Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Twitch kurucu ortağı Justin Kan: Web3 oyunlarında P2E yerine özgünlük ve eğlenceye odaklanılmalı

  • Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
T

Tuğçe İçözü

Misafir
Blockchain oyunlarında 2022 yatırımları, 2021 toplamını şimdiden yüzde 33 oranında geride bırakırken, Marc Jacobs gibi markalar, NFT giyim ürünlerine ve Metaverse'e ilgi duymaya başladı. Twitch kurucu ortağı Justin Kan ise Web3 oyunları denilince akla gelen önemli isimlerden biri.

Kan, bir süre önce Solana oyun NFT'leri için bir pazar yeri olan Fractal'ın da kurucuları arasında yer aldı. Ayrıca Justin Kan, şimdiye kadar Web3 oyunları alanındaki 10 girişimin melek yatırımcısı oldu. Blockchain oyunlarına ve oyun ekosistemine yakınlığıyla dikkat çeken Justin Kan, TechCrunch'a verdiği bir röportajda Web3 oyunlarını değerlendirdi.

Dünya çapında 3 milyar oyuncu var​


Kan, Web3 oyunlarının bir "hype" içinde olduğunu düşünüyor.Kan, mobil oyun kullanıcıları dahil olmak üzere dünya çapında 3 milyar oyuncu olduğunu belirterek, bu oyunculardan çok az bir kısmının blokchain tabanlı oyunlardan varlık satın aldığını ya da bu varlıklarla etkileşime girdiklerini aktardı.

Her ne kadar çok yoğun bir ilgi olmasa da Kan, blockchain teknolojisinin video veya bilgisayar oyunu stüdyolarının faaliyetlerini derinden etkileyeceğini düşünüyor. Kan, blockchain oyunlarında kurgulanan ekonomik modele şu cümlelerle dikkat çekiyor:

“Bence dijital varlıklar yaratma ve ardından etraflarındaki tüm işlemler için herkesi vergilendirme fikrinin iyi bir model. ”

Web3 oyun girişimlerinin ekonomik modelinde Fortnite etkisi​


Kan, bu modeli detaylandırırken Fortnite'ın oyun ekosistemindeki rolünü aktarmayı da unutmuyor. Fortnite, ister giyim olsun ister silah, mikro-işlem olarak adlandırabileceğimiz oyun içi ürün satışlarıyla kendine karlı bir gelir modeli oluşturmayı başardı.

Fortnite'ın Travis Scott konseri ve Coca-cola gibi markalarla iş birlikleri ile blockchain'den bağımsız bir Metaverse örneği sunduğunu düşünürsek, Web3 oyunlarının benzer bir ekonomi kurgusu benimsemesi hiç de şaşırtıcı değil.

Birlikte çalışabilirlik ve blockchain​


Kan, web3 oyun geliştiricilerinin, oyuncuların bu özel dijital varlıkları farklı oyunlara taşıyıp, o oyunlarda kullanmalarını sağlayarak, oyunu birlikte çalışabilir (interoperable), sürükleyici bir ekosisteme dönüştürerek bu vizyonu bir adım daha ileri götürmeyi umduğunu açıklıyor.

Öte yandan "birlikte çalışabilirlik" henüz hayata geçirilebilmiş değil. Birçok şirketin"birlikte çalışabilirlik" vizyonu ile hareket ettiğini söylemek mümkün, Mark Zuckerberg'in açıklamalarına göre buna Meta da dahil.

Kan, bu açıklamanın ardından iki noktaya değiniyor. Blockchain alt yapısı ve birlikte çalışabilirlik! Justin Kan'a göre birlikte çalışabilirlik oyunların geleceğini değiştirecek, ancak birlikte çalışabilirlik için teknik olarak blockchain teknolojisini kullanmak şart değil. Yine de Kan, bu değişimin blockchain teknolojisiyle hayata geçeceğini düşünüyor.

"Çünkü blockchain’i açıklıkla eşit tutan ve blok zincirinde merkeziyetsiz olan şeylere güvenen insanların etrafında çok fazla kültürel ivme var.”

Kan'ın aktardıklarına göre, geleneksel oyun dünyasında birlikte çalışabilirlik vizyonunun hayata geçmemesinin sebebi, bir çok stüdyonun, üçüncü taraf geliştiricileri kendi API'ları üzerinde geliştirmeye teşvik etmekten kaçınması. Kan'a göre, hali hazırda çalışan iş modellerine sahip büyük oyun şirketleri, yeni riskler almak konusunda tereddüt ediyor.

Kan, Her ne kadar oyuncular blockchain tabanlı girişimlerin ortaya koyduğu açıklık ve ekonomik katılıma değer verse de; açık oyun ekosisteminin hala en çok dikkat çeken kısmının geçim sağlamaktan ziyade konunun prensibi olduğunu dile getiriyor.

Oyna ve kazan oyunları ile NFT'lerin eş değer tutulması gereksiz​


Kan, NFT'ler ile oyun oyanarak gelir elde edilen oyna ve kazan oyunlarını eş değer tuttuğunu belirtti ve "Bu tamamen gereksiz" yorumunda bulundu. Kan bunun nedenini şu ifadelerle açıkladı:

“Oyununuzda dijital varlıkların olması, hiç kimse para kazanmasa ve varlıklarınız üzerinde spekülatif bir değerlenme veya fiyat takdiri olmasa dahi işe yarayabilir ve değerli olabilir”

Çözüm: geliştiriciler ve girişimciler​


Her ne kadar oyun ekosistemindeki pek çok kişi blockchain oyunlarını, video ve bilgisayar oyunlarının geleceği olarak görmüyor olsa da; Kan'ın blockchain oyunlarına inancı tam.

Kan, blockchain tabanlı oyunları, video oyunlarında hali hazırda mevcut olan pazar yerlerinin “ekonomik açıdan daha kapsamlı” bir versiyonu olarak görüyor. Üstelik yaygın görüşün aksine, kullanıcıların sadece para kazanmak için blockchain oyunlarına akın edeceğini düşünmüyor:

Kazanmak için oyna (play to earn), üçüncü dünya ülkelerinde veya gelişmekte olan ülkelerde ezberci, vasıfsız türde işler yapan insanlarla ilişkilendirildi. Modelin sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum, bu yüzden ilginin bir bakıma azalacağını düşünüyorum.

Bu noktada Kan, web3 oyunları alanındaki büyümenin geliştiricilerle şekilleneceğini düşünüyor. Kan'a göre, geliştiricilerin kazanmak için oyna gibi ekonomik paradigmalar yaratmaya odaklanması yerine, özgün eğlenceli oyunlar yaratması, Web3 oyunları alanındaki büyümeye yön verecek.Kan ayrıca Web oyunları alanının, tıpkı mobil oyunlar gibi bir avuç girişimle gelişeceğini düşünüyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.