Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Arama odağındaki tekelcilik davasını kaybeden Google, kararı temyize götürmeye hazırlanıyor

  • Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
T

Tuğçe İçözü

Misafir
ABD Adalet Bakanlığı ve eyaletler, 2020 yılında Google'a karşı antitröst davası açmıştı. Dava, 2023 yılının Eylül ayında görülmeye başlanmıştı. Dün federal mahkeme, Google LLC'nin arama ve arama metni reklamcılığı pazarlarında yasa dışı bir şekilde tekel oluşturduğuna karar verdi.

ABD Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit P. Mehta verdiği karar kapsamında Google'ın arama işindeki tekel gücünü kısmen Apple gibi şirketlere arama motorunu cihazlarında ve web tarayıcılarında varsayılan seçenek olarak sunmaları için ödeme yaparak kötüye kullandığını söyledi.

Kararın dayanağı​


Google, web tarayıcılarında ve akıllı telefonlarda birinci sırada yer almak için milyarlarca dolar ödüyor. Ödeme yapılan şirketler arasında Apple, Samsung ve Mozilla da yer alıyor. Paylaşılan bilgilere göre; 2021 yılında Google, Apple ve Android platformlarında varsayılan arama motoru olmak için 26 milyar dolar harcadı. The New York Times'ın aktardıklarına göre, bu harcamanın yaklaşık 18 milyar doları tek başına Apple'a gitti. Google, Safari'den elde ettiği arama reklamı gelirinin yüzde 36'sını Apple ile paylaşıyor. Hükümetin iddiasına göre; Google'ın hakim konum için yaptığı ödeme, rakiplerin kendi arama motorlarını, veri ve erişim açısından rekabette kalmalarını sağlayacak ölçekte geliştirmelerini engelliyor.

Mehta Pazartesi günü sunduğu görüşünde Google'ın Sherman Yasasının 2. Bölümünü ihlal ettiğini dile getirdi ve ekledi:

"Tanık ifadeleri ve kanıtları dikkatle değerlendirip tarttıktan sonra mahkeme aşağıdaki sonuca varmıştır: Google bir tekelcidir ve tekelini korumak için tekel gibi davranmıştır."

Sherman Yasası'nın 2. Bölümüne göre; herhangi bir kişi ya da işletmenin ticaretin herhangi bir bölümünü tekelleştirmesi, tekelleştirmeye teşebbüs etmesi ya da tekelleştirmek için komplo kurması yasa dışı.

Karar, diğer antitröst davaları için emsal teşkil edebilir​


ABD Adalet Bakanlığı ile Colorado ve Nebraska'nın başını çektiği 38 eyalet ve bölgeden başsavcılar, 2020 yılında Google aleyhine benzer ancak ayrı antitröst davaları açmıştı. Davacılar, Google'ın Bing ve DuckDuckGo gibi muhtemel arama rakiplerini haksız yere engellediği iddia etmekteydi. Söz konusu görüş, "U.S. et al. v. Google" davasını sona erdiriyor. Yıllar süren dava, geçtiğimiz yıl 10 hafta süren bir duruşmayla sonuçlandı. Adalet Bakanlığı, Google'ın arama pazarında yüzde 90'lık bir paya sahip olduğunu tahmin ederken, Google bu rakama itiraz etti.

Yargıç Amit P. Mehta'nın kararı ise diğer antitröst davaları için emsal teşkil edebilir. Yargıç Mehta'nın Pazartesi günü vereceği karar, ABD Adalet Bakanlığı'nın Google'a karşı açtığı ikinci antitröst davasının sonucunu da etkileyebilir. Bu ikinci davada ABD Adalet Bakanlığı Google'ın dijital reklam pazarını yasadışı bir şekilde tekelleştirdiğini iddia ediyor. Bu davanın duruşmalarının 9 Eylül'de başlaması planlanıyor.

Yargıç henüz Google'ın davranışlarına yönelik çözümlere karar vermedi.Google'ın bu durumu nasıl düzeltmesi gerektiğine ileride görülecek ayrı bir davada karar verilecek. Yargıcın vereceği karar kapsamında, şirket arama işini yürütme şeklini değiştirebilir ya da bu işin bir kısmını satabilir.

Google'ın Küresel İlişkiler Başkanı Kent Walker yaptığı açıklamada kararı temyize götürmeyi planladıklarını belirtti. Bu anlamda nihai karar, şu anda verilen karardan farklılık gösterebilir.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.