Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Telifli Lisanslı Müzik Satın Alma: Youtube için Stok Müzik Siteleri

  • Konbuyu başlatan Burak Oran
  • Başlangıç tarihi
B

Burak Oran

Misafir
WPMAVI. WPMAVI - Türkiye Wordpress Rehberi

Youtuberların kullandığı müzikler (fon müzikleri – arka planda çalan müzikler – intro müzikleri – şarkılar vs.) telif hakkı ihlaline sebep olmadan nereden bulunuyor diye bir aratma yaptığımda Türkçe içerik anlamında pek de bir şey bulamadım.

Ben de madem kaynak yok, kaynağı biz yaratalım düşüncesi ile bu şekilde youtube veya başka bir çok mecra için lisanslı müzik satın alma yapılabilecek tüm stok müzik sitelerini detaylı bir şekilde listeleyebileceğimiz bir yazı yayınlayayım istedim.

Nihayetinde kaliteli iş yapan hiç kimse artık telifsiz müzik kullanmıyor.

Bu youtube mecrasında da böyle, ses – video editleme işlerinde de, reklamcılık işlerinde de, grafik işlerinde de.

Çünkü stok müzikler, daha doğrusu lisanslı müzik satın alma öyle düşündüğünüz gibi maliyetli bir şey değil. Hatta bildiğiniz ucuz şeyler.

Baya baya da ucuz hatta!

3 – 5 dolarlık maliyetler.

3 – 5 dolara lisanslı müzik satın almak ve ardından da youtube’dan acaba telif ihlali ihtarı alır mıyım derdinin ortadan kalması.

Müziklerin neredeyse size, sizin kanalınıza ait olması, özgün olmanız. İntro için kullanacaksanız introlarınızın özgün olması, dikakt çekici olması, sizi rakiplerinizden ayrıştırıyor olması vs. gibi onlarca yüzlerce olumlu yan.

Hem de sadece 3-5 dolarlık yatırımla…

Telifli – Lisanslı Stok Müzik – Efekt – Ses Nereden Alınır?​


Eğer aradığınız lisanslı müzik, ses efektleri veya video giriş – logo – intro müzikleri ise, kesinlikle (özellikle youtube için müzik satın almak adına) ilk bakmanız gereken adres audiojungle (buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz) olmalı.

Burası öyle bir market ki, şuana kadar bünyesinde 1.400.000’dan fazla stok müzik ve ses barındırıyor. Eğer yanlış bilmiyorsam, dünyanın şuan için en popüler stok müzik marketi.

Peki bu stok müzik marketinde tam olarak neler var? Genel hatları ile şu şekilde;

– Müzik
– Ses ve Ses Efektleri
– Intro – Logo – Giriş Müzikleri

Peki bu markette yer alan telifli müzikleri nereden ve nasıl bulabilirim?

Şöyle;

1- Öncelikle şuradan envato’nun audio sekmesine, yani direkt olarak audiojungle stok müzik marketine ulaşabilirsiniz.

Bu sayfada karşınıza direkt olarak satışta olan stok müzikler çıkacaktır zaten. Stok müziklerin kategori bazlı filtreleme seçeneklerini de sol tarafta göreceksinizdir. (aynen alttaki resimde olduğu gibi)

Telifsiz Fon Müzikleri – Youtube telifsiz müzikler

AudioJungle – Youtuberların kullandığı müzikler

2- Bu listeleme karşınıza varsayılan olarak en çok satan lisanslı müziklerden en az satan lisanslı müziklere doğru açılacaktır.

Ancak siz üstteki resimde de olduğu gibi bu sayfada sağ üst köşeden bu listelemeyi en yeniden (Newest) veya kullanıcı geri dönüş puanı en yüsek olandan (Best Rated) geriye doğru da veya fiyat olarak en düşükten en yükseğe göre de sıralatabilirsiniz.

Bu sayfanın sol kısmında bulunan kısmından ise bu markette yer alan tüm ürün kategorilerini göreceksiniz.

İşte buradan da eğer aradığınız şey bir ses efektiyse o zaman sol kısımda bulunan Sound linkine tıklayarak bu stok müzik marketinden bulunan tüm ses efektlerine ulaşabilirsiniz. Zaten tıklar tıklamaz da telifli tüm ses efektleri sağ kısımda direkt size sunulacaktır.

Ve ayrıca, ses efektleri kısmına tıkladığınızda da yine sol tarafta bu sefer de karşınıza ses efektleri altında bulunan alt kategoriler çıkacaktır.

Yine buradan daha da spesifik olarak siz oyun ses efekti, şehir sesi / ses efekti, geçiş – hareket ses efektli, doğa sesleri/efektleri, insan sesleri/efektleri, rahatsız edici, korkutucu, çizgi filmsel ses efektleri vs. gibi efektler arıyorsanız da bu alt kategori linkleri aracılığı ile lisanslı ses efektlerini sağ tarafta istediğiniz türde listeletebilir ve incelemenizi o şekilde yapabilirsiniz.

Aynı şekilde aradığınız şey, yani diyelim ki youtube için müzik satın almak istiyorsunuz o zaman da yine bu sayfada (üstteki resim) sol kısımda bulunan Music linkine tıklayın. Bu sefer de karşımıza müzik kategorisi altında yer alan alt müzik kategorileri yine sol kısımda çıkacaktır.

Aklınızda aradığınız telifli müzik için tür veya tarz varsa da yine sol kısımdan aklınızda olan bu tür ne ise (lisanslı sinematik, klasik, R&B müzikler vs gibi) seçip devam ederek spesifik olarak kategori bazlı telifli müzikleri inceleyebilirsiniz.

Aynı şekilde Logos&Idents (Intro müzikleri – logo müzikleri – giriş müzikleri) tıkladınız diyelim. O zaman da karşınıza bu kategori altına yer alan alt kategoriler çıkacaktır.

Telifli – Lisanslı Stok Müzik – Efekt – Ses Nasıl Alınır?​


1- Kategorinizi seçip, sıralama filtrelemelerinizi de yaptıktan sonra ilgili ses ürünleri karşınıza listelenecektir.

Bu listeleme içerisinde sunulan lisanslı müzikleri dinlemek için her birinin logosunun hemen sağında bir play tuşu bulunacaktır. Bu play tuşuna tıklayarak direkt olarak müzikleri dinleyebilirsiniz.

Pek tabi müzikler çalarken arada bir “ajudiojungle” şeklinde bir seslendirme de duyacaksınız. İşte bu da müziğin ücret ödemeden indirilmesini veya çalınmasını engellemek amaçlı kullanılmış bir watermark aslında.

Ona aldırmayın. Lisanslı müzik satın alma işleminden sonra bu seslendirme satın aldığınız müzikte pekala olmayacaktır. Bu seslendirme sadece gösterimde, satın alma öncesi var yani.

Youtube Müzik Satın Alma – Audiojungle Müzik Listeleme Sayfası

Youtuberların kullandığı fon müzikleri – AudioJugnle

2- Bir lisanslı müziği – ses efektini – intro müziğini dinlediniz ve beğendiğiniz diyelim.

O müziğin satın alma sayfasına, yani detaylı sayfasına ulaşmak için ise, play tuşunun hemen sol kısmında yer alan logosuna tıklamanız ya da logo ve play tuşu altında bulunan müziğin ismine tıklamanız yeterli olacaktır.

Ardından karşınıza şu şekilde bir sayfa açılacaktır:

Videom için kullanabileceğim müzikler – telifli müzikler satın alma sayfası

Youtube arkaplanda çalmak için müzik – Telifli müzikler satın alma sayfası

3- Yine telifli müziklerin detaylı satış sayfasında da en üst sol köşede bulunan play tuşuna tıklayarak müziği dinleyebilir, download preview butonuna tıklayarak müziğin demo halini bilgisayarınıza indirebilirsiniz. (İçerisinde “audiojungle” ses efektinin de olduğu şekli ile yani.)

4- Lisanslı müzik satın alma işlemi için ise önce sağ üst köşede bulunan alacağınız müziğin lisans türünü seçin ve ardından Buy Now butonuna tıklayarak devam edin.

Not: Lisansların ne olduğunu, hangi lisansın kapsamının ne olduğunu, lisansların verdiği izin yetkileri neler vs. hepsini altta detaylı anlattım.

5- Buy Now dedikten sonra bu stok müzik marketi sizden öncelikle bir üyelik oluşturmanızı isteyecektir.

Önemli: Burada belirtiğiniz isim&soyisim ile, ödemeyi yapacağınız kredi kartında yer alan isim ve soyismin aynı olacağından emin olun.

First name kısmına isminizi, Last name kısmına soyisminizi ve Email kısmına mail adresinizi, “Choose your username” kısmına istediğiniz bir kullanıcı adını girin. (Nick gibi. Herhangi bir isim girebilirsiniz. Zamazingo123 gibi)

“Choose your password” kısmından ise bu stok müzik maraketi için oluşturuyor olduğunuz üyeliğin şifresini belirliyorsunuz. Yine bu kısma da kafanıza belirlediğiniz bir şifreyi girin.

Ben robot değilim seçeneğini de işaretledikten sonra Create account & Continue butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçin.

Sarki ve Müzikleri Nereden Satın Alabiliriz (Audio Jungle Üyelik Oluşturma)

Youtube için şarkı satın almak (Audio Jungle Üyelik Oluşturma)

6- Bir sonraki adımda da karşınıza fatura bilgileri ekranı gelecektir.

Bu kısımda da gerekli alanları doldurarak en alt sağ köşede bulunan Save and Continue butonuna tıklayarak son adıma geçin. (Company, yani şirket kısmını eğer bir şirketiniz yoksa doldurmak zorunda değilsiniz.) / (City – State – Zip Code kısımları için örnek: Ankara – Çankaya – 06829 gibi.)

İntro Müzikleri Nereden Bulabilirim (Audiojungle Fatura Detayları)

Youtube arkaplan müzikleri bulabileceğim yerler (Audiojungle Fatura Detayları)

7- Ardından ise karşınıza son adım olarak ödeme kısmı gelecektir. Bu stok müzik marketi toplamda 3 adet ödeme seçeneği sunuyor.

Ödeme yapmadan önce bunlardan bir tanesini seçmelisiniz. Paypal kapalı olduğu için kredi kartı seçeneğini seçtikten sonra sizin de alttaki resimde olduğu gibi karşınıza kredi kartı bilgilerini girme ekranı gelecektir.

Card Number kısmına: Kartınızın ön yüzünde bulunan 16 haneli kredi kartı numarasını
Expiry Date kısmına:
Kartınızın yine ön yüzünde bulunan son kullanma tarihini (önce ay sonra yıl şeklinde. Örnek: 05/23)
CVV kısmına: Kartınızın arka yüzünde bulunan 3 haneli kodu girin.

Önemli Not: Üyelik adımındaki isim soyisim bilgileri ile kartınızda bulunan isim soyisim bilgileri aynı olmalıdır. Aksi halde sistem güvenlik nedeniyle ödeme almaz ve üyeliğinizi askıya alabilir.

Ayrıca!

Alışverişin gerçekleşmesi için kredi kartınızız (veya banka kartınızın) internet alışverişine, yurtdışı alışverişine ve mail order’a açık olması gerekli.

Eğer değilse ödeme gerçekleşmez. Eğer bunlar kapalıysa, bunları online bankacılık işlemleri ile bankanızın online bankacılık uygulamasından kendiniz de açabilir veya bankanız ile görüşerek de açtırabilirsiniz.

Telif Hakkı İhlaline Sebep Olmayan Müzikler Nereden Bulunur (Audiojungle kredi kartı bilgileri girme ve ödeme yapma)

Youtube için kullanabileceğim müzikler – (Audiojungle kredi kartı bilgileri girme ve ödeme yapma)

Tüm kredi kartı bilgilerinizi de girdikten sonra Pay Securely butonuna tıklayarak satın almayı tamamlayın. Eğer kartınız yurtdışı ve internet alışverişine kapalı değilse zaten ödeme direkt gerçekleşecektir.

Şimdi satın almayı yaptık. Peki satın aldığımız lisanslı müziği, ses efektini, intro müziğini vs. ne ise işte nasıl indireceğiz?

Telifli – Lisanslı Stok Müzik – Efekt – Ses Nasıl İndirilir?​


Ödemeyi yaptıktan hemen sonra siz zaten ödeme öncesi üyelik oluşturduğunuz için bu stok müzik marketi sizi otomatik olarak üye girişi yapmış pozisyonuna alıyor ve üyelik isminiz bu marketinin en sağ köşesinde beliriyor olacak. (Alttaki resimde olduğu gibi.)

Eğer isminiz belirmiyorsa da yine bu stok müzik marketinin ana sayfasına gidin ve sağ üst köşede bulunan Sıgn In butonuna tıklayın ve satın alma işlemini gerçekleştirirken oluşturduğunuz üyelik bilgileri ile markete giriş yapın.

Satın aldığınız lisanslı müziği indirmek için ise;

Yine bu stok marketin ana sayfasında en üst sağ köşede bulunan üyelik isminizin üzerine gelin ve açılan pencereden Downloads sekmesine tıklayın. Bu sizi, satın aldığınız ve indirilebilir durumda olan tüm ürünlerinizin listelendiği sayfaya yönlendirecektir.

Videom İçin Kullanabileceğim Müzikler – Telifli satın alınan müziği indirme

Telifli Müziği Telifsiz Yapma – Telifli satın alınan müziği indirme

Bu sayfada da karşınıza biraz önce satın aldığınız lisanslı müzik çıkacaktır. Bu lisanslı müziğin hemen sağ kısmında bulunan Download butonuna tıklayarak da müziği bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Hepsi bu kadar basit aslında.

Bu stok müzik marketinden bulunan tüm müzikler, şarkılar, sesler vs. aslında telifli müzikler. Siz bu stok müzik markette bulunan lisanslı müzik satın alma işlemini yaptığınızda aslında bir nevi kendi kullanımınız için telifli müziği telifsiz yapmış oluyorsunuz.

Lisans Kapsamları​


Peki bu stok müzik marketinden müzik satın alma işlemini gerçekleştirdikten sonra, aldığınız müzik lisansının kapsamı ne oluyor?

Öncelikle!

Satın alınan lisanslı müziklerin lisans kapsamı bu stok müzik marketinin resmi sitesinde şu sayfasında tek tek açıklanmış. Ben yine de amme hizmeti olarak bu maddeleri buraya sıralayacağım.

Şimdi en başta şunu bilelim: Bu markette iki ana kategori lisansı var. Biri müzik lisansı, diğeri ise SFX lisansı. Müzik lisanları müzik ve intro müzikleri için geçerli. SFX ise ses ve ses efektleri için geçerli lisans türü.

Müzik lisanları da kendi içerisinde şu şekilde ayrılıyor:

– Music: Standard License
– Music: Brodcast License (1 million )
– Music: Mass Reproduction
– Music: Brodcast License (10 million )
– Music: Brodcast & Film

Müzik Lisansı Al – Youtuberların Kullandığı Telifli Müzikler

Müzik Lisansı Al – Youtuberların Kullandığı Telifli Müzikler

Siz herhangi bir müziği – ses efektini veya intro müziğini satın alırken, o ürünün detaylı satın alma sayfasına geldiğinizde sağ üst köşede o müzik için tam olarak ne lisansı aldığınız yazar. Varsayılan olarak standart lisans seçili olarak gelir.

Ancak üstteki resimde de gördüğünüz gibi bu lisans kısmına tıklayarak alacağınız müzik için farklı lisans seçenekleri de seçebilirsiniz ki kullanım durumunuz göre de seçmelisiniz.

Şimdi lisansların kapsamına geçelim:

Lisanların kapsamı alacağınız ürünün detaylı satış sayfasında sağ üstte ne seçiliyse hemen altında ingilizce olarak yazar. Ancak İngilizce bilseniz bile pek bir şey anlamayabilirsiniz. O yüzden ben bazı terimlerle neyin kast edildiğini açıklayayım:

Music: Standart License (Standart Lisans) Kapsamı


Bu lisansta “Use in one end product, free or commercial” diye bir ibare kullanmışlar.

Bu da şu anlama geliyor: Satın alacağınız ürün (müzik veya intro müziği / ses efektleri lisansları ayrı) sadece tek bir end product’ ta kullanılabilir ve bu end product üzerinden bir gelir de elde edilebilinir. (Commercial kısmı için anlam bu. / Free ise ücretsiz ürünler için. Bu terim ile ne kast ettiklerini de altta açıkladım.)

Yani bu lisansla satın aldığın müziği bir ham madde olarak görebilir ve bu ham maddeyi de yapacağınız üretiminde kullanabilirsin. Bu üretimlerinizi de ücretli bir şekilde istediğin kişiye satabilir veya bu üretimin üzerinden gelir elde edebilirsin. ( Youtube’dan gelir elde etmek gibi.)

End prodcut’tan kasıt ise bitmiş ürün. Nihai mal. Mamul. Son ürün yani.

Yani şunu demek istiyorlar; Diyelim ki sen youtubersın veya freelancer olarak grafik tasarımı, video tasarımı, görüntü tasarımı, video editleme, ses – müzik editleme ve tasarımı vs gibi işler yapıyorsun ve üretimlerini de ücretli olarak müşterilerine satıyorsun.

İşte sen freelancer olarak müşterine veya müşterilerine bir ürün ürettiğinde veya youtube için bir video ürettiğinde bu lisansla satın aldığın müziği tek bir ürün içerisinde veya tek bir youtube videosu içerisinde kullanabilirsin diyorlar.

Nasıl yani ben hem buna 5 – 10 dolar para ödeyeceğim hem de sadece tek bir youtbue videomda mı kullanabileceğim bu lisanslı müziği?

Aslında öyle değil.

Her ne kadar lisans maddelerinde böyle belirtseler de ben detaylı araştırdığımda bu konunun aslında böyle olmadığını gördüm. Bu konuda yaptıkları resmi açıklamalarını direkt aktarıyorum size:

Önemli!!! One End Product, tek bir üründe kullanabilirsiniz demişler ancak şöyle de bir durum var: Eğer youtube videolarınız için seri, bölümler veya sezonlar şeklinde bir üretiminiz varsa da o serinin veya bölümün ilk ortaya çıkan üretiminden max. 1 yıl’a kadar devam edecek tüm bölümlerinde ve bölüm sayısı 52’yi geçmeyecek şekilde aynı müziği yine diğer videolarınızda da kullanabilirsiniz.

Bunu da seride yer alan tüm videolar mutlaka birbiri ile bağlantılı olması gerekli şartına bağlamışlar. Eğer bu durumları aşıyorsanız da her yıl yeniden aynı lisansı satın almanız gerekiyor.

Yani youtube videolarınız bir seri olmasa bile ki “seri veya bölüm” kavramını neye göre kategorize edecekler (edemezler bence..) sizin dikkat etmeniz gerek şey birbiri ile bağlantılı olması gerekli şartı olsun. Bir youtube kanalında, kendi kanalınızda yani zaten her şey birbiri ile bağlantılıdır. Konular bağlantılı olmasa bile siz bağlantının kendisinizdir.

O yüzden aslında kendi youtube kanalınızda aynı kanal altında tek bir satın alım ile 1 yıla kadar ve 52 video sınırını geçmeyecek şekilde istediğiniz kadar videoda kullanabilirsiniz bu lisanslı müzikleri.

Gerçi bahsettikleri bu 1 yıl ve 52 video gibi sınırlamaları da tam olarak nasıl ölçecekler ondan da emin değilim de neyse…

Bir de yine bu standart müzik lisansı içerisinde “10,000 copy limit for a downloaded or physical end product “ şeklinde bir tabir var. Bu da; ürün bazlı bakarsanız, satın aldığınız müziği tek bir ürününüzde kullanabilirsiniz (one end product) ama aynı ürünü 10.000 kişiye kadar müşteriye satabilirsiniz veya ücretsiz olarak verebilirsiniz demek.

Bu standart lisansta bu şekilde 10.000 kişilik bir limti var. Yani satmak için bir sesli kitap mı ürettin ve bu lisansla satın aldığın müzikte bu sesli kitabında arka fonda mı çalıyor, yani bu üretiminin için de var mı? O zaman sen bu sesli kitabı max. 10.000 kişiye satabilirsin.

Yani yapacağın üretimlerde içerisinde bizim sattığımız lisanslı müzik olmasına rağmen sen hali hazırda bu lisanslı müziğin lisans ücretini ödediğin için üretiminde kullanabilir ve üretimin sonucu ortaya çıkmış, içerisinde bu lisanslı müziğin de olduğu bitmiş ürününü de istediğin gibi satabilirsin (10.000 satış veya paylaşım sınırı ile) veya bu ürünün üzerinden istediğin gibi gelir de elde edebilirsin demişler.

Ücretsiz ürünlerden kasıtta şu; Mesela sen upwork – fiverr gibi siteler üzerinden freelancer olarak video – müzik – ses editleme işleri alıyorsun.

Bu sitelerde de yaptığın işlere örnek göstermek için buradan aldığın lisanslı müzikle yaptığın üretimi ücretsiz olarak da verebilirsin veya yine içerisinde aldığın müziği kullandığın bir sesli kitap- podcast vs. yayınladın yine onu da ücretsiz bir şekilde tabi ki 10.000 adet sınırlaması ile de insanlara sunabiliyorsun.

Bu durumda da yine bu üretimlerinde (yine end product’ı kast ediyorlar) yani lisanslı müziğin de içinde olduğu çalışman ne ise artık (reklam filmi – youtube videosu vs.) ücretsiz bir şekilde de halka arz edilebilir diyorlar.

Bir de bu lisansta “Most Web Uses” diye bir terim geçiyor.

Bu da satın aldığınız müziğin bir çok web ortamında kullanıma uygundur anlamına geliyor. Yani youtube için kullanabilirsiniz. Ya da freelancer olarak çalışıyorsunuzdur upwork’de, fiverr’da kullanabilirsiniz. Ya da Vimeo’da. Ya da kendi web sitenizde. Kısacası web’in neredeyse her alanında satın aldığınız ürünü kullanabiliyorsunuz anlamını içeriyor.

Bir de yine bu standart müzik lisansında “No Broadcast” diye bir tabir geçiyor.

Bu da bu müziği TV programlarında, filmlerde, dizilerde, radyo’da kullanamazsın anlamına geliyor.

Ancak buna ek olarak streaming web video, yani web video akışlarında kullanabilirsin diyorlar.

Streaming web video ve Broadcast ayrımını ise şu şekilde tanımlamışlar; Üretimleri kullanıcılar tarafından yapılan platformları streaming web video, yani web video akışı olarak nitelendirmişler.

TV – Radyo gibi yayınlara ve ayrıca profesyonel bir şekilde web üzerinden bir otorite tarafından üretilen içeriklerin bulunduğu platformlara ise Broadcast demişler. (Netflix gibi.)

Yani siz standart lisans ile aldığınız müziği ister videolarınızda (youtube – videmo vs.) isterseniz de yine kullanıcı odaklı içerik üretilen platformlarda yine twitch – spotfiy – facebook ve instagram canlı yayın – youtube canlı yayın gibi yerlerde kullanabilirsiniz demişler.

Kullanım durumunuza bağlı olarak da seçtiğiniz müziğin lisansını broadcast’e izin veren türden seçip, öyle satın almalısınız. Bu da fiyatı yükseltiyor tabi. O zaman da şu çıkıyor ortaya:

Eğer siz aldığınız müziği broadcast türü yayınlarda kullanacaksanız lisans olarak 2 seçeneğiniz var. İlki “music broadcast ( 1 million ) lisansı”. İkincisi de “music broadcast ( 10 million )” lisansı.

Music: Broadcast (1 million) Lisence Kapsamı


Bu lisans da standart müzik lisansının sunduğu tüm özellikleri (üstte anlattıklarımın hepsini) içerisinde barındırıyor. Standart lisans için sınırlar ne ise bu broadcast lisansı için de aynı sınırlara ve çerçeve geçerli.

Bu lisansta standart müzik lisansına ek olarak bir de broadcast, yani yayınlarda da kullanma izni mevcut. Yani eğer sen satın aldığınız müziği bu lisans ile satın alırsan o zaman satın aldığınız müziği TV – Radyo veya profesyonel web odaklı, içeriğin kullanıcısı tarafından değil de

sahibi veya yönetimi tarafından, yani tek taraflı üretildiği platformlarda kullanabilirsin deniliyor.

Önemli! Ancak bu kullanımın da bir sınırlaması var diyorlar ki o da 1 milyon kişi. Yani sen bu lisansla aldığın müziği yayınlarda 1 milyon kişilik izleyici veya dinleyici kitlesine kadar kullanabilirsin demişler.

Music: Broadcast (10 million) Lisence Kapsamı


Bu lisans da yine aynı şey aslında. Yine standart lisans’ın sunduğu tüm özellikleri sunuyor ve bunlara artı olarak bir de yayınlarda bu müziği kullanma hakkını size tanıyor.

Ekstra olarak da bu hakkı 10 milyon izleyici veya dinleyiciye kadar sağlıyor. Yani broadcast 1 milyon lisansının bir üst paketi olarak düşünebilirsiniz bunu.

Eğer kitleniz fazla ise, daha doğrusu 1 milyon kişiyi aşıyor ise 10 milyon kişiye kadar yayın kullanımlarında bu lisansı tercih etmeniz gerekiyor.

Bir de bu lisansta ekstra olarak “Unlimited copies of a downloaded or physical end product” böyle bir ibare geçiyor. Bu da; Standart lisan için geçerli olan bu müzik ile yapılan üretimin 10.000 kişiye kadar satışının veya dağıtımının sınırlandırılması bu lisans için geçerli değil anlamına geliyor. Yani bu lisansta bu sınırlama kalkıyor ve bu sayısı sınırsız olarak nitelendiriliyor.

Music: Mass Reproduction Lisence Kapsamı​


Bu lisans ise yine standart lisansta olan tüm kullanım haklarını içerisinde barındırıyor. Buna ek olarak ise broadcast 1 milyon lisansının içerisine olan tüm kullanım haklarını da içerisinde barındırıyor.

Bu iki lisansa ek olarak ise ekstra olarak standart ve broadcast lisansında 10.000 kişi ile sınırlandırmalı olan ürün satım veya ücretsiz dağıtımlar için sınırlamayı kaldırıyor, yani bu sayısı sınırsız hale getiriyor.

Music: Broadcast & Film Lisence Kapsamı​


Bu lisans da yine standart lisansta olan tüm kullanım haklarını içerisinde barındırıyor. Buna ek olarak her iki broadcast lisansının (1 milyonluk ve 10 milyonluk olanı) tüm kullanım haklarını yine içinde barındırıyor ve ayrıca broadcast, yani yayınlar için 1 milyon veya 10 milyon gibi sınırlamalar da koymuyor.

Sınırsız sayı olarak belirliyor bu limiti.

Bunu şu ibaret ile açıklamışlar: “”An unlimited broadcast audience, or a theatrically released film””

Bir de tabi ki bu ibarede yer alan “ a theatrically released film” cümlesi ile bu telif hakkı ile alınan müzikler aynı zamanda filmlerde de kullanılabileceğini söylüyorlar. (sinemada yayınlanan filmler dahil)

Diğer tüm lisanslar da pekala filmlerde kullanılabiliyor ancak bu kullanımları sadece “Indie Film & Festival” gibi filmler ile sınırlandırmışlar. Yani eğer vizyona girecek profesyonel bir film’de kullanacaksanız o zaman Broadcast & Film Lisence satın almalısınız.

Ancak “Indie Film & Festival” açıklaması ile tam olarak sınırların ne olduğundan ben emin olmadım.

SPX Lisans Kapsamları​


Bu stok markette bir de ses ve ses efektleri de mevcut bildiğiniz gibi.

Bu tür ürünler için ise farklı bir lisanslama sistemi mevcut. Ona da SFX lisansı demişler. Pekala SFX lisanları da kendi içerisinde farklılık gösteriyor. SFX altında toplamda 2 farklı lisans türü var. Onlar ise şu şekilde:

– SFX (Single Use)
– SFX (Multi Use)

Şimdi de tek tek bu lisanların kapsamına bakalım.

SFX Single Use Lisence Kapsamı: Bu stok müzik marketinde bulunan ses ve ses efektlerinden herhangi birini SFX single use lisence ile aldığınızda bu o sesin veya ses efektinin sadece tek bir end product, yani nihai üründe kullanılabileceği ve bu ses efekti kullanılarak yapılan üretimin sadece tek bir kişiye satılabileceği veya ücretsiz olarak verilebileceği,

Ses efektlerinin broadcast yayınlarında ve filmlerde herhangi bir izleyici veya dinleyici sınırlaması olmadan kullanılabileceği, alınan ses efektinin üzerine oynamalar yapılarak değişimler yapılabileceği ancak bunun sadece tek bir end prodcut, yani nihai ürün için yapılabileceği söyleniyor.

Eğer aldığınız bir ses efektinin üzerine oynamalar yaparak birden fazla end product için kullanmak isterseniz de her bir nihai ürün, end product için ayrı ayrı lisans almanız gerekiyor.

SFX Multi Use Lisence: Ses ve ses efekti ürünlerini bu sefer de Multi Use lisansı ile aldığınızda bu, o sesin veya ses efektinin sınırsız sayıda end product, yani nihai üründe kullanılabileceği ve bu ses efekti kullanılarak yapılan üretimin sınırsız sayıda kişiye satılabileceği veya ücretsiz olarak verilebileceği,

Ses efektlerinin broadcast yayınlarında ve filmlerde herhangi bir izleyici veya dinleyici sınırlaması olmadan kullanılabileceği, alınan ses efektinin üzerine oynamalar veya değişimler yapılamayacağı söyleniyor.

Lisans Kapsamlarıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular​


Bir de tüm bu lisans açıklamalarına ek olarak lisanslarla ilgili sıkça sorulan sorular bölümü yapmışlar. Şuradan siz de ulaşabilirsiniz. Şimdi de bir de bu sorular içerisinde üstte anlattığım lisanslar kısımlarında değinilmeyenler hangileri ise onlara yer vereceğim.

Soru: Bu marketten satın aldığım müzikler için lisans ücretini ödememe rağmen youtube’a bu müziğin olduğu bir video eklediğimde bazen “matched third party content” – “Telif hakkı ihtarı – uyarısı” alıyorum. Neden bu uyarıyı alıyorum ve bunun çözümü nedir?

Cevap: Youtube telif haklarını oldukça ciddiye alıyor ve Content id hak talebi için otomatik bir sistemleri var. Bu otomatik sistem audoijungle’da yer alan bir çok ürün lisanslı olduğu için bu müziklerin kullanıldığı her videoya otomatik olarak content id hak ihlali uyarısında bulunuyor.

Bu aslında kötü bir şey değil. Bu aslında youtube’un videonuzda başkasına ait bir içeriği bulduğuna dair size yaptığı bir uyarıdan ibaret. Bir ceza vs. değil. Bir uyarı yani sadece. Bu videodan böyle bir müzik var ama bu müziğin lisansı başkasına ait bu durum hakkında bilgi ver demeye getiriyor yani youtube.

Bu uyarıyı kaldırmak, yani content id hak talebine itiraz etmek için youtube’u lisans sahibinden bu müziği parasını ödeyerek satın aldığınız ve kullanım hakkına sahip olduğunuz şeklinde bilgilendirmeniz gerekiyor.

Bunu da nasıl yapacağınızı şurada anlatmışlar. Sizde verdiğim linke bakarak yapabilirsiniz. (İçerik ing ve uzun. Ancak google translate ile bakabilirsiniz. Ya da yapamadım illa sen anlat derseniz iletime yorum yaparsanız, öyle bir istek olursa yani burayı düzenler, Türkçe şekilde burada anlatırım.)

Soru: Bu marketten satın aldığım müzikleri podcast – sesli kitap – rehberli meditasyon gibi ses odaklı yapımlarda da kullanabilir miyim?

Cevap: Evet, ses odaklı bu üretiminizde ana odak satın aldığınız lisanslı müzik olmadıkça ve müzik üzerinde değişimler yapılmadıkça müzik kullanılabilir, arka planda çalınarak üzerine konuşma sesi eklenebilir.

Örnek: Bir telifli rahatlatıcı müzik lisansı aldınız ve o müziği de rehberli meditasyon anlatımı yaptığınız videonuza veya podcast’inize konuşurken arka planda çalsın diye koyabilirsiniz ve bu üretiminizi de ücretli bir şekilde (meditasyon videosu – cd’si vs.) istediğiniz gibi satabilirsiniz.

Soru: Bu marketten aldığım müzikler üzerine söz yazarak müzik üretimi yapabilir miyim?

Cecap: Hayır, direkt bu markette satılan müzikleri değil de yine bu markette satılan ses efektlerini kullanarak müzik üretimi yapabilirsiniz.

Soru: Ses ve ses efektleri lisansları müzik lisansları ile aynı mı?

Cevap: Hayır. Ses efektleri müzik olarak düşünülmüyor. Ses efektlerinin lisansları farklı (SFX olarak geçiyor) Telifli müzikler için ise lisanslar ayrı. (Üstte bu konuya detaylı değinmiştim zaten.)

Soru: Intro müzikleri – tanıtma müzikleri – giriş müzikleri – kaynak dosyaları lisansları müzik lisanları ile aynı mı? Yani müzik lisanları için geçerli olan lisanlar bunlar için de mi geçerli?

Cevap: Evet. Zaten bu markette yer alan herhangi bir ürünün satış sayfasına gittiğinizde sağ üst köşesinde lisans olarak kapsamının ne olduğu, ne lisansına tabi olduğu hem yazıyor, hem de o türdeki farklı lisanslar seçilebiliyor. Oradan da anlayabilirsiniz aslında.

Telifli Lisanslı Müzik Satın Alma: Youtube için Stok Müzik Siteleri Burak Oran
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.