Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Dijital bankalar, bankacılığı nasıl etkileyecek?

  • Konbuyu başlatan Gözde Ulukan
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
G

Gözde Ulukan

Misafir
Türkiye'nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı Webrazzi Summit 2022, sonunda başladı. Hem offline katılımın gerçekleştiği hem de online olarak takip etmenin mümkün olduğu konferansımızda gün boyunca global fintech yatırımlarından dijital çağda müşteri ilişkilerine, Web3 ve NFT'lerin geleceğinden yeni nesil yatırımlara birçok konu gündemimizde olacak.

Saat 11:00'den sonra tüm salonlarda oturumlar başlayacak, ancak sabah saatlerinin ilk oturumlarını Disrupt salonunda izlemeye başladık bile. Günün ilk oturumunda Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal ve Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, yeni nesil bankacılığı konuştu.


"Dijital bankalar bankacılığı nasıl etkileyecek?" sorusuna cevap olarak Sezgin Lüle, yenilikleri gelişmeleri takip etmenin, öğrenmek açısından fırsat olduğunu söylüyor. Türkiye'de dijital bankacılık ve servis bankacılığı konusu, BDDK tarafından resmi regülasyon olarak yayınlandı. Türk bankaları dijital bankacılık alanında oldukça önde. Zira işlemlerin yüzde 96'sı bankamatiklerin de dahil olduğu bir dijital sistemle gerçekleşiyor; mobil ile yapılan işlemler ise yüzde 72'ye ulaştı.

Dijital banka kurulmasına neden izin veriliyor dediğimiz zaman ise dijital bankaların ortaya koyduğu yeniliklerin, servis bankacılığı ile birlikte dijital iş modellerini finansın içine gömüldüğünü söylemek mümkün. Ortada güçlü bir finans sistemi var, yeni finans aktörlerini bu sisteme dahil etmek de önemli. İş Cep'in 11.2 milyon müşterisi var. İş Cep, günlük hayata müşteri deneyiminin bir parçası olarak entegre olmuş bir uygulama. Sezgin Lüle'ye göre rakiplere bakıldığında Türk bankacılık sektörü sınavını iyi vermiş durumda.

Dijital bankacılıkta sanal asistanlar, görüntülü görüşme gibi öğelerle desteklenmeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu kapsamda organik bir büyüme var.

Söz konusu uygulamaların bu kadar yoğun kullanılmasının kurulacak yeni şirketler için neler ifade ettiğine baktığımızda dijital bankaların geldiği noktada geleneksel bankalar da buna hazır olmak durumunda olduğunu görüyoruz. Daha iyi bir iş modeline her zaman hazır olmak gerekiyor. Şu anda mevcut bankaların dokunamadığı alanlar var. Bu nedenle dijital bankacılık uygulamaları önemli. Konut ekosistemini odağına alan bir dijital banka Türkiye'de önemli bir noktaya gelebilir.

Açık bankacılık ve servis bankacılığı konusunda ülkemizi bekleyen yol haritasına bakıldığında bu kavramların yeni kavramlar olmadığını; ama uygulamaya koymak için belirli koşulların oluşmasının gerektiğini görüyoruz. Servis bankacılığı dijitalde iş ortaklığı kurmak demek. Bu nedenle iş ortaklığı yapılan şirketin de dijital olması gerekir. Entegrasyon konusunda her oluşumun bu duruma uyum sağlaması gerekiyor. Sezgin Lüle, Türkiye şu an bu yolculukta olduğunu belirtiyor ve mevzuatın da bu noktada önemli olduğunun altını çiziyor.

Şu anda servis bankacılığı düzenlemeleri de geldi ve otorite bunu inceliyor. Şu an birçok bankanın BDDK'da bekleyen başvuruları var. Bu senenin sonunda bunlara onay gelmesini bekliyorlar.

Bu tüketici için de her zaman avantaj demek. Zira sektöre bu kadar oyuncu girmesi yeni iş modeli oluşturma konusunda zenginlik katıyor. Gelecek dönemde bankacılık metaverse ve web3'e uyum sağlamayı hedefliyor. Aslında bu kapsamda hazırlar. Gelecekte önemli bir döneme gireceğiz gibi duruyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.