Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?: Adım Adım İnternet Sitesi Kurmak – Takip Etmesi Kolay 4 Adımda DEV Rehber

  • Konbuyu başlatan Burak Oran
  • Başlangıç tarihi
B

Burak Oran

Misafir
WPMAVI. WPMAVI - Türkiye Wordpress Rehberi

İnternet sitesi kurmak istiyorum, nereden başlamalıyım ? İnternet sitesi nasıl kurulur, bir web sitesi nasıl yapılır hiç bir fikrim veya teknik bilgim yok, hangi adımları takip etmeliyim ?

Site kurma için nelere ihtiyacım var, site açma işlemi zor mu, ben yapabilir miyim ?

Beni 0’dan alıp, hiç bir adımı atlamadan profesyonel bir internet sitesinin nasıl kurulduğunu, neler yapılması gerektiğini uygulamalı olarak anlatacak bir rehber arıyorum diyorsanız,

Kesinlikle doğru adrestesiniz !

Bu internet sitesi kurma rehberimde size 5 şey garanti ediyorum;

1-Site kurma işlemini 0’dan hiç bir adımı atlamadan anlatacağım.
2-Anlatımımı da sizleri hiç bir teknik veya kodlama bilgisine sahip olmayan bireyler olarak görüp, ona göre yapacağım.
3-Yazı boyunca takıldığınız herhangi bir noktada da bana bu yazıma yorum yaparak ulaşıp, yardım alabileceksiniz. Sorularınız ücretsiz bir şekilde mutlaka cevaplanacaktır.
4-Bu rehber, bugüne kadar internet sitesi kurma ile ilgili okuduğunuz en detaylı ve kapsamlı rehber olacak.
5-Son olarak ise belirtmek isterim ki bu yazı sürekli güncel tutulacak ve tutulmaktadır da.

O zaman başlayalım !



Dip Not:Tabi altta anlatacaklarımdan hemen önce buraya da eklemek isterim ki bu yazımın videolu bir şeklide adım adım anlattım da mevcut. Onu da hemen bu satırların altına ekliyorum.

Siz ister videoma bakın, isterseniz de hemen videonun altındaki satırlardan yazılı bir şekilde devam edin. Tavsiyem ise; önce yazıyı okumanız, ardından ise videoma bakmanızdır. Böylesi çok daha sağlıklı olacaktır.

İnternet sitesi kurma rehberi PART 1:


Yok, benim internet sitesi kurma fikrim daha farklı bir kateogirde. Misal ben bir emlak sitesi, kuaför sitesi, dükkanım için bir site ya da herhangi farklı bir kategoride bir site kurmak istiyorum diyorsanız da;

Yine sizin için değişen bir şey yok. Tüm site kategorileri için aynı olan temelleri bu adıma kadar geldiyseniz siz de attınız zaten.

Bu aşamadan sonra tasarım konusunda şöyle bir yol izleyebilirsiniz;

#Mesela, bir emlak sitesi kurmak istiyorsunuz; o zaman öncelike şuradan themeforest ana sayfasına gidip, üst menüden wordpress sekmesine tıklayıp, karşınıza çıkan aratma kısmına ise Real Estate ( site ingilizce, dolayısı ile ne tür bir tasarım istiyorsanız, ingilizce aratmalısınız. ) yazıp, Search butonuna tıklayıp arattıkran sonra

Site Açma Themeforest Tema Bulma

Site Açma Themeforest Tema Bulma


Liste şeklinde sıralanan temaların her biri için Preview butonuna tıklayarak canlı demosunu görebilirsiniz.

Web Sitesi Nasıl Yapılır - Tema Demo Görüntüleme

Web Sitesi Nasıl Yapılır – Tema Demo Görüntüleme


Satın almayı ise üstteki resimde gösterdiğim gibi tema ismine tıklayarak tema sayfasından yapabilirsiniz. Ayrıca bu işlemleri detaylı olarak nasıl yapacağınızı Themeforest tema alma – kurulumunu yapma başlıklı yazımı takip ederek öğrenebilirsiniz.

Mesela ben Real Estate diye aratma yaptığımda karşıma çıkan temalar arasından Real Estate 7 isimli tema için Preview butonuna tıkladım ve karşıma hemen alttaki resimde olduğu gibi bir canlı demo çıktı.

Web Sitesi Yapma: Emlak Teması Demo Görünümü

Web Sitesi Yapma: Emlak Teması Demo Görünümü


#Ben bu temayı satın aldığımda ve wordpress siteme yüklediğimde sitemin görünümü de aynen canlı demoda nasıl görüyorsam o şekilde olacak. Tabi sadece görsel değil, temanın işlevsel olarak hangi özellikleri varsa, yine aynı şekilde benim sitemde de o işlevler olacak.

Temanızı seçip, satın alıp, wordpress sitenize kurduktan sonra da yine temanızın ayarlarını hiç bir kodlamaya ihtiyaç duymadan tema yönetim panelinden tıklamalar ile yapabiliyorsunuz.

Diyelim ki;

#Avukatsınız ve bir avukat sitesi kurmak istiyorsunuz. O zaman da üstte nasıl real estate diye arattıysak, bu sefer de Lawyer diye aratma yapacaksınız. Mesela ben lawyer diye aratma yaptığımda karşıma toplamda 197 adet farklı tema seçeneği çıktı.

#Ya da bir cafe – restoran sitesi kurmak istiyorsunuz diyelim. Bu sefer de cafe – restaurant diye aratma yapacaksınız. Mesela ben restaurant diye aratma yaptığımda karşıma 760 adet farklı tema seçeneği çıktı.

#Aynı şekilde şirket – firma sitesi kurmak istiyorsanız da bu sefer Business diye aratma yaptığınızda karşınıza 5,294 adet farklı tema tasarımı çıktığını göreceksinizdir.

Ya da bir kuaför dükkanınız için site kurma adına tema arıyorsanız, hairdresser diye, berber dükkanınız için barber diye, moda üzerine ise fashion diye, güzellik üzerine ise beauty diye vs gibi aklınıza gelen her türlü site kurma kategorisinde aratma yapabilirsiniz. Ve her aratmanızda da arattığınız şeye yönelik hazır kodlanmış bir tema olduğunu göreceksiniz.

Eğer alacağınız temanın satış sayısı fazla ve popüler bir temaysa da, o temanın nasıl kurulup, ayarlarının nasıl yapılacağı ile ilgili mutlaka çekilmiş onlarca video vardır.

Youtubeda alacağınız temanın ismini yazıp, aratma yaptığınızda tüm bu videolar karşınıza çıkacaktır. Popüler olmayan bir tema olsa bile, tema yazarı tarafından nasıl kullanılacağının videosu mutlaka çekilmiştir. Araştırdığınızda mutlaka bulacaksınızdır.

Her ne kadar anlatımlar ingilizce olsa da, anlatımlar görsel olarak yapıldığı için hiç ingilizce bilmeseniz dahi kolaylıkla hangi ayarların nereden ve nasıl yapılacağını anlamanıza yetecektir.

İşte tam da bu yüzden wordpress ile herşey mümkün ! Bu yüzden biz de site kurma işlemini wordpress üzerinden yaptık, bu yüzden dünya üzerinde bulunan tüm sitelerin nerede ise 3’te 1’i wordpress alt yapısını kullanıyor ve sayı her geçen gün artıyor.

Kullanan sayısı milyonlarca olduğu için, haliyle geliştirici sayısı da milyonlarca. Bu yüzden wordpress’de her türlü site fikri için bir tema ya da işlevsel olarak gerçekleştirmek istediğiniz bir özellik için bir eklenti var.

#Tema bulma konusunda ek olarak benim liste olarak bir çok temanın arasından seçip, hazırladığım altta linklerini verdiğim yazılarımda yer alan temalara da göz atabilrisiniz.

Bu liste yazılarımda yer verdiğim temalar, benim teknik anlamda kodlamasını, hızını, SEO uyumluluğunu kaliteli bulduğum temalardan oluşuyor;

WordPress E-Ticaret Temaları
WordPress Kurumsal Temalar

WordPress Blog Temaları
WordPress Haber Temaları
WordPress İlan Temaları
WordPress Emlak Temaları
WordPress Forum Temaları
WordPress Sosyal Medya Temaları
WordPress Video Temaları
WordPress Teknoloji Temaları
WordPress Kadın Temaları
WordPress Fotoğrafçılık Temaları

Alternatif olarak ise, Ücretli temalar nereden alınır başlıklı yazımda bulunan diğer büyük tema satış noktalarında yer alan temaları da incelyebilirsiniz.

Themeforest’tan nasıl tema alacağınız konusunda bir fikriniz yok ise, Themeforest’tan tema nasıl satın alınır başlıklı yazımı rehber olarak kullanabilirsiniz.

Aldığınız temayı nasıl kuracağınızı yine bu themeforest yazısında anlattım ancak yine de sorun yaşarsanız, wordpress tema nasıl yüklenir başlıklı yazıma bakabilirsiniz.

Tabii şöyle de bir durum var;

#Wordpress’de her temanın yönetim paneli, ayarlarının yapılması vs. farklılık gösteriyor. Temalar farklı kişiler tarafından kodlandığı için, yönetimi de kodlayan kişi nasıl oluşturduysa o şekilde oluyor.

Dolayısı ile her türlü site kurma fikrini anlatacak bir rehber bulmanız imkansız. Ben bugüne kadar 4 farklı kategoride site kurma fikrini videolu bir şekilde tasarımlarını anlattım. ( Üstte yer alan videolarda / blog – haber – eticaret – forum)

Ayrıca bu yazılarıma ise şu linklerden ulaşabilirsiniz;


İlerleyen zamanda bunlara yeni kategoriler eklemeyi de düşünüyorum ancak ne kadar çok farklı kategoride site kurma videosu da çeksem, illa ki açıkta kalan site kategorileri olacaktır.

Ben bu soruna genel kapsamda olmasa da, bir çözüm ürettim. Themeforest bir pazar yeri. Yani herkes gelir, ürünlerini satışa açar.

#Ben ise site kurulumu anlattığım yukarıdaki videolarımda tasarım için MyThemeShop firmasının temalarını kullandım.

MyThemeShop ise bir pazar yerinden ziyade, bir firma. Yani bu firmanın tüm temaları aynı kodlayıcı ekibinin elinden çıktığı için de, temaların tasarımları farklılık gösterse de, yönetim panelleri birbirlerine çok benziyor.

Dolayısı ile videolarımda anlattığım tasarımların dışında bu firmanın farklı tema tasarımlarını kullanırsanız da videolarımı kolaylıkla takip edebilirsiniz. 5 farklı site kategorisinde 100 farklı tasarımları mevcut.

Bu yüzden tasarım aşamasını kolaylıkla videolarımı izleyerek kısa zamanda halletmeniz adına öncelikle bu firmanın temalarını öneririm. Hem hız ve SEO uyumu açısından da gayet kaliteli temalardır.

#Olur da bu firmanın temalarında site kurmak için seçtiğiniz kategoriye uygun bir tasarım yoksa ya da tasarımlarını beğenmediyseniz, dediğim gibi themeforest’tan istediğiniz kategoride bir tema bulabilir, onu da kurabilirsiniz.

Sadece themeforest’tan aldığınız temanın yönetimin panelini çözmeniz için Türkçe anlatımlı bir video bulmanız nerede ise imkansız olacaktır. On binlerce farklı tema var çünkü. ( Tema yazarı genellikle temanın nasıl kullanılacağına dair ingilizce bir video çeker )

Ancak bu demek değil ki, siz farklı bir tema aldığınızda bu temayı öğretici bir video olmadan kuramayasanız. Demek istediğim, önünüzde anlatıcı bir video veya yazı olmayacağı için bu temaların kullanımını kendiniz kurcalayarak çözmelisiniz.

Keza bu tema yönetim kısımları da yine herhangi bir kodlama veya teknik bilgi gerektirmiyor. Yine tıklamalar ile yönetebileceğiniz panellere sahipler. Dolayısı ile bu noktada da endişe yaratacak bir durum yok. İnternet sitesi kurma adına tasarım aşaması genel itibarı ile böyle.

İnternet Sitesi Kurduktan Sonra Yapılması Gereken İlk Adımlar


Tasarım aşamasını hallettik, peki bu adımdan sonra internet sitesi kurma adına yapmamız gereken başka neler var ?

Pek tabii, yine olmazsa olmaz yapmanız gereken adımlar var. Sitenizi google’a kayıt ettirmek, site haritanızı google’a göndermek, site istatistiklerini göreceğiniz araçların entegrasyonu vs. gibi.

1-Bunları da nasıl yapacağınızı blog açtıktan sonra ilk yapılması gerekenler başlıklı yazımda anlattım.

Not: Yazının başlığında blog kelimesi geçmesi sizi yanıltmasın, bu adımlar tüm kategoride kurulan siteler için (blog siteleri de dahil) geçerli ve aynı adımlardır.

2-Bu adımları da tamamladıktan sonra geriye wordpress kullanımını öğrenmeniz gerekiyor. WordPress kullanımı ile ilgili internette yüzlerce hatta binlerce rehber ve video var. Takıldığınız her konuyu google’da arattığınızda karşınıza mutlaka bir çözüm veya konu anlatımı çıkacaktır.

Tamamını öğrenmek, ne yaptığını bilerek hareket etmek de biraz zaman alan bir süreç ancak yine zor veya herhangi bir kodlama bilgisi gerektiren bir süreç değil.

3-Keza benim blogumda da wordpress ile ilgili onlarca yazı ve kaynak bulmanız mümkün. Mesela, başlangıç amaçlı bir çok rehberi wordpress başlangıç başlıklı sayfamda topladım.



Umarım İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?: Adım Adım İnternet Sitesi Kurmak – Takip Etmesi Kolay 4 Adımda DEV Rehber başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?: Adım Adım İnternet Sitesi Kurmak – Takip Etmesi Kolay 4 Adımda DEV Rehber Burak Oran
 

Benzer konular

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.