Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Avrupa'da öne çıkan 8 Web3 girişimi

  • Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
T

Tuğçe İçözü

Misafir
Web3 girişimleri yoğun bir şekilde yatırım almaya devam ederken, Avrupa'dan eşsiz girişimlerin yükseldiğini görüyoruz. Metaverse oyunları için mutli-chain pazar yerinden DAO kariyer platformuna, Web3 odaklı IoT stacklerinden bilet odaklı NFT pazar yerine ve hatta yeni nesil "utility" NFT motoruna kadar iş fikirleri, gelir modelleri ve yatırımcılarıyla Avrupa'da öne çıkan 8 web3 girişimi sizler için derledik.

Staex



Almanya merkezli Staex, Dr. Alexandra Mikityuk ve Philip Toepffer tarafından kuruldu. Web3 ve IoT için geleceğe hazır bir "stack" olarak konumlanan Staex, merkeziyetsiz IoT-DevOps platformu sunuyor. IoT servislerini yönetmenin karmaşık olduğunu belirten şirket, söz konusu sistemlerin büyük ölçekli veya birden fazla tedarikçiye sahip IoT sistemleri için optimize edilmediğini ifade ediyor. IoT şirketleri tam da bu nedenle diğer şirketlerle veya milyonlarca cihaz ile entegre olmakta güçlük çekiyor.

Staex ise Ethereum gibi modern blok zincirlerden ilham alan tescilli bir P2P protokolü ile karşımıza çıkıyor. Şirket, bu protokol üzerinden karmaşık ağ yapılarının ve dağıtımların kolayca yönetilmesini sağlıyor. Geliştiriciler için tasarlanan Staex, IoT ve Web3 alanında geliştirme yapmak isteyenler için dağıtık ağı ve konteynır yapısına sahip merkeziyetsiz orkestrasyon özellikleriyle dikkat çekiyor. Staex, Brandenburg Kapital ve Blockwall Management'tan 1.7 milyon dolar tohum öncesi yatırımı aldı.

Kleoverse



Finlandiya merkezli DAO odaklı Web3 kariyer platformu Kleoverse, Joni Karras ve Aleksi Loytynoja tarafından kuruldu. Girişim, yetenek geliştirme, ölçümleme ve yeni yeteneklerin keşfi için bir DAO Çalışma Platformu inşa ediyor. Kullanıcılar, Kleoverse Profilleri ve şirketin Yetenek Kanıtı (Proof-of-Talent) protokolü ile ile zincir üstünde gerçekleştirdiği projeleri doğrulayabiliyor ve profilinde sergileyebiliyor. Aynı şekilde girişim, sunduğu katılım rehberi ve primlerle (bounty) DAO'lara katılmayı da kolaylaştırıyor. Bu noktada Kleoverse'ün 600'den fazla DAO'ya ev sahipliği yaptığını belirtelim. Bu DAO'larda birbirinden farklı iş imkanları sunuluyor. Kullanıcılar, prim karşılığı yapılan tek seferlik işlerde ya da bazı projelerde uzun vadeli çalışma fırsatları elde ediyor. Aynı şekilde tam zamanlı işe alımlar da söz konusu olabiliyor.

Kleoverse, uzun vadede doğrulanmış uzmanlığa dayalı olarak fırsatların küresel bir şekilde eşit ve nesnel olarak dağıtıldığı daha esnek ve şeffaf bir iş dünyası kurmayı hedefliyor. Kleoverse, Sfermion, byFounderse ve Ville Vesterinen tarafından 1.2 milyon dolar yatırım aldı.

Dogami



Fransa merkezli NFT sanal evcil hayvan oyunu Dogami, dört kurucu ortak Max Stöckl, Bilal EL Alamy, Adrien Magdelaine ve Kristofer Dayne Penseyres tarafından kuruldu. Dogami, akıllara ister istemez Genopets'i getiriyor. Hatırlarsanız, Solana tabanlı Genopets'in Move-to-earn yaklaşımını sizlere aktarmıştık. Genopets'ten farklı olarak Dogami'de NFT formundaki köpekleri sahiplenerek adeta bir sanal bebek gibi büyütmeniz gerekiyor. Şu aşamada Dogami, sahiplendiğiniz köpeği büyütmeniz için bir artırılmış gerçeklik uygulaması sunuyor. Ayrıca köpeğinizi, eğitip başka köpeklerle yarıştırarak $DOGA kazanabiliyorsunuz.

Ekip, 2022'nin ikinci çeyreğinde P2E oyunu Dogami'yi yayına alacağını duyurdu 2022'nin üçüncü çeyreğinde ise "Petaverse"ü yayına almayı planlıyor. Dogami'nin danışman ekibinde The Sandbox kurucu ortağı Sebastian Borget ve Animoca Brands kurucu ortağı Yat Siu yer alıyor. Dogami, tohum öncesi ve tohum yatırımında Tezos Foundation, Ubisoft ve Animoca Brands gibi yatırımcıları kendine çekmeyi başardı. Şirketin topladığı yatırım miktarı 12.5 milyon dolara ulaştı.

Human Divergence


After the Humans transformed into Divergents, they fought on Earth to collect $Krykos.🧪 Discover the world’s first futuristic Role - Playing Blockchain Game🔮
Check out our first teaser ⬇️ & join the community #NFTCollection #blockchain #NFTGame #scifiart #Metaverse pic.twitter.com/H2blIOo2sz

— Human Divergence • RPG Play-And-Earn NFT Game (@HumanDivergence) February 28, 2022



Fransa merkezli metaverse odaklı oyun girişimi Human Divergence, 2021 yılında Victor Perez ve Illan Knafou tarafından kuruldu. Henüz yolun başın olan blok zincir tabanlı bu oyun, bir rol yapma (RPG) NFT oyunu olarak konumlanıyor. Human Divergence'ın oyun içinde kurguladığı ekonomik model ise oyna ve kazan (Play-And-Earn) olarak öne çıkıyor. Ekip, oyunun hala geliştirme aşamasında olduğunu belirtiyor.

Billy



Fransa merkezli bilet odaklı NFT pazar yeri Billy, Robin Champseix ve Etienne Vaast tarafından kuruldu. Girişim, sanatçıların ve organizatörlerin NFT olarak bilet satışı gerçekleştirmesini amaçlıyor. Bu biletler daha sonra adeta birer koleksiyon ürünü gibi tekrar işlev kazanabiliyor. Söz konusu NFT biletler üzerinden sanatçılar hayranlarıyla etkileşim kurabiliyor ve topluluğa özel fırsatlar tanımlayabiliyor. Ayrıca organizatörler ikincil satışlar için kurallar da belirleyebiliyor.

Girişimin temelde bilet satışı için aracıları ortadan kaldırmayı amaçladığını söyleyebiliriz. Bununla beraber, hayranlara özel aktiviteler tanımlanması, müşteri deneyimine oyunlaştırma katmanlarının eklenmesini sağlıyor. Hayranlar, NFT'lerin ikincil satışlarıyla birlikte; bir konser deneyimini gelir elde edilebilecek bir yatırıma dönüştürebiliyor.

Lezar



Barselona merkezli web3 odaklı kreatif stüdyo Lezar, 2022'nin Mart ayında Pyratz Labs'in yan kuruluşu olarak hayatına başladı. Bu noktada Pyratz Labs'in bir web3 girişim stüdyosu olduğunu belirtelim. Hatta listede yer verdiğimiz pek çok girişim, Pyratz Labs tarafından destekleniyor. Lezar, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik veya blok zincir katmanlarına sahip eserleri sergilemek üzere tasarlanmış bir sanat evi.

Ancak Lezar, bunun ötesinde stüdyo, kuluçka merkezi ve platform kollarıyla da faaliyet gösteriyor. Özellikle stüdyo tarafında, ekibin Ar-Ge projelerine, teknolojik geliştirmelere ve üretime odaklandığını belirtelim. Lezar'ın stüdyosu, sanat eserlerine, mimari projelere, metaverse içeriklerine ve NFT koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor.

Bloometa



Fransa merkezli web3 ve metaverse oyunları için mutli-chain pazar yeri olan Bloometa, Antoine Delanoy ve Pierre-Antoine Arsaguet tarafından kuruldu. Bloometa, oyun içi NFT varlıkları satabileceğiniz bir pazar yeri olarak kurgulandı. Tezos blok zinciri üzerinde çalışan pazar yeri, Ethereum, BSC, Solana, Avalanche ve çeşitli EVM zincirlerinde kullanıcılarının oyun içi varlıklarını takas etmelerine izin veren çok zincirli bir platforma dönüşecek.

Ayrıca oyun geliştiricileri de, oyundaki NFT varlıkları Bloometa ile kolayca mintleyebilecek. İkincil satışlar ve açık artırmaların yer alacağı Bloometa, düşük komisyon ücretleriyle dikkat çekiyor. Girişim $BLOO tokenı ile kullanıcılara özel erişim sağlarken, bir DAO yapısının da temellerini atıyor. Son olarak girişimin, The Blox'tan 250 bin dolar yatırım aldığını belirtelim.

Mintbase



Bir NFT pazar yerinin ötesinde kendini yeni nesil "utility" NFT motoru olarak tanımlayan Lizbon merkezli Mintbase, Carolin Wend ve Nate Geier tarafından kuruldu. Mintbase, kullanıcıların kendi NFT'sini / akıllı sözleşmesini oluşturmasını sağlıyor. Aynı şekilde kullanıcılar Mintbase ile kendi NFT pazar yerini inşa edebiliyor. Özetle ürettiğiniz dijital eserleri, biletleri ya da müzikleri Mintbase'de oluşturacağınız NFT'ler aracılığıyla satmanız mümkün.

Mintbase düşük mintleme ücretleriyle öne çıkıyor. Başlangıçta Ethereum blok zincirinde geliştirme yapan ekip bir süre sonra NEAR protokolüne geçmeye karar verdi. Şirketin Ethereum çatalı hala aktif ancak herhangi bir güncelleme yapılmıyor. Girişim ayrıca geliştirici ekosistemini güçlendirmek için adımlar atıyor. 5 milyon dolarlık hibe programı da bunlardan biri. Mintbase şimdiye kadar toplamda 14.5 milyon dolar yatırım aldı. Mintbase'in yatırımcıları arasında Coinbase Ventures, Libertus Capital, Sino Global Capital, Animoca Brands, Woodstock Fund, Fundamental Labs yer alıyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.