Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Dövme Sildirme Uygulaması Nasıl Yapılır? Dövme sildirmeden önce dikkat edilmesi gerekenler

İnsan vücuduna iğne ve boya ile yapılan dövmeler ilk yıllar hoşumuza gitse de, bir süre sonra can sıkıcı hale gelebiliyor. Dövmeyi sildirme ihtiyacı oluşabiliyor. Geçmişte dövme silme işlemi için cerrahi operasyonlar yaptıranlar, deri ameliyatı olanlar, hatta fırından yeni çıkmış ekmeği ortadan bölüm, hamur kısmını dövmenin üzerine basarak derisine zarar verenler bir hayli fazlaydı. Günümüzde ise bu işlem Q Switched ND:YAG Lazer ile birkaç seanslık uygulamada tamamlanabiliyor.

Her sektörde olduğu gibi, dövme ustaları, dövme sanatçıları yok değil. İstediğiniz yazıyı yazabilir, arzu ettiğiniz obje, grafikleri vücudunuzun çeşitli bölümlerine derinlik efektleri ile birlikte işleyebilir. Genel itibariyle ergenlik ve ergenliği takip eden birkaç yıl içerisinde vücuduna dövme uygulaması yaptıran insanlar ise, yetişkinlik süreçlerinde bu dövmelerinden sıkılabilir veya dövmenin var olmasından kaynaklı olumsuz sonuçlar sebebiyle sildirme ihtiyacı duyabilir.

Dövme sildirenlerin temel ortak sebepleri;

Dövme sildirmek, dövme yaptırmak gibi normal bir işlemdir. Öncelikle bu konuda hem fikir olduğumuzu bilelim, sonrasına devam edelim.

seviliye dövme.jpg
  • Ruh halinin değişmesi,
  • Alerjik reaksiyonların baş göstermesi,
  • Özel hayattaki değişiklikler
    ( boşanma gibi )
  • İş başvurularında engel teşkil etmesi
  • Dövmenin istenildiğinden çok daha kötü uygulanmış olması
  • Kasık, bel, göğüs bölgelerine yaptırılan dövmeler
  • Dövme yaptırma sebebinin ortadan kalkması
    ( Çukur dövmesi gibi )

Gençliğin verdiği adrenalin ve mizah anlayışı sebebiyle bir çok garip dövme yapılabiliyor. Birde ekonomik olması açısından merdiven altı olarak tabir edilen dövme (tattoo) yapanlara vücudumuzu emanet edebiliyoruz. Sonrasında da dövme sildirme operasyonu yaptıracağımız klinik arıyoruz.

Dövme silme işlemi nasıl yapılır?

Dövme silme işlemi yakın geçmişe kadar, uygulanması mümkün olmayan bir tedavi idi. Yeni nesil teknolojiler sayesinde ise dövme sildirme işlemi mümkün. Lazer uygulamaları ile dövme sildirmenin ağrısız ve hızlı yolu açıldı.

Q-Switched Nd YAG Lazer

Lazer ile dövme silme işleminde kullanılan Q-Switched Nd:YAG Lazer ışınları ile dövme vücudun bağışıklık sistemi tarafından dövmenin yok olmasını sağlamaktadır. Kullanılan lazer ışınları ile derinin epidermis tabakası geçilir, dermis ve derialtı dokudaki dövme rengini veren bileşiklerin parçalanır. Uygulamanın deri renginiz ve dövme rengine göre başarı oranları değişiklik gösterir. Daha detaylı bilgi için okumaya devam etmelisiniz.

celal ile ceren dövme got.jpg

Lazer ile dövme silmeye etki eden faktörler

İstenmeyen dövmelerin silinmesi için kullanılan lazer teknolojisini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Sizler için işin ustasından bu bilgileri topladım ve başlıklar halinde listeledim.
  • Dövme uygulanan cildin rengine,
  • Kullanılan boyanın rengine,
  • Kullanılan boyanın türüne,
  • Dövmenin uygulandığı derinliğe,
  • Kullanılan boyanın yoğunluğuna,
  • Dövmenin uygulama şekline,
  • Dövmenin yapıldığı zamana,
  • Dövme silme kliniğinin kullandığı lazer ve tecrübesine göre,
Çeşitli faktörler devreye girmektedir. Çok eski dövmeleriniz için bir şey söyleyemeyeceğim ama dövme yaptıracaklara tavsiyem, yapılacak olan dövmenin ilerleyen süreçte silinip silinemeyeceğine dikkat etmeleridir. Yukarıdaki maddelere göre bir dövme ustası bulmanız önemlidir.

Lazer ile dövme silme işlemi hangi durumlarda uygulanmamalıdır?

Ne yazık ki, diyerek cümleye başlamak istiyorum. Sadece para kazanma amacında olan kişiler herhangi bir ayrım yapmadan lazer ile dövme silme işlemi uygulasa da, sağlıkçılar tarafından bu işlemin uygulanabileceği belirli kriterler vardır. Kriterlere uyum sağlanmaması durumunda ise var olan bir dövmenin silinmesinden çok daha önemli sağlık problemleri doğurabilme riski de bulunmaktadır. Hemen bahsettiğim kriterleri de listeleyelim.


  • 18 yaşından küçük kişilere,
  • Hamile veya hamile olma riski olanlara, evlilik dövmesi.png
  • Hepatit-B ve Hepatit-C hastalarına,
  • Cilt ve deri hastalığı olanlara,
  • Ameliyat yaraları veya açık yaraların üzerine,
  • Egzama veya mantar tipi hastalığın bulunduğu bölgelere,
  • Ben veya et beni üzerine,
  • Burun, kulak ve yanak içine,
  • Göz ve kirpik gibi hassas bölgelerimize işlem uygulanmamalıdır. (Kaş dövmesi / kaş kontürü lazer yöntemi ile silinebilir)
  • Kalıcı makyaj ile ilgili aşağıda bilgi paylaşıyorum. Lütfen çok dikkat edin!!!
Yukarıda belirtmiş olduğum maddeler inanın ki, sağlığınızda büyük sorunlar teşkil edebilir. Eğer bu bölgelere dövme yaptırdıysanız, bırakın kalsın. İlla ki sildirmek istiyorum diye ısrarcı bir psikolojiye sahipseniz, üzerine başka dövme yaptırmanız lazer ışınından daha iyi sonuçlar ortaya koyabilir.

Lazer ile dövme silme işlemi ne kadar zamanda tamamlanır?

İşlemlerin tamamlanacağı süre etkenleri aslında yukarıda belirttiğim silmeye etki eden faktörler içerisinde listelendi. Lazer ile dövme silme işleminde her seans arasına 6 - 8 hafta zaman bırakılarak, vücudun bağışıklık sistemi tarafından dövmeyi parçalaması, atması beklenir. Genel itibariyle 4 seansta dövmenin %90\'dan büyük kısmı vücuttan atılmış olur. Bu süreçte yaklaşık olarak 6 ay gibi bir süredir. Uygulayıcılar, 3-10 seans arası dövmeden dövmeye bu işlemin sonuç gösterdiğini belirtmektedir.

Koyu renkli dövmelerin silinmesi daha hızlı, açık renkliler ise daha uzun zaman almaktadır. Vücudumuz tanımadığı koyu renkleri daha hızlı vücuttan atar ve açık renkli kimyasalların vücuttan atılması ise daha fazla zaman alır. Aynı şekilde dövmenin yakın zamanda yapılmış olması, daha hızlı sonuç almanızı sağlarken, eski dövmelerin vücuttan atılması seans sayısının artmasına ve zaman aralığının uzamasına sebep olur.

Renk ve ciltlere göre dövme silinmesi,

Silinmesini istediğiniz dövmenin rengine göre işlemin hızı ve başarı oranından bahsetmiştim. Eğer dövmeniz yakın zamanda yapılmış ve bronzlaşmamış açık tenli bir cilde sahipseniz; koyu mavi, lacivert ve siyah renkli dövmelerin vücuttan atılması oldukça kolaydır. Aynı şekilde yakın zamanda yapılmış ve güneş ışınlarına maruz kalmamış bir bölgeye yapılan dövmeleriniz açık tenli olmanıza rağmen; kırmızı, yeşil, mor veya sarı renkte ise bu işlemin zaman alması muhtemeldir.

Kalıcı Makyaj lazer ile silinir mi?

Q Switched ND:YAG Lazerin etki etmesi istenilen dövme boyaları ile kalıcı makyaj için kullanılan boyalar birbirinden farklıdır. Kalıcı makyajda metalik alt yapıya sahip boyalar kullanır. Metalik alt yapıya sahip boyaların lazer ile silinmesi ise, uygulama esnasında bir çok riski ortaya koyar. Özellikle metalik boyalar lazer ışınına maruz kalınca koyulaşabilir ve vücudunuz bu boyayı atamayabilir. Sonuç olarak onarımı çok daha zor bir görünüm meydana gelebilir.

Kalıcı makyajın silinmesi için uzmanların tavsiyesi dövme silme işlemi yerine, lazer peeling ile kalıcı makyajın silinmesi yönündedir. Lazer peeling ile kalıcı makyaj silinmesinin de kendi içerisinde bir takım riskleri bulunuyor. Tamamen güvenli ve %100 sorunsuz temizlik olduğunu savunuyorum zannetmeyin !

dövme sildirme sürecleri.jpg
Dövme silme işlemi sonucunda cildim eski haline dönecek mi?

Maalesef, bu da çok mümkün değil. İster çizgi, ister yazı, isterseniz de tribal dövme yapılmış bir cilde sahip olsanız da, dövme silinmesi işlemi sonucunda iz kalacaktır. Bu iz açık beyaz ve kabarık olacaktır.

Göğüs, ayak bileği ve üst kol en çok iz kalma potansiyeli olan bölgelerdir. Dövme silme işlemi sonrasında bu bölgelerinize yeniden dövme yaptırabilirsiniz.



Lazer ile dövme sildirme işlemi ne kadar can yakar?

Dövme sildirme işlemi için yukarıda ağrısız olduğundan bahsettiğimi biliyorum. Sözümün de arkasındayım. Eğer dövme yaptırmayı göze aldıysanız ve dövme yapılırken o acıya katlandıysanız, dövme silme işleminde de aynı acıyı çekebilirsiniz ve bu eski tekniklere göre (ekmek içi basmak gibi) neredeyse hiç acı duymayacağınız bir uygulamadır.

Ayrıca dövme silinmesi için lazer işlemi yapılacak bölgeye local anestezi yapılması durumunda, bu acı neredeyse hissedilmeyecek kadar düşmüş olacaktır.

Lazer ile dövme sildirmeden önce ve sonra yapılması gerekenler

Dövme silme işleminden önce;
sauna, hamam, güneş banyosu, solaryum gibi vücudun ısı ile etkileşim göstereceği aktivitelerden uzak durmanız ilk seanstan itibaren sürecin daha başarılı sonuçlanması için önemlidir. Yok ben anlamam, hamama da giderim, solaryuma da diyorsanız, en az üç günlük süreyle vücudunuzu dinlendirmenizi tavsiye ediyorlar.

Dövme silme işleminden sonra; uygulamayı yapan kişiler dövmenin üzerini kapatacaktır. Bu alanın 24 saat boyunca açılmaması ve su ile temas etmemesi gerekir. İlk 24 saat sonrasında ise, dövme silme işlemi yapılan alanın günlük nemlendirilmesi ve oluşacak olan kabukların kopartılmaması gerekir. Kabuklanma süreci yaklaşık 14 - 21 gün sürecektir. İşlem yapılan bölgenin doğrudan güneş ile temas etmemesi için gerekli hassasiyeti göstermeniz cilt sağlığı için önem arz eder. İyileşme süreci tam anlamıyla başlamadan ağda, epilasyon ve peeling gibi başka işlemlerin yapılmaması da oldukça önemlidir.

Dövme sildirme işleminin yan etkileri nelerdir?

Dövme sildirdiğiniz kliniğe karşı herhangi bir güven probleminiz yok ise, uygulama yapılan alanda kızarıklık, yanma ve kaşınma hissi birkaç gün sürebilir. Ayrıca ilk günler dövmenin daha koyu renk alması sıklıkla görülen yan etkilerden biri olsa da, ilk hafta içerisinde hızla rengin açılması, solması gerekir.

Ben bu içeriği yazana kadar çokça keyifli bilgilendirmeyi okudum. Umarım size de aynı keyifli okuma hissini yaşatabilmiş, dövme silme konusunda aklınızdaki soru işaretlerinin giderilmesini sağlamışımdır.'),
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.