Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

10 grafik ile Softtech “2022 Teknoloji Raporu”nda öne çıkanlar

  • Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi
T

Tuğçe İçözü

Misafir
Türkiye’nin öncü teknoloji şirketi Softtech, gelecek dönemde yükselişte olacağı öngörülen trendleri “2022 Teknoloji Raporu”nda paylaştı. Her yıl yayınlanan Softtech teknoloji raporu bu yıl 2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlandı. Rapor kapsamında yapay zekanın gelişimi, açık bankacılık, kripto finans enstrümanları, Web3, Blockchain, Sanal Evrenler ve Sürdürülebilirlik gibi konular ele alınıyor.

Raporda önümüzdeki yıllarda hayatımızda yer edecek geleceğin teknoloji trendlerinin ne zaman radara gireceğine ve etkilerinin ne büyüklükte olacağına dair tahminler paylaşılıyor. Raporda uzman isimler okuyuculara özel değerlendirmeler ve öneriler sunuyor.

Bu yıl 5’incisi hazırlanan raporda dört ana başlığa odaklanıldı. Bu başlıklar “Teknolojilerin Geleceği”, “Finansal Teknolojiler”, “Çevre, İnsan ve Dijitalleşme” ve “Girişimcilik Ekosistemi” olarak öne çıkıyor.

Teknoloji Radarı’nda öne çıkanlar​


Teknoloji Radarı, 4 farklı boyutta bir tahminleme ile İş Hayatı, Yapay Yaşam, Dijital Yaşam ve Fiziksel Yaşam’ı ele alıyor.


İş Hayatı başlığı altında yer alan “Uzaktan Çalışma” ve “Dijital Göçebelik” 2024'e kadar radardaki etkisini sürdürüyor. Dijital Dönem fazında olması beklenen “Yapay Şirketler” için “Çalışansız Organizasyonlar”ın ise 2030 yılına kadar hayata geçmesi öngörülüyor.

Teknoloji Radarı’nda ayrıca 2040’lardan sonra bir başkasıyla iletişim kurmak için herhangi bir mobil cihaza ihtiyaç duyulmayacağı öne sürülüyor. Bu bağlamda giyilebilir görünmez teknolojiler sayesinde vücuttan vücuda haberleşmenin mümkün olacağı belirtiliyor.

Sanal Evrenler, Dijital Mülkiyet ve Yapay Zeka Uygulamaları​


Raporun “Teknolojilerin Geleceği” bölümünde, Yapay Zeka, Kuantum Bilgisayarlar, Blok Zincir, Giyilebilir Teknolojiler, Web3 ve Dijital Kimlik uygulamaları dahil olmak üzere pek çok konu öne çıkıyor.

Rapora göre, 2022 yılında teknolojide yapay zeka üzerine yapılan çalışmalar giderek daha fazla öne çıkacak. Ayrıca kuantum bilgisayarların ticari kullanımı ve kuantum makine öğrenimi konularının gelecek teknolojiler açısından kritik öneme sahip olacak.

2030’lu yıllara dair öngörülerin paylaşıldığı raporda, fiziksel dünyada yaşanan deneyimlerin benzerlerinin, dijital duyu etkileşimi ile koku, tat ve düşüncelerde de yaşanmasının mümkün olacağı belirtiliyor. Bu kapsamda bir e-ticaret sitesinden parfüm almadan önce onu koklamak mümkün olacak. Aynı şekilde evdeyken bir kumsaldaymış gibi deniz kokusunu içinize çekip denizin nemini teninizde hissedebileceğinizi belirtelim.

Raporda paylaşılan verilere göre Sanal evrenin hitap ettiği potasiyel pazarın toplamı 1 trilyon doların üzerinde. Bu potansiye pazarın en büyük payını ise 586 milyar dolar ile reklamlar oluşturuyor. Onu 475 milyar dolar ile sosyal ticaret takip ediyor.


2021'de internette geçirdiğimiz zamanın sosyal ticareti nasıl güçlendirdiğini görebiliriz. İnternette bir dakika içinde Instagram'da 695 bin hikaye paylaşılırken YouTube'a 500 saatlik içerik yükleniyor. 1,6 milyon dolar harcama yapıldığını da belirtelim.


Raporda Web3 başlığı altında en çok ilgi gören teknolojilerden biri olan NFT'lere de yer veriliyor. Toplam hacme göre karşılaştırmalı olarak en büyük 10 NFT Pazar yerini inceleyebilirsiniz.


2040 yılında nakit kullanımı tercih edilmeyecek

Raporun “Finansal Teknolojiler” başlığı bankacılık sistemlerinden dijital bankalara, yeni nesil yatırım uygulamalarından kripto paralara kadar birçok konuya odaklanıyor.

Blockchain sistemlerinin küresel bankacılıkta ön plana çıkacağı tahmin edilirken dijital cüzdan gibi kavramların yeni yılda daha çok kullanılacağı öngörülüyor. Bu bağlamda Blok zincir tananlı sanal ekonomi alanlarına da yer veriliyor. DeFi, NFT ve DAO alanlarında öne çıkacak alt başlıklar da inceleniyor.


2021'de kategoriye göre piyasaya sürülen uygulamalar arasında DeFi'lerin ağırlıklı olması dikkat çekiyor.


Raporda paylaşılan verilere göre DeFi uygulamalarında saklı bulunan toplam para miktarı 266,91 milyar olarak öne çıkıyor. 2021'in mayıs ve Eylül ayında görülen yükseliş de dikkat çekiyor.


Tüm bu gelişmelerin ışığında nakit kullanımının 2040 yılına gelindiğinde global çapta nadir karşılaşılan bir yöntem olarak görüleceği belirtiliyor.

Metaverse'in 7 katmanı​


Raporun “Çevre, İnsan ve Dijitalleşme” kısmı, sürdürülebilirlik kavramının farklı alanlarda kullanımına değiniyor. Rapora göre, iklim krizi ile mücadele ettiğimiz günümüzde hem sürdürülebilir enerji kavramı hem de sürdürülebilir ticaret pek çok ülkenin gündeminde daha geniş yer tutacak. Ayrıca uzaktan ve hibrit çalışmanın insan ve sektörlere olan etkilerini yaşamaya devam edeceğiz.

Önümüzdeki yıllarda dijitalleşen dünyada en çok öne çıkacak konuların başında ise Metaverse geliyor. Mağazaların metaverse dünyasında hızla yerini almaya başlaması öngörülüyor. Buna ek olarak deneyimlerin baştan tasarlanacağını söyleyebiliriz. Fiziksel dünyada karşılaşılan birçok engelin bu yeni dünyada engel olmaktan çıkacağı aktarılıyor.


Raporda yer verilen Metaverse'ün 7 katmanı ise önümüzdeki yıllarda Metaverse odağında karşılaşacağımız değişimleri açık bir şekilde göz önüne seriyor.

Türkiye Girişimcilik Ekosistemi​


2022 Teknoloji Raporu’nun dördüncü ve son başlığı olan “Girişimcilik Ekosistemi”nde Çin, Silikon Vadisi, Avrupa ve Türkiye’nin girişimcilik ekosistemlerindeki gelişmeler ele alınıyor.

Türkiye Girişimcilik Ekosistemi değerlendirmesine göre 2021 yılında Melek yatırımlar ve VC (Venture Capital) yatırım aktivitelerinin gelişimi dikkat çekti.


Türkiye’nin ilk unicorn’ları ile birlikte 2020’den 2021’e yatırım tutarlarındaki artış yüzde 1.000’in üzerinde gerçekleşti.


Rapora göre; Covid-19 pandemisi, çevrimdışı ekonominin dijitalleşmesini hızlandırdı ve böylece teknoloji şirketlerini daha da önemli hale getirdi.

Yükselen ilk 20 girişimcilik ekosistemi arasında yer alan Türkiye’nin de bu ivmeyi koruyabilirse global girişimcilik ekosistemleri listelerinde yükselmeyi sürdüreceği tahmin ediliyor.

Softtech tarafından hazırlanan 2022 Teknoloji Raporu’na kurumun resmi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak : Webrazzi
 

Benzer konular

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.