Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Bulut Teknolojisi Nedir?

  • Konbuyu başlatan Aysu
  • Başlangıç tarihi
A

Aysu

Misafir
İnternet üzerinden depolama işlemi ve yazılım uygulama işlemi sağlamakta olan bulut teknolojisi, şirketlere ve bireylere büyük dosya boyutlarıyla yaptıkları işlemlerde çalışma ortamlarında ve gündelik kullanımlarında kolaylık sağlar. Bulut teknolojisinin en önemli avantajlarından biri bulunduğunuz mekandan bağımsız olarak dilediğiniz yerden, dilediğiniz zaman dosya ve yazılım uygulamalarına erişim sağlayabilmenizi sunar.

Bulut Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?


Dosyalara ulaşım ve dosya saklama gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlayan bulut bilişim, hayatımıza giren akıllı teknolojilerin daha verimli ve aktif kullanılması mümkün kılıyor. Artık, sunum dosyalarını çantanızda, bilgisayarınızda veya harici bir diskte bulunmasına gerek olmadan yanınızda taşıyabilirsiniz. Bulut teknolojileri hizmetleri ile birlikte, hiçbir cihaza bağımlı kalmayarak istediğiniz dokümanı istediğiniz anda elinizin altında bulabileceksiniz.

Veri ve dosya kayıplarının ortadan kalkmasını mümkün kılan bulut teknolojisi, verilerinize her zaman ulaşabilmenizi sağlamaktadır. Üstelik bunun herhangi bir cihaza bağımlı olmayacak şekilde olması, bulut teknolojisinin en büyük özelliğini ifade ediyor.

bulut teknolojisi nedir

Bulut Sistemleri Nasıl Çalışır?


Dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantıları gerçekletirir. Web tabanlı olarak kullanılabilmesi ve kurulum gerektirmemesi işlemsel açıdan kolaylık sağlamaktadır.

Büyük dosya boyutlarıyla işlemler yapmak hem zaman açısından hemde maliyet açısından dezavantajlar yaratmaktadır. Tüm bu sorunlar bulut teknolojisi ile giderilmiş oldu. Özellikle büyük şirketler için önemli destek sağlamaktadır. Veriler ve dosyalar firmaların sunucularında saklanır, kullanıcılar ise kendilerine ait olan alana şifreleri ile ulaşarak dosyalarını düzenleyebilir veya yeni dosyalar yükleyebilir.

bulut teknolojisi nedir

Bulut Teknolojisi Hizmet Modelleri Nelerdir?​

  • Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)

En yaygın olarak tanınan bulut hizmeti türü, hizmet olarak yazılım veya SaaS olarak bilinir. Bu geniş kategori, dosya depolama ve yedekleme, web tabanlı e-posta ve proje yönetimi araçları gibi çeşitli hizmetleri kapsar.

  • Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)

Hizmet olarak altyapı veya IaaS, birçok bulut hizmeti sağlayıcısının SaaS araçlarını yönetmek için ihtiyaç duyduğu altyapıyı sağlar, ancak kendilerini korumak istemezler. Kaynak yoğun, yerinde kurulum ihtiyacını ortadan kaldıran eksiksiz bir veri merkezi çerçevesi olarak hizmet eder.

  • Hizmet Olarak Platform (PaaS)

Hizmet olarak platform veya PaaS olarak bilinen bulut hizmeti modeli, geliştiricilerin bulut uygulamaları oluşturabilecekleri web tabanlı bir ortam görevi görmektedir. PaaS, kuruluşların temel unsurları korumak zorunda kalmadan bulut tabanlı yazılım geliştirmek için kullanabilecekleri bir işletim sistemi, veritabanı ve programlama dili sağlar.

Bulut Bilişim Türleri Nelerdir?​

  • Genel Bulut

Genel bulut ortamı, dış kaynaklı bir bulut sağlayıcısına aittir ve kullanım başına ödeme modeliyle birçok işletme tarafından erişilebilir. Bu model, BT operasyonel maliyetlerinden tasarruf etmek isteyen işletmelere hizmetler ve altyapı sağlar, ancak kaynakların oluşturulmasından ve bakımından bulut sağlayıcı sorumludur. Genel bulutlar, BT kaynaklarını dağıtmak için hızlı ve kolay bir platform gerektiren kısıtlı bir bütçeye sahip küçük ve orta ölçekli işletmeler için idealdir.

Genel bulutun avantajları

Kolay ölçeklenebilirlik

Coğrafi kısıtlama yok

Uygun maliyetli

Güvenilir

Kolay yönetilir

Genel bulutun eksileri

Hassas veriler için en güvenli seçenek olarak kabul edilmez.

  • Özel bulut

Bu bulut dağıtım modeli, tek bir işletmeye ait özel bir altyapıdır. BT kaynaklarına erişimin işletme içinde daha merkezi hale getirildiği daha kontrollü bir ortam sunar. Bu model harici olarak barındırılabilir veya şirket içinde yönetilebilir. Özel bulut barındırma pahalı olabilse de, daha büyük işletmeler için depolama, ağ oluşturma ve hesaplama bileşenlerini BT gereksinimlerine uyacak şekilde özelleştirmek için daha yüksek düzeyde güvenlik ve daha fazla özerklik sunabilir.

Özel bir bulutun avantajları

Geliştirilmiş güvenlik seviyesi

Sunucu üzerinde daha fazla kontrol

Özelleştirilebilir

Özel bir bulutun eksileri

Uzak konumlardan verilere erişmek daha zor

BT uzmanlığı gerektirir

  • Hibrit Bulut

Hem özel hem de genel bulut dağıtım modellerinin avantajlarından yararlanmak isteyen işletmeler için hibrit bulut ortamı iyi bir seçenektir. İki modeli birleştirerek hibrit bulut modeli, belirli iş gereksinimlerini karşılayan daha özel bir BT çözümü sağlar.

Hibrit bulutun avantajları

  • Son derece esnek ve ölçeklenebilir
  • Uygun maliyetli
  • Arttırılmış güvenlik

Hibrit bulutun eksileri

  • Ağ düzeyinde iletişim, hem özel hem de genel bulutlarda kullanıldığından çelişkili olabilir.

2022 Popüler Bulut Depolama Servisleri​

Google Drive​


Google, eksiksiz bir ofis araçları setini Google Drive’da bulut depolama ile birleştirir . Bir kelime işlemci , elektronik tablo uygulaması ve sunum oluşturucu ve ayrıca 15 GB boş depolama alanı dahil olmak üzere bu hizmetle her şeyden biraz elde edersiniz . Hizmetin Team ve Enterprise sürümleri de vardır. Zaten bir Google hesabınız varsa, Google Drive’a zaten erişebilirsiniz. Sadece drive.google.com’a gitmeniz ve hizmeti etkinleştirmeniz gerekiyor. Planınızı Google’ın bulut depolama aboneliği olan Google One ile yükseltmediğiniz sürece, 15 GB’ı Gmail hesabınızla, Google Plus’a yüklediğiniz fotoğraflarla ve Google Drive’da oluşturduğunuz tüm belgelerle paylaşmanız gerekir.

Google Drive fiyatlandırması​


Google One, Ücretli Google Drive Storage’ın yerini aldığından, Drive depolama alanınızı ücretsiz 15 GB’ın üzerine çıkarmanız gerekirse, Google One’ın fiyatı şu şekildedir:

  • 100 GB: 20$/ Yıllık
  • 200 GB: 30$/Yıllık
  • 2 TB: 100$/Yıllık
  • 10 TB: 100$/ Aylık
  • 20TB: 200$ / Aylık
  • 30 TB: 300$/Aylık

Microsoft OneDrive​


OneDrive , Microsoft’un depolama seçeneğidir. Windows 8 veya 10 kullanıyorsanız, OneDrive işletim sisteminizde yerleşik olmalıdır. Dosya gezgininde bilgisayarınızın sabit sürücüsündeki tüm dosyaların yanında bulabilmeniz gerekir. Fotoğraf, video ve belgeler de dahil olmak üzere her türlü dosyayı hizmette saklayabilir ve ardından bunlara herhangi bir bilgisayarınızdan veya mobil cihazlarınızdan erişebilirsiniz. Hizmet, dosyalarınızı da düzenler ve OneDrive’ın öğelerinizi veya düzeni nasıl sıralayacağını değiştirebilirsiniz. Microsoft Office uygulamaları ekleyerek, işbirliği yapmak için başkalarıyla belge veya fotoğraf paylaşarak grup çalışmasını kolaylaştırabilirsiniz. OneDrive, bir şey düzenlendiğinde size bildirim verir, ekstra güvenlik için paylaşılan bağlantılar için parolalar belirlemenize ve bir dosyayı çevrimdışı erişilebilir olacak şekilde ayarlamanıza olanak tanır.

Microsoft OneDrive fiyatlandırması​


OneDrive, 5 GB ücretsiz bulut depolama alanına sahip temel bir ücretsiz plana sahiptir . Diğer seçenekler;

  • OneDrive Bağımsız: 100 GB depolama 2$/Aylık
  • Microsoft 365 kişisel: 70$/Yıllık
  • Microsoft 365 Ailesi: 100$/Yıllık

Dropbox​


Dropbox , bulut depolama dünyasında bir favori çünkü güvenilir, kullanımı kolay bir uygulama. Fotoğraflarınız, belgeleriniz ve dosyalarınızı kolayca depolayabilir ve onlara Dropbox’ın web sitesi, Windows, Mac ve Linux’un yanı sıra iOS ve Android’den istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Dropbox’ın ücretsiz planına tüm platformlardan erişebilirsiniz. Dropbox ayrıca projeler üzerinde başkalarıyla paylaşmak ve işbirliği yapmak için kolay yollar sunar.

Dropbox fiyatlandırması​

  • Bireysel profesyonel plan 3 TB depolama: 20$/Aylık
  • Standart ekip planı 5 TB Depolama: 15$/Aylık
  • Gelişmiş ekip planı Sınırsız Depolama: 25$/aylık

Bulut Teknolojisi Nedir? yazısı ilk önce Turkticaret.Net Blog üzerinde ortaya çıktı.

Kaynak : TurkTicaret
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.