Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Birleşik Ödeme Kurucusu ve CEO'su İlker Sözdinler: "50 milyar TL işlem hacmi ve 15 milyon son kullanıcıya ulaşıyoruz."

  • Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
T

Tuğçe İçözü

Misafir
Birleşik Ödeme Kurucusu ve CEO'su İlker Sözdinler ile kurumun yol haritasının, 2022 verilerinin ve gelecek planlarını içeren bir röportaj gerçekleştirdik. Röportaj kapsamında Sözdinler, 2023'te Birleşik Ödeme'nin atmayı planladığı adımları, yatırım ve büyüme planlarını paylaştı.

Öncelikle İlker Sözdinler'e Oyak Portföy Girişim Sermayesi Fonları yatırımı sonrasında Birleşik Ödeme'nin yol haritasında neler değiştiğin sordum. Sözdinler, hem Finberg hem de Oyak Portföy Girişim Sermayesi Fonları’ndan aldıkları yatırımlarla ekibi büyüttüklerini, yurt dışı operasyonlarını başlattıklarını ve Ar-Ge yatırımlarını artırdıklarını aktardı:

Birleşik Ödeme olarak, 2010 yılında kurulduk. Henüz fintech’in ülkemizde yaygınlaşmadığı yıllarda yola başladık ve yıllar içinde bu alanda birçok ilki denedik, birçok inovasyona imza attık ve fintech’in evrimleşmesiyle dönüştük. 2010’da kurulmamızın ardından, 2015 yılına kadar bir kiosk şirketi olarak hizmet verdik. Hatta bu süreçte Ankara’daki gaz ve su ödeme süreçlerini dijitalleştirerek, kolay, hızlı ve kullanıcı dostu bir şekilde iyileştirdik. 2015’te ilk e-para lisansını alan şirketlerden biri olduk, önce alanında bir ilk olan nöbetçi transfer ile 7/24 yurtiçi para transferini hayata geçirdik. Ardından 2017 yılında Wise ile iş ortaklığı kurup yine bir ilki gerçekleştirerek geleneksel yurtdışı para transferi yöntemlerine kolay, hızlı ve düşük komisyonlu bir alternatif ürettik. 2020 yılında Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek FaaS (Fintech as a Service) vizyonu ile 5 ayrı alanda hizmet veren bir ekosistem yarattık. Bu anlamda birçok yenilikçi proje gerçekleştirdik. Örneğin hayata geçirdiğimiz; Hopi’nin Hopipay cüzdanı ile kullanıcıların ücretsiz para gönderip alabildiği, ATM’lerden para çekebildiği, tüm dijital kanallarda kullanabildiği bir dünya yaratarak, Hopipay kullanıcılarına bir ekosistem kurduk. 2021’de ise hem Finberg hem de Oyak Portföy Girişim Sermayesi Fonları’ndan yatırım aldık. Bu yatırımlarla ekibi büyüttük, yurt dışı operasyonlarımızı başlattık ve Ar-Ge yatırımlarımızı artırdık.

Geldiğimiz noktada Türkiye’nin ilk e-para şirketlerinden Birleşik Ödeme olarak müşterilerimizin daha kolay, hızlı ve çözüm odaklı tüketici deneyimi yaşayabilmeleri için uçtan uca finansal teknoloji hizmeti sağlıyoruz. Türkiye’nin ve bölgenin en geniş fintech çözümleri portföyüne (ön ödemeli kart ve dijital cüzdan, online/offline tahsilat, uluslararası ve yurt içi para transferi, kiosk/akıllı kasa ve sadakat programları) sahip olarak, tüm ödeme sistemlerini tek bir çatı altında buluşturuyor ve görünmez finans teknolojimizle farklı ödeme yöntemlerini birbiriyle entegre ederek güvenli ve kolay bir deneyim sunuyoruz.

Birleşik Ödeme 2021 yılında 8 ülke hedefine Azerbaycan ofisi açarak başlamıştı. Buradan hareketle şirketin kaç ülkeye açıldığını ve her bir ülkede hangi operasyonların yürütüldüğünü sordum. Sözdinler, Türkiye’ye ek olarak, Azerbaycan, Romanya ve Gürcistan ile birlikte toplam 4 ülkede faaliyetlerini sürdürdüğünü açıkladı. Sözdinlerin aktardıklarına göre, şirket, 2023 yılı içerisinde toplamda 10 ülkede faaliyet göstermeyi planlıyor:

Şu anda Türkiye’ye ek olarak, Azerbaycan, Romanya ve Gürcistan ile birlikte toplam 4 ülkede faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Açıldığımız pazarların dinamikleri ve müşteri ihtiyaçlarına göre yürüttüğümüz operasyon değişiklik gösteriyor.

Azerbaycan’da şu an da yüzde 15 pazar payı ile sektörün ilk 10’u arasında yer alıyoruz. Akıllı kasa ve para transferi ürünlerimiz ile orada aktifiz.

Romanya ve Gürcistan’da da e-para lisanslama sürecindeyiz. Lisans işlemlerinin tamamlanması ile hızla ürünlerimizle o pazarlarda da yükselmeyi hedefliyoruz.

Birleşik Ödeme, bölgenin fintech gücü olmak isteyen yapısıyla, önümüzdeki yılda da açılımlarını sürdürecek. 2023 yılı içerisinde toplamda 10 ülkede faaliyet göstermeyi hedefliyoruz.

Birleşik ödemenin iWallet'a yatırım yaptığını ve Turan'ın altyapısını sağladığını hatırlatalım. Bu bağlamda İlker Sözdinler'e 2023'te girişim odağında hedefleri ve planlarını sordum. Sözdinler şirketin bugüne kadar iWallet, Turan, Hayhay, Poca’nın da içerisinde bulunduğu, yurt içi ve yurt dışından toplamda 12 yatırımı ve 1 spin-off bulunduğunu belirtiyor. Sözdinler, yatırımlara devam edeceklerini ifade etti:

Bölgenin bir fintech gücü olmayı hedeflerken, aynı zamanda ülkemizdeki fintechleri de bizimle birlikte büyütmek istiyoruz. Bunu hem Birleşik Ödeme’deki girişimci şapkam hem de geçtiğimiz günlerde göreve başladığım DEİK Dijital İş Konseyi Fintech Başkanlığı şapkam ile hedefliyorum. Yatırım yaptığımız girişimlerin bizimle birlikte büyümesi, açıldığımız pazarlara girmesi, onlara altyapı sağlamak, onların dinamik/yenilikçi takımlarından yararlanmak ve birlikte bir ekosistem oluşturmak, yani özetle “kazan doğurdu” hikayesindeki gibi kazanın doğurması bugüne kadar birçok pozitif etki gösterdi.

Bu bakış açısıyla bugüne kadar iWallet, Turan, Hayhay, Poca’nın da içerisinde bulunduğu, yurt içi ve yurt dışından toplamda 12 yatırımımız mevcut. Yatırımlarımıza ek olarak, bir de spin-off’umuz var, ondan da bahsetmek isterim. Kiosk ve akıllı kasalar üzerine uzmanlaşan Smartup, bizim şirketimizden çıkmış bir girişim. Bugün üretim bandı durmadan işliyor ve yakında Romanya’da da ihracata başlayacaklar.

Bu ekosistemi yaratmayı sürdüreceğiz ve yatırımlarımıza devam edeceğiz.

2022'nin öne çıkan verilerini ve ekip büyüklüğünü sorduğumda ise Sözdinler, 50 milyar TL işlem hacmine ulaştıklarını açıklıyor:

2022 sonu itibariyle toplamda 50 milyar TL işlem hacmi ve 15 milyon son kullanıcıya ulaşıyoruz. Şu an hali hazırda 220 çalışanımız bulunuyor.

Kurumun 2023 hedef ve planları arasında yurtdışı faaliyetlerini artırmak, iki yıl içinde de gelirlerinin yüzde 50’sini yurtdışından elde etmek yer alıyor:

Burayı üç başlıkta açmak isterim.

Birleşik Ödeme olarak kurulduğumuz günden bu yana yürüttüğümüz her çalışmada “insan”ı odağımıza koyduk. Bu yaklaşımla çalışanlarımızın mutluluğu, aidiyeti her yılki planlarımızda en önemli başlıklarımızdandı. Bu yıl da yine böyle. Her yıl hızla genişleyen kadromuzda o aidiyeti yaratmak, gurur duyacakları ve amaç atfedecekleri bir iş yapmaları adına çalışıyoruz. Çünkü mutlu çalışan; mutlu insan, mutlu vatandaş ve mutlu bir ülkeyi de beraberinde getiriyor. Bunu sağladığınız zaman şirketinizin başarısı kaçınılmaz oluyor.

İkinci hedefimiz; bugüne kadar insan kaynağımız, yatırımcılarımız, yönetim kadromuz ve teknolojimiz sayesinde ne mutlu ki repütasyonu yüksek bir şirket olduk. 2023 itibarıyla repütasyon gücümüzü, marka yatırımlarımızı artırarak marka gücüne çevirmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda sektörde fark yaratacak inovasyon, proje ve sosyal sorumluluk kampanyalarımızla bizi göreceksiniz.

Son olarak da tabii ki önümüzdeki dönemde de yurtdışı faaliyetlerimizi artırarak Türkiye’nin teknoloji gücünü yurtdışına taşıyacağız. İki yıl içinde de gelirlerimizin yüzde 50’sini yurtdışından elde etmeyi; toplamda 10 ülkede var olmayı hedefliyoruz. Tüm bu hedeflerin sonucunda da 2024’ün ikinci yarısında ülkemizden çıkan bir unicorn olmayı bekliyoruz.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.