WordPress Toplu Yazı / Kelime Değiştirme [Tüm Sitede]

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Burak Oran
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
B

Burak Oran

Misafir
WPMAVI. WPMAVI - Türkiye Wordpress Rehberi

Bir çok okuyucumdan bugüne kadar sitelerinde Loco translate veya My WP Translate gibi translate / çeviri eklentileri ile sitelerinde WordPress tema Türkçeleştirme veya eklenti Türkçeleştirme yaparken bir çok kelimeyi başarılı bir şekilde Türkçeleştirebilseler de bazı kelimeleri bir türlü Türkleştiremedikleri yönünde,

Veya sitelerinde yüzlerce yazı arasında bir kelimeyi yanlış yazdıkları, toplu bir şekilde bu yazıları / metinleri nasıl düzenleyeceklerine dair onlarca belki de yüzlerce mail aldım.

Mesela bu duruma en popüler örneklerden bir tanesi de bir çok kez okuyucularım tarafından bana sorulan: “Home yazısını Türkçeleştiremiyorum, home yazısı çeviri eklentisinde çıkmıyor, home yazısı Türkçeleştirme işlemini nasıl yapabilirim?” veya “Wordpress read more yazısını değiştirme nasıl yapılır?” sorusu veya soruları oluyor.

Bazı temalarda veya eklentilerde her ne kadar bir translate (çeviri) eklentisi kullansanız da bazen bazı kelimeleri çeviri eklentisinde arattığınızda çıkmayabiliyor veya çıksa bile Türkçeleştirme işlemi sitenizin ön yüzüne uygulanmayabiliyor.

Kod Ekleyerek WordPress Toplu Yazı Değiştirme

WordPress toplu kelime değiştirme veya toplu yazı düzenleme adına benim bildiğim en pratik çözüm function.php dosyasına eklenen bir kod parçacığı.

Altta paylaştığım kod parçacığı WordPress alt yapılı tüm sitedeki belirli bir kelimeyi değiştirme işlevini yerine getiriyor.

Yani diyelim ki sitenizde yüzlerce veya binlerce içerik var ve bu içeriklerinizde sürekli bir kelimeyi yazım hatası yaparak yazmışsınız. Bunu da çok sonradan fark ediyorsunuz. İşte böyle bir durumda bu kod parçacığı ile tüm yazılarınızda bulunan bu yanlış yazımı tek tek değiştirmek yerine toplu bir şekilde değiştirme olanağı sunar.

Buna bir nevi WordPress toplu yazı düzenleme de diyebiliriz. Tabi ki siz bu fonksiyonu isterseniz WordPress toplu yazı değiştirme işlevi için kullanırsınız isterseniz de çeviri eklentileri ile çevirisini yapamadığınız bir kelimenin çevirisini yapmak için de.

Mantık aynı. Sonuçta “home” gibi veya “read more” veya “post comment” gibi metinleri de istediğiniz kelime ile değiştirdiğinizde aslında toplu kelime değiştirme fonksiyonunu, çeviri yapmak amacı ile kullanmış oluyorsunuz.

#WordPress’te bir kelimeyi tüm sitede başka bir kelime ile değiştirmek için yapmanız gereken şey şu:

Alttaki kodu temanızın funcitons.php dosyasına ekleyin (mevcut kodların en altına ekleyebilirsiniz):

NOT:Eğer function.php dosyasına nasıl kod ekleneceğini bilmiyorsanız, buradaki yazıma bakarak kodu nasıl ekleyeceğiniz konusunda yardım alabilirsiniz.

Kod:
/* Site Geneli Toplu Kelime Degistirme */

function wpmavi_change_text( $translated_text ) {
	if ( $translated_text == 'Eski Metin' ) {
		$translated_text = 'Yeni Metin';
	}
	return $translated_text;
}
add_filter( 'gettext', 'wpmavi_change_text', 20 );

Bu kod dosyası içerisinde bulunan Eski Metin kısmına site genelinde toplu bir şekilde değiştirmek istediğiniz kelimeyi veya metni yazın, Yeni Metin kısmına ise yeni kelimenizi veya metninizi yazın. Bu mantığı aynen çeviri yapmak için de kullanabilirsiniz.

Mesela sitenizde bulunan “home” kelimesini değiştirmek istiyorsanız; Eski Metin kısmına home yazın, Yeni Metin kısmına ise de ana sayfa yazın gibi.

WordPress toplu kelime değiştirme - kod ekleyerek

Kod Ekleyerek WordPress Toplu Yazı Değiştirme

#Eğer birden fazla metin değişikliği yapacaksanız da alternatif olarak şu kodu kullanabilirsiniz:

Kod:
function wpmavi_change_translate_text_multiple( $translated ) {
	$text = array(
		'Eski Metin 1' => 'Yeni Metin 1',
		'Eski Metin 2' => 'Yeni Metin 2',
		'Eski Metin 3' => 'Yeni Metin 3',
	);
	$translated = str_ireplace(  array_keys($text),  $text,  $translated );
	return $translated;
}
add_filter( 'gettext', 'wpmavi_change_translate_text_multiple', 20 );

Yine bu kod dosyası içerisinde bulunan Eski Metin ve Yeni Metin kısımlarını kendi değiştirmek istediğiniz kelimeler veya metinler ile değiştirmeyi unutmayın.

Eklenti Kullanarak WordPress Toplu Yazı Değiştirme

Bir diğer alternatif ve kesin çözüm ise eklenti kullanmak. Bahsedeceğim eklentiyi WordPress toplu kelime düzenleme veya WordPress toplu kelime değiştirme olarak da düşünmeyin.

Pekala onları da yapacaktır ancak aynı zamanda veri tabanınızda kayıtlı ne varsa, yani veri olarak sitenize ne girildiyse tüm bu veriler üzerinde veritabanı üzerinden değişiklik yapmanıza olana sağlayan bir eklenti.

İşte metinleri, cümleleri, link yapılarını (http’yi https yapma gibi), linkleri, toplu bir şekilde site genelinde değiştirme işlevini veritabanı üzerinden sağlayan Better Search Replace isimli bir eklenti.

1-Bunun için öncellikle admin panelinden Eklentiler > Yeni eklenti ekle yolunuz izleyin.

Sayfadaki eklenti arama kutusuna Better Search Replace yazın.

Çıkan sonuçlardan geliştiricisi WP Engine olan eklentiyi kurup etkinleştirin.

wordpress toplu metin değiştirme - eklenti ile 1. adım

Eklenti Kullanarak WordPress Toplu Yazı Değiştirme 1. Adım

2-Kurulum sonrası eklenti sayfasına admin panelinden Araçlar > Better Search Replace yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz.

3-Eklenti sayfasında Search For kısmına sitenizin tamamında değişime uğramasını istediğiniz metni, yazıyı, linki vs. girin.

4-Replace with kısmına ise yeni değiştirmek istediğiniz metni, yazıyı, linki vs. girin.

5-Select Tables kısmından ise CTRL’ye basılı tutarak veritabanınızda bulunan tüm tabloları tek tek seçin. (Veya CTRL + A yaparak da hepsini seçebilirsiniz).

6-Burası önemli!

Alttaki Additional Settings kısmındaki Run as dry run? seçeneği eğer işaretliyse, ki varsayılan olarak işaretli geliyor, o zaman siz eklentiye diyorsunuz ki benim Search For kısmına girdiğim şeyi veritabanında arat, ancak bunu Replace with kısmına girdiğim şey ile değiştirme.

Yani aslında Dry Run seçimi, “önce bir bak bakalım, girdiğim şeyi bulabiliyor musun bir görelim” gibi değişim işlemi yapmadan önce kontrol ettirme seçeneğidir.

O yüzden siz de ilk başta Run as Dry Run seçeneğini seçili olarak bıraktıktan sonra en altta bulunan Run Search/Replace butonuna tıklayın.

wordpress toplu kelime değiştirme - eklenti ile 2. adım

Eklenti Kullanarak WordPress Toplu Yazı Değiştirme 2. Adım

7-Ardından bunu yaptığınızda eklenti zaten size en üstte, Search For kısmına girdiğiniz şey site veritabanınızda mesela 23 tabloda 5 satırda bulundu, değiştirilmeye hazır şeklinde bir rapor sunacaktır.

Bu rapordan da eklenti doğru şeyi mi buldu diye rapor detaylarına tıklayıp bulduklarını kontrol edebiliyorsunuz.

Emin olduktan sonra bu sefer Run as Dry Run seçeneğinin işaretini kaldırıp, en altta bulunan Run Search/Replace butonuna tıklayarak WordPress site genelinde değiştirmek istediğiniz metni, linki, yazıyı vs. toplu bir şekilde tek tıklamayla değiştirmiş oluyorsunuz.

wordpress toplu link değiştirme - eklenti ile 3. adım

Eklenti Kullanarak WordPress Toplu Yazı Değiştirme 3. Adım

WordPress Toplu Yazı / Kelime Değiştirme [Tüm Sitede] yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

WordPress Toplu Yazı / Kelime Değiştirme [Tüm Sitede] Burak Oran

Reklam