
Yeni araştırmalar, düzenli yumurta tüketiminin sağlığa önemli katkılar sunduğunu ortaya koyarak, uzun süredir devam eden kolesterol tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

Yıllardır yüksek kolesterolle ilişkilendirilen yumurta, son bilimsel veriler ışığında aklanıyor. Food Function dergisinde yayımlanan kapsamlı bir araştırmaya göre, günde ortalama 1,5 yumurta tüketen bireylerin kemik yoğunluğunda önemli bir artış görülüyor. Özellikle yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan çalışmada, düzenli yumurta tüketiminin femur kemiğinde %72, omurgada ise %83 oranında kemik yoğunluğu artışına yol açtığı saptandı.

Yumurta, yalnızca yüksek kaliteli protein kaynağı olmakla kalmıyor; içerdiği A, D, E, B12 vitaminleri, kolin, lutein ve zeaksantin gibi birçok mikro besin öğesiyle beyin, göz ve bağışıklık sistemi sağlığını da destekliyor. Özellikle yumurta sarısında bulunan kolin, hafıza ve bilişsel fonksiyonları geliştirerek Alzheimer riskini azaltabiliyor.

Uzmanlar, yumurtanın nörolojik gelişim üzerindeki etkisinin yalnızca yaşlı bireylerle sınırlı olmadığını, hamile kadınlarda da fetal beyin gelişimini olumlu yönde etkileyebileceğini vurguluyor.

Yumurta, aynı zamanda kilo kontrolü açısından da önemli bir besin. Yapılan çalışmalar, yumurta bazlı kahvaltıların iştahı bastırdığını, kan şekeri seviyesini dengelediğini ve günün ilerleyen saatlerinde alınan kaloriyi azalttığını ortaya koyuyor. Yüksek biyolojik değeri (100 üzerinden 100) ile yağsız kas kütlesini korumaya da yardımcı oluyor.

Yumurta sarısında bulunan antioksidanlar lutein ve zeaksantin, retinada birikerek gözleri zararlı mavi ışıktan koruyor. Bu pigmentlerin günlük alımı, kandaki seviyelerini %100’den fazla artırarak yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt riskini azaltabiliyor.

Geçmişte yumurta, içerdiği kolesterol nedeniyle kalp sağlığı açısından riskli olarak görülse de güncel araştırmalar bu algının değiştiğini gösteriyor. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmaya göre, diyetle alınan kolesterol, LDL ("kötü") kolesterolü doymuş yağ kadar yükseltmiyor. Hatta birçok birey için haftada yedi yumurtaya kadar tüketim güvenli kabul ediliyor.ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) da artık yumurtayı, düşük doymuş yağ oranı ve yüksek besin yoğunluğu nedeniyle “sağlıklı besin” kategorisinde değerlendiriyor.

Uzmanlar, yumurtanın günlük diyete dengeli biçimde dahil edilmesini öneriyor. İşte bazı öneriler: Çırpılmış, haşlanmış veya poşe yumurta ile güne zinde başlayın. Sert haşlanmış yumurtaları tahıllı salatalara ekleyerek besin değerini artırın. Kızartmaktan kaçının; avokado veya hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar tercih edin. Sebzeli frittata veya yumurtalı muffin gibi pratik tariflerle hafta boyunca dengeli öğünler oluşturun. Otlakta yetiştirilen veya omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtaları tercih edin. Yumurtaları 4 °C'nin altında saklayın ve 3-5 hafta içinde tüketin.

Yumurta, sağlık açısından uzun yıllar boyunca haksız yere kötülenmiş bir süper besin olabilir. Bilim dünyasının sunduğu yeni bulgular, yumurtayı yeniden sofraların merkezine taşıyor.
Kaynak : NTV