Akne Nedir?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Serap KAYA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

Serap KAYA

Misafir
Akne, kıl köklerinizin yağ ve ölü cilt hücreleri ile tıkanmasıyla ortaya çıkan bir cilt durumudur. Genellikle beyaz noktalara, siyah noktalara veya sivilcelere neden olur ve genellikle yüz, alın, göğüs, sırt üstü ve omuzlarda görülür. Akne gençler arasında yaygın olarak görünür, ancak her yaştan insanı etkiler.

Etkili tedaviler mevcuttur, ancak akne kalıcı olabilir. Sivilce ve yumrular yavaşça iyileşir ve biri gitmeye başladığında, diğerleri başlayabilir.

Akne, şiddetine bağlı olarak duygusal sıkıntıya da neden olabilir ve ciddi etkiler yaratabilir. Tedaviye ne kadar erken başlarsanız, bu tür sorunlar için riskiniz o kadar düşük olur.

Akne Belirtileri


Akne belirtileri ve semptomları durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak değişir:

  • Whiteheads (kapalı tıkanmış gözenekler)
  • Siyah nokta (tıkanmış gözenekler)
  • Küçük kırmızı, hassas yumrular (en sık görünenlerdir)
  • Uçlarında irinli papüller olan sivilce (püstüller)
  • Cildin yüzeyinin altında büyük, katı, ağrılı (nodüller) topaklar
  • Cildin yüzeyinin altında ağrılı, irin dolu (kistik lezyonlar) topaklar

Akne Nedenleri


Sivilceye neden olan dört ana faktör:

  • Aşırı yağ üretimi
  • Ölü cilt hücreleri ve ayrıca yağ tarafından tıkanmış saç kökleri
  • Bakteriler
  • Bir tür hormonun (androjenler) aşırı aktivitesi

Akne tipik olarak yüzde, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür, çünkü cildin bu bölgeleri en fazla yağ (sebase) bezine sahip olan bölgelerdir. Saç kökleride yağ bezlerine bağlıdır.

Folikül duvarı şişebilir ve beyaz bir baş (irin) üretebilir. Veya yüzeyi açık olabilir ve koyulaşarak siyah noktaya neden olabilir. Siyah noktalar gözeneklere yapışmış kir gibi görünebilir. Ama aslında gözenek havaya maruz kaldığında kahverengiye dönüşen bakteri ve yağ ile tıkanır.

Sivilceler, tıkanmış saç kökleri iltihaplandığında veya bakterilerle enfekte olduğunda ortaya çıkan beyaz bir merkezli kırmızı lekeler oluşturur. Saç köklerinin derinliklerinde gelişen tıkanıklıklar ve iltihaplanma, cilt yüzeyinin altında kist benzeri şişliklerin oluşmasına neden olur. Ter bezlerinin açıklıkları olan cildinizdeki diğer gözenekler genellikle akneye dönüşmez.

Akne Nedenleri Nelerdir

Akne Nedenleri

Sivilceleri Kötüleştirebilecek Faktörler


Bu faktörler akneyi tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir:

  • Hormonlar. Androjenler, ergenlik döneminde kız ve erkek çocuklarda yağ bezlerinin büyümesine ve daha fazla sebum üretmesine neden olan hormonlardır. Gebeliğe bağlı hormonal değişiklikler ve oral kontraseptif kullanımı da sebum üretimini etkileyebilir. Ve kadınların kanında düşük miktarda dolaşan androjen akneyi kötüleştirebilir.
  • Bazı ilaçlar. Örnekler arasında kortikosteroidler, testosteron veya lityum bulunur.
  • Diyet. Araştırmalar, yağsız süt ve karbonhidrat yönünden zengin gıdalar (ekmek, simit ve cips gibi) dahil olmak üzere bazı diyet faktörlerinin akneyi kötüleştirebileceğini göstermektedir. Çikolatanın da uzun süredir sivilceleri kötüleştirdiğinden şüpheleniliyor. Akneli 14 erkekten oluşan küçük bir çalışma, çikolata yemenin semptomların kötüleşmesi ile ilişkili olduğunu buldu. Bunun nedenini araştırmak ve akneli kişilerin belirli diyet kısıtlamalarını uyguladıktan sonra fayda sağlayıp sağlamayacağını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Stres. Stres sivilceyi daha da kötüleştirebilir.

Akne Hakkında Mitler


Bu faktörlerin akne üzerinde çok az etkisi vardır:

  • Yağlı yiyecekler. Yağlı yiyecekler yeme ile akne üzerinde çok az etki vardır veya hiç etkisi olmayabilir. Kızartma yağı bulunan kazanlı mutfaklar gibi yağlı bir alanda çalışmak, yağın cilde yapışmasına ve saç köklerinin tıkanmasına neden olur. Bu durum cildi tahriş eder veya akne oluşumunu tetikler.
  • Hijyen. Akne kirli ciltlerden kaynaklanmaz. Aslında, cildi çok sert ovmak veya güçlü sabunlar veya kimyasallarla temizlemek cildi tahriş eder ve akneyi daha da kötüleştirebilir.
  • Makyaj malzemeleri. Özellikle gözenekleri tıkamayan yağsız makyaj ürünleri kullanır ve düzenli olarak makyajınızı çıkarırsanız kozmetikler akneyi kötüleştirmez.

Akne Tedavisi


Reçetesiz akne ürünlerini birkaç hafta boyunca denediyseniz ve sonuç alamadıysanız, doktorunuz daha güçlü ilaçlar reçete edebilir. Bu konuda bir dermatolog size yardımcı olabilir:

  • Sivilcenizi düzenli olarak kontrol edin
  • Cildinizde oluşabilecek sivilce yara izi veya diğer hasarlardan kaçının

Akne ilaçları yağ üretimini azaltarak, cilt hücresi döngüsünü hızlandırarak, bakteriyel enfeksiyonla savaşarak veya iltihabı azaltarak etki eder. Reçeteli sivilce ilaçlarının çoğunda sonuçları dört ila sekiz hafta boyunca göremeyebilirsiniz ve cildiniz iyileşmeden önce bozulabilir. Sivilcelerinizin tamamen temizlenmesi aylar veya yıllar alabilir.

İlgili Link: Cilt Üzerinde Oluşan Siyah Noktalar Nasıl Geçer

Doktorunuzun önerdiği tedavi rejimi yaşınıza, aknenizin tipine ve şiddetine bağlıdır. Örneğin, etkilenen cildi birkaç hafta boyunca günde iki kez yıkamanız ve ilaç kullanmanız gerekebilir. Genellikle topikal ilaçlar ve ağızdan aldığınız ilaçlar (oral ilaç) kombinasyon halinde kullanılır. Hamile kadınlar akne için oral reçeteli ilaçlar kullanamazlar.

İlaçlar ve diğer tedaviler riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla mutlaka konuşun.

Topikal İlaçlar


Akne için en yaygın topikal reçeteli ilaçlar aşağıdaki gibidir:

  • Retinoidler ve retinoid benzeri ilaçlar. Bunlar kremler, jeller ve losyonlar olarak bulunur. Retinoid preparatları, A vitamininden elde edilir ve tretinoin (Avita, Retin-A ve diğerleri), adapalen (Differin) ve tazaroten (Tazorak, Avage) içerir. Bu ilacı haftada üç kez, akşamdan başlayarak ve cildiniz alıştıkça günlük olarak uygularsınız. Saç köklerinin tıkanmasını önleyerek etki gösterir.
  • Antibiyotikler. Bunlar aşırı cilt bakterilerini öldürerek ve kızarıklığı azaltarak etki gösterir. Tedavinin ilk birkaç ayında hem retinoidleri hem de antibiyotikleri antibiyotiklerle sabahları, retinoidleri akşamları kullanabilirsiniz. Antibiyotikler, antibiyotik direnci geliştirme olasılığını azaltmak için genellikle benzoil peroksit ile birleştirilir. Örnekler arasında benzoil peroksitli klindamisin (Benzaclin, Duac, Acanya) ve benzoil peroksitli eritromisin (Benzamisin) yer alır. Tek başına topikal antibiyotik kullanımı tavsiye edilmez.
  • Salisilik asit ve azelaik asit. Azelaik asit, tam yağlı tahıllarda ve hayvansal ürünlerde bulunan doğal olarak oluşan bir asittir. Antibakteriyel özelliklere sahiptir. Yüzde 20 azelaik asit kremi, en az dört hafta boyunca günde iki kez kullanıldığında birçok geleneksel akne tedavisi kadar etkili görünmektedir. Eritromisin ile kombinasyon halinde kullanıldığında daha da etkilidir. Reçete azelaik asit (Azelex, Finacea) hamilelik sırasında ve emzirme sırasında bir seçenek olabilir. Yan etkiler arasında ciltte renk değişikliği ve küçük cilt tahrişleri bulunur.Salisilik asit, tıkalı saç köklerinin önlenmesine yardımcı olabilir ve hem yıkama hem de krem şeklinde sürme ürünleri olarak mevcuttur. Etkinliğini gösteren çalışmalar sınırlıdır.
  • Dapson. Dapson (Akzone) Özellikle akneli yetişkin kadınlarda iltihaplı sivilceler için günde iki kez% 5 jel olarak önerilmektedir. Yan etkiler kızarıklık ve kuruluğu içerir.

Akne için topikal tedavilerde çinko, kükürt, nikotinamid, resorsinol, sülfacetamid sodyum veya alüminyum klorür kullanımını destekleyen kanıtlar net değildir.

Oral İlaçlar

Akne Tedavi

Akne Tedavisi
  • Antibiyotikler. Orta ila şiddetli akne, bakterileri azaltmak ve iltihapla savaşmak adına oral antibiyotiklere ihtiyacınız olabilir. Genellikle akne tedavisi için ilk seçenek, minosiklin veya doksisiklin gibi tetrasiklin veya bir makroliddir. Antibiyotik direncini önlemek için oral antibiyotikler mümkün olan en kısa sürede kullanılmalıdır.Oral antibiyotikler en iyi topikal retinoidler ve benzoil peroksit ile kullanılır. Araştırmalar, benzoil peroksitin oral antibiyotiklerle birlikte topikal olarak uygulanmasının antibiyotik direnci geliştirme riskini azaltabileceğini göstermiştir. Antibiyotikler, mide ve baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabilir. Bu ilaçlar ayrıca cildinizin güneş hassasiyetini de artırır.
  • Kombine oral kontraseptifler. Dört kombine oral kontraseptif, aynı zamanda kontrasepsiyon için kullanmak isteyen kadınlarda akne tedavisi için kullanılabilir. Östrojen ve progestini birleştiren ürünlerdir. Bu tedavinin faydasını birkaç ay göremeyebilirsiniz, bu nedenle ilk birkaç hafta birlikte diğer akne ilaçlarını kullanmak yardımcı olabilir. Bu ilaçların en yaygın yan etkileri kilo alımı, göğüslerde hassasiyet ve bulantıdır. Ciddi bir potansiyel komplikasyon olarak, kan pıhtılaşması riskini biraz arttırır.
  • Anti-androjen ajanlar. Oral antibiyotikler yardımcı olmazsa ilaç spironolakton (Aldakton) kadınlar ve ergen kızlar için düşünülebilir. Androjen hormonlarının yağ bezleri üzerindeki etkisini engelleyerek etki eder. Olası yan etkiler arasında göğüs hassasiyeti ve ağrılı adet dönemleri bulunur.
  • İzotretinoin. İzotretinoin (Amnesteem, Claravis, Sotret), Şiddetli akne için diğer tedavilere cevap vermeyen kişiler için güçlü bir ilaçtır. Oral izotretinoin çok etkilidir. Ancak potansiyel yan etkiler nedeniyle, doktorlar bu ilaçla tedavi ettikleri herkesi yakından izlemelidir. Potansiyel yan etkiler arasında ülseratif kolit, artan depresyon ve intihar riski ve ciddi doğum kusurları bulunur. Aslında, izotretinoin, izotretinoin alan herkesin bir risk yönetim programına katılması gereken ciddi yan etki riskleri taşır.

Tedaviler


Bu terapiler, belirli vakalarda tek başına veya ilaçlarla kombinasyon halinde önerilebilir.

  • Lazerler ve fotodinamik tedavi. Çeşitli ışık temelli terapiler ile bir miktar başarı elde edilmiştir. Bununla birlikte, ideal yöntemi ve ışık kaynağını veya dozu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
  • Kimyasal soyma. Bu prosedür salisilik asit, glikolik asit veya retinoik asit gibi kimyasal bir çözeltinin tekrarlanan uygulamalarını içerir. Sivilcede herhangi bir iyileşme kalıcı olmaz, bu nedenle genellikle tekrar tedavilere ihtiyaç vardır.
  • Beyaz nokta ve siyah nokta çıkarımı. Doktorunuz, topikal ilaçlarla temizlenmemiş beyaz noktaları ve siyah noktaları (komedoları) hafifçe çıkarmak için özel araçlar kullanabilir. Bu teknik skarlaşmaya (yara izi) neden olabilir.
  • Steroid enjeksiyonu. Nodüler ve kistik lezyonlara doğrudan bir steroid ilaç enjekte edilerek tedavi edilebilir. Bu terapi hızlı iyileşme ve ağrıda azalma ile sonuçlanmıştır. Yan etkiler tedavi edilen bölgede incelmeyi içerebilir.

Çocukları Tedavi


Sivilce ilaçları üzerine yapılan çalışmaların çoğu, 12 yaş ve üstü insanları kapsamıştır. Giderek, küçük çocuklar da akne oluyor. 9 ila 10 yaşları arasındaki 365 kız üzerinde yapılan bir çalışmada, yüzde 78’inde akne lezyonu bulundu. Çocuğunuzda sivilce varsa, çocuk dermatoloğuna danışın. Çocuklarda kaçınılması gereken ilaçlar, uygun dozlar, ilaç etkileşimleri, yan etkiler ve tedavinin çocuğun büyümesini ve gelişimini nasıl etkileyebileceğini mutlaka sorun.

Akne Sorunu

Akne Sorunu Yaşayanlara Öneriler

Akne Sorunu Yaşayanların Dikkat Etmesi Gerekenler


Reçetesiz ürünler, sağlıklı temel cilt bakımı ve diğer kişisel bakım teknikleri ile hafif sivilceleri önlemeye veya kontrol etmeye çalışabilirsiniz:

  • Sorunlu bölgeleri nazik bir temizleyici ile yıkayın. Günde iki kez, yüzünüzü yumuşak bir sabun ve ılık su ile yıkayın. Saç çizginizin etrafında sivilce geliştirme eğilimindeyseniz, saçınızı her gün şampuanlayın. Etkilenen cildi tıraş ediyorsanız nazik olun. Yüz ovma, sıkılaştırıcı ve maske gibi ürünlerden kaçının çünkü akneyi kötüleştirebilen cildi tahriş etme eğilimindedirler. Aşırı yıkama ve ovma da cildi tahriş edebilir.
  • Fazla yağı temizlemek ve soyulmayı teşvik etmek için eczanelerde satılan tezgah üstü akne ürünlerini deneyin. Aktif bileşen olarak benzoil peroksit içeren ürünleri arayın. Hafif ve orta derecede akneye etki edebilecek salisilik asit, glikolik asit veya alfa hidroksi asitler içeren ürünleri de deneyebilirsiniz. Herhangi bir gelişme görmeniz birkaç hafta sürebilir. Reçetesiz akne ilaçları, kızarıklık, kuruluk ve hassasiyet gibi, ilk kullanımdan sonra sıklıkla iyileşen yan etkilere neden olabilir.
  • Tahriş edici maddelerden kaçının. Yağlı veya merdiven altı kozmetik ürünlerden, güneşten koruyucularından, saç şekillendirici ürünlerden veya akne gizleyicilerden kaçının. Su bazlı veya komedojenik olmayan etiketli ürünler kullanın, bu tür ürünlerin akneye neden olma olasılıkları daha düşük olacaktır.
  • Cildinizi güneşten koruyun. Bazı insanlar için güneş akneyi kötüleştirir. Ve bazı akne ilaçları sizi güneş ışınlarına karşı daha hassas hale getirir. İlacınızın bunlardan biri olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın. Eğer öyleyse, mümkün olduğunca güneşten uzak durun. Düzenli olarak yağlı olmayan (komedojenik) bir nemlendirici kullanın.
  • Cildinizde oluşabilecek sürtünme veya baskıdan kaçının. Akneye yatkın cildinizi telefonlar, kasklar, dar yakalar veya kayışlar ve sırt çantaları gibi ögelerle temastan koruyun.
  • Sorunlu bölgelere dokunmaktan veya toplamaktan kaçının. Bunu yapmak daha fazla akne tetikleyebilir veya enfeksiyon veya skarlaşmaya yol açabilir.
  • Yorucu aktivitelerden sonra duş alın. Cildinizdeki yağ ve ter akneye neden olabilir.

İlgili Link: İsilik Oluşumunu Engellemenin Yolları

Kaynak : AlemiKadın
 

Reklam