Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Burun Yanması Neden Olur? Burun Yanmasına Ne İyi Gelir?

  • Konbuyu başlatan Serap KAYA
  • Başlangıç tarihi
S

Serap KAYA

Misafir
Burun yanması veya burun kanaması, kişinin burnundan sıvı ve mukusun kuvvetli bir şekilde solunmasından kaynaklanan tıbbi bir durumdur. Burun kanamaları ameliyat, yoğun egzersiz, kan şekeri dalgalanmaları ve hamilelik sırasında yaygındır.

Burun kanaması, kıkırdak kanseri ve malign melanom dahil olmak üzere burun boşluğu veya üst solunum yollarındaki çeşitli tümörlerin neden olduğu konjenital (doğumda mevcut) olabilir. Burun kanamaları miktar olarak değişebilir ancak çoğu üç kategoriye ayrılır: küçük (<2 yemek kaşığı), orta (3-4 yemek kaşığı) veya büyük (>5 yemek kaşığı) olarak 2 kategoride değerlendirilir.

Burun Yanması Nedir?


Burun yanmasını tedavi etmenin en iyi yolu, ilk etapta buna neden olan faktörlerden kaçınmaktır. Belirli yiyeceklere karşı hassas olduğunuzu biliyorsanız, o yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Bazı şeylere alerjiniz varsa, onlardan da kaçının. Malzemelerden kaçınamıyorsanız, bu bileşenlerden minimum miktarda içeren yiyecekleri seçmeye çalışın. Bazen reçetesiz satılan ilaçlar burun yanmasını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazı insanlar nemlendirici kullanmanın da yararlı olabileceğini düşünüyor.

Önleme, burun yanmasını önlemenin anahtarıdır. Burun yanmasına duyarlı olduğunuzu biliyorsanız, bunu önlemek için adımlar atın. Yapabileceğiniz şeylerden bazıları, tahrişe neden olduğu bilinen gıdalardan kaçınmayı, alerjenlerden kaçınmayı ve yüksek konsantrasyonlarda alerjen içeren bölgelerdeyken maske takmayı içerir.

Burun Yanmasının Sebepleri Nelerdir?

burun-yanmasinin-sebepleri.jpg

Burun Yanmasının Sebepleri Nelerdir

Burun yanığı, öncelikle burnu etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Duman ve baharatlı yiyecekler gibi tahriş edici maddelere maruz kalmaktan gelişebilir. Burun yanığı genellikle burun bölgesinde kaşıntı, kızarıklık ve şişmeye neden olur. Ayrıca nefes almada zorluk veya hapşırmada artışa neden olabilir.

Burun yanığı, burnunuzda veya ağzınızda, genellikle birkaç saat içinde kendiliğinden geçen bir yanma hissidir. Bununla birlikte, özellikle zamanla kötüleştiğinde acı verici olabilir. Burun yanığına genellikle kükürt dioksit veya klorlu su gibi burnunuzdaki kimyasallar neden olur. Bu kimyasallar burnunuzu ve ağzınızı kaplayan zarları tahriş edebilir.

Burun Yanmasından Kurtulma Yolları


Burun yanıklarından kurtulmanın en iyi yolu bol sıvı tüketmek ve sigara içmemeye veya ağır yiyecekler yememeye çalışmaktır. Reçetesiz satılan ağrı kesiciler veya antibiyotikler almak da yardımcı olabilir. Burun yanması şiddetliyse veya geçmiyor gibi görünüyorsa, bir doktora görünmeniz gerekebilir. Burun yanması ayrıca ateş, sinüs enfeksiyonu veya başka bir soğuk algınlığı sonucu da olabilir. Bu olduğunda, yanık daha belirgin olabilir ve daha uzun sürebilir. Ancak çoğu durumda burun yanığı birkaç saat veya gün içinde geçer.

Burun yanması, insanların burun pasajları iltihaplandığında yaşadıkları bir histir. Enflamasyona soğuk algınlığı, alerjiler, sinüs enfeksiyonları ve baş veya boyun yaralanmaları gibi çeşitli faktörler neden olabilir. Burun yanması tipik olarak burunda zamanla giderek yoğunlaşan ve dayanılmaz hale gelene kadar donuk bir ağrı olarak başlar. Çoğu zaman, burun yanması soğuk algınlığı veya grip semptomları sırasında ortaya çıkar, ancak yüzde veya kafada ameliyattan sonra da (apendiksin alınması gibi) ortaya çıkabilir.

Burun Yanmasının Tıbbi Tedavisi Nedir?


Rinit olarak da adlandırılan burun yanması, genellikle ikinci el duman, kirleticiler, kimyasallar veya polen gibi tahriş edici maddelerin solunmasından kaynaklanan bir burun iltihabıdır. Bu tür maddelerin solunması burunda alerjik bir tepkiye neden olabilir ve bu da burun yanmasına neden olur. Burun yanmasına burun akıntısı, öksürme ve hapşırma eşlik edebilir. Ayrıca bazı kişilerde hırıltıya neden olabilir. Burun yanması hafif veya şiddetli olabilir ve günler, haftalar hatta aylarca sürebilir. Alerjiler, sinüs enfeksiyonu, viral solunum yolu enfeksiyonu ve solunabilir toz akarları dahil olmak üzere burun yanmasının birkaç olası nedeni vardır.

Burun yanmasını tedavi etmek için burun bantları veya damlaları verilebilir ve semptomları hafifletmek için dekonjestanlar, antihistaminikler ve epinefrin (adrenalin) gibi reçetesiz satılan ilaçlar kullanılabilir. Uygun hijyen, işyerinde iyi havalandırma ve hava temizleyici cihazların kullanılması burun yanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Kolayca tedavi edilemeyen bazı olası burun yanması nedenleri, oküler veya burun ameliyatı gerektirebilir.

Burun Yanması Neye İşaret Eder?


Burun yanması bazen daha ciddi tıbbi durumların bir işareti olabilir ve bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Burun yanması, çoğu insanın hayatının bir noktasında yaşadığı çok yaygın bir olgudur. Burun yanması genellikle hava boğazınızdan aşağı inip akciğerlerinize kaçabileceğinden daha hızlı gittiğinde meydana gelir. Bu olduğunda, burnunuzda ve bazen de ağzınızın çatısında yoğun bir sıcaklık hissedersiniz. Burun yanmasının bazı nedenleri şunlardır: baharatlı yiyecekler, alkol tüketimi, sigara veya puro içmek vb. Çoğu zaman, bu ataklar birkaç dakika sürer ve daha sonra ciddi bir sonuç olmadan kendi kendine geçer.

Burun Yanması, genellikle burun ucunda, burun deliklerinden hemen önce hissedilen bir histir. Aynı zamanda ‘burun haşlanması’ veya ‘burun yanması’ olarak da adlandırılır. Genellikle havanın burundan kuvvetli bir şekilde geçmesinden kaynaklanır. Bu genellikle koşarken veya yürürken baş, gözler ve burun hızla ileri veya geri hareket ederken ortaya çıkar. Genellikle ısı hissi kısa bir süre sonra kaybolur, ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir. Genellikle zararlı değildir, ancak rahatsız edici olabilir.

Burun Yanmasının Nedenleri

Burun Yanmasının Nedenleri

Burun Yanmasının Nedenleri

Burun yanmasının nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır ancak burun içinden geçen rüzgarla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bazı durumlarda, ısı bakteri veya virüslerden kaynaklanabilir. Burun Yanması, yaz aylarında sıcak ve kuru iklim nedeniyle insanların yaşadığı yaygın bir sorundur. Burunda yanma hissi genellikle sabah başlar ve öğleden sonra veya akşam geç saatlere kadar sürer. Burun yanmasının nedeni aşırı burun mukus üretimidir. Bu aşırı mukus, burnunuzdan havanın akmasını zorlaştırır ve bu da baş ağrısı, boğaz ağrısı ve hapşırma vb. ile sonuçlanır.

Kaynak : AlemiKadın
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.