@Theaa &
@Metaren siz soruyu doğru anladığınıza emin misiniz?
Şimdi ben burada Trendyol'da neden bir yılı aşkın süredir ürün listelemediğimi, N11'de fiyatları neden pahalı tuttuğumu, PTTAvm'de sipariş gelmeme sebeplerimi anlatmak isterim ama Hepsiburada rakiplerini tanır bende onlara uyayım der diye korkuyorum. Sonra ekmeğimizden olmayalım!
Ayrıca sürekli karşımıza çıkan yeni ve sonradan pazaryeri olma kararı veren sitelerde neden mağaza açmadığımı falan anlatırsam Hepsiburada haricindeki tüm platformlar bizi dava eder.
Bu sebepler ile, biz siteleri kıyaslamayalım. Theaa ve Metaren'in de dediği gibi insanların kıyaslaması gereken maddeleri sıralayalım.
Her şey gösterilen komisyon oranı değil. Bu yüzden tedarikçilerin, site genelinde düzenlenen kampanyaları takip etmesi şart! Çünkü bazen Hepsiburada, bazen N11 benim için öncelikli hale geliyor. Hemen kısaca bir örnek verip konudan çıkmak Rusça içerik paylaşmak istiyorum))
Hepsiburada'nın benim kategorideki ürünler için komisyon oranı %10 + KDV bu rakamın üzerine %0,8 tahsilat bedeli tarzında bir isimle pos cihazı kullanım bedeli kesiyor.
N11 ise KDV dahil %5 + reklam ve listeleme tarzında iki başlık dahil toplam %8 komisyon kesiyor.
Yani Hepsiburada satışa açmış olduğum rakam üzerinden %12,96 , N11 ise %8 komisyon kesintisi uyguluyor. Böyle bakıldığı zaman N11'deki fiyatımın her zaman daha ucuz olmasını bekleyebilirsiniz. Ama N11, Hepsiburada'ya göre ortalama 12gün daha geç ödeme yapıyor. Günümüzde bu likiditenin bana etkisi %2!
Böylece başlangıçta hesaplama yaparken N11 %10 komisyon kesiyor gibi dikkate alarak fiyatlama yapmak zorundayım.
Bende buna %100 katılıyorum. Hepsiburada ile benim kategorideki ürünlerin müşteriye teslimatı taş çatlasın 4 iş günü. N11'de Ceva Lojistik ile çalışmak zorundayım (Horoz Lojistik sürekli hasarlı taşıma yaptığı için çalışmayı bıraktım). Ceva Lojistik gelen siparişi en erken 3. iş günü işleme alıyor ve İzmir'den çıkartıyor. Müşteriye teslimatı ise 10 günü aşabiliyor.
Şimdi tekrar başa dönecek olursak, Hepsiburada %12,96 komisyon ile sipariş geldikten sonra yaklaşık 18-20 iş gününde parayı hesabıma öderken, N11'de %8 komisyon ile bu süreç 40 günden erken tamamlanamaz gibi duruyor.
Yetti mi? Hayır, yetmedi. Gelelim beni etkileyen en önemli bombaya.
Hepsiburada genelde benim kategorideki ürünlere kendi komisyonundan %6 - %8 - %10 indirim yapıyor. Sonuç itibariyle müşterinin ödediği tutara göre komisyon oranı yaklaşık %4 diyebiliriz. Çünkü ciromun %50'si %10 destek varken gelirken %30'u %8 destek ve %20'si %6 destek varken geliyor.
N11 için benzer bir senaryo vermek gerekirse, N11 genelde %3 komisyondan indirim yapıyor ve TL bazlı ekstra sepet indirimleri uyguluyor. Müşteriden tahsil edilen rakama göre ortalama kesintisi %3 civarında.
Tüm örnekleri verdiğimi düşünüyorum. Artık cevabı bitirip gerçekten konudan çıkmam lazım.
O yüzden sonuç cümlesi şu ki, tüm pazaryeri sitelerinin anlık destekleri, kesintileri, avantajları bir araya getirilip kapsamlı değerlendirme yapıldıktan sonra ürünler satışa açılmalıdır.