A
admin
Misafir
Her Mevsim Rengini Koruyan Bitki: Ökse Otu
Her mevsim yeşil kalabilen ökse otu, değişik bir görünüme sahiptir. Bitki, sağlıklı yaşam amacı ile farklı şekillerde kullanılabilir. İlaç kullanmayı sevmeyen kişiler tarafından çeşitli amaçlar için kullanılan ökse otu, ağaçların dallarının uçlarında zeytinin ilk haline benzeyen görüntüsü ile dikkat çeker. Beyaz toplar halinde bulunan bitkinin meyvesi patladığında yapışkan bir madde ortaya çıkar. Eski çağlardan beri, alternatif tıp yöntemlerinde tercih edilen bitki, faydalarından dolayı ilaç yapımında da kullanılır. Zamanında toplanan ökse otu, çeşitli işlemlerden geçirilir.
Ökse Otu Nedir?
Görüntüsü ile şaşırtan ökse otu, farklı ağaçlar üzerinde yaşadığı için yarı asalak ya da parazit olarak bilinen bir canlıdır. Elma, erik, kiraz, kestane, akçaağaç, akasya, kavak, söğüt, meşe ve armut ağaçlarının üzerinde yaşayan bitkinin yöreye göre ismi farklılık gösterir. Çekem, Burç ya da Gökçe ağacı ile Viscum, Gui, Mistletoe olarak da isimlendirilen ökse otu, tohumsuz bir bir türdür. “Ökse otu nedir?” sorusuna yanıt olarak, en fazla 100 cm’ye ulaşan dallarının ucunda beyaz yuvarlak meyvelere sahip sarmaşık şeklinde gelişimini tamamlayan bir bitki olduğu söylenebilir. Ortalama ömrü 70 yıl olan bitki sonbahar ve ilkbaharın ilk aylarında açar. Toplandıktan sonra yıl boyu kullanılabilen ökse otu, yapraklarının dört mevsim yeşil kalması ile ünlüdür. Özellikle Türkiye, Bulgaristan, Bosna Hersek, Türkistan ve Arnavutluk ülkelerinde yetişir. Bitkinin yeşil ve oval yapraklarını gördükten sonra rahatlıkla toplayabilirsiniz. Halk arasında gevele, güvelek ve purç gibi isimler ile de anılan ökse otunun tüketiminde tomurcuklar kullanılmaz. Ökse otunun beyaz ve şeffaf tomurcukları içerisinde visin adında bir madde bulunur. Tomurcuklar çeşitli işlemlerden geçirilerek ilaç yapımında kullanılır hale getirilir.
Kaynak : AlemiKadın