Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

WordPress Kurulumu: WordPress Nasıl Kurulur? 3 Ayrı Yöntem

  • Konbuyu başlatan Burak Oran
  • Başlangıç tarihi
B

Burak Oran

Misafir
WPMAVI. WPMAVI - Türkiye Wordpress Rehberi

WordPress dünya üzerinde internet sitesi alt yapıları için en çok tercih edilen, en popüler platformdur. Tabii WordPress’i bu kadar popüler yapan ise hem wordpress kurulumu sadeliği hem de kullanım kolaylığıdır.

Bir çok hosting firması kullanıcılarına birkaç tıklama ile wordpress kurulumu yapabileceği yazılımlar sunar.

Çoğu durumda, WordPress yükleme işleminin tamamlanması beş dakikadan kısa süren basit bir işlemdir.

Bu WordPress kurulumu yazımda da hem bu kısa yöntemlerle nasıl wordpress kurulur hem de manuel olarak wordpress nasıl kurulur göstermeye çalıştım.

WordPress Kurulumu Öncesi Yapmanız Gerekenler


WordPress kurulumu yapmadan önce mutlaka bir host ve domain ( alan adı )’na ihtiyacınız var. Hosting ve domain olmadan WordPress kurulumu gerçekleştiremezsiniz.

Önemi: Bu iki şey olmazsa olmazdır ! ( WordPress kurulumu için host ve domain almanız zorunludur. Yoksa kurulum yapamazsınız. )

Host, sitenizin 7/24 yayımda kalmasını sağlayan sunuculardır. Domain, yani alan adı ise sitenizin ismidir. wpmavi.com gibi google.com gibi…

#Host ve domain nasıl satın alınır başlıklı yazımı takip ederek, host ve domain satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra hemen alttaki wordpress kurulumu adımlarından herhangi birini takip ederek wordpress kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

NOT: Bazı kullanıcılar bilgisayarlarına WordPress kurup, sitelerini hazırlayıp daha sonra hosting ve domain alarak sitelerini taşımak istiyorlar. Bu nedenle bilgisayara wordpress kurma yöntemi arıyorlar.

Bu yöntem sizi vakit kaybına uğratacak gereksiz bir işlemdir. Ayrıca bilgisayarınıza wordpress ile kurduğunuz sitenizi normal bir hosta taşırken bir çok problem yaşayacaksınızdır.

Bu nedenle hosting ve domain alarak aşağıda anlattığım yöntemlerle wordpress kurulumu yapmak, sonrasında sitenizi maintenance yani bakım moduna alıp arka planda sitenizi hazırladıktan sonra yayına almak daha sağlıklı olacaktır.

>> cPanel Softaculos WordPress Kurulumu
>> Hostinger WordPress Kurulumu
>> FTP Üzerinden WordPress Kurulumu


cPanel Softaculous Üzerinden WordPress Kurulumu


WordPress kurulumu yapmanın en kolay yöntemlerinden bir tanesi cPanel’de bulunan Softaculous yazılımını kullanmaktır. Bir çok hosting firması cPanel’e sahiptir.

Ben de İnternet Sitesi KurmaE-Ticaret Sitesi KurmaSosyal Medya Sitesi Kurma gibi yazılarımı Turhost üzerinden anlatıyorum. Bu firma da cPanel hizmeti sunuyor.

1- Softaculous üzerinden WordPress kurulumu için öncelikle cPanel’inize giriş yapın. cPanel anasayfasındayken sayfanın en altına inin ve Softaculous Uygulama Kurulumu başlığını bulun. Bu başlık altındaki WordPress seçeneğine tıklayın.

cPanelden WordPress Nasıl Kurulur? - Softaculous

cPanel Üzerinden WordPress Kurulumu – Softaculous


2- Açılan sayfada üst kısımda bulunan Yükle butonu yanındaki aşağı yönlü üçgene tıklayın. Açılan seçeneklerden Custom Install seçeneğine tıklayın.

cPanel WordPress Yükleme - Custom Install

Softaclous WordPress Yükleme – Custom Install


3- Ardından karşınıza WordPress kurulum ekranı açılacak. Buradaki formu dolduralım.

# Choose Installation URL Bölümü

WordPress Kurmak - Script Ayarları

WordPress Kurulumu Script Ayarları


4- Protokol Seçiniz: WordPress kurulumu için sitenizin uzantısının ne olacağını seçeceksiniz. Burada size 4 seçenek sunuluyor:

[ http:// >> http://www. >> https:// >> https://www. ]

Alan adınızın başında www. olup olmamasına karar vermeniz gerekiyor. Halihazırda bir domain adresinin başında www. olup olmaması teknik açıdan önemsizdir. Ben www. olmadan kullanıyorum, daha pratik oluyor. Sizin de alan adınızı başında www. olmadan kullanmanızı öneririm. Yani sadece https:// olanı seçin.

Zaten herhangi bir kişi tarayıcısına site adresinizi, başında www. koysa da koymasa da site adresiniz hangisi ise otomatik ona yönlendirilir. Yani yine de sitenize ulaşır.

http:// ya da seçenekleri ise SSL olmadan kurulum içindir. Google, başında https:// olmayan siteleri güvensiz olarak işaretliyor. Bu nedenle biz protokol seçeneğini https:// olarak seçiyoruz.

NOT: Eğer https:// versiyonlarını seçtiğinizde hata veriyorsa, hosting firmanızdan SSL kurulumu talep edin. SSL kurulumu yapıldıktan sonra buradan kuruluma devam edin. Birçok hosting firması ücretsiz SSL kurulumu sağlar. Bunun için destek talebi oluşturabilirsiniz.

Sonuç olarak sadece https:// seçerek devam edin.

5- Domain Seçin: Hostinginizde sadece bir adet alan adı tanımlıysa o alan adı zaten burada seçili halde gelecektir. Birden fazla alan adınız tanımlıysa buradan WordPress kuracağınız alan adını seçin.

6- Yükleme Dizini: Kuracağınız internet sitesini tam olarak hangi URL adresi üzerine kurulacağını seçeceksiniz.

Web siteniz https://siteniz.com adresi, yani direkt olarak satın aldığınız domain adresi üzerine kuracaksanız, bu seçeneği boş bırakın.

Bu seçeneğe bir şey yazarsanız, mesela demo gibi, bu wordpress’i dizinine kur anlamına gelir. Yani internet adresiniz şeklinde olur. Boş bırakmak https://siteniz.com/ dizinine kur anlamına gelir.

7- Choose the version you want to install: Bu kısımda hangi WordPress sürümünü yüklemek istediğiniz soruluyor. Varsayılan olarak gelen sürüm en son sürümdür. Zaten en son sürümün yüklenmesi gerekiyor. Dolayısıyla burada herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Sizin ekranınızda hangi sürüm görünüyorsa aynen kalsın.

# Site Settings Bölümü

WordPress Kurma - Site Settings

WordPress Kurulumu – Site Settings


8- Site Name: Bu kısma sitenizin ismini yazın. Mesela benim sitemin ismi WPMAVİ.

9- Site Description: Sitenizin sloganını buraya yazın. Mesela benim site sloganım “Türkiye WordPress Rehberi”. İsterseniz bu kısmı boş da bırakabilirsiniz.

10- Disable WordPress Cron: Bu kısım boş kalsın; işaretlemeyin!

# Admin Account Bölümü

WordPress Nasıl Kurulur? - Admin Account

WordPress Kurma – Admin Account


11- Admin Username ve Admin Password: Sitenizin yönetim paneline giriş yaparken kullanacağınız kullanıcı adı ve parolasını buradan belirleyeceksiniz.

Kullanıcı adınız kesinlikle admin olmasın! Genelde yapılan büyük bir güvenlik hatasıdır.

Ayrıca kullanıcı adınızda i – ö – ü – ş – ğ – ç gibi Türkçe karakterler ve ünlem (!) soru işareti (?) parantez gibi işaretler kullanmayın. Sadece İngiliz alfabesindeki harfleri kullanabilirsiniz. Aksi halde kurulum hata verecektir.

Kullanıcı adı ve parola kısımlarında belirlediğiniz bilgiler, sitenizi yönetecek admin’in kullanıcı adı ve şifresi oluyor. Bu bilgileri bir kenara not edin.

12- Admin Email: Buraya sıklıkla kullandığınız bir mail adresini yazın. Sitenizle ilgili her türlü bildirim, iletişim formundan gönderilen her mesaj vs bu kısma girdiğiniz mail adresine otomatik gelecektir.

# Choose Language Bölümü

WP Kurmak - Choose Language

WordPress Kurma – Choose Language


13- Select Language: Sitenizin yönetim panelinin ve içerik yazım dilinin seçimini yapacaksınız. Hangi dilde olmasını istiyorsanız onu seçin.

# Select Plugin(s) Bölümü

Nasıl WordPress Kurulur - Select Plugins

WordPress Kurulumu – Select Plugins


14- Burada bulunan tüm kutucuklar boş kalsın. İşaretli ise kaldırın. Sizde üstteki resimde görülen dışında başka seçenekler de varsa, o seçeneklerdeki işaretleri de kaldırın.

Sadece Classic Editor seçeneği işaretli olabilir. WordPress’te yazı eklemek Gutenberg ve Classic Editor adlı için iki editör kullanılır. Varsayılan olarak Gutenberg kullanılır. Dilerseniz buradan Classic Editor’u seçerek yazı eklemek için bu editörü kullanabilirsiniz. WordPress Yazı Ekleme yazımda bu ikisi arasındaki farkı inceleyip karar verebilirsiniz.

# Advanced Options Bölümü

WordPress Kurulumu - Advanced Options

WordPress Kurmak – Advanced Options


15- Bu başlık yanındaki artı ( + ) işaretine tıkladığınızda seçenekler açılacaktır. Burada varsayılan olarak gelen ayarları değiştirmenize gerek yok. Olduğu gibi kalabilir.

16- Kurulum formunu doldurma işlemi bittikten sonra en altta bulunan Yükle butonuna tıklayarak kurulumu başlatın. Kurulum işlemi biraz zaman alabilir.

WordPress Kurma - Yükle Butonu

WordPress Kurulumu – Yükle Butonu


17- Yükleme tamamlandıktan sonra karşınıza Yükleme Başarılı ekranı gelecektir.

Bu ekranda site adresinizi ve sitenizin yönetim paneli adresini görebilirsiniz. Buradaki Yönetim URL karşısındaki linke tıklayarak ya da bu linki direkt tarayıcınızın adres çubuğuna yazarak sitenizin yönetim paneline ulaşabilirsiniz.

WordPress ile kurulan sitenin yönetim paneli adresi

Site Adresi ve Yönetim Paneli Adresi


# WordPress site yönetim paneline giriş adresi tüm WordPress ile kurulmuş siteler için aynıdır. Site adresinizin sonuna /wp-admin koyarak sitenizin yönetimin paneline ulaşabilirsiniz. ( Örn: siteniz.com/wp-admin )

WP Kur - Yönetim Paneline Ulaşım

Yönetim Paneline Ulaşım


WordPress kurma işlemi bu şekilde bitmiş oluyor. Artık siteniz yayında. Bu aşamadan sonra WordPress kurulumu sonrası yapılması gerekenler için dilerseniz buradaki yazımdan faydalanabilirsiniz.

Hostinger WordPress Kurulumu


Bazı hosting firmaları, WordPress için özel optimize edilmiş WordPress Hosting adlı özel hosting paketleri sunarlar. Turhost gibi özel WordPress hosting sunan firmalardan biri de Hostinger.

Bu özel hosting paketlerinden birine sahipseniz, müşteri panelinizden birkaç tıklama ile kolaylıkla WordPress kurulumu yapabilirsiniz. Örnek olarak Hostinger firması üzerinden WordPress kurma adımlarına bakalım.

1- Hostinger müşteri panelinizin ana sayfasındayken Hosting başlığı altındaki alan adınız karşısındaki Manage butonuna tıklayın.

Hostingerde WordPress Nasıl Kurulur - Manage Butonu

Hostinger WordPress Kurulumu – Manage Butonu


2- Açılan sayfada aşağıya doğru inin ve Website bölümündeki WordPress seçeneğine tıklayın.

Hostingerde wordpress nasıl kurulur - Website bölümü

Hostinger Website Bölümü WordPress Seçeneği


3- Sonraki sayfada WordPress Installations bölümünde Install WordPress karşısındaki Install butonuna tıklayın.

Hostinger WordPress Kurma - Install Butonu

WordPress Installations Bölümünde Install Butonu


4- Karşınıza WordPress kurulum formu penceresi gelecek.

WordPress Kurulum Formu Hostinger

Hostinger WordPress Kurulum Formu


# Üstteki görselde 1 numaralı işaretlediğim yerden https:// veya seçeneğini işaretleyin.

Sitenizin başında www. olup olmaması artık herhangi bir şey ifade etmiyor. Ben wpmavi’yi kurarken, https:// üzerine, yani başında www. olmadan kurdum. Siz de https:// yada seçeneklerinden bir tanesini seçebilirsiniz.

# Üstteki görselde 2 numaralı işaretlediğim yerde eğer hostingerde tanımlı bir adet alan adınız varsa o alan adınız seçili halde olacaktır. Birden fazla alan adınız varsa hangi alan adınıza WordPress kurmak istiyorsanız onu seçin.

# 3 numaralı alanı eğer sitenizi direkt olarak satın aldığınız domain adresi üzerine kuracaksanız, bu seçeneği boş bırakın.

Bu seçeneğe bir şey yazarsanız (demo gibi), bu wordpress’i dizinine kur anlamına gelir. Yani site adresiniz şeklinde olur. Boş bırakmak https://siteniz.com/ dizinine kur anlamına gelir.

# 4 numaralı Administration Username kısmına sitenizin yönetim paneline giriş yaparken kullanacağınız kullanıcı adını yazın.

Kullanıcı adınız kesinlikle admin olmasın! Genelde yapılan büyük bir güvenlik hatasıdır.

Ayrıca kullanıcı adınızda i – ö – ü – ş – ğ – ç gibi Türkçe karakterler ve ünlem (!) soru işareti (?) parantez gibi işaretler kullanmayın. Sadece İngiliz alfabesindeki harfleri kullanabilirsiniz. Aksi halde kurulum hata verecektir.

Administration Email kısmına da sıklıkla kullandığınız bir mail adresi yazın. Sitenizle ilgili tüm bildirimler bu adrese iletilecektir.

# 5 numaralı Administration Password kısmına güçlü bir şifre girin.

Administration Username ve Administration Password bölümüne girdiğiniz bilgiler sitenizin yönetim paneline girişiniz için lazım olacak. Bu nedenle bu bilgileri bir kenara not etmenizde fayda var.

# 6 numaralı Website Title kısmına sitenizin adını yazın. Benim kullandığım site ismi WPMAVI, siz de sitenizin ismini istediğiniz şekilde buraya yazabilirsiniz.

# 7 numaralı Language kısmından WordPress sitenizin yönetim panelini ve içerik yazım dilinin ne olacağını seçebilirsiniz.

Diğer alanlar olduğu gibi kalabilir. Install butonuna tıklayarak devam edin.

5- Ve Hostinger ile WordPress kurma işlemi tamamlandı.

Bu noktadan sonra web tarayıcınızdan site adresinizin sonuna /wp-admin yazdıktan sonra ulaştığınız giriş ekranında yönetici adınızı ve şifrenizi girdikten sonra sitenizin yönetim paneline ulaşabilirsiniz.

WP Kur - Yönetim Paneline Ulaşım

Yönetim Paneline Ulaşım


Hostinger’de WordPress kurma işlemi bu şekilde bitmiş oluyor. Artık siteniz yayında. Bu aşamadan sonra WordPress kurulumu sonrası yapılması gerekenler için dilerseniz buradaki yazımdan faydalanabilirsiniz.

FTP Üzerinden WordPress Kurulumu


FTP üzerinden wordpress kurulumu için öncellikle FTP programına ihtiyacınız var. Sonrasında WordPress kurulum dosyalarını indireceğiz. Ardından hostingimizde bir veritabanı oluşturduktan sonra kurulum dosyalarını FTP ile yükleyip WordPress kurulumu yapacağız.

1- FTP için en iyi ve en yaygın kullanıma sahip program FileZilla’dır. FileZilla Kurulumu ve Kullanımı başlıklı yazımdan hem programı indirebilir hem de nasıl kullanılacağını öğrenebilirsiniz.

2- Kurulum dosyaları için wordpress.org resmi sitesi üzerinden WordPress’in en son sürümünü indirin.

Buraya tıklayarak açılan sayfada biraz aşağı inip WordPress indirin ve siteniz için kullanın. yazısı altındaki butona tıklayarak WordPress kurulum dosyalarını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Manuel WordPress Kurmak - Manuel WordPress Kurma - Kurulum Dosyası İndirme

Manuel WordPress Kurma – Kurulum Dosyası İndirme

WordPress Kurulumu için Veritabanı Oluşturma


1- Öncelikle, sunucunuzun cPanel’ine giriş yapın. “VERİTABANLARI” başlığı altında bulunan MySQL ® Veritabanları yazan kısma tıklayın.

Veritabanı nasıl oluşturulur - Mysql Veritabanları

Veritabanı Oluşturma – cPanel Mysql Veritabanları


2- Açılan sayfada Yeni Veritabanı Oluştur kısmından veritabanı ismini belirleyeceğiz.

Buradaki veritabanı ön eki otomatik olarak oluşturulur. Karşısındaki kutucuğa uzantı ekleyeceğiz. Uzantının ne olacağının bir önemi yok. ksdfkdsl gibi random harfler de yazabilirsiniz. Fakat güvenlik amaçlı wordpress gibi site isminiz gibi tahmin edilebilir bir isim kullanmamanızda fayda var.

Önemli olan kolay tahmin edilememesi. Türkçe karakter kullanmayın. Belirlediğiniz ismi bir yere not almayı da unutmayın. Kurulum yaparken bu isim lazım olacak.

Mesela benim ön ekim intern24_ şeklinde oluşturulmuş. Uzantısını rtxqf olarak belirledim. Bunun sonucunda benim veritabanı ismim intern24_rtxqf oluyor ve bunu bir kenara not alıyorum.

İsmi belirledikten sonra hemen altındaki Veritabanı Oluştur butonuna tıklayın.

FTP ile WordPress Kurulumu - Veritabanı İsmi Belirleme

Veritabanı İsmi Belirleme


3- Sonrasında onay mesajı karşınıza gelecek. Altındaki Geri Dön yazısına tıklayın.

Manuel WordPress Kurulumu - Veritabanı Oluşturuldu

Veritabanı Oluşturuldu


4- Bu aşamada oluşturduğumuz veritabanı için bir kullanıcı oluşturup veritabanına atayacağız.

Sayfada aşağı inip MySQL Kullanıcıları başlığını bulun. Başlık altında Kullanıcı adı kısmına bir isim girin. Yine ön eki otomatik olarak oluşturulmuştur. Gireceğiniz ismin yine tahmin edilebilir olmamasına dikkat edin. İstediğiniz ismi Türkçe karakter kullanmadan yazabilirsiniz.

Benim ön ekim intern24_ . İsim olarak lkcxw yazdım. Buna göre veritabanı kullanıcı ismim intern24_lkcxw olmuş oldu.

Şifre ve Şifre Tekrar bölümlerine veritabanınız için güçlü bir şifre belirleyip yazın.

Bu ikisini de unutmamak için bir kenara not edin. WordPress kurulumunda Veritabanı ismi, veritabanı kullanıcı ismi ve şifre lazım olacak.

Ve Kullanıcı Oluştur butonuna tıklayın.

FTP ile wordpress kurma - Veritabanı Kullanıcı Oluşturma

Veritabanı Kullanıcı Oluşturma


5- Yine onay mesajı karşınıza gelecek. Geri Dön butonuna tıklayın.

6- Yine sayfanın altına doğru inin ve Veritabanına Kullanıcı Ekle başlığını bulun.

Burada veritabanı kullanıcı ismi ve veritabanı ismi seçili halde gelecektir. Değişiklik yapmadan Ekle butonuna tıklayın.

WordPress nasıl kurulur - Veritabanına Kullanıcı Atama

Veritabanına Kullanıcı Atama


7- Sonrasında Kullanıcı Ayrıcalıklarını Yönet ekranı gelecek. Buradaki Tüm Ayrıcalıklar kutucuğunu işaretleyip alttaki Değişiklikleri Uygula butonuna tıklayın.

Manuel WordPress Kurulumu - Kullanıcı Ayrıcalıkları

Kullanıcı Ayrıcalıkları


8- Sağ üst köşede yeşil kutucuktan Başarılı mesajını gördüyseniz işlem tamam demektir.

cPanel’de işimiz kalmadı. Çıkış yapabilirsiniz. Şimdi WordPress kurulum dosyalarını FTP aracılığı ile sunucumuza aktaralım.

WordPress Kurulum Dosyalarını Sunucuya Aktarma


1- Daha önce WordPress kurulum dosyasını bilgisayarımıza indirmiştik. İndirdiğimiz dosyalar .zip olarak sıkıştırılmış bir haldedir. Bu halde sunucumuza atarsak kurulumu gerçekleştiremeyiz.

Bu nedenle dosyayı sıkıştırma programı ile açıp içindeki dosyayı dışarı aktarmamız gerekiyor. .zip uzantılı dosyaları WinZip, WinRar ya da 7-Zip programları ile açabilirsiniz. Ben ücretsiz bir program olan 7-Zip kullanıyorum.

Buraya tıklayarak açılan sayfada bilgisayarınıza uygun 7-zip kurulum dosyasını indirip kurabilirsiniz.

Programı kurduktan sonra WordPress kurulum dosyasını 7-zip ile açıp, içerisindeki wordpress adlı dosyayı masaüstüne sürükle bırak yöntemi ile çıkarın.

WordPress Kurmak - Kurulum Dosyasını Dışa Aktarma

WordPress Kurulum Dosyasını Dışa Aktarma


2- FileZilla ile sunucunuza bağlanın. Nasıl yapacağınızı FileZilla Kurulumu ve Kullanımı başlıklı yazımdan öğrenebilirsiniz.

3- FTP ile sunucunuza bağlandığınızda birçok klasör karşınıza gelecektir. Dosyaları aktaracağımız klasör public_html ya da www klasörüdür. Bu iki klasör sitenizin ana dizinine aittir ve ikisi de aynı kapıya çıkar. (Eğer Plesk Panel kullanıyorsanız ana dizin httpdocs klasörüdür. )

public_html klasörüne çift tıklayıp klasörü açın. (Plesk panel ise httpdocs)

4- Az önce sıkıştırma programı ile dışa aktardığımız wordpress klasörünü de açın. CTRL+A kombinasyonunu kullanarak klasör içerisindeki tüm dosyaları seçili hale getirin.

Seçili haldeki dosyaları sürükle bırak ile ftp içerisinde az önce açtığımız public_html klasörü içerisine taşıyın. (Plesk panel ise httpdocs)

Kurulum Dosyalarını Ftp ile Sunucuya Aktarma - WordPress Kurma

WordPress Kurulum Dosyalarını Ftp ile Sunucuya Aktarma


WordPress klasöründeki tüm dosyaları aktardığınıza emin olun. İşlem süresi bağlantı hızınıza göre değişebilir. Dosyalar aktarılırken bazen birkaç kez uyarı ekranı çıkabilir. Bu ekranda Hedef dosya zaten var, lütfen bir işlem seçin. yazar. Pencere herhangi bir işlem yapmadan Tamam butonuna tıklayarak geçin. Önemli bir durum değil.

Önemi: Eğer WordPress klasörünü açmadan direkt sunucuya atarsanız, sitenizin adresi www.siteismi.com/wordpress şeklinde olur. Siteniz buraya kurulmuş olur. Direkt aldığınız domain adresi üzerine kurmak istiyorsanız, wordpress klasörü içerisindeki dosyaları atmanız gerekiyor.

WordPress kurulum dosyalarını sunucuya aktarma işlemi bu kadar. Bundan sonra kuruluma geçeceğiz.

WordPress Kurulum Konfigürasyonu


1- Tarayıcınızı açarak adres çubuğuna site adresinizi yazın ve entera basın.

Karşınıza WordPress kurulum ekranı gelecek. Eğer gelmiyorsa kurulum dosyalarını aktarırken hata yapmışsınız demektir. İşlemleri tekrar edin.

Ekranın altındaki Başlayalım butonuna tıklayarak devam edin.

FTP ile WordPress Kurma - WordPress Kurulum Ekranı

WordPress Kurulum Ekranı


2- Sonraki sayfada açılan forma, veritabanı oluştururken not aldığımız bilgileri gireceğiz.

# Veritabanı ismi: Belirlediğiniz veritabanı ismini yazın. Ben intern24_rtxqf olarak belirlemiştim.

# Kullanıcı adı: Belirlediğiniz veritabanı kullanıcı adını yazın. Ben intern24_lkcxw olarak belirlemiştim.

# Parola: Veritabanı kullanıcısını oluştururken belirlediğiniz şifreyi yazın.

# Veritabanı sunucusu: Bu genelde localhost’tur. Yani burayı olduğu gibi bırakın. Eğer bununla ilgili hata verirse, host şirketinizle iletişime geçip veri tabanı sunucusu ismini sorun. WordPress kurduğunuzu da belirtin. Verdikleri ismi buraya girin.

# Tablo ön eki: Burada wp_ yazıyor fakat siz yine de güvenlik amaçlı başka bir ön ek girin. İstediğinizi yazabilirsiniz. Türkçe karakter kullanmayın. Sonuna alt tire koymayı unutmayın. Ben mesela rpz_ yazıyorum.

En alttaki Gönder butonuna tıklayarak devam edin.

WordPress Nasıl Kurulur - WordPress Kurulum Formu

WordPress Kurulum Formu


3- İşte bu! Yüklemenin bu aşamasını başarıyla tamamladın. mesajını gördüyseniz sorun yok demektir. Kurulumu Çalıştır butonuna tıklayarak devam edin.

FTP ile WordPress Kurulumu - WordPress Kurulumu Başarılı

WordPress Kurulumu Başarılı


4- Son olarak buradaki ekranda site isminizi ve WordPress yönetim paneli giriş bilgilerini belirleyeceksiniz.

# Site başlığı kısmına sitenizin ismini yazın. Mesela benim site ismim WPMAVI.

# Kullanıcı adı kısmına sitenizin yönetim paneline giriş yaparken kullanacağınız kullanıcı adını yazın. Kullanıcı adınız kesinlikle admin olmasın! Genelde yapılan büyük bir güvenlik hatasıdır.

Ayrıca kullanıcı adınızda i – ö – ü – ş – ğ – ç gibi Türkçe karakterler ve ünlem (!) soru işareti (?) parantez gibi işaretler kullanmayın. Sadece İngiliz alfabesindeki harfleri kullanabilirsiniz. Aksi halde kurulum hata verecektir.

# Parola kısmına sitenizin yönetim paneline giriş yaparken kullanacağınız güçlü bir şifre belirleyerek yazın.

Kullanıcı adı ve parola kısımlarına girdiğiniz bilgileri bir kenara mutlaka not edin.

# E-posta adresiniz kısmına sıklıkla kullandığınız bir mail adresi girin. Sitenizle ilgili tüm bildirimler bu maile gelecektir.

# Arama motoru görünürlüğü kısmındaki kutucuğu işaretlerseniz, sitenizin Google gibi arama motorlarında listelenmesine engel olunmaya çalışılır. Hazır olana kadar sitenizin arama motorlarında listelenmemesini tercih edebilirsiniz. Fakat sonrasında yani siteniz hazır olduğunda sitenizin yönetim panelinden bu işareti kaldırmayı unutmayın.

Her şey tamamsa alttaki WordPress’i kur butonuna tıklayın.

WordPress Kurma - WordPress Yönetici Bilgilerini Belirleme

WordPress Yönetici Bilgilerini Belirleme


5- Başarılı mesajını gördüyseniz hayırlı olsun. WordPress kurulumu tamamlandı.

Giriş butonuna tıklayarak kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra WordPress yönetim paneline ulaşıp sitenizi düzenlemeye başlayabilirsiniz.

Ayrıca sitenizin yönetim paneline her daim web tarayıcınızdan site adresinizin sonuna /wp-admin yazarak da ulaşabilirsiniz.

WP Kur - Yönetim Paneline Ulaşım

Yönetim Paneline Ulaşım


WordPress kurma işlemi bu şekilde bitmiş oluyor. Artık siteniz yayında. Bu aşamadan sonra WordPress kurulumu sonrası yapılması gerekenler için dilerseniz buradaki yazımdan faydalanabilirsiniz.

WordPress kurulum yöntemleri bunlardan ibaretti. Bana göre ilk yöntem yani cPanel üzerinden kurulum en pratiği ve en sağlıklısı. Tabii ki tercih sizin.



Umarım WordPress Kurulumu: WordPress Nasıl Kurulur? 3 Ayrı Yöntem Başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

WordPress Kurulumu: WordPress Nasıl Kurulur? 3 Ayrı Yöntem Burak Oran
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Benzer konular

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.