Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Bristol Üniversitesi laboratuvarda kırmızı kan hücresi üretti

  • Konbuyu başlatan Candeğer Muradoğlu
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
C

Candeğer Muradoğlu

Misafir
İngiltere'de düzenli nakil gerektiren kan hastalıkları konusunda önemli bir çalışma yapıldı. Bilim insanları akciğerlerden vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerini laboratuvarda üretti ve iki sağlıklı gönüllüye laboratuvarda yetiştirilen kırmızı hücreleri nakledildi. Henüz olumsuz bir etkiyle karşılaşılmadığı açıklandı.

Proje, İngiltere Sağlık Enstitüleri (NHS) Kan ve Nakil Birimi ve Bristol Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmayla orak hücre hastalığı ve talasemi hastaları gibi düzenli nakil gerektiren nadir kan gruplarına sahip kişiler için donör eksikliğini giderilmesi amaçlanıyor. Bir taraftan laboratuvarda üretilen kanın standart donör kanından daha iyi performans göstermesi bekleniyor. Laboratuvarda üretilen kırmızı kan hücrelerinin daha uzun dayandığı ve daha iyi performans sergilediği açıklandı. (Normal kan hücrelerinin 120 günlük ömrü olduğu biliniyor.)

Araştırmacılar, kırmızı kan hücrelerini üretmek için yetişkin kök hücreleri gerektiğinin altını çiziyor ve kırmızı kan hücrelerinin nasıl üretildiğini şöyle anlatıyor: "Kök hücreler, hücrelerin çoğalmasını ve daha olgun hücrelere dönüşmesini teşvik eden 18-21 gün boyunca bir besin çözeltisine yerleştiriliyor. Bir ila iki yemek kaşığı kırmızı kan hücresi üretmek için yaklaşık 24 litre besin çözeltisine ihtiyaç duyuluyor."

Kan hastalıklarının daha etkin biçimde tanılanması ve tedavisi konusunda çalışmalar dünya genelinde dikkat çekiyor. Türkiye'de de bu alanda çalışan girişimler var. Şükrü Özsürekci, Bora Kırca ve İlkin Shahbazov tarafından kurulan Elegan Teknoloji de bunlardan biri. Toplamda 5 yıllık bir Ar-Ge sürecini tamamlayan Elegan Teknoloji, birçok kan hastalığının daha etkin biçimde tanılanması ve tedavisi için çözümler geliştiriyor. Elegan Teknoloji, kan kanseri, anemiler (akdeniz anemisi vb.), trombosit hastalıkları ve sıtma başta olmak 10’un üzerinde kan hastalığının tespitine destek olan Yapay Zeka Tabanlı Otomatize Periferik Yayma Testi Cihazını (HEM-AI) geliştirdi.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.