Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi BDDK'dan dijital banka kurma izni alan 4 kurum

  • Konbuyu başlatan Arden Papuççiyan
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
A

Arden Papuççiyan

Misafir
2021 yılının Mart ayında açıklanan Ekonomi Reform Paketi ile gelecekte ülkemizde dijital bankacılık lisansı verilmeye başlayacağının duyurulduğunu sizlere aktarmıştık. Aradan geçen yaklaşık 2 yıllık sürecin ardından ise bazı kurumların dijital banka kurmalarına izin verildi.

Bu haberimizde ise ülkemizde dijital banka kurma konusunda gerekli izinleri alan firmalara yakından bakcağız. Dijital bankacılık izni alan firmalara geçmeden önce ise biraz dijital bankacılıktan bahsedelim. Finans dünyasının geleceği olarak görülen dijital bankacılık, özellikle yurt dışında her geçen gün daha popüler bir hale geliyor.

Fiziksel bir şubesi bulunmayan ve hizmetlerini internet üzerinden kullanıcılarına aktaran dijital bankalar, sundukları dijital deneyim ile birlikte kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştırıyor. Yurt dışında hizmet veren Chime, Revolut, Monzo ve N26 gibi dijital bankalar ile ilgili gelişmeleri geçtiğimiz dönemde pek çok kez sizlere aktarmıştık.

Şu an için ülkemizde hizmet veren Enpara (QNB Finansbank) ve CEPTETEB (Türk Ekonomi Bankası) gibi dijital banka markaların yer aldıklarını da hatırlatalım. Son iki yıl içinde dijital bankacılık izni alan firmalardan farklı bir konumda yer alan Enpara ve CEPTETEB, kendi geleneksel bankalarının sahip olduğu lisanslar üzerinden hizmet veriyor.

Dijital bankacılık lisansı ile birlikte geleneksel bankaların lisanslarına ihtiyaç duyulmadan da dijital bankalar kurulabilecek. Dijital bankacılık ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. BDDK'nın web sitesinde yer alan verileri incelediğimizde dijital bankacılık izni alan 4 farklı kurum olduğunu görüyoruz. Bu kurumlardan biri dijital mevduat bankası kurma izni alırken, kalan üçü ise dijital katılım bankası kurma konusunda izin aldı.

Dijital bankacılık izni alan kurumlar​

Hayat Katılım Bankası A.Ş.​


41 şirket ve 17 bini aşkın çalışan ile birlikte ülkemizin önemli kurumları arasında yer alan Hayat Holding, "Hayat Katılım Bankası A.Ş." ile dijital katılım bankası kurmaya hazırlanıyor. Hızlı tüketim ürünleri, ağaç bazlı panel üretimi ve liman işletmeciliği gibi alanlarda hizmet sunan Hayat Holding, aldığı izin ile birlikte finans dünyasına da adım atıyor.

1,5 milyar TL sermaye ile kurulacak olan Hayat Katılım Bankası'nın kurucuları arasında ise Hayat Holding'in yanı sıra Hayat Kimya Sanayi A.Ş., AS Tüketim Malları Ticaret A.Ş., Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Limaş Liman İşletmeciliği A.Ş. yer alıyor.

Kurul Başkanlığının 20.04.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 20.04.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-48271 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilen faaliyet esaslarına uygun olarak faaliyet göstermek ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede yapmak üzere, kurucu ortaklar Hayat Holding A.Ş., Hayat Kimya Sanayi A.Ş., AS Tüketim Malları Ticaret A.Ş., Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Limaş Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından Türkiye’de asgari 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli "Hayat Katılım Bankası A.Ş." unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.

Kasa Katılım Bankası A.Ş.​


Kasa Katılım Bankası'nı listemizdeki diğer firmalardan ayıran en büyük etken kurucu ortakları arasında yabancı isimlerin de yer alıyor olması. Hatırlatmak gerekirse Great East Capital, geçtiğimiz aylarda ülkemizde kurmayı planladığı dijital bankanın yatırım ve iş birliği fırsatlarını araştırmak üzere Malezya merkezli Boustead Holdings Berhad (Boustead) ile bir mutabakat anlaşması imzalamıştı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında konu ile ilgili kararını açıklayan BDDK, Kasa Katılım Bankası A.Ş. isimli bir dijital katılım bankası kurulmasına izin verdi. Tıpkı diğer firmalar gibi 1,5 milyar TL sermaye ile kurulacak olan Kasa Katılım Bankası'nın ortakları ise Great East Capital Bilgi Teknoloji Yatırımları A.Ş., Adam Muhammad Sadıq, Maryam Khalid M. A. Al-Atteyah, Hector Fernando Sepulveda Reyes Retena ve Yağmur Şatana. BDDK kararını aşağıda bulabilirsiniz.

Kurul Başkanlığının 06.07.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 06.07.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-54882 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilen faaliyet esaslarına uygun olarak faaliyet göstermek ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede yapmak üzere, kurucu ortaklar Great East Capital Bilgi Teknoloji Yatırımları A.Ş., Adam Muhammad SADIQ, Maryam Khalid M. A. AL-ATTEYAH, Hector Fernando SEPULVEDA REYES RETENA ve Yağmur ŞATANA tarafından Türkiye’de 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli "Kasa Katılım Bankası A.Ş." unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.

T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.​


Ülkemizin en önemli market zincirleri arasında yer alan A101'in dijital banka kurmasına izin verildiğini Ağustos ayında sizlere aktarmıştık. Online mağaza ve A101 Kapıda gibi çözümlerle birlikte dijital dünyaya adım atan A101, aldığı izin ile birlikte dijital katılım bankası kuracak.

A101 tarafından kurulacak olan dijital katılım bankasının ismi ise "T.O.M. Katılım Bankası A.Ş." olacak. 1,5 milyar TL sermaye ile kurulacak T.O.M. Katılım Bankası A.Ş. isimli dijital katılım bankasının kurucuları arasında ise A101 Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yaşar Aydın, Ali Taha Aydın, A101 CFO'su Can Ersöz, Erhan Bostan ve Tolga Akar bulunuyor. BDDK'nın T.O.M. Katılım Bankası A.Ş. kararı ile ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Kurul Başkanlığının 03.08.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 02.08.2022 tarih ve E-43890421-101.01.01-57318 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilen faaliyet esaslarına uygun olarak faaliyet göstermek ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede yapmak üzere, kurucu ortaklar Ahmet Yaşar AYDIN, Ali Taha AYDIN, Can ERSÖZ, Erhan BOSTAN ve Tolga AKAR tarafından Türkiye’de 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli “T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.” unvanlı bir (dijital) katılım bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.

FUPS Bank A.Ş.​


Dijital bankacılık izni alan diğer firmalardan farklı olarak mevduat bankası kurma izni alan FUPS, ilk kez Webrazzi Summit 2021 sahnesinde karşımıza çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası elektronik para kuruluşu lisansının yanı sıra Visa ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) üyeliğine de sahip olan FUPS, kullanıcıları için pek çok finansal çözüm sunuyor.

Para transferi, fatura/abonelik ödemeleri, sanal ve fiziksel kart ile ödeme, e-pin (oyun, video, film, müzik platformları) alışverişleri, ortak ödeme ve uçtan uca bütçe yönetimi gibi çözümler sunan FUPS, aldığı izin ile birlikte FUPS Bank’ı da kuracak.

BDDK'nın 1,5 milyar TL sermayeli FUPS Bank’ın kuruluşuna onay verdiğini geçtiğimiz Eylül ayında sizlere aktarmıştık. Resmi Gazete'de yer alan kararda paylaşılan bilgilere göre FUPS Bank’ın kurucu ortakları Lydians Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş., Fatih Tosmur, Hüseyin Cem Başçı, Elif Tosmur ve Eysa Tosmur olacak.

Kurul Başkanlığının 27.09.2022 tarihli gündem yazısı ekinde gönderilen 27.09.2022 tarih ve E-20008792-101.01.01-62662 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin (Yönetmelik) 4 üncü maddesi ve Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmeliğin (Dijital Banka Yönetmeliği) 11 inci maddesi kapsamında alınan bilgi ve belgeler ve söz konusu bilgi ve belgelere yönelik anılan maddelerde yer verilen yetki çerçevesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 7 nci ve 8 inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca, Dijital Banka Yönetmeliğinde dijital bankalar için belirtilen faaliyet esaslarına uygun olarak faaliyet göstermek ve faaliyet izni başvurusunu bu çerçevede yapmak üzere, kurucu ortaklar Lydians Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş., Fatih TOSMUR, Hüseyin Cem BAŞÇI, Elif TOSMUR ve Eysa TOSMUR tarafından Türkiye’de 1.500.000.000 TL kuruluş sermayeli “FUPS Bank A.Ş.” unvanlı bir (dijital) mevduat bankası kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.