Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Aydın Şenkut'un yatırımcılık hikayesi ve öne çıkan Felicis Ventures yatırımları

  • Konbuyu başlatan Candeğer Muradoğlu
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
C

Candeğer Muradoğlu

Misafir
Geçen haftalarda Aydın Şenkut'un yatırım şirketi Felicis Ventures, tedarik ve iş akışı yönetimi platformu Oro Labs'a 34 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırım turuna, Norwest Venture Partners, B Capital ve XYZ Ventures Capital gibi önemli yatırımcılar da katıldı. Şenkut'un bu son yatırımı, girişimcilikteki etkisini ve teknoloji şirketlerine olan desteğini bir kez daha gösterdi.

Teknoloji yatırımlarının önde gelen isimlerinden biri olan Aydın Şenkut, girişimcilik dünyasında önemli bir rol oynuyor. Felicis Ventures'in kurucusu olarak, erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yaparak dikkat çeken başarılar elde ediyor. Şenkut'un desteğiyle birçok girişim, inovasyon ve büyüme konusunda önemli adımlar atıyor.

Aydın Şenkut'un girişimcilik hikayesi, 2009'un Eylül ayında VentureBeat'in TradaVibes'ı satın alması ve bu süreçteki yatırım aşamalarındaki rolünü anlatan haber ile Webrazzi’nin gündemine girmişti. Peki, Şenkut'un yatırımcılık kariyeri nasıl başladı?

İstanbul'da doğan Aydın Şenkut, lise eğitimini Deutsche Schule İstanbul'da (Alman Lisesi), lisans eğitimini ise Boston Üniversitesi'nde İşletme bölümünde tamamladı. Daha sonra, iş dünyasında adını duyuracak adımlar atmaya karar verdi.

Silicon Graphics'te iş geliştirme yöneticisi olarak kısa bir süre geçirdikten sonra, Google'a geçiş yaptı. Google'da çalıştığı dönemde şirketin küresel başarısına önemli katkılarda bulundu. İlk uluslararası sitelerin, online arama lisanslarının ve SafeSearch'in lansmanını yönetti. 2012 yılında Webrazzi Summit'e katılan Şenkut, Google'da çalıştığı yıllarla ilgili şöyle konuşmuştu:

Ben Google'da işe başladığımda 100 milyon dolar yatırım almışlardı ve bu şirket 1 milyar dolara ulaşır mı diye düşündük. Google'da 50 kişiydik. Altavista ise ciddi bir yatırımla tanıtıma girmişti. Biz de insanların kelimeleri doğru yazamadıklarını keşfettik ve şu an önemli parçamız olan "bunu mu aramak istiyorsunuz" özelliğini geliştirdik.

Google olmasaydı Facebook kurulur muydu bilmiyorum. Linkedin'e baktığımda Facebook'a geçen Google çalışanlarına bakarak bunu söylüyorum. İyi şirketler kuruldukça yenileri de gelecektir. Türkiye yatırım arayışından ziyade yetenek geliştirmeye çalışması daha iyi olur.

2006'da Felicis Ventures'ı kurdu ve girişimcilerin hayallerini gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı olmak için yola çıktı. Özellikle Shopify, Adyen, Canva ve Opendoor gibi büyük başarılar elde etmiş şirketlere erken aşama yatırım yaptı. Bu şirketler değerlerini önemli ölçüde artırdı. Bunun yanı sıra Scopely'nin 2023 yılında 4.9 milyar dolarlık bir değerlemeyle Savvy Games tarafından satın alınması gibi son dönemdeki başarılarını da elde etti.

Şirketin başarısı tesadüf değil​


Şirketin başarısı elbette tesadüf değil. Felicis Ventures, ilk 6 yılda 29'a yakın şirkete yatırım yaptı. O dönem topladığı ve kurumsal yatırımcılar tarafından desteklenen 70 milyon dolarlık fonla Türkiye'deki girişimcilere yatırım yapıp yapmayacağı oldukça tartışılmıştı.

2012'nin kasım ayında Aydın Şenkut'un yatırım yaptığı kablosuz ağ şirketi Meraki, toplamda 80 milyon dolarlık yatırım aldıktan sonra Cisco'ya 1.2 milyar dolara satıldı. Bu satış, Şenkut'un yatırım stratejisinin başarılı bir örneği olarak öne çıktı.

Bu yatırım, şirketin büyük bir satış işlemiyle sonuçlanarak beklenmedik bir başarı elde etti. Şenkut'un yatırım stratejisi ve desteği, şirketin bu dikkate değer satışını tetikledi. Bu durum, girişimcilik ve yatırımcılık alanındaki Şenkut'un etkili rolünü gösterdi. Aynı zamanda altyapı sistemleri gibi girişimlerin büyük yatırım potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu.

Mayıs 2014'te Aydın Şenkut'un erken dönem yatırım yaptığı web sitelerinde A/B testleri yapmaya olanak tanıyan bir araç Optimizely gündeme geldi. Şirket, 57 milyon dolar yatırım aldı. Böylece Şenkut'un doğru yatırım hamleleri ve girişimcilik desteği, Optimizely'in yatırım almasında etkili olduğu bir kez daha anlaşıldı.




Aynı yılın temmuz ayında Andreessen Horowitz, Ullas Naik, Version One Ventures ve Flybridge Capital Partners ile Mattermark'ın ikinci tohum yatırım turuna katıldı.

Bir ay sonra Felicis, 96 milyon dolarlık yeni fon topladığını duyurdu. Yatırım şirketi, o döneme kadar 120'den fazla yatırım yaparak 50'den fazla girişimi satışa sunarak önemli bir başarıya imza attı. Şirket, yeni fonunu Avrupa'ya yönlendirdi. 2015'in ilk ayında yeni fonu 120 milyon dolara çıkardı, Google Analytics kurucusu Wesley Chan'i transfer etti.

Aynı yılın mart ayında Şenkut, Felicis aracılığıyla Ginkgo Bioworks'e yatırım yaptı. Bu yatırıma Webrazzi Kurucu ve CEO'su Arda Kutsal da dahil olmuştu.

Bu yatırımdan bir yıl sonra Felicis Ventures yeni fonunu kapattı. Felicis Ventures, 10'uncu yılında fonunun değeri tam 200 milyon dolar idi. Bu rakam Felicis Ventures'ın 2014'ün ağustos ayındaki son fonunun 2 katından da fazlasına denk geliyordu.

2017'nin şubat ayında Felicis, drone-savar yani yasa dışı drone'ları avlayan girişim Dedrone'a 15 milyon seri B turu yatırımı yaptığını duyurdu. Bir seneyi aşkın bir süre sonra Ağustos 2018'de Felicis Ventures, şirket tarihindeki en büyük yatırım fonunu duyurdu. 6'ıncı fon 270 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahipti.

Ocak 2020'de Felicis Ventures, bir yatırım haberiyle gündeme geldi. Bulut tabanlı ve video odaklı bir güvenlik sistemi sunan Verkada'nın 80 milyon dolarlık C serisi yatırım turunu yönettiğini duyurdu. Bu yatırımdan sonra şirketin değeri 1,6 milyar dolara ulaştı.

Aynı yılın mart ayında Felicis, 510 milyon dolarlık yeni fonunu duyurdu. Yaklaşık 6 ay sonra yatırım şirketi, hastaların tıbbi kayıtlarını doktorlardan alan ve bunları tek, güvenli bir online hesap aracılığıyla erişilebilir hale getiren sağlık girişimi PicnicHealth 25 milyon dolar yatırım yaptı.

Felicis Ventures, 2021'in ağustos ayında 600 milyon dolar ve 300 milyon dolarlık iki yeni fonunu duyurmasıyla şirketin hakkında yeniden konuşulmaya başlandı. Şirket, 300 milyon dolarlık fon ile genç ve erken aşama girişimcileri desteklerken, 600 milyon dolarlık fon daha büyük ve hızla büyüyen girişimlere odaklanarak onların büyüme süreçlerine destek olmayı hedeflediğini açıkladı. Geçen Ağustos ayında online kimlik yönetimine odaklanan ConductorOne’ın 12 milyon dolarlık yatırım turuna liderlik etti.

Aydın Şenkut liderliğindeki Felicis Ventures, Crunchbase verilerine göre şimdiye kadar 600'den fazla teknoloji girişimine yaptığı başarılı yatırımlarla hem Türkiye'de hem de dünya çapında dikkat çeken bir yatırım şirketi olarak öne çıkıyor. Şirket ve Şenkut, teknoloji dünyası tarafından yakından izleniyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.