Webrazzi Milyonlarca dolar kazanan tek kişilik 5 şirket

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
T

Tuğçe İçözü

Misafir
Hepimiz "indie hacker" olarak da tanınan solo girişimcilerin ürettikleri ürünler ile tek başına sürdürülebilir gelir modelleri inşa etmesine defalarca tanık olduk. Herhangi bir çalışana sahip olmayan, yatırım almadan büyüyen bu girişimler, kurucularına kimi zaman milyonlarca dolar kazandırıyor. Bunun en güzel örneklerini sergileyerek milyonlarca dolar kazanan tek kişilik 5 şirketi listeledik.

Stardew Valley



Eric Barone tarafından geliştirilen Stardew Valley, 6 yıl içinde 300 milyon dolardan fazla gelir elde etti. Üstelik Stardew Valley, bu gelire, herhangi bir çalışana sahip olmadan ulaştı. Oyunun geliştiricisi Eric Barone, Stardew Valley'i hayata geçirmek için 3-D grafikler, animasyonlar ve müzikler dahil olmak üzere oyunun her bir detayını nasıl üreteceğini öğrendi. Bu sayede oyunun her katmanı Barone tarafından geliştirildi.

Barone, bir iş aramaktan vazgeçtiği 2011'in Aralık ayında tüm enerjisini oyunu üretmeye yönlendirmişti. O dönemde Eric Barone günde 8 ila 15 saat arasında çalışmaktaydı. Eric Barone, oyunun aylık 20 milyon ziyaret alan websitesini sonunda yayına aldı. Bununla beraber, oyunun 1.3 milyon abonesi olan bir subredditi de bulunmakta. Bu topluluk geri bildirimlerle oyunun iyileştirilmesine katkıda bulunurken, kullanıcı kazanımında da etkin bir rol üstlendi. Hatta oyunun Steam'de yayınlanmasını bile sağladı. Barone, kodlamaya odaklanmak için karın yüzde 10'unu paylaştığı bir anlaşma ile PR, pazarlama ve yayıncılık alanlarını başka bir firmaya verdi. Stardew Valley, 2016 yılında 15 dolar fiyat etiketiyle ilk kez yayına alındı. 2 ay sonra 1 milyon satışa imza atan oyun, o süreçte 15 milyon dolar gelir elde etti. Oyun toplamda 300 milyon dolardan fazla gelire ulaşmayı başardı.

BuiltWith



Websitelerinin hangi altyapı ve servisleri kullandığını gösteren BuiltWith, Gary Brewer ve Andrew Rogers tarafından kuruldu. Girişimi kurmaya 2007 yılında karar veren Brewer, BuiltWith'in lansmanını duyurması için farklı blogger'lar anlaştı. O dönemde Digg'de zirveye yerleşen BuiltWith, bir internet domain dizini olan About Us ile her domain sayfasına BuiltWith bağlantısı eklemek üzere anlaşmaya vardı. Bu anlaşma sayesinde BuiltWith'in trafiği 10 katına çıktı. Yıllar geçtikçe ve girişim büyüdükçe Brewer, BuiltWith'e yeni özellikler eklemeye ve bu özellikleri fiyatlandırmaya başladı. Aylık 295 dolar ila 995 dolar arası fiyatlarla BuiltWith'in hizmetlerinden yararlanan yaklaşık 3 bin abone bulunuyor. Şirketin ekibinde Gary Brewer ve Andrew Rogers'tan başka kimse yer almıyor. Bu makalemizde Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın 2008 yılında BuiltWith hakkında paylaştığı görüşleri de bulabilirsiniz.

Brümate



Brümate, web sitesinde sıcak ve soğuk içecekleri muhafaza etmek için özel termoslar ve fincanlar satıyor. Dylan Jacob tarafından kurulan Brümate'in çatısı altında ilk 2 sene hiçbir şekilde tam zamanlı çalışanlar yer almıyordu. Sonrasında küçük bir ekiple ilerleyen Brümate, bu ekiple şirketi ölçeklendirirek 5 yıl içinde 150 milyon dolardan fazla gelir elde etti. 2.5 milyondan fazla müşteriye ulaşan girişim, aylık 1 milyon trafiğe sahip. Brümate, 150 binden fazla 5 yıldızlı yoruma da ev sahipliği yapıyor.

Aklına gelen fikrin, ürün pazar uyumunu ölçümlemek için Facebook'ta ön-siparişe odaklanan reklamlar kullanan Jacob, bu sayede 7 bin talep topladı. Bunun üzerine termosu tasarlayan ve ilk envanteri için 10 bin dolar harcayan Jacob, ilk 2 ayın sonunda 250 bin dolar gelir elde etti. Büyüme stratejisinde etkileyici pazarlamasından (influencer marketing) yararlanan Jacob, ürün satışı için 9 binden fazla mağaza ile anlaştı. Dylan Jacob başarı hikayesiyle 2020 yılında Forbes'un sayfalarında da kendine yer buldu.

Viral Nova



Scott Delong tarafından kurulan içerik sitesi Viral Nova, internetteki viral içerikleri derliyor. Popülerliğinin zirvesinde olduğu dönemde yılda 5 ila 10 milyon dolar gelir elde ediyordu ve aylık 100 milyon okuyucuya sahipti. Viral Nova, hiç yatırım almadığı gibi herhangi bir çalışana da sahip değildi.

Scott Delong'un Viral Nova'nın hikayesine ve kendi girişimcilik yolculuğuna dair detayları paylaştığı blog gönderisinde Viral Nova'nın nasıl gözden düştüğü de anlatılıyor. Bir süre sonra teknik yetersizlikler nedeniyle gelen trafiği karşılayamayan Viral Nova ve kurucusu Scott Delong hakkında basında olumsuz makaleler yayınlanmaya başladı. Bu olayların üzerine Scott Delong şirketin yüzde 75'ini yaklaşık 4 milyon dolara satmaya karar verdi. Bu kararla beraber Viral Nova'nın eski güzel günlerini geride bıraktığını belirtelim. Platforma uzun süredir yeni içerik girişi yapılmıyor ve arayüzü pek de güncel değil.

Photopea



Ivan Kutskir tarafından kurulan Photopea, ücretsiz bir fotoğraf düzenleme aracı. Photopea, adeta Photoshop gibi çalışıyor ve hiçbir üyelik gerektirmiyor. Bilgisayarınızda ya da Google Drive, Dropbox gibi bulut depolama çözümlerinde bulunan fotoğraflarınızı Photopea'ya yükleyerek düzenleyebiliyorsunuz. Ayrıca Photopea'nın mevcut görsel ve şablonlarından faydalanabiliyorsunuz. Ürünü detaylı incelemek isteyenler Photopea hakkında 2020 yılında yazdığımız makaleyi inceleyebilir. Photopea ayda 10 milyon ziyaret alıyor. Girişimin yıllık geliri ise yaklaşık 1.5 milyon dolar civarında. Kullanıcılar, Photopea'da aylık olarak 1.5 milyon saat geçiriyor.

Bu arada eğer solo girişimciler veya sürdürülebilir gelir modellerine odaklanan ürünler ilginizi çekiyorsa, girişimci Aleksandr Volodarsky'yi takibe alabilirsiniz. Volodarsky paylaştığı içeriklerle bunlara benzer pek çok hikayeyi keşfetmenizi sağlıyor.

Kaynak : Webrazzi
 

Reklam