleme Araçları


3-Yönlendiğimiz sayfanın alt tarafına doğru gittiğimizde Apps for Content Management başlığı altında WordPress ögesini görüyor ve tıklıyoruz.

Sosyal Medya Sitesi Yapmak - cPanel WordPress Kurulumu

Sosyal Medya Sitesi Yapmak – cPanel WordPress Kurulumu


4-Açılan sayfada sağ taraftaki install this applicitaion butonuna tıklayarak sosyal medya sitesi açmak işlemlerimize devam ediyoruz.

Sosyal Ağ Sitesi Nasıl Yapılır? - WordPress Uygulama Kur

Sosyal Ağ Sitesi Nasıl Yapılır? – WordPress Uygulama Kur


5-Kurulum ekranında gerekli bilgilerin doldurulacağı ve gerekli seçimlerin yapılacağı alanlar bulunuyor. Bunlara başlık başlık bakalım.

Location

  • Domain: Bu alanda satın almış olduğumuz alan adının seçimini yapıyoruz. www olan versiyonu ya da olmayan versiyonu arasında bir fark yok. Bu tercih size kalmış. Fakat genel olarak artık www ön eki kullanılmıyor.
  • Directory (Optional): Bu kısmı boş bırakıyoruz.

Version

  • Version: En son hangi sürüm varsa onu seçin.
  • Language: Türkçe seçiyoruz.
  • WordPress X.X.X EULA: I accept the license agreement seçeneğini işaretliyoruz.
  • Automatic Update: Do not automatically update. seçeneğini işaretleyin.
  • WordPress Plugin Automatic Update: WordPress eklentilerini manuel güncellemenizi öneririm. Do not automatically update WordPress plugins. seçeneğini işaretliyoruz.
  • WordPress Theme Automatic Update: Temalarınızı da maneul olarak güncellemenizde fayda var. Do not automatically update WordPress themes. seçeneğini işaretliyoruz.
  • Automatic Update Backup: Create a backup and automatically restore the backup if the update fails. seçeneğini işaretleyin.

Settings

  • Administrator Username: WordPress yönetim, yani admin panelinize girişiniz için bir kullanıcı adı belirleyin. Sakın Admin gibi tahmin edilebilir bi ad belirlemeyin. Güvenliğiniz için tahmin edilmesi zor bir kullanıcı adı oluşturun
  • Administrator Password: Yine admin paneli girişiniz için güçlü bir şifre belirleyin. Bu şifreyi unutmayın.
  • Administrator Email: Sıklıkla kullandığınız ve güvenilir bir servisten sağlanan e-posta adresiniz tanımlayın. (gmail gibi)
  • Website Title: Site ismini buraya yazın.
  • Website Tagline: Site sloganınızı buraya yazın.
  • Two-Factor Authentication: İki faktörlü giriş yöntemine şimdilik gerek yok. Bu adımı güvenlik eklentileri ile daha sonradan sağlamanız daha sağlıklı olacaktır. Do not enable two-factor authentication. seçeneğini işaretleyin.
  • Limit Login Attempts: Giriş denemesi sınırlaması işlevini de daha sonra güvenlik eklentileri ile halletmek daha sağlıklı. No, do not limit failed login attempts. seçeneğini işaretleyin.
  • Enable Multi-site: Multi site işlevi işimize yaramayacaktır. No, do not enable. seçeneğini işaretleyin.

Advanced

Advanced Setting Management:
Automatically manage advanced settings for me. seçeneğini işaretleyin.

Her şey tamamsa sağ altta bulunan Install butonuna tıklayıp devam ediyoruz.

Sosyal Paylaşım Sitesi Nasıl Kurulur? - WordPress Kuruluma Geç

Sosyal Paylaşım Sitesi Nasıl Kurulur? – WordPress Kuruluma Geç


6-Kurulum işlemi biraz sürebilir. Süreci ekranınızdan takip edebilirsiniz.

Kurulum bittiğinde sitenizin ön yüzüne ulaşabileceğiniz adresiniz ve site yönetim paneline yani admin panele ulaşabileceğiniz adresinizi görebilirsiniz. Bu linklere tıklayarak sitenize ya da admin giriş panelinize ulaşabilirsiniz.

Not: Site admin panelinize her zaman için site adresinizin sonuna /wp-admin ekleyerek ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medya Sitesi Nasıl Açılır? - WordPress Kurulumu Tamamlandı

Sosyal Medya Sitesi Nasıl Açılır? – WordPress Kurulumu Tamamlandı


Sosyal medya sitesi kurmak için kullanabileceğimiz alt yapılardan biri olan WordPress için kurulum bu kadar.

Şu an siteniz dünyanın her yerinden 7/24 ulaşılacak şekilde açık durumda. Sırada ise sosyal ağ sitesi kurmak için bir tema seçip, satın alıp wordpres sitenize yüklemek var. Bunun da nasıl yapılacağını yukarırda linkini paylaştığım yazılarım aracılığı ile anlattım.

PHP Script Yazılmları ile Ne Tür Sosyal Medya Siteleri Kurulabilir


WordPress alt yapısı bir sosyal medya sitesi kurmak için uygun olsa da, özünde bir içerik yönetim sistemi olduğu için biraz uğraş gerektiriyor. Fakat sosyal medya sitesi yapmak için sadece WordPress’e bağımlı değiliz.

Her şeyi ile hazır, sadece sosyal paylaşım sitesi kurmak için özel olarak hazırlanmış php ve diğer yazılım dilleri ile kodlanmış scriptler de piyasada mevcut.

Bize düşen tek şey, satın aldığımız hosting üzerine bu scriptleri kurmak ve temayla eklenti ile uğraşmadan site fikrimize göre düzenlemek.

Bir de öncesinde bilmenizi isterim ki;
(Az sonra tanıtacağım, ne tür bir sosyal medya sitesi kurabileceğinize yönelik örneklendirme yapacağım PHP Yazılımlarla ilgili;)

1-Her sosyal paylaşım sitesi scriptinin kurulumu farklılık gösterebilir. Scriptleri satan kişiler, bunları hostinginize nasıl kuracağınız ile ilgili yazılı bir doküman size verecektir. Hatta kurulum için videolu anlatımlar da hazırlayanlar var.

Her ne kadar bu dökümanlar ingilizce olsa da çeviri programları ile anşılamayacak düzeyde karmaşık anlatımlar değil bunlar. Ve yine bu dokümanlara göre hazır sosyal ağ scriptini hiçbir teknik bilgiye sahip olmadan kolayca hostinginize kurabilirsiniz.

Mesela az sonra ilk değineceğim facebook benzeri script hatta facebook clone script olan WoWonder scriptinin nasıl kurulacağını, scripti yazan kişi videolu olarak şurada anlatmış. Hatta script yazılımcısının kanalında script ile bir çok teknik detay da videolu olarak bulunuyor.

2-Aşağıda tüm scriptler için satış sayfası linklerini ve demo görünüm sayfalarının linklerini paylaştım. Siz de bu scripti satın alıp, hosting ve domain adresiniz üzerine kurduğunuzda demo görünümde nasıl görüyorsanız, birebir aynısını kendi domain adreniz üzerine kurmuş olacaksınız.

3-Scriptlerin nasıl satın alınacağını ise Themeforesttan tema nasıl alınır başıklı yazımda da anlattım. (Tema, script fark etmez. ikisinin de satın alım süreci aynı)

4-Scriptleri yüklemek için öncesinde wordpress gibi herhangi bir başka yazılım kurmamıza gerek yok. Scriotler direkt cPanel üzerinden aynı wordpress kurulur gibi kurulabiliyor. ( Unutmayın, temalar için cPanel üzerinden önce worpress kuruluması gerekiyor. Ardından temayı wordpress üzerine kuruyorsunuz. Bu kısım kafanızı karıştırmasın. )

Şimdi gelelim hazır sosyal medya script alt yapısı kullanarak kurabileceğiniz sosyal medya sitesi yapılarına.

#Facebook benzeri site yapmak istiyorsunuz. Hatta aynı özelliklerde birebir facebook tarzı site yapmak hayaliniz ise, bunun için tercihiniz kesinlikle WoWonder olmalı.

Neden? Çünkü üye profillerinden duvar yazılarına, sayfa ve grup kurmadan mesajlaşma uygulamasına, hikayelerden ticaret sistemine kadar birebir Facebook özelliklerine sahip bir platform.

Hatta ve hatta iOS olsun, Android mobil platformlar olsun, Windows masaüstü uygulama olsun, sitenize ait uygulamalarını da edinebiliyorsunuz. ( Scriot kodlayıcısı uygulamarını da kodlayıp, satışa sunmuş )

Facebook Benzeri Site Kurma - WoWonder Hazır Sosyal Paylaşım Sitesi

Facebook Benzeri Site Kurma – WoWonder Hazır Sosyal Paylaşım Sitesi



Demo Bilgileri: Demo sayfasını incelerken sağ üst köşede bulunan veya giriş formunun sol alt kısmında bulunan register butonuna tıklayarak uydurma bilgiler ile üyelik oluşturup, ( test123 gibi ) scriptin nasıl göründüğünü, işlevlerinin nasıl çalışıtğını birebir tecrübe edebilirsiniz.



WoWonder facebook özelliklerinin tümüne sahip olmasının yanı sıra, normal ve dark olmak üzere iki temaya sahip olması, dislike butonu, site içerisinde forum ve blog oluşturabilme, diğer üyelere puan ve hediye verebilme gibi facebook’ta olmayan ekstra özelliklere de sahip.

Facebook tarzı sosyal paylaşım scripti olan WoWonder, özel olarak tasarlanmış TheSpeed adlı önbellekleme sistemi ile 1 milyon kullanıcıyı rahatlıkla kaldırabiliyor. Kullanıcılarınız diğer ana akım sosyal medya hesapları ile sitenize girebiliyor. Kullanıcıların son görülme zamanının da takibi yapılabiliyor.

Profil ziyaret bildirimi, Twitter benzeri takip sistemi, hashtag ve mention özellikleri, ister site üzerinden ister uygulama üzerinden üyeler arası mesajlaşma, profil doğrulama, otomatik yorum denetlemesi gibi daha sayamadığım onlarca özellik WoWonder, facebook benzeri site yapmak isteyenler için en doğru tercih olacaktır.

#9gag – 4chan gibi viral içerik sitesi açmak iyi bir fikir olabilir. incicaps gibi site kurmak, üretilen caps’lerin, diğer ismiyle meme’lerin yayınlandığı bir sosyal medya sitesi açmak, mizaha ilgi duyan kullanıcıları sitenizde toplamak, viral olarak tanınmanızın en kolay yoludur.

Bunun için de altta paylaştığım scripti kullanabilirsiniz. Çok güçlü bir yönetim paneli ve üye kontrol sistemiyle gelen bu script ile kullanıcılarınız sitenize bilinen tüm sosyal medya hesapları ile direkt üye olabilir, ürettikleri caps’leri, komik fotoğrafları birkaç adımla sitenize yükleyebilir.

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurmak- Ninja Sosyal Medya Scripti

Sosyal Paylaşım Sitesi Kurmak- Ninja Sosyal Medya Scripti





Bu hazır sosyal medya sitesi scriptinde işinize yarayacak en çekici özelliklerden biri, üyelerin kolaylıkla görsel yüklemelerini sağlayan Upload butonu. Bu buton sitenizin üst kısmında yer alıyor ve görsel yüklemeyi kolay ve çekici hale getiriyor.

Bir diğer özelliği de içeriklere yapılan yorumların puanlanabilmesi. Üyeler, diğer üyelerin yaptıkları yorumları puanlayabiliyorlar. Yorum puanlandıkça ön plana çıkıyor. Bu özellik, kullanıcılar arası rekabeti arttırdığı gibi, içeriklerin değerini de arttırarak sosyal açıdan daha ön plana çıkmanızı sağlıyor.

Kolayca kontrol edilebilen üye profilleri, bütün mobil paltformlarda en iyi görüntü, sosyal medya hesapları ile üyelik oluşturabilme, yetişkinlere yönelik içerikler için +18 yaş kontrol sistemi gibi birçok harika özellikleri bünyesinde barındıran Ninja hazır sosyal medya scripti, viral içerik sitesi açmak gibi düşüncesi olanlar için en uygun seçim olacaktır.

#Chat sitesi kurmak ister misiniz? Bildiğimiz canlı sohbet sitesi kurmak Wchat canlı sohbet scripti ile gayet kolay.

Wchat, üyelerin birbirleri ile yazışarak sohbet ettiği, birbirlerine resim ve video gönderebildiği gayet işlevsel bir sohbet sitesi scripti. Facebook hesabı ile giriş, 1000’in üzerinde emoji desteği, sesli bildirimli, masaüstü ve mobil platformalara uygun, yapılan sohbetlerin kaydedilebilmesi, kullanıcı profili, durum bilgisi ve çoklu dil desteği gibi kullanışlı özelliklere sahip.

Chat Sitesi Nasıl Kurulur - Wchat Sohbet Sitesi Scripti

Chat Sitesi Nasıl Kurulur – Wchat Sohbet Sitesi Scripti



Demo Bilgileri: Demo sayfasının ortasında bulunan Wchat Live Demo butonuna tıklayarak kullanıcı adı: demo şifre: demo bilgileri ile giriş yapabilirsiniz. (Ön yüz demosu) Wchat Admin Demo butonuna tıklayarak da kullanıcı adı: admin şifre: admin bilgileri ile giriş yapıp (Admin paneli demosu) scriptin sitenize kurunca tam olarak nasıl görüneceğini, işlevlerinin nasıl çalıştığını birebir tecrübe edebilirsiniz.



Wchat chat sitesi scriptini tek başına kullanmasanız bile arkadaşlık sitesi yapımı gibi fikirlere destekleyici bir eleman olarak kullanabilirsiniz. Belki de forum sitesi kurmak gibi bir fikriniz var, chat uygulaması ihtiyacınızı bu script ile sağlayabilirsiniz.

#Pinterest tarzı site kurmak fikri cazip geliyorsa Flow-Flow hazır sosyal paylaşım sitesi scripti tercih için uygun olacaktır. Bu script ile kullanıcılarınız, diğer sosyal medya hesaplarını (instagrami, facebook, youtube vs.) bağlayarak, paylaşımlarını tek bir yerden topluca diğer üyeler ile paylaşabiliyorlar.

Pinterest Tarzı Site Kurmak - Flow Flow Sosyal Paylaşım Sitesi Scripti

Pinterest Tarzı Site Kurmak – Flow Flow Sosyal Paylaşım Sitesi Scripti





#Onedio gibi site açmak ya da buzzfeed gibi site kurmak fikrine WordPress başlığında da değindim.

Böyle bir sitenin quiz, anket, kişilik testi, listeleme gibi özelliklerini tema ile birlikte gelen eklentiler ile sağlayabiliyorsunuz ve bunlarla ayrı ayrı uğraşmanız gerekiyor.

Fakat Buzzy Bundle sosyal medya scipti ile viral içerik sitesi açmak için bu kadar uğraşmanıza gerek yok. Tüm özellikler tek bir script içinde hazır olarak kullanımınıza sunuluyor.

Buzzy Bundle ile birebir Onedio gibi siteye sahip olabilirsiniz. Liste şeklinde hikaye anlatımı yapabilir, kişilik testleri oluşturabilir, quiz ve anket üretebilirsiniz. Bunu sadece siz değil, sitenize üye olan kullanıcılarınız da kolaylıkla yapabilir.

Viral İçerik Sitesi Açmak - Buzzy Bundle Onedio Benzeri Sosyal Paylaşım Sitesi Scripti

Viral İçerik Sitesi Açmak – Buzzy Bundle Onedio Benzeri Sosyal Paylaşım Sitesi Scripti



Demo Bilgileri: Scriptin demo sayfasına gidip, aşağıya doğru indiğinizde yazılımın 5 farklı demo görünümü olduğunu fark edeceksiniz. Her bir demo görünümüne tıklayarak birebir farklı demolarını inceleyebilirsiniz. ( Ve evet, scripti satın aldığınızda o 5 farklı görünümü de sitenize kurabiliyorsunuz )



#Ya da Flickr gibi fotoğraf paylaşım sitesi yapmak ister misiniz? Bunun için en uygun tercih PixelPhoto sosyal paylaşım sitesi scripti olabilir.

Üyeler yüklemek ve paylaşmak istedikleri fotoğrafları düzenleyebilir, filtreler ekleyebilirler. Görünüm itibari ile Instagrama da benzeyen arayüzü, fotoğraf video paylaşım siteleriniz için gayet hızlı, seo dostu ve performanslı bir araç.

Flickr Benzeri Sosyal Paylaşım Sitesi Scripti Pixelphoto

Flickr Benzeri Sosyal Paylaşım Sitesi Scripti Pixelphoto





#Hep fotoğraf ve video paylaşım sitesi fikirlerinden bahsediyoruz. Müziklerin paylaşıldığı SoundCloud tarzı site kurma düşünceniz için MusicEngine sosyal medya sitesi kurma scripti bu iş için biçilmiş kaftan.

MusicEngine ile özel müzik tarzlarına ya da gruplarına yönelik sosyal bir platform sahibi olabilirsiniz. Amatör müzisyenler, mzüik gruplarını bir araya getirdiğiniz bu platform ile bu işe gönül verenleri müzik severler ile tanıştırmak, size iyi miktarlar kazandırabilir.

SoundCloud Tarzı Site Açmak - MusicEngine Sosyal Medya Scripti

SoundCloud Tarzı Site Açmak – MusicEngine Sosyal Medya Scripti





Tüm bunlar dışında aşağıda listelediğim sosyal medya scirptlerine de bir göz atmanızı tavsiye ederim:

#Facebook tarzı site kurmak için bir diğer script: phpSocial
#Özel ders vermek isteyen öğretmenleri öğrencilerle buluşturan bir site fikri için MenorahDirectory
#Linkedln tarzı site kurma fikirleriniz için: Breeze – Giant Social Network Platform
#Instagram benzeri script arayışlarınız için: oobenn Instagram Style Social Networking Script
#Hiç değinmedik, itiraf site kurmak ister misini? Anonymous – Secret Confessions
#Arkadaşlık sitesi açmak ya da evlilik sitesi kurmak gibi bir düşünceniz varsa: DateHook – Online Dating Platform
#Youtube tarzı video paylaşım siteleriniz için: VideoPRO – Ultimate Video Sharing Platform
#Soundcloud tarzı müzik paylaşım sitesi kurma fikirleriniz için: phpSound – Music Sharing Platform
#Facebook tarzı başka bir sosyal medya scripti: Sngine

Sosyal Medya Sitesi Kurmak İçin Tema ve Scriptler Nasıl Bulunur?


Bizim ilk etapta aklımıza gelen sosyal medya sitesi kurma fikirlerini sizinle paylaştım. Fakat bizim aklımıza gelmeyen, sizin aklınızda olabilecek tarzdaki sosyal medya sitesi fikirleri için WordPress temaları ve php scriptleri dünyasında bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Sosyal medya sitesi kurmak için birbirinden kullanışlı ve gösterişli temalar ve scriptler bulabilir, hatta bu tema ve scriptlerden daha önce hiç yapılmamış sosyal paylaşım sitesi kurma fikirleri yakalayabilirsiniz.

Tema scriptleri nasıl bulacağınızı da anlatayım.

#Sosyal medya sitesi açmak için WordPress temaları arıyorsanız buraya;

#Hazır sosyal paylaşım sitesi scripti arıyorsanız buraya tıklıyoruz.

1-Gittiğiniz sayfaların üstünde bir arama kutusu mevcut. Arama kutusuna mesela “social” anahtar kelimesini yazıyoruz. Search butonuna tıklıyoruz.

Veya bu arama kutucuğuna aklınıza gelebilecek her türlü anahtar kelimeyi yazabilirsiniz. (ingilizce olarak tabi ki) Viral, socail, community, networking, social networking vs.

Sosyal Medya Sitesi Kurmak - Script ve WordPress Teması Arama

Sosyal Medya Sitesi Kurmak – Script ve WordPress Teması Arama


2-Arama yaptığınız anahtar kelimeye göre sonuçlar önünüze geliyor. Bu sonuçlar içerisinde hoşunuza giden tema ya da scriptlerin özelliklerini görmek için görsel resmine veya başlığına tıklayabilir, nasıl göründüğüne yani demo görünümüne göz atmak için de Preview butonuna kullanabilirsiniz.

Sosyal Site Kurmak - Tema ya da Script İnceleme

Sosyal Site Kurmak – Tema ya da Script İnceleme


Tema resimlerine veya linklerine tıklamak sizi tema satış sayfalarına yönlendirir. Bu satış sayfalarında temanın tüm özellikleri vs ingilzice olarak yazar. Ayrıca bu sayfalarda bulunan live preview butonuna tıklayarak da temaların canlı demolarını inceleyebilirsiniz.

#Sosyal medya sitesi kurmak için script ya da tema inceleme, satın alma, kurma gibi konular için daha fazla bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Eksisozluk, Onedio, 9Gag, İncicaps, Facebook, Twitter, Reddit, Fotoğraf Paylaşım, KizlarSoruyor, Resim Paylaşım, İncisozluk, eCift, Buzzfeed, 4Chan, Evlilik, Arkadaşlık, Chat, Sohbet Gibi Sosyal Medya Platformları Nasıl Kurulur? Burak Oran
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.