B
Burak Oran
Misafir
WPMAVI. WPMAVI - Türkiye Wordpress Rehberi
Android telefonum için antivirüs uygulaması almaya karar verdiğimde Türkçe kaynaklarda Android için en iyi antivirüs programı nedir diye aratma yaptım ve detaylı bir kaynak bulamadım.
Ben de kendi araştırmamı yaparak en iyi olarak düşündüğüm bir Android antivirüs uygulaması satın aldım. (Ayrıca yazımda yer verdiğim tüm mobil antivirüs programlarını satın almasam da hepsini tecrübe etme şansı buldum) Yaptığım araştırma boşa gitmesin diye Android için en iyi antivirüs programlarını detaylı ve kapsayıcı bir Türkçe kaynak oluşturayım istedim. İşte, benim bu konudaki araştırmalarım ve piyasada bulunan en iyi Android antivirüs programları şu şekilde:
En İyi Android Antivirüs
1
Dahili VPN: Var
İşletim Sistemi: Android 10 ve üzeri
9.810
SİTESİNE GİT
2
Dahili VPN: Var
İşletim Sistemi: Android 5.0 ve üzeri
9.710
SİTESİNE GİT
3
Dahili VPN: Yok
İşletim Sistemi: Android 10 ve üzeri
9.510
SİTESİNE GİT
4
Dahili VPN: Yok
İşletim Sistemi: Android 8 ve üzeri
9.510
SİTESİNE GİT
Telefon Virüs Temizleme Programı – Kaspersky Android için antivirüs Programı
Fiyat: 228,99 TL (Yıllık)
Cihaz Sayısı: 1 Cihaz
İncele: Resmi satış sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz
Özellikler:
1- Malware Koruması (En üst düzey)
2- Malware Tespiti (En üst düzey – Zaman Ayarlı – Uygulama / Dosya Bazlı Taratma)
3- Anti – Hırsızlık (Uzaktan: Telefon Takip – Telefon Kilitleme – Uyarı Mesajı – Siren – Verileri Komple Silme – Otomatik Fotoğraf Çekme – SIM Kartı Çıkartıldığında Otomatik Telefon Kilitleme)
4- Uygulama Kilitleme
5- Arama Engelleme / Filtreleme
6- Gerçek Zamanlı Koruma
7- İnternet Koruması (Sadece Chrome Tarayıcısı)
8- Kişisel Bilgi & Ödeme Bilgileri Koruması
9- Sınırsız VPN
10- Takip Yazılımı Algılama
11- Cihaz Performans Optimizasyonu
12- Uygulama Yönetimi
13- Web Kamerası Koruması
14- Hafif Uygulama – Yüksek Performans
15- Kolay Kurulum
16- Üst Düzey Destek Hizmeti
Benim araştırdığım kadarı ile Android telefon için en iyi antivirüs programı fiyat / performans odaklı olarak bu. Ancak benim satın aldığım mobil antivirüs programı bu değil. Listenin devamında benim satın aldığım programı da pekala yazdım.
Yazı yayım tarihi itibarı ile 1 yıllık kullanım için istedikleri ücret 228 TL gibi oldukça makul bir fiyat ve fiyatına kesinlikle değecek bir Android antivirüs uygulaması.
Malware Koruması: Listede yer alan diğer en iyi Android antivirüs programlarına göre farklı tarama seviyelerine, daha doğru bir terime kategorilerine sahip. Cihazı tara seçeneğine gittiğinizde karşınıza hızlı tarama – tam tarama veya klasör tarama, yani sadece seçtiğiniz spesifik bir klasörü tanıma gibi seçenekler sunuyor.
Bu taramaları dilerseniz manuel olarak sizin tetiklemenizle yaptırabiliyorken, dilerseniz de bir zamanlayıcı kurarak, bu tarama taleplerini otomatik olarak yaptırabiliyorsunuz. (Aylık – Haftalık – Günlük şu saatlerde gibi.)
Ayrıca yeni bir uygulama yüklediğinizde de size uygulamayı açmadan önce tarayın şeklinde bir uyarı veriyor ki unutma risklerine karşılık gayet şık düşünülmüş bir önlem.
Pek tabi Web koruma özelliği de var ancak bu özellik sadece Chrome tarayıcısı için geçerli. Tabi bir de bu özelliğin Chrome tarayıcısından düzgün bir şekilde çalışabilmesi için Chrome tarayıcınızı varsayılan tarayıcı olarak seçmeniz, cihazınızda o şekilde kullanıyor olmanız gerekli. Tabi siz de benim gibi bir Chrome kullanıcıysanız, diğer tarayıcılar için bu özelliğin olmaması sizin için de bir fark yaratmayacaktır.
Web koruma özelliği kötü niyetli (malicious) web sayfalarını anında blokluyor. Bunu malicious yazılıma sahip olduğunu bildiğim bir web sayfasında denediğimde bu Android antivirüs programı sayfaya ulaşmamı bloklayarak engelledi. Daha doğrusu uyarı verdi. Pekala uyarıyı yok sayıp devam edebiliyorsunuz ancak uyarı vermesi bile yeterli ve yerinde diye düşünüyorum. Tecrübe ettiğim kadarıyla Malware koruması gerçekten çok etkin.
Malware Tespiti:
Malware Tespiti: Bağımsız Alman IT-Güvenlik Kurumu her sene belirli dönemlerde antivirüs programları ile ilgili belirli testler yapıyor ve o testler neticesinde de antivirüs programlarına bir puan veriyorlar.
Mesela en son Kasım 2024’de 15 en popüler mobil – Android antivirüs programı değerlendirmesini testlere ve verilere dayalı olarak yapmışlar. Sonuçlara siz de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlara göre de Kaspersky koruma – performans ve kullanılabilirlik açısından 6 üzerinden 6, yani tam puan almış bir Android antivirüs programı.
Bu antivirus programı yapılan testlerde 3,509 gerçek zamanlı malware tehtitinin tamamını tespit etmiş. Yine dünya çapında var olan ve aktif olarak Android için kullanılan tüm yaygın malware yazılımlarının da (2,702 yazılım) %100’ünü, yani tamamını tespit etmeyi başarmış.
Anti-Theft (Hırsızlık Önlemli): Güzel özelliklerinden bir tanesi de Anti Hırsızlık önlemleri sunması ki bu özelliklerinin çapı da oldukça kapsayıcı. Sınıfının en eksiksiz hırsızlık önleme özelliklerine sahip uygulamalardan biri.
Tüm bu uzaktan tetiklemeleri de bu Android antivirüs satın alırken oluşturduğunuz üyelik hesabı ile my.kaspersky.com adresine giriş yaparak cihazınız için uygulatabiliyorsunuz. (Tabi ki öncelikle bu özellikleri cihazınız için, uygulama üzerinden aktif etmeniz gerekiyor.)
Ben tüm bu özellikleri tek tek denedim. Hepsi de sorunsuz çalışıyor. Tetikleme işlemlerini uygulattığımda da uygulanması 3 saniye bile sürmüyor.
Ayrıca telefonunuzu bu web platformu üzerinden, yani uzaktan kilitleme – konumunu bulma ve alarmını çalıştırma gibi özellikleri tetikletirken, aynı zamanda cihazın ekranında yine sizin belirlediğiniz bir mesajın çıkmasını da sağlayabiliyorsunuz. Bu özelliği bir de cihazınızın SIM kartı çıkartıldığında önceden belirlediğiniz bir mesajın yine otomatik olarak cihazınızın ekranında belirmesini sağlayabiliyorsunuz.
Arama Engelleme / Filtreleme: İstediğiniz numaraları uygulama üzerinden engelleyebiliyorsunuz. Ayrıca engellediğiniz numara için bir isim ve notta ekleyebiliyorsunuz ki sonrasında ne için engellediğinizi hatırlama konusunda problem yaşamayın.
Engellediğiniz çağrıları sesli bir mesaj bıraktırmaya yönlendirebiliyorsunuz. Tabi ki bu engellenen çağrılar için ayrıca uygulama size bildirim de sunuyor. Tabi ki bu numaralar için sadece arama engellemesi yapabiliyorsunuz. SMS veya MMS engellemesi yapılmıyor.
Uygulama Kilitleme: Cihazınızı birileri ile paylaştığınız durumlar sıklıkla oluyorsa, bu özellik de yine sizin için biçilmiş kaftan. Telefonunuzda bulunan uygulamalar için, o uygulamalara girişlerde şifre – PIN – parmak izi ile giriş kısıtlaması ile giriş getirebiliyorsunuz.
Gerçek Zamanlı Koruma: Cihazınıza yeni bir uygulama yüklediğinizde bu Android antivirüs programı otomatik olarak o uygulama için kötü amaçlı yazılım taraması yapar ve cihazınızın devamlı izlenmesini ve bu şekilde de sürekli bir güvenlik önlemi sağlıyor.
Performans: Ben şahsen bir test gerçekleştirmedim performansı ölçümü için ancak bir çok kaynaktan performans testlerine baktım ve tecrübe ettiğim kadarıyla da Kaspersky, en az performans tüketen Android antivirüs uygulamalarından biri. Gerçekten performans açısından cihazınızda problem yaratacak veya yavaşlamaya sebep olacak bir virüs uygulaması değil. Bu yönden performans durumunu kesinlikle düşünmenize gerek yok. Gayet hızlı ve lightweight olarak tabir edilen, hafif bir uygulama.
Kurulum: Kurulum için oldukça kapsayıcı yönlendirme eğitimi mevcut aslında. Bu Android antivirüs programının herhangi bir özelliğini aktif ettiğinizde hangi izinleri verdiğinize ve neden bu iznin gerekli olduğuna dair bir açıklama gösterir. Ayrıca hangi özelliğin ne işe yaradığı ile ilgili de açıklamalar mevcut uygulamada. Benim bu uygulamayı kurmam 5 dakikanın altında bir zaman aldı. Oldukça sade, kullanışı ve kullanıcı dostu. Sizin de kurulumda herhangi bir problem yaşayacağınızı hiç zannetmiyorum.
Destek Hizmeti:
1- Doğu saati ile 07:00 – 01:00 arası canlı sohbet desteği
2- Doğu saati ile 07:00 – 01:00 arası telefon desteği
3- Destek talebi ile destek alma hizmeti
4- Sıkça sorulan sorular veritabanı (ki oldukça geniş kapsamlı yapmışlar)
5- Bir de bir çok dilde aktif bir forum ağı da mevcut.
Android için en iyi antivirüs uygulamaları
Fiyat: 195 TL (Yıllık)
Cihaz Sayısı: 1 Cihaz
İncele: Resmi satış sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz
Özellikler:
1- Malware Koruması (En üst düzey)
2- Malware Tespiti (En üst düzey)
3- İsteğe Bağlı & Yükleme Sırasında Tarama
4- Dolandırıcılık Uyarısı
5- Anti – Hırsızlık (Uzaktan: Telefon Takip – Telefon Kilitleme – Uyarı Mesajı – Siren – Verileri Komple Silme – Otomatik Fotoğraf Çekme)
6- Uygulama Kilitleme
7- Güvenli Wi-Fi
8– WearON (Akıllı Saat Entegreli Telefonumu Bul & Telefon Uzakta Uygulaması)
9- Otopilot (Kullanım Alışkanlığına Göre Güvenlik Önlemleri)
10- Hesap Gizliliği
11- Raporlama
12- İnternet Koruması (Nerdeyse Tüm Tarayıcılar İçin Çalışıyor)
13- Hafif Uygulama – Yüksek Performans
14- VPN
15- Kolay Kurulum
16- Üst Düzey Destek Hizmeti
Bu uygulamanın fiyatı gerçekten sunduğu özelliklere göre çok çok iyi. Hem bütçem sarsılmasın hem de piyasadaki en iyi mobil antivirüs programını kullanayım diyorsanız, direkt listenin devamına bile bakmadan, gözünüz kapalı bu Android antivirüs programını tercih edebilirsiniz.
Malware Koruması: Web koruma özelliği kötü niyetli (malicious) web sayfalarını anında blokluyor. Bunu malicious yazılıma sahip olduğunu bildiğim bir web sayfasında denediğimde ki bu denemeyi neredeyse tüm Android web tarayıcılarından denedim (Chrome, Dolphin, Firefox, Opera ve Opera Mini) hepsinde de bu Android antivirüs programı sayfaya ulaşmamı bloklayarak engelledi. Daha doğrusu uyarı verdi. Pekala uyarıyı yok sayıp devam edebiliyorsunuz ancak uyarı vermesi bile yeterli ve yerinde diye düşünüyorum. Tecrübe ettiğim kadarıyla Malware koruması gerçekten çok etkin.
Malware Tespiti: Bağımsız Alman IT-Güvenlik Kurumu her sene belirli dönemlerde antivirüs programları ile ilgili belirli testler yapıyor ve o testler neticesinde de antivirüs programlarına bir puan veriyorlar.
Mesela en son Kasım 2024’de 15 en popüler mobil – Android antivirüs programı değerlendirmesini testlere ve verilere dayalı olarak yapmışlar. Sonuçlara siz de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlara göre de Bitdefender koruma – performans ve kullanılabilirlik açısından 6 üzerinden 6, yani tam puan almış bir Android antivirüs programı.
Bu antivirüs programı yapılan testlerde 3,509 gerçek zamanlı malware tehdidinin tamamını tespit etmiş. Yine dünya çapında var olan ve aktif olarak Android için kullanılan tüm yaygın malware yazılımlarının da (2,702 yazılım) %100’ünü, yani tamamını tespit etmeyi başarmış.
Hesap Gizliliği: Bu Android antivirüs uygulamasının account privacy, yani hesap gizliliğini aktif eder etmez, hesap gizliliğinin uygulanması daha doğrusu kontrol edilmesini istediğiniz tüm e-mail hesaplarınızı doğrulatıyorsunuz ve sonrasında da uygulama o hesaplarınız için hesap gizliliği özelliğini aktif ediyor.
Varsayılan olarak, belirttiğiniz mail hesaplarınızda günlük olarak tarama yapıyor ve yeni bir ihlal durumunda ise sizi hemen bilgilendiriyor. İhlal edilen bir hesabı güvence altına almak için gerekli tüm adımları attıktan sonra, hesap gizliliği özelliğinden siz kendiniz sorunu çözüldü olarak işaretleyerek devam edebiliyorsunuz.
Anti-Hırsızlık: Bu android antivirüs programının en sevdiğim özelliği ise telefonunuzun çalınması durumunda alabileceğiniz bir çok önlemi size sunuyor olması.
Antivirüs programı otomatik veya central.bitdefender.com adresindeki web portalından tetiklenen sağlam bir hırsızlık önleme özelliğine sahip. Yani siz hırsızlık durumunda alınacak önlemleri uygulama üzerinden set ediyorsunuz ve sonrasında da potansiyel bir hırsızlıkla karşılaşmanız durumunda tek yapmanız gereken mobil cihazınız için aldığınız bu önlemleri uzaktan tetikleme ile telefonunuz için uygulatıyorsunuz.
Hırsızlık önleme özelliklerini uzaktan tetiklemek için SMS komutlarını da kullanabilirsiniz, ancak Google Play politikasında değişikliğe gitmiş ve son değişiklik nedeniyle de malesef bu özelliği artık kullanamıyorsunuz. Tabi ki SMS dışında bir çok tetikletme yöntemi de var.
Web portalını kullanarak;
1- Cihazınız çalındığında lokasyonunu canlı bir harita üzerinden bulabilir ve takip edebilirsiniz.
2- Ayrıca yine o anda girdiğiniz bir kodla cihazı kilitleyebilir veya bir uyarı mesajı – siren veya her iki durumu da yine uzaktan tetikleyebilirsiniz.
3- Son olarak yine uzaktan cihazda var olan tüm verilerinizi tamamen silebilirsiniz. Yani cihazı tamamen silebilir / fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.
Cihazı tamamen silme dışında var olan tüm özellikleri test ettim aslında. Web portalı üzerinden komutu verdikten sonra komutların cihazda uygulanması 3 saniyenin altında gerçekleşti.
Bu Android antivirüs programının Anti-Hırsızlık ayar ekranı ise çok basit. Ekran geniş bir canlı harita ve anti – hırsızlık ayalarının yapıldığı küçük simgelerden oluşuyor.
Siz ayarları set ettikten sonra bahsettiğim web portalları üzerinden cihazı çalınması durumunda kilitleme – silme – harita üzerinden takip etme gibi özelliklerden faydalanabiliyorsunuz. Bir de bunların yanı sıra otomatik hırsızlık önleme özellikleri de mevut;
1- Başkalarının ulaşmasını istemediğiniz uygulamalarınızı – bankacılık uygulamaları vs. – yine pin veya parmak izi ile şifreleme yaparak kilitleyebiliyorsunuz ve sadece sizin erişimizde olmuş oluyor.
2- Ayrıca sizin bu Android virüs uygulaması ile cihazınızda koruma altına aldığınız uygulamaların kilidini açmak için üç başarısız girişimden veya cihazın kilidini açmak için üç başarısız girişimden sonra ön kamera ile bunu deneyen kişinin otomatik fotoğraf çekmesi gibi özelliği de mevcut.
Bu virüs programı Android cihazınızda yüklü olduğunda cihazda kullandığınız tüm uygulamaların yanında bir kutucuk çıkıyor ve bu kutucuğa tıklayarak işaretleme yaptığınızda üstte 1 numaralı maddede bahsettiğim özellikleri aktif edebiliyorsunuz.
İşaretleme sonrasında da karşınıza işaretleme yaptığınız uygulama için her seferinde mi veya ekran kapandığında mı veya en az 30 saniye boyunca uygulama kullanım dışında kaldığınızda mı tekrar kilit açma isteğinde bulunulsun, seçebiliyorsunuz.
Ayrıca ek olarak sadece sizin belirlediğiniz güvenilir Wi-Fi ağlarında bu özelliği geçersiz kılabiliyorsunuz. Bu Wi-Fi ağının dışına çıkıldığında bu özellik otomatik olarak tekrar kendiliğinden aktif oluyor.
Raporlama: Bu Android virüs programı ayrıca raporlama seçeneği de sunuyor. Yani uygulamanın telefonunuzda gerçekleştirdiği, güvenlik adına yaptığı tüm eylemleri size sunduğu bir sekme. Normalde uygulama zaten haftalık olarak ciddi olarak algıladığı durumları size rapor olarak sunuyor.
Ancak siz yine de activity log’dan, yani etkinlik günlüğünden uygulamanın yaptığı neredeyse her eylemi görüntüleyebiliyorsunuz. Ama dediğim gibi buna bakmanıza gerek yok diye düşünüyorum çünkü zaten açıkçası uygulama gerçek ve ciddi problemleri ortaya çıkartıyor.
Onun dışında kalanlar zaten önemsiz oluyor. Önemsiz durumları da activity log’a girip tek tek kontrol etmenizi gerektirecek bir durum yok diye düşünüyorum.
VPN: Bu Android virüs programını kullananlara yine uygulama tarafından günde 200MB kota ile VPN servisi de sunuluyor. Ancak VPN serverınızı seçemiyorsunuz. Yani VPN lokasyonunuzu seçemiyorsunuz. Ayrıca bence günlük 200 MB oldukça düşük bir rakam. Günlük ancak maillerinizi kontrol edebilirsiniz bu kotayla.
Tabi bu limiti arttırmak istiyorsanız ekstra aylık olarak 6,99 dolar ödemeniz isteniyor. Ben şahsen bu rakamı buraya ödeyeceğime direkt ayrıca profesyonel bir VPN hizmeti alırım daha iyi diye düşünüyorum.
Performans: Ben şahsen bir test gerçekleştirmedim performansı ölçümü için ancak bir çok kaynaktan performans testlerine baktım ve tecrübe ettiğim kadarıyla da Bitdefender, en az kaynak tüketen Android antivirüs uygulamalarından biri. Gerçekten performans açısından cihazınızda problem yaratacak veya yavaşlamaya sebep olacak bir virüs uygulaması değil. Bu yönden performans durumunu kesinlikle düşünmenize gerek yok. Gayet hızlı ve lightweight olarak tabir edilen, hafif bir uygulama.
Kurulum: Bitdefender, test ettiğim Android için virüs programları arasında açık ara en basit kurulum sürecine sahip uygulamaydı. Kurulumda hemen bir kaç temel özelliği açabilmek için basit bir yönlendirme var. Bu özellikleri açtıktan sonra kalan özelliklerin bulunduğu bir ana ekran ve bu ana ekran üzerinden de her bir özelliği etkinleştirme seçenekleri var.
Ayrıca özelliklerin nasıl etkin hale getirileceğini gösteren yönlendirmeler de mevcut. Her birini eklerken size yol gösteren
Destek Hizmeti:
1- 7/24 canlı sohbet desteği
2- 7/24 telefon desteği
3- Sıkça sorulan sorular veritabanı (ki oldukça geniş kapsamlı yapmışlar)
4- Bir de bir çok dilde aktif bir forum ağı da mevcut.
Dip Not: Tabi bu destek seçeneklerini uygulamada bulmak biraz zor gibi görünüyor. En azından bana öyle geldi. Önce Ana menü >> Hakkında kısmına gitmeniz ve ardından da karşınıza çıkan ekranın altında yer alan küçük harflerle yazılmış bize ulaşın bağlantısına tıklamanız gerekli.
Android için en iyi antivirüs programı – Norton
Fiyat: 53,99 TL (Yıllık)
Cihaz Sayısı: 1 Cihaz
İncele: Resmi satış sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz (Ürünün tam ismi: Android için Norton Mobile Security)
Özellikler:
1- Malware Koruması (En üst düzey)
2- Malware Tespiti (En üst düzey – Uygulama / Dosya Bazlı Taratma)
3- Anti – Hırsızlık özelliği malesef yok. Sadece SIM kartı çıkartıldığında telefonu otomatik kilitleme özelliği mevcut.
3- Uygulama Danışmanı
4- Sistem Danışmanı
5- Güvenli Wi-Fi
6- İnternet Koruması (Nerdeyse Tüm Tarayıcılar İçin Çalışıyor)
7- Dark Web Monitoring (Dark Web’de Kişisel Bilgilerin Tespiti)
8- Secure VPN (Türkiye’de kullanılamıyor)
9- Hafif Uygulama – Yüksek Performans
10- Kolay Kurulum
11- Üst Düzey Destek Hizmeti
Norton Mobile Security ile Norton 360’ı karıştırmayın. İkisi tamamen ayrı ürünler. Android için virüs programı olan Norton Mobile Security isimli uygulama. Ben zaten resmi sitesine nereden ulaşabileceğiniz yönlendirmesini üstte yaptım. Norton’un çok fazla ürünü olduğu için kafa karışıklığı yaratmaması adına ayrıca belirtmek istedim.
Malware Koruması: Bir çok Android antivirüs uygulaması gibi, Norton Mobile Security antivirüs programı da otomatik olarak kötü amaçlı yazlım (malware) taraması yapmıyor. Otomatik yapmak yerine kullanıcısına en uygun zamanda ve frekansta tarama gerçekleştirin gibi bir seçenek sunuyor. Buna da akıllı tarama özelliği diyor. Siz bu özellik üzerinden ayrıca taramanız SD kartınızda mı yoksa sistem uygulamalarında mı yapılacağını seçebiliyorsunuz. (Tabi ki ikisini birden de seçebiliyorsunuz.)
Ben kendi mobil cihazımda bu antivirüs programı ile her iki seçeneği de seçerek tarama yaptırdığımda, bu tarama 3 dakikanın altında sonlandı.
Ayrıca bu antivirüs uygulamasının web koruması da oldukça etkili. Ben ayrı ayrı, toplamda 6 tarayıcıdan da malware yazılımı olduğunu bildiğim bir web sayfasına girmeye çalıştığımda, her seferinde bana uyarı verdi. Pekala sizi giriş yapmaya engellemiyor. Sadece uyarı veriyor.
Siz uyarıya aldırmayıp siteye veya web içeriğine de yine ulaşabiliyorsunuz ancak uyarı vermesi de zaten yeterli ve olması gereken de bu diye düşünüyorum. Sadece bilinen, popüler web tarayıcılarının yanında Facebook, Pinterest ve Snapchat gibi uygulamalarda da yerleşik olarak, yani kendi içinde bulunan tarayıcılar da bu özelliği çalışıyor.
Malware Tespiti:
Bağımsız Alman IT-Güvenlik Kurumu her sene belirli dönemlerde antivirüs programları ile ilgili belirli testler yapıyor ve o testler neticesinde de antivirüs programlarına bir puan veriyorlar.
Mesela en son Kasım 2024’de 15 en popüler mobil – Android antivirüs programı değerlendirmesini testlere ve verilere dayalı olarak yapmışlar. Sonuçlara siz de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlara göre de Norton koruma – performans ve kullanılabilirlik açısından 6 üzerinden 6, yani tam puan almış bir Android antivirüs programı.
Bu antivirüs programı yapılan testlerde 3,509 gerçek zamanlı malware tehdidinin tamamını tespit etmiş. Yine dünya çapında var olan ve aktif olarak Android için kullanılan tüm yaygın malware yazılımlarının da (2,702 yazılım) %100’ünü, yani tamamını tespit etmeyi başarmış.
Yani bu antivirüs programı için verilere dayalı olarak, Andorid için en iyi antivirüs programı, daha doğrusu programlardan biri dememiz kesinlikle yanlış olmayacaktır.
Anti-Hırsızlık: 2019 aralık ayına kadar bu uygulamanın anti hırsızlık özellikleri mevcuttu ancak bahsettiğim tarihten itibaren bu özelliğini kaldırdılar. Neden böyle bir karar alındı ve bu özellik kaldırıldı bilmiyorum ancak bence antivirüs programlarını gerçek anlamda bir güvenlik uygulamasına çeviren başlıca özelliklerden birisi budur.
Ancak yine de uygulamanın bu özelliğin altında sayabileceğimiz bazı özellikleri mevcut. Mesela onlardan bir tanesi SIM Card kilitleme. Bu özelliği aktif ettiğinizde cihazınızın çalınması ve cihazınızdan SIM kartı çıkarılması durumunda cihazınız otomatik olarak kilitleniyor.
APP Advisor: Bunu uygulama danışmanı olarak Türkçeleştirsek sanırım yanlış olmaz. Bu özellik sadece bu antivirüs uygulamasına özel. Ben bu özelliği başka herhangi bir Android için antivirüs programında rastlamadım.
Google Play Store’da bulunan veya bulunmayan (yani dışarıdan, bağımsız uygulamalar da dahil) tüm uygulamalar hakkında aslında güvenlik adına oldukça bilgi veren bir özellik bu.
Bu özellik aslında cihazınızda yüklü olan uygulamaları, olağandışı davranışta bulunma – pil kullanımları – veri kullanımları gibi bir nevi endişe kategorilerine ayırarak size listeler ve bu kategoriler altında uygulamalarınız hakkında bilgi verir.
Bu kategoriler altında yer alan cihazınızda yüklü uygulamalardan herhangi birine tıkladığınızda da, o uygulamayı ayırdığı bu 3 kategoride de 1’den 5’e kadar puanlar. Hatta uygulamalarınızın verilerinizi nereye gönderdiği ile ilgili de ayrıntılı bilgi de verir.
Tabi bu verilerin gönderildiği yer ile ilgili verilen bilgi de aslında detaylı bir bilgi değil. Sadece bu veri kullanımı kategorisinde bilgilerinizi veri merkezlerine gönderen uygulamaları işaretler ve mümkün olduğunda bu veri merkezlerinin nerede bulunduğunu size gösterir.
Google Play Store’da bünyesinde barındırdığı uygulamalar için bu tür bilgileri aslında düzgün bir seçim yapmanız adına sizinle paylaşır. Ancak bu antivirüs programının verdiği bu bilgiler Play Store’un sunduklarına göre çok daha işlevsel ve detaylı. Tabi eğer bu antivirüs programını kullanıyorsanız, Google Play Store’da bir uygulamayı incelerken de yine aynı sayfada incelediğiniz uygulama ile ilgili Norton’da ne gibi bir veri varsa, o verileri de sizinle paylaşır. (Bahsettiğim bu 3 kategorizasyon altında tabi ki.)
Yeni veya çok bilinmeyen uygulamalar için bilgi yok şeklinde bir durumla karşılaşabilirsiniz ancak bu uygulamanın belki de en güzel yanı, ki diğer başka hiç bir antivirüs programında bu özellik yok, bir uygulamayı indirmeden, analiz ettirebiliyorsunuz. Normalde diğer Android için antivirüs programlarında önce uygulamayı cihazınıza indirmeniz gerekiyor. Ondan sonra ancak tarama yaptırabiliyorsunuz. Bunu uygulamayı indirmeden yaptırabilmek bence muazzam bir özellik.
System Advisor: Bunu da yine sistem danışmanı olarak Türkçeleştirsek yanlış olmaz. Bu özellik ise cihazınızın güvenliği için olası güvenlik açıklarına karşılık genel bir bakış sağlar. Eğer bu genel görüş altında bir uygulama veya ayar tespit edilirse, bunun hangi uygulama olduğu bilgisini size verir ve sizden düzeltmenizi ister.
WI-FI Güvenliği: Bu özellik, bağlandığınız Wi-Fi ağlarında herhangi bir parola koruması yoksa veya herhangi bir güvenlik sorunu varsa bunları size söyler ve banka düzeyinde şifreleme güvencesiyle Wi-Fi ağına bağlı olduğunuzda güvenli VPN ile koruma sağlar ve dijital güvenliğinizi arttırır.
Performans: Ben şahsen bir test gerçekleştirmedim performansı ölçümü için ancak bir çok kaynaktan performans testlerine baktım ve tecrübe ettiğim kadarıyla da Norton, en az performans tüketen Android antivirüs uygulamalarından biri. Gerçekten performans açısından cihazınızda problem yaratacak veya yavaşlamaya sebep olacak bir virüs uygulaması değil. Bu yönden performans durumunu kesinlikle düşünmenize gerek yok. Gayet hızlı ve lightweight olarak tabir edilen, hafif bir uygulama.
Kurulum: Norton mobile security Android için antivirüs programını kurmak gayet hızlı ve kolay oldu. Uygulamayı satın aldıktan sonra zaten size uygulamayı indirme linki mail adresinize, daha doğrusu satın alma yaparken oluşturduğunuz üyelik bilgilerinde yer alan mail adresin gönderiliyor. Ardından mail adresinize gönderilen uygulamayı indir linki ile uygulamayı indiriyorsunuz. (Zaten o linkte sizi Google Play’a yönlendiriyor)
Ardından uygulamayı indiriyorsunuz ve uygulamayı satın alırken oluşturduğunuz üyelik bilgilerini uygulamayı kurarken ve aktif ederken yine uygulama giriyorsunuz. (Sizden bu bilgileri girmenizi istiyor zaten.)
Önemli: Ardından bir de cihazınızın Ayarlar >> Erişilebilirlik kısmına gidip, burada yer alan Norton Securtiy Service kısmına tıklayıp, Use service (Servisi kullan) kısmını açmanız – aktif etmeniz gerekiyor. Hepsi bu kadar. Ayrıca bu uygulamayı nasıl kurabileceğiniz ile ilgili Norton’un şurada bir anlatım mevcut.
Destek Hizmeti:
1- 7/24 canlı sohbet desteği
2- 7/24 telefon desteği
3- Sıkça sorulan sorular veritabanı (ki oldukça geniş kapsamlı yapmışlar)
4- Bir de bir çok dilde aktif bir forum ağı da mevcut.
Android virüs temizleme programı – Avast
Fiyat: 299,00 TL (Yıllık)
Cihaz Sayısı: 10 Cihaz
İncele: Resmi satış sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz (Fiyat tablosundan Windows PC yazan yere tıklayıp Android telefon/tablet seçeneğine tıklayın )
Özellikler:
1- Malware Koruması (En üst düzey)
2- Malware Tespiti (En üst düzey / Zaman Ayarlı – Uygulama / Dosya Bazlı Taratma)
3- Anti – Hırsızlık (Uzaktan: Telefon Takip – Telefon Kilitleme – Uyarı Mesajı – Siren – Verileri Komple Silme – Otomatik Fotoğraf Çekme – Ses Kaydı Alma – Telefona Otomatik Aratma Yaptırma – SIM Kartı çıkartıldığında Telefonu Otomatik Kilitleme – Üst üste yanlış girilen Ekran Kilidinde Telefonu Kiltileme)
4- Uygulama Kilitleme
5- Photo Vault
6- İnternet Koruması (Nerdeyse Tüm Tarayıcılar İçin Çalışıyor)
7- Güvenli Wi-Fi
8- Uygulama Denetimi
9- Zor Kurulum
10- Zayıf Destek Hizmeti
Android için ücretsiz antivirüs programı arıyorsanız, ücretsiz olarak en çok özellik sunan antivirüs programlarından birisi de bu. Google Play’de toplamda 100 milyonun üzerinde indirilme sayısına sahip. Ayrıca oylama oranı da 5 üzerinden 4.7 ki toplamda 6 milyonun üzerinde oylama sonucu belirlenmiş bir oran bu.
Ücretli sürümünün fiyatı ise 10 cihaz kullanım hakkıyla yazı yayım tarihi itibarı ile 299,00 TL (bu fiyat dolar bazlı olduğu için değişebilir.)
Ücretsiz versiyonunda ise gerçekten bıkkınlık verecek şekilde çok fazla reklam içeriyor. Ücretli, yani pro sürümünü kullandığınızda ise bu reklamların hiç birine maruz kalmıyorsunuz. Bunun yanında tabi ki ücretsiz versiyonunda olmayan anti-hırsızlık – cihaz kilitleme ve destek hizmetlerine de sahip oluyorsunuz.
Ücretli ve ücretsiz versiyonlarını ayıran detaylardan yazının devamında detaylı bahsedeceğim ancak bu noktada özet geçmek gerekirse;
Ücretli ve ücretsiz versiyonlarında ortak olarak;
Ücretli, Pro versiyonunda ise buna ek olarak ana hatları ile en dikkat çeken özellikler ise;
Malware Koruması: Otomatik tarama özelliği de var, manuel olarak istek bazlı tarama özelliği de. Taramalarınızı haftanın herhangi bir günü ve saati için planlayabiliyorsunuz. Bu şekilde cihazı kullanmadığınız, muhtemel gece saatlerine bu taramaları aldığınızda pasif bir şekilde bu antivirüs programının tarama özelliğinden yararlanabiliyorsunuz.
Benim toplamda 4 tarayıcı (Chrome, Opera, Firefox ve Dolphin) ile yaptığım testlerde, yani malware yazılımı olduğunu bildiğim bir web sayfasına bu antivirüs programı ile giriş yapmaya çalıştığımda, tüm tarayıcılarda da kötü amaçlı sitelerden gelen bağlantıları algılamayı ve engellemeyi başardı.
Malware Tespiti: Bağımsız Alman IT-Güvenlik Kurumu her sene belirli dönemlerde antivirüs programları ile ilgili belirli testler yapıyor ve o testler neticesinde de antivirüs programlarına bir puan veriyorlar.
Mesela en son Kasım 2024’de 15 en popüler mobil – Android antivirüs programı değerlendirmesini testlere ve verilere dayalı olarak yapmışlar. Sonuçlara siz de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlara göre de Avast koruma – performans ve kullanılabilirlik açısından 6 üzerinden 6, yani tam puan almış bir Android antivirüs programı.
Bu antivirus programı yapılan testlerde 3,509 gerçek zamanlı malware tehdidinin tamamını tespit etmiş. Yine dünya çapında var olan ve aktif olarak Android için kullanılan tüm yaygın malware yazılımlarının da (2,702 yazılım) %100’ünü, yani tamamını tespit etmeyi başarmış.
Yani bu antivirüs programı için verilere dayalı olarak, Andorid için en iyi antivirüs programı, daha doğrusu programlardan biri dememiz kesinlikle yanlış olmayacaktır.
Anti-Hırsızlık: Bu Android antivirüs programının en sevdiğim özelliği ise cihazınızın çalınması durumunda alabileceğiniz bir çok önlemi size sunuyor olması.
Ürünü satın alıp Android mobil cihazınıza kurduktan sonra özelliklerinde anti-theft / anti-hırsızlık özelliklerini, hangilerini aktif etmek istiyorsanız tek tek işaretliyorsunuz. Sonrasında da bu özellikleri herhangi bir hırsızlık veya telefonunuzun kaybolması durumunda my.avast.com üzerinden ürünü satın alırken oluşturduğunuz hesap ile giriş yaparak tetikleyebiliyorsunuz.
Bu özelliklerin ifade ettiğiniz karşılıkları ise şu şekilde:
1- Lokasyon: Cihazınızın konumunu Google haritalar üzerinden takip etme
2- Mark as Lost (Kayboldu olarak işaretle): Ayarlarını aktif hale getirdiğiniz takip etme, cihazı kilitleme, cihazın sesi en yüksek konumda siren sesi çalması, cihazın otomatik olarak fotoğraf çekmesi veya otomatik olarak ses kaydı yapması gibi özellikleri aktif etme seçeneği. Yani tetikleme seçeneği.
3- Siren: Telefonun sizin tarafınızdan tetiklendiği anda siren çalması özelliğini aktif veya deaktif eder.
4- Lock (Kilitleme): Telefonunuzun sizin tarafınızdan tetiklendiğinde kilitlenmesi özelliğini aktif veya deaktif eder.
5- Wipe (Silme): Telefonunuzda bulunan verilerin sizin tarafınızdan tetiklendiğinde tamamen silinmesi özelliğini aktif veya deaktif eder.
6- Record Audio (Ses Kaydı Alma): Telefonunuzun sizin tarafınızdan tetiklendiğinde ses kaydı alma özelliğini aktif veya deaktif eder.
7- Take Picture (Fotoğraf Çek): Telefonunuzun sizin tarafınızdan tetiklendiğinde fotoğraf çekme özelliğini aktif veya deaktif eder. (Ekran açıldığında otomatik olarak tetiklenir ve cihaz ön kamera ile fotoğraf çeker.)
8- Message (Mesaj): Telefonunuza uzaktan tetiklemeyle ekranında mesaj gösterme – mesaj gönderme özelliğini aktif veya deaktif eder.
9- Call (Arama): Telefonunuza uzaktan tetiklemeyle önceden belirttiğiniz numarayı aratma komutu verme özelliğini aktif veya deaktif eder.
Hırsızlık önleme özelliğinin aktif edilmesi sırasında, uygulamaya özel bir PIN veya isteğe bağlı olarak bir desen ve / veya parmak izi seçmelisiniz.
Pekala sonrasında ise my.avast.com adresine ürünü satın alırken oluşturduğunuz Avast hesabı ile giriş yaptıktan sonra web ara yüzünden sil – konum tespit et – kilitle gibi uzaktan verebileceğiniz komutlar için, daha doğrusu bu komutları çalıştırabilmek için cihaz yönetici hakları vs. gibi bazı izinler vermeniz gerekecektir.
Eğer bu özelliği kullanacaksanız, ki bence bu Android için antivirüs programını gerçek bir güvenlik uygulaması yapan en iyi özelliği bu, bu izinleri önceden, cihazınızın başına herhangi bir durum gelmeden girip vermenizde büyük fayda var. Eğer vermezseniz sonrasında aldığınız tüm önlemler boşa gidebilir.
İşin güzel tarafı ise sizin bu koruma özellikleri ile elde ettiğiniz veriler, yani diyelim ki cihazınızın çalışması durumda eğer fotoğraf çekme özelliğini veya ses kaydı alma özelliğini aktif ettiyseniz, bu veriler direkt sizin my.avast.com web ara yüzünüze düşecektir. Veya bu verilerin yine bu web ara yüzünden bir Google Drive hesabı bağlayarak, o hesaba düşmesini de sağlayabilirsiniz.
Yine telefonunuzun bilinen son konumunu, şarj seviyesini de bu web ara yüzünden Google haritalar üzerinden görüntüleyebilir ve takip edebilirsiniz.
Ayrıca, tüm bu özelliklere ek olarak, sunduğu başka bir anti-hırsızlık özelliği ise SIM kartı değişiminde uzaktan komuta gerek kalmaksızın otomatik olarak cihazı kilitleyebilmeniz. Veya sizin belirlediğiniz PIN arka arkaya 8 kez yanlış girilirse de otomatik olarak cihazı kilitli konuma aldırabilirsiniz.
Yani bu durumda da uygulama otomatik olarak cihazı Mark as lost – yani kayboldu olarak işaretler ve bu işaretlemeyle tetikleme otomatikleşir. SIM kartın değiştirilmesi veya kullanıcının arka arkaya 8 kez doğru PIN kodunu girmemesi durumunda cihazı kayıp olarak işaretleyen bir özellik içerir.
Not: Bu SIM kartı çıkarılınca cihazın kilitlenme özelliğinin Andrroid 10 ve üzeri sürümlerde çalışmadığı belirtiliyor. Avast da bu durumdan dolayı bu özelliği yakın zamanda kaldırılacağını bildirdi. Bunu da belirmekte fayda var tabi ki.
Photo Vault: Bu özellik, fotoğraflarınızı doğrudan Avast’ın kendi fotoğraf kütüphanesine taşımanıza ve bu fotoğrafları kütüphanede şifrelemenizi sağlar. Cihazınızdan olan ancak ulaşılmasını istemediğiniz fotoğraflarınız varsa bu fotoğrafları bu özelik ile Avast kütüphanesine taşıyıp, şifreleyebilirsiniz. Tabi sonrasında ise cihazınızda bulunan, taşıdığınız bu resimleri yine cihazınızdan silmeniz gerekecektir. (Taşıma yapıldığında cihazınızdaki fotoğraflar silinmiyor. Sadece kopyalanarak taşınıyor.) Yani bu özelliği kullanırsanız, bunu yapmayı unutmayın.
VPN: Bu özellik, bağlanacağınız, cihazınızın gördüğü Wi-Fi ağlarını tarar ve tüm güvenlik açıklarını belirler. Özellikle şifresi olmayan Wi-Fi ağlarını tespit eder ve ettiğinde de eğer ücretsiz sürümünü kullanıyorsanız, VPN özelliğinden faydalanmanız için Ultimate sürümünü kullanmanızı önerir. Eğer Ultimate özelliğini kullanıyorsanız da bu tür durumlarda tek bir tıklama ile VPN’i aktif edebilirsiniz ve VPN ile de hiç bir güvenlik problemi yaşamadan şifresi olmayan – public Wi-Fi ağlarına da pekala bağlanabilirsiniz.
Ancak gördüğüm kadarı ile, en azından Türkiye satışlarında Ultimate paketi sadece PC ve Mac cihazlar için mevcut. Yani android için antivirüs programı olarak sunduğu ürününde VPN servisi, ücretli sürümünü de kullansanız yok.
Uygulama Denetimi: Cihazınızda bulunan uygulamaların aylık – haftalık – günlük olarak cihazınızda yol açtığı pil etkisi – depolama alanı etkisi – kullandığı mobil veri gibi kaynakları size istatistik olarak bildirerek raporlar. Ayrıca bu özellik ile siz uygulama bazlı uygulamanın veri kullanımına da bir kota koyabilirsiniz.
Bir de yine uygulama bazlı uygulamalarınıza pin ile – şifre ile erişim sınırlaması da koyabilirsiniz. Böylelikle sizin dışınızda kimse telefonunuzun kilidi bile açık olsa pin ile şifrelenmiş uygulamaları açamaz. Bir de bir uygulama cihazınızda aktif olarak açık olsa bile otomatik olarak tekrar kilitlenme zamanını da yine set edebilirsiniz.
Performans: Ben şahsen bir test gerçekleştirmedim performansı ölçümü için ancak bir çok kaynaktan performans testlerine baktım ve tecrübe ettiğim kadarıyla da Avast, en az performans tüketen Android antivirüs uygulamalarından biri. Gerçekten performans açısından cihazınızda problem yaratacak veya yavaşlamaya sebep olacak bir virüs uygulaması değil. Bu yönden performans durumunu kesinlikle düşünmenize gerek yok. Gayet hızlı ve lightweight olarak tabir edilen, hafif bir uygulama.
Kurulum: Açıkçası kurulumu biraz karmaşık. Tek tek hangi ayarın ne işe yaradığı, hangi sıra ile gidilmesi gerektiği gibi durumları keşfetmek benim oldukça zamanımı aldı. Bir de kurulumla ilgili maalesef doğru düzgün bir dokümantasyon yok. En azından ben ulaşamadım. Listede yer alan diğer Android cihazlar için antivirüs programlarına göre en zor kurulum ve ayar set etme uygulaması diyebilirim.
Destek Hizmeti: Ücretsiz sürümü için bir destek hizmeti yok. Sadece forum.avast.com adresi var. Burada eğer İngilizce biliyorsanız, yine Avast kullanıcılarından destek alabilirsiniz. Bir de tabi ki sıkça sorulan sorular kısmı var.
Ücretli ürünlerini kullananlar için de sadece destek talebi, yani e-mail üzerinden destek hizmetleri var. En azından ben o şekilde tecrübe ettim. Herhangi bir telefon desteği veya canlı chat desteği göremedim.
Android telefon virüs temizleme programı – McaFee
Fiyat: 584,99 TL (Yıllık)
Cihaz Sayısı: 1 Cihaz
İncele: Resmi satış sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz (Ürünün tam ismi: McAfee Total Protection)
Özellikler:
1- Malware Koruması (En üst düzey)
2- Malware Tespiti (En üst düzey)
3- Gizlilik Denetimi
4- Anti – Hırsızlık (Uzaktan: Telefon Takip – Telefon Kilitleme – Uyarı Mesajı – Siren – Verileri Komple Silme – Otomatik Fotoğraf Çekme)
4- Uygulama Kilitleme
5- Güvenli Wi-Fi
6- İnternet Koruması (Nerdeyse Tüm Tarayıcılar İçin Çalışıyor)
7- Pil Ömrü Uzatıcı
8- Bellek Performansı Yükseltici
9- Depolama Alanı Temizleyici
10- Veri Kullanımı İzleme
11- Ortam Yedekleme
12- Konuk Modu
13- VPN
14- Hafif Uygulama – Yüksek Performans
15- Kolay Kurulum
16- Üst Düzey Destek Hizmeti
Benim Android cihazlar için kullandığım antivirüs uygulaması bu. Benim bu mobil antivirüs programı tercihimin sebebi diğer uygulamalarda olmayan konuk modu özelliği – bellek performansı yükseltici ve pil ömrü uzatıcı özellikleri sebebiyleydi aslında. Sizin için bu özellikler ne kadar önemli olur bilmiyorum ancak bir önem arz etmiyorsa, bu antivirüs uygulaması yerine, listenin en başında yer verdiğim Android antivirüs programını tercih etmeniz daha mantılı olacaktır diye düşünüyorum.
McAfee Android antivirüs programının ücretli olarak Basic ve Total olmak üzere 2 farklı sürümü var. Basic sürümünde tek cihaz için koruma sağlarken Total sürümünde ise bilgisayar da dahil 10 cihaza kadar koruma sağlıyor.
Malware Koruması: Güvenli web özelliği aslında bu başlık altında. Güvenli webden kasıt, webde potansiyel malware yazılımlarına maruz kalmamak için bir koruma önlemi diyebiliriz. Benim toplamda 4 tarayıcı (Chrome, Samsung Internet, Firefox ve Opera Mini) ile yaptığım testlerde, yani malware yazılımı olduğunu bildiğim bir web sayfasına bu antivirüs programı ile giriş yapmaya çalıştığımda, tüm tarayıcılarda da kötü amaçlı sitelerden gelen bağlantıları algılamayı ve engellemeyi başardı.
Malware Tespiti: Bağımsız Alman IT-Güvenlik Kurumu her sene belirli dönemlerde antivirüs programları ile ilgili belirli testler yapıyor ve o testler neticesinde de antivirüs programlarına bir puan veriyorlar.
Mesela en son Kasım 2024’de 15 en popüler mobil – Android antivirüs programı değerlendirmesini testlere ve verilere dayalı olarak yapmışlar. Sonuçlara siz de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlara göre de McAfee koruma – performans ve kullanılabilirlik açısından 6 üzerinden 6, yani tam puan almış bir Android antivirüs programı.
Bu antivirüs programı yapılan testlerde 3,509 gerçek zamanlı malware tehdidinin tamamını tespit etmiş. Yine dünya çapında var olan ve aktif olarak Android için kullanılan tüm yaygın malware yazılımlarının da (2,702 yazılım) %100’ünü, yani tamamını tespit etmeyi başarmış.
Yani bu antivirüs programı için verilere dayalı olarak, Andorid için en iyi antivirüs programı, daha doğrusu programlardan biri dememiz kesinlikle yanlış olmayacaktır.
Anti – Hırsızlık: Listede yer alan diğer Android antivirüs uygulamaları gibi bu uygulamayı da satın aldıktan sonra satın almayı yaptığınız hesap bilgileriniz için yine McAfee’nin web platformuna giriş yapıyorsunuz ve bu web platformu üzerinden cihazınızda eğer anti-hırsızlık özelliklerini aktif ettiyseniz,
Cihaznız kaybolduğunda veya çalındığını düşündüğünüzde, bu platform üzerinden, yani uzaktan cihazınız için alarm tetikleme – cihazı komple kilitleme – cihazın yerini haritalar üzerinden belirleme – cihazın ön kamerasına fotoğraf çektirme – cihazınızda bulunan tüm verileri sildirme ve fabrika ayarlarına sıfırlama gibi özelliklerden yararlanabiliyorsunuz.
Cihazdaki verileri komple silme ve fabrika ayalarına geri dönme dışında aslında tüm diğer anti-hırsızlık özelliklerini bahsettiğim bu web platformları üzerinden test ettim. Bu platform üzerinden verdiğim komutlar ise max. 5 saniye içerisinde cihazda uygulandı.
Bu web platformları da oldukça kullanışlı ve kullanımı da basit aslında. Platforma girince karşınıza tam sayfayı kapsayacak bir şekilde harika çıkıyor ki bu harita üzerinden cihazınızın takibini yapabiliyorsunuz.
Ayrıca bu Android antivirüs programı uzaktan tetikle ile potansiyel hırsızın fotoğrafını ön kamera ile cihazınıza çektirmeyi diğer antivirüs programlarına göre farklı şekilde yapıyor. Siz bu özelliği web platformlarından tetiklettiğinizde cihazınızın ekranında sahte bir uyarı oluşuyor ve kişi onu kapatmak için dokunduğunda cihazınız fotoğrafını ön kamera ile çekiyor. Yani bu potansiyel hırsızın fotoğrafını çekme özelliği aslında diğer Android antivirüs programlarına göre çok daha efektif diyebilirim.
Bellek Performansı Yükseltici: Ben normalde, bellek performansı yükseltme söylemlerine, bunu yerine getireceğiniz vaat eden uygulamalara pek güvenmem. Bu tecrübe ile sabit bir konu benim için. Ancak bu Android antivirüs programının böylesine etkileyici ve işe yaratan bir bellek performans arttırma özelliğinin olması ve gerçekten işe yaraması beni oldukça şaşırttı.
Bellek Performansından kasıtta cihazınızı hızlandırmaya yardımcı olmak için belleğinizi daha verimli hale getirmeye yarayan bir özellik aslında.
Gizlilik Denetimi: Cihazınıza yükleyeceğiniz veya yüklediğiniz uygulamalar ile ilgili, o uygulamaların sizin kişisel verilerinizin ne kadarlık bir bölümüne eriştikleri ve paylaştıkları hakkında size bilgi veren bir özelliği.
Güvenli Wi-Fi: Bu özellik ile uygulama bağlanacağınız veya bağlandığınız Wi-Fi ağını tarat ve güvenli bulmadığı ağları size bildirir. Wi-Fi bağlantınızın ele geçirilip geçirilmediğini de kontrol eder.
Depolama Alanı Temizleyicisi: Normalde siz bu temizlemeyi kendiniz de yapabilirsiniz ancak bu Android antivirüs programı sayesinde silinmesi gereken, işinize yaramayan tüm verileri bir arada görebiliyorsunuz ve tek bir tıklamayla da hepsinden kurtulabiliyorsunuz. Aslında bu özellik cihazınızda hali hazırda var olan bir özelliği daha işlevsel bir hale getiriyor diyebilirim.
Güvenli Uygulama Kilidi: En iyi Android antivirüs uygulamaları arasında gittikçe yaygınlaşan ve oldukça da kullanışlı bir özellik olan bu özellik, belirlediğiniz uygulamaları kilitlemenize olanak sağlıyor. Yani hangi uygulamalarınızı kilitlemek istiyorsanız, o uygulamaları sadece girişleri PIN kodu veya parmak iziyle girilebilir yaparak aslında bu şekilde telefonunuzu başka birine verseniz bile ulaşmasını istemediğiniz uygulamaları o kişiye kapatmış oluyorsunuz. Bence oldukça kullanışlı bir güvenlik önlemi.
Konuk Modu: Güvenli uygulama kilidi özelliğinin bir alt özelliği aslında bu. Ya da alternatif bir uygulanış biçimi diyebilirim. Bu özellik ile uygulamalarınızı kilitlemek yerine aynen Windows’ta olduğu gibi cihazınızda bir konuk hesabı oluşturmanıza izin veriyor ve o konuk hesabında da hangi uygulamaların görünüm görünmeyeceğine yine siz karar veriyorsunuz, siz seçerek ayarlıyorsunuz.
Yani cihazınızı birisine verdiğinizde tüm uygulamaları kilitlemek yerine, cihazınızı tek tuşla konuk moduna geçirdiğinizde bu önlemi daha kısa yoldan ve farklı bir işlevle almış oluyorsunuz.
VPN: Sadece Plus paketinde bulunan bu özelliğin aslında bildiğiniz VPN servislerinden farkı yok. Ancak fiyat farkına değer mi bilmiyorum. Gerçi ben baktığımda Plus paketi standart paketten daha ucuza satılıyordu ama anladığım kadarıyla bu fiyat indirimi sadece ilk alımlara özel olabilir. İkinci yıl paket yenilemesi geldiğinde bu fiyat standart paketi aşıyor olabilir ancak yine de ilk yıl bile olsa, 2. yıl paket düşürerek ilerlenebileceğinden, hazır indirimdeyken Plus paketini almak ve VPN hizmetinden de faydalanmak oldukça mantıklı.
Performans: Ben şahsen bir test gerçekleştirmedim performansı ölçümü için ancak bir çok kaynaktan performans testlerine baktım ve tecrübe ettiğim kadarıyla da McAfee, en az performans tüketen Android antivirüs uygulamalarından biri. Gerçekten performans açısından cihazınızda problem yaratacak veya yavaşlamaya sebep olacak bir virüs uygulaması değil. Bu yönden performans durumunu kesinlikle düşünmenize gerek yok. Gayet hızlı ve lightweight olarka tabir edilen, hafif bir uygulama.
Kurulum: Açıkçası kurulumu oldukça düz – basit ve kısa. Yani listede yer alan diğer Android antivirüs uygulamaları arasında bu konuda ilk 2 sıraya kesinlikle girer diye düşünüyorum. Uygulamanın kurulumu benim için 2 dakikadan az sürdü.
Destek Hizmeti:
1- 7/24 canlı sohbet desteği
2- 7/24 telefon desteği
3- Sıkça sorulan sorular veritabanı (ki oldukça geniş kapsamlı yapmışlar)
4- Bir de bir çok dilde aktif bir forum ağı da mevcut.
Umarım 5 En İyi Android Antivirüs Programı: (Virüs Temizleme Uygulamaları) yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
5 En İyi Android Antivirüs Programı: (Virüs Temizleme Uygulamaları) Burak Oran
Android telefonum için antivirüs uygulaması almaya karar verdiğimde Türkçe kaynaklarda Android için en iyi antivirüs programı nedir diye aratma yaptım ve detaylı bir kaynak bulamadım.
Ben de kendi araştırmamı yaparak en iyi olarak düşündüğüm bir Android antivirüs uygulaması satın aldım. (Ayrıca yazımda yer verdiğim tüm mobil antivirüs programlarını satın almasam da hepsini tecrübe etme şansı buldum) Yaptığım araştırma boşa gitmesin diye Android için en iyi antivirüs programlarını detaylı ve kapsayıcı bir Türkçe kaynak oluşturayım istedim. İşte, benim bu konudaki araştırmalarım ve piyasada bulunan en iyi Android antivirüs programları şu şekilde:
En İyi Android Antivirüs
1
Kaspersky
Kurulum: 1 veya 10 cihazaDahili VPN: Var
İşletim Sistemi: Android 10 ve üzeri
9.810
SİTESİNE GİT
2
BitDefender
Kurulum: 1 veya 5 cihazaDahili VPN: Var
İşletim Sistemi: Android 5.0 ve üzeri
9.710
SİTESİNE GİT
3
Norton
Kurulum: 1 cihazaDahili VPN: Yok
İşletim Sistemi: Android 10 ve üzeri
9.510
SİTESİNE GİT
4
Avast
Kurulum: 1 cihazaDahili VPN: Yok
İşletim Sistemi: Android 8 ve üzeri
9.510
SİTESİNE GİT
Kaspersky
Telefon Virüs Temizleme Programı – Kaspersky Android için antivirüs Programı
Fiyat: 228,99 TL (Yıllık)
Cihaz Sayısı: 1 Cihaz
İncele: Resmi satış sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz
Özellikler:
1- Malware Koruması (En üst düzey)
2- Malware Tespiti (En üst düzey – Zaman Ayarlı – Uygulama / Dosya Bazlı Taratma)
3- Anti – Hırsızlık (Uzaktan: Telefon Takip – Telefon Kilitleme – Uyarı Mesajı – Siren – Verileri Komple Silme – Otomatik Fotoğraf Çekme – SIM Kartı Çıkartıldığında Otomatik Telefon Kilitleme)
4- Uygulama Kilitleme
5- Arama Engelleme / Filtreleme
6- Gerçek Zamanlı Koruma
7- İnternet Koruması (Sadece Chrome Tarayıcısı)
8- Kişisel Bilgi & Ödeme Bilgileri Koruması
9- Sınırsız VPN
10- Takip Yazılımı Algılama
11- Cihaz Performans Optimizasyonu
12- Uygulama Yönetimi
13- Web Kamerası Koruması
14- Hafif Uygulama – Yüksek Performans
15- Kolay Kurulum
16- Üst Düzey Destek Hizmeti
Benim araştırdığım kadarı ile Android telefon için en iyi antivirüs programı fiyat / performans odaklı olarak bu. Ancak benim satın aldığım mobil antivirüs programı bu değil. Listenin devamında benim satın aldığım programı da pekala yazdım.
Yazı yayım tarihi itibarı ile 1 yıllık kullanım için istedikleri ücret 228 TL gibi oldukça makul bir fiyat ve fiyatına kesinlikle değecek bir Android antivirüs uygulaması.
Malware Koruması: Listede yer alan diğer en iyi Android antivirüs programlarına göre farklı tarama seviyelerine, daha doğru bir terime kategorilerine sahip. Cihazı tara seçeneğine gittiğinizde karşınıza hızlı tarama – tam tarama veya klasör tarama, yani sadece seçtiğiniz spesifik bir klasörü tanıma gibi seçenekler sunuyor.
Bu taramaları dilerseniz manuel olarak sizin tetiklemenizle yaptırabiliyorken, dilerseniz de bir zamanlayıcı kurarak, bu tarama taleplerini otomatik olarak yaptırabiliyorsunuz. (Aylık – Haftalık – Günlük şu saatlerde gibi.)
Ayrıca yeni bir uygulama yüklediğinizde de size uygulamayı açmadan önce tarayın şeklinde bir uyarı veriyor ki unutma risklerine karşılık gayet şık düşünülmüş bir önlem.
Pek tabi Web koruma özelliği de var ancak bu özellik sadece Chrome tarayıcısı için geçerli. Tabi bir de bu özelliğin Chrome tarayıcısından düzgün bir şekilde çalışabilmesi için Chrome tarayıcınızı varsayılan tarayıcı olarak seçmeniz, cihazınızda o şekilde kullanıyor olmanız gerekli. Tabi siz de benim gibi bir Chrome kullanıcıysanız, diğer tarayıcılar için bu özelliğin olmaması sizin için de bir fark yaratmayacaktır.
Web koruma özelliği kötü niyetli (malicious) web sayfalarını anında blokluyor. Bunu malicious yazılıma sahip olduğunu bildiğim bir web sayfasında denediğimde bu Android antivirüs programı sayfaya ulaşmamı bloklayarak engelledi. Daha doğrusu uyarı verdi. Pekala uyarıyı yok sayıp devam edebiliyorsunuz ancak uyarı vermesi bile yeterli ve yerinde diye düşünüyorum. Tecrübe ettiğim kadarıyla Malware koruması gerçekten çok etkin.
Malware Tespiti:
Malware Tespiti: Bağımsız Alman IT-Güvenlik Kurumu her sene belirli dönemlerde antivirüs programları ile ilgili belirli testler yapıyor ve o testler neticesinde de antivirüs programlarına bir puan veriyorlar.
Mesela en son Kasım 2024’de 15 en popüler mobil – Android antivirüs programı değerlendirmesini testlere ve verilere dayalı olarak yapmışlar. Sonuçlara siz de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlara göre de Kaspersky koruma – performans ve kullanılabilirlik açısından 6 üzerinden 6, yani tam puan almış bir Android antivirüs programı.
Bu antivirus programı yapılan testlerde 3,509 gerçek zamanlı malware tehtitinin tamamını tespit etmiş. Yine dünya çapında var olan ve aktif olarak Android için kullanılan tüm yaygın malware yazılımlarının da (2,702 yazılım) %100’ünü, yani tamamını tespit etmeyi başarmış.
Anti-Theft (Hırsızlık Önlemli): Güzel özelliklerinden bir tanesi de Anti Hırsızlık önlemleri sunması ki bu özelliklerinin çapı da oldukça kapsayıcı. Sınıfının en eksiksiz hırsızlık önleme özelliklerine sahip uygulamalardan biri.
- Telefonu haritalar üzerinden takip etme
- Telefonu uzaktan tetikleme ile kilitleme
- Telefonda yer alan tüm verileri yine uzaktan tetikleme ile silme
- Uzaktan alarm tetikleme
- Uzaktan tetikleme ile telefona fotoğraf çektirme
- Telefonunuzdan SIM kartı çıkartıldığında otomatik olarak cihazı kilitleme
- Uygulama bazlı kilitleme – şifreleme gibi bir çok özelliği var aslında.
Tüm bu uzaktan tetiklemeleri de bu Android antivirüs satın alırken oluşturduğunuz üyelik hesabı ile my.kaspersky.com adresine giriş yaparak cihazınız için uygulatabiliyorsunuz. (Tabi ki öncelikle bu özellikleri cihazınız için, uygulama üzerinden aktif etmeniz gerekiyor.)
Ben tüm bu özellikleri tek tek denedim. Hepsi de sorunsuz çalışıyor. Tetikleme işlemlerini uygulattığımda da uygulanması 3 saniye bile sürmüyor.
Ayrıca telefonunuzu bu web platformu üzerinden, yani uzaktan kilitleme – konumunu bulma ve alarmını çalıştırma gibi özellikleri tetikletirken, aynı zamanda cihazın ekranında yine sizin belirlediğiniz bir mesajın çıkmasını da sağlayabiliyorsunuz. Bu özelliği bir de cihazınızın SIM kartı çıkartıldığında önceden belirlediğiniz bir mesajın yine otomatik olarak cihazınızın ekranında belirmesini sağlayabiliyorsunuz.
Arama Engelleme / Filtreleme: İstediğiniz numaraları uygulama üzerinden engelleyebiliyorsunuz. Ayrıca engellediğiniz numara için bir isim ve notta ekleyebiliyorsunuz ki sonrasında ne için engellediğinizi hatırlama konusunda problem yaşamayın.
Engellediğiniz çağrıları sesli bir mesaj bıraktırmaya yönlendirebiliyorsunuz. Tabi ki bu engellenen çağrılar için ayrıca uygulama size bildirim de sunuyor. Tabi ki bu numaralar için sadece arama engellemesi yapabiliyorsunuz. SMS veya MMS engellemesi yapılmıyor.
Uygulama Kilitleme: Cihazınızı birileri ile paylaştığınız durumlar sıklıkla oluyorsa, bu özellik de yine sizin için biçilmiş kaftan. Telefonunuzda bulunan uygulamalar için, o uygulamalara girişlerde şifre – PIN – parmak izi ile giriş kısıtlaması ile giriş getirebiliyorsunuz.
Gerçek Zamanlı Koruma: Cihazınıza yeni bir uygulama yüklediğinizde bu Android antivirüs programı otomatik olarak o uygulama için kötü amaçlı yazılım taraması yapar ve cihazınızın devamlı izlenmesini ve bu şekilde de sürekli bir güvenlik önlemi sağlıyor.
Performans: Ben şahsen bir test gerçekleştirmedim performansı ölçümü için ancak bir çok kaynaktan performans testlerine baktım ve tecrübe ettiğim kadarıyla da Kaspersky, en az performans tüketen Android antivirüs uygulamalarından biri. Gerçekten performans açısından cihazınızda problem yaratacak veya yavaşlamaya sebep olacak bir virüs uygulaması değil. Bu yönden performans durumunu kesinlikle düşünmenize gerek yok. Gayet hızlı ve lightweight olarak tabir edilen, hafif bir uygulama.
Kurulum: Kurulum için oldukça kapsayıcı yönlendirme eğitimi mevcut aslında. Bu Android antivirüs programının herhangi bir özelliğini aktif ettiğinizde hangi izinleri verdiğinize ve neden bu iznin gerekli olduğuna dair bir açıklama gösterir. Ayrıca hangi özelliğin ne işe yaradığı ile ilgili de açıklamalar mevcut uygulamada. Benim bu uygulamayı kurmam 5 dakikanın altında bir zaman aldı. Oldukça sade, kullanışı ve kullanıcı dostu. Sizin de kurulumda herhangi bir problem yaşayacağınızı hiç zannetmiyorum.
Destek Hizmeti:
1- Doğu saati ile 07:00 – 01:00 arası canlı sohbet desteği
2- Doğu saati ile 07:00 – 01:00 arası telefon desteği
3- Destek talebi ile destek alma hizmeti
4- Sıkça sorulan sorular veritabanı (ki oldukça geniş kapsamlı yapmışlar)
5- Bir de bir çok dilde aktif bir forum ağı da mevcut.
BitDefender
Android için en iyi antivirüs uygulamaları
Fiyat: 195 TL (Yıllık)
Cihaz Sayısı: 1 Cihaz
İncele: Resmi satış sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz
Özellikler:
1- Malware Koruması (En üst düzey)
2- Malware Tespiti (En üst düzey)
3- İsteğe Bağlı & Yükleme Sırasında Tarama
4- Dolandırıcılık Uyarısı
5- Anti – Hırsızlık (Uzaktan: Telefon Takip – Telefon Kilitleme – Uyarı Mesajı – Siren – Verileri Komple Silme – Otomatik Fotoğraf Çekme)
6- Uygulama Kilitleme
7- Güvenli Wi-Fi
8– WearON (Akıllı Saat Entegreli Telefonumu Bul & Telefon Uzakta Uygulaması)
9- Otopilot (Kullanım Alışkanlığına Göre Güvenlik Önlemleri)
10- Hesap Gizliliği
11- Raporlama
12- İnternet Koruması (Nerdeyse Tüm Tarayıcılar İçin Çalışıyor)
13- Hafif Uygulama – Yüksek Performans
14- VPN
15- Kolay Kurulum
16- Üst Düzey Destek Hizmeti
Bu uygulamanın fiyatı gerçekten sunduğu özelliklere göre çok çok iyi. Hem bütçem sarsılmasın hem de piyasadaki en iyi mobil antivirüs programını kullanayım diyorsanız, direkt listenin devamına bile bakmadan, gözünüz kapalı bu Android antivirüs programını tercih edebilirsiniz.
Malware Koruması: Web koruma özelliği kötü niyetli (malicious) web sayfalarını anında blokluyor. Bunu malicious yazılıma sahip olduğunu bildiğim bir web sayfasında denediğimde ki bu denemeyi neredeyse tüm Android web tarayıcılarından denedim (Chrome, Dolphin, Firefox, Opera ve Opera Mini) hepsinde de bu Android antivirüs programı sayfaya ulaşmamı bloklayarak engelledi. Daha doğrusu uyarı verdi. Pekala uyarıyı yok sayıp devam edebiliyorsunuz ancak uyarı vermesi bile yeterli ve yerinde diye düşünüyorum. Tecrübe ettiğim kadarıyla Malware koruması gerçekten çok etkin.
Malware Tespiti: Bağımsız Alman IT-Güvenlik Kurumu her sene belirli dönemlerde antivirüs programları ile ilgili belirli testler yapıyor ve o testler neticesinde de antivirüs programlarına bir puan veriyorlar.
Mesela en son Kasım 2024’de 15 en popüler mobil – Android antivirüs programı değerlendirmesini testlere ve verilere dayalı olarak yapmışlar. Sonuçlara siz de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlara göre de Bitdefender koruma – performans ve kullanılabilirlik açısından 6 üzerinden 6, yani tam puan almış bir Android antivirüs programı.
Bu antivirüs programı yapılan testlerde 3,509 gerçek zamanlı malware tehdidinin tamamını tespit etmiş. Yine dünya çapında var olan ve aktif olarak Android için kullanılan tüm yaygın malware yazılımlarının da (2,702 yazılım) %100’ünü, yani tamamını tespit etmeyi başarmış.
Hesap Gizliliği: Bu Android antivirüs uygulamasının account privacy, yani hesap gizliliğini aktif eder etmez, hesap gizliliğinin uygulanması daha doğrusu kontrol edilmesini istediğiniz tüm e-mail hesaplarınızı doğrulatıyorsunuz ve sonrasında da uygulama o hesaplarınız için hesap gizliliği özelliğini aktif ediyor.
Varsayılan olarak, belirttiğiniz mail hesaplarınızda günlük olarak tarama yapıyor ve yeni bir ihlal durumunda ise sizi hemen bilgilendiriyor. İhlal edilen bir hesabı güvence altına almak için gerekli tüm adımları attıktan sonra, hesap gizliliği özelliğinden siz kendiniz sorunu çözüldü olarak işaretleyerek devam edebiliyorsunuz.
Anti-Hırsızlık: Bu android antivirüs programının en sevdiğim özelliği ise telefonunuzun çalınması durumunda alabileceğiniz bir çok önlemi size sunuyor olması.
Antivirüs programı otomatik veya central.bitdefender.com adresindeki web portalından tetiklenen sağlam bir hırsızlık önleme özelliğine sahip. Yani siz hırsızlık durumunda alınacak önlemleri uygulama üzerinden set ediyorsunuz ve sonrasında da potansiyel bir hırsızlıkla karşılaşmanız durumunda tek yapmanız gereken mobil cihazınız için aldığınız bu önlemleri uzaktan tetikleme ile telefonunuz için uygulatıyorsunuz.
Hırsızlık önleme özelliklerini uzaktan tetiklemek için SMS komutlarını da kullanabilirsiniz, ancak Google Play politikasında değişikliğe gitmiş ve son değişiklik nedeniyle de malesef bu özelliği artık kullanamıyorsunuz. Tabi ki SMS dışında bir çok tetikletme yöntemi de var.
Web portalını kullanarak;
1- Cihazınız çalındığında lokasyonunu canlı bir harita üzerinden bulabilir ve takip edebilirsiniz.
2- Ayrıca yine o anda girdiğiniz bir kodla cihazı kilitleyebilir veya bir uyarı mesajı – siren veya her iki durumu da yine uzaktan tetikleyebilirsiniz.
3- Son olarak yine uzaktan cihazda var olan tüm verilerinizi tamamen silebilirsiniz. Yani cihazı tamamen silebilir / fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.
Cihazı tamamen silme dışında var olan tüm özellikleri test ettim aslında. Web portalı üzerinden komutu verdikten sonra komutların cihazda uygulanması 3 saniyenin altında gerçekleşti.
Bu Android antivirüs programının Anti-Hırsızlık ayar ekranı ise çok basit. Ekran geniş bir canlı harita ve anti – hırsızlık ayalarının yapıldığı küçük simgelerden oluşuyor.
Siz ayarları set ettikten sonra bahsettiğim web portalları üzerinden cihazı çalınması durumunda kilitleme – silme – harita üzerinden takip etme gibi özelliklerden faydalanabiliyorsunuz. Bir de bunların yanı sıra otomatik hırsızlık önleme özellikleri de mevut;
1- Başkalarının ulaşmasını istemediğiniz uygulamalarınızı – bankacılık uygulamaları vs. – yine pin veya parmak izi ile şifreleme yaparak kilitleyebiliyorsunuz ve sadece sizin erişimizde olmuş oluyor.
2- Ayrıca sizin bu Android virüs uygulaması ile cihazınızda koruma altına aldığınız uygulamaların kilidini açmak için üç başarısız girişimden veya cihazın kilidini açmak için üç başarısız girişimden sonra ön kamera ile bunu deneyen kişinin otomatik fotoğraf çekmesi gibi özelliği de mevcut.
Bu virüs programı Android cihazınızda yüklü olduğunda cihazda kullandığınız tüm uygulamaların yanında bir kutucuk çıkıyor ve bu kutucuğa tıklayarak işaretleme yaptığınızda üstte 1 numaralı maddede bahsettiğim özellikleri aktif edebiliyorsunuz.
İşaretleme sonrasında da karşınıza işaretleme yaptığınız uygulama için her seferinde mi veya ekran kapandığında mı veya en az 30 saniye boyunca uygulama kullanım dışında kaldığınızda mı tekrar kilit açma isteğinde bulunulsun, seçebiliyorsunuz.
Ayrıca ek olarak sadece sizin belirlediğiniz güvenilir Wi-Fi ağlarında bu özelliği geçersiz kılabiliyorsunuz. Bu Wi-Fi ağının dışına çıkıldığında bu özellik otomatik olarak tekrar kendiliğinden aktif oluyor.
Raporlama: Bu Android virüs programı ayrıca raporlama seçeneği de sunuyor. Yani uygulamanın telefonunuzda gerçekleştirdiği, güvenlik adına yaptığı tüm eylemleri size sunduğu bir sekme. Normalde uygulama zaten haftalık olarak ciddi olarak algıladığı durumları size rapor olarak sunuyor.
Ancak siz yine de activity log’dan, yani etkinlik günlüğünden uygulamanın yaptığı neredeyse her eylemi görüntüleyebiliyorsunuz. Ama dediğim gibi buna bakmanıza gerek yok diye düşünüyorum çünkü zaten açıkçası uygulama gerçek ve ciddi problemleri ortaya çıkartıyor.
Onun dışında kalanlar zaten önemsiz oluyor. Önemsiz durumları da activity log’a girip tek tek kontrol etmenizi gerektirecek bir durum yok diye düşünüyorum.
VPN: Bu Android virüs programını kullananlara yine uygulama tarafından günde 200MB kota ile VPN servisi de sunuluyor. Ancak VPN serverınızı seçemiyorsunuz. Yani VPN lokasyonunuzu seçemiyorsunuz. Ayrıca bence günlük 200 MB oldukça düşük bir rakam. Günlük ancak maillerinizi kontrol edebilirsiniz bu kotayla.
Tabi bu limiti arttırmak istiyorsanız ekstra aylık olarak 6,99 dolar ödemeniz isteniyor. Ben şahsen bu rakamı buraya ödeyeceğime direkt ayrıca profesyonel bir VPN hizmeti alırım daha iyi diye düşünüyorum.
Performans: Ben şahsen bir test gerçekleştirmedim performansı ölçümü için ancak bir çok kaynaktan performans testlerine baktım ve tecrübe ettiğim kadarıyla da Bitdefender, en az kaynak tüketen Android antivirüs uygulamalarından biri. Gerçekten performans açısından cihazınızda problem yaratacak veya yavaşlamaya sebep olacak bir virüs uygulaması değil. Bu yönden performans durumunu kesinlikle düşünmenize gerek yok. Gayet hızlı ve lightweight olarak tabir edilen, hafif bir uygulama.
Kurulum: Bitdefender, test ettiğim Android için virüs programları arasında açık ara en basit kurulum sürecine sahip uygulamaydı. Kurulumda hemen bir kaç temel özelliği açabilmek için basit bir yönlendirme var. Bu özellikleri açtıktan sonra kalan özelliklerin bulunduğu bir ana ekran ve bu ana ekran üzerinden de her bir özelliği etkinleştirme seçenekleri var.
Ayrıca özelliklerin nasıl etkin hale getirileceğini gösteren yönlendirmeler de mevcut. Her birini eklerken size yol gösteren
Destek Hizmeti:
1- 7/24 canlı sohbet desteği
2- 7/24 telefon desteği
3- Sıkça sorulan sorular veritabanı (ki oldukça geniş kapsamlı yapmışlar)
4- Bir de bir çok dilde aktif bir forum ağı da mevcut.
Dip Not: Tabi bu destek seçeneklerini uygulamada bulmak biraz zor gibi görünüyor. En azından bana öyle geldi. Önce Ana menü >> Hakkında kısmına gitmeniz ve ardından da karşınıza çıkan ekranın altında yer alan küçük harflerle yazılmış bize ulaşın bağlantısına tıklamanız gerekli.
Norton
Android için en iyi antivirüs programı – Norton
Fiyat: 53,99 TL (Yıllık)
Cihaz Sayısı: 1 Cihaz
İncele: Resmi satış sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz (Ürünün tam ismi: Android için Norton Mobile Security)
Özellikler:
1- Malware Koruması (En üst düzey)
2- Malware Tespiti (En üst düzey – Uygulama / Dosya Bazlı Taratma)
3- Anti – Hırsızlık özelliği malesef yok. Sadece SIM kartı çıkartıldığında telefonu otomatik kilitleme özelliği mevcut.
3- Uygulama Danışmanı
4- Sistem Danışmanı
5- Güvenli Wi-Fi
6- İnternet Koruması (Nerdeyse Tüm Tarayıcılar İçin Çalışıyor)
7- Dark Web Monitoring (Dark Web’de Kişisel Bilgilerin Tespiti)
8- Secure VPN (Türkiye’de kullanılamıyor)
9- Hafif Uygulama – Yüksek Performans
10- Kolay Kurulum
11- Üst Düzey Destek Hizmeti
Norton Mobile Security ile Norton 360’ı karıştırmayın. İkisi tamamen ayrı ürünler. Android için virüs programı olan Norton Mobile Security isimli uygulama. Ben zaten resmi sitesine nereden ulaşabileceğiniz yönlendirmesini üstte yaptım. Norton’un çok fazla ürünü olduğu için kafa karışıklığı yaratmaması adına ayrıca belirtmek istedim.
Malware Koruması: Bir çok Android antivirüs uygulaması gibi, Norton Mobile Security antivirüs programı da otomatik olarak kötü amaçlı yazlım (malware) taraması yapmıyor. Otomatik yapmak yerine kullanıcısına en uygun zamanda ve frekansta tarama gerçekleştirin gibi bir seçenek sunuyor. Buna da akıllı tarama özelliği diyor. Siz bu özellik üzerinden ayrıca taramanız SD kartınızda mı yoksa sistem uygulamalarında mı yapılacağını seçebiliyorsunuz. (Tabi ki ikisini birden de seçebiliyorsunuz.)
Ben kendi mobil cihazımda bu antivirüs programı ile her iki seçeneği de seçerek tarama yaptırdığımda, bu tarama 3 dakikanın altında sonlandı.
Ayrıca bu antivirüs uygulamasının web koruması da oldukça etkili. Ben ayrı ayrı, toplamda 6 tarayıcıdan da malware yazılımı olduğunu bildiğim bir web sayfasına girmeye çalıştığımda, her seferinde bana uyarı verdi. Pekala sizi giriş yapmaya engellemiyor. Sadece uyarı veriyor.
Siz uyarıya aldırmayıp siteye veya web içeriğine de yine ulaşabiliyorsunuz ancak uyarı vermesi de zaten yeterli ve olması gereken de bu diye düşünüyorum. Sadece bilinen, popüler web tarayıcılarının yanında Facebook, Pinterest ve Snapchat gibi uygulamalarda da yerleşik olarak, yani kendi içinde bulunan tarayıcılar da bu özelliği çalışıyor.
Malware Tespiti:
Bağımsız Alman IT-Güvenlik Kurumu her sene belirli dönemlerde antivirüs programları ile ilgili belirli testler yapıyor ve o testler neticesinde de antivirüs programlarına bir puan veriyorlar.
Mesela en son Kasım 2024’de 15 en popüler mobil – Android antivirüs programı değerlendirmesini testlere ve verilere dayalı olarak yapmışlar. Sonuçlara siz de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlara göre de Norton koruma – performans ve kullanılabilirlik açısından 6 üzerinden 6, yani tam puan almış bir Android antivirüs programı.
Bu antivirüs programı yapılan testlerde 3,509 gerçek zamanlı malware tehdidinin tamamını tespit etmiş. Yine dünya çapında var olan ve aktif olarak Android için kullanılan tüm yaygın malware yazılımlarının da (2,702 yazılım) %100’ünü, yani tamamını tespit etmeyi başarmış.
Yani bu antivirüs programı için verilere dayalı olarak, Andorid için en iyi antivirüs programı, daha doğrusu programlardan biri dememiz kesinlikle yanlış olmayacaktır.
Anti-Hırsızlık: 2019 aralık ayına kadar bu uygulamanın anti hırsızlık özellikleri mevcuttu ancak bahsettiğim tarihten itibaren bu özelliğini kaldırdılar. Neden böyle bir karar alındı ve bu özellik kaldırıldı bilmiyorum ancak bence antivirüs programlarını gerçek anlamda bir güvenlik uygulamasına çeviren başlıca özelliklerden birisi budur.
Ancak yine de uygulamanın bu özelliğin altında sayabileceğimiz bazı özellikleri mevcut. Mesela onlardan bir tanesi SIM Card kilitleme. Bu özelliği aktif ettiğinizde cihazınızın çalınması ve cihazınızdan SIM kartı çıkarılması durumunda cihazınız otomatik olarak kilitleniyor.
APP Advisor: Bunu uygulama danışmanı olarak Türkçeleştirsek sanırım yanlış olmaz. Bu özellik sadece bu antivirüs uygulamasına özel. Ben bu özelliği başka herhangi bir Android için antivirüs programında rastlamadım.
Google Play Store’da bulunan veya bulunmayan (yani dışarıdan, bağımsız uygulamalar da dahil) tüm uygulamalar hakkında aslında güvenlik adına oldukça bilgi veren bir özellik bu.
Bu özellik aslında cihazınızda yüklü olan uygulamaları, olağandışı davranışta bulunma – pil kullanımları – veri kullanımları gibi bir nevi endişe kategorilerine ayırarak size listeler ve bu kategoriler altında uygulamalarınız hakkında bilgi verir.
Bu kategoriler altında yer alan cihazınızda yüklü uygulamalardan herhangi birine tıkladığınızda da, o uygulamayı ayırdığı bu 3 kategoride de 1’den 5’e kadar puanlar. Hatta uygulamalarınızın verilerinizi nereye gönderdiği ile ilgili de ayrıntılı bilgi de verir.
Tabi bu verilerin gönderildiği yer ile ilgili verilen bilgi de aslında detaylı bir bilgi değil. Sadece bu veri kullanımı kategorisinde bilgilerinizi veri merkezlerine gönderen uygulamaları işaretler ve mümkün olduğunda bu veri merkezlerinin nerede bulunduğunu size gösterir.
Google Play Store’da bünyesinde barındırdığı uygulamalar için bu tür bilgileri aslında düzgün bir seçim yapmanız adına sizinle paylaşır. Ancak bu antivirüs programının verdiği bu bilgiler Play Store’un sunduklarına göre çok daha işlevsel ve detaylı. Tabi eğer bu antivirüs programını kullanıyorsanız, Google Play Store’da bir uygulamayı incelerken de yine aynı sayfada incelediğiniz uygulama ile ilgili Norton’da ne gibi bir veri varsa, o verileri de sizinle paylaşır. (Bahsettiğim bu 3 kategorizasyon altında tabi ki.)
Yeni veya çok bilinmeyen uygulamalar için bilgi yok şeklinde bir durumla karşılaşabilirsiniz ancak bu uygulamanın belki de en güzel yanı, ki diğer başka hiç bir antivirüs programında bu özellik yok, bir uygulamayı indirmeden, analiz ettirebiliyorsunuz. Normalde diğer Android için antivirüs programlarında önce uygulamayı cihazınıza indirmeniz gerekiyor. Ondan sonra ancak tarama yaptırabiliyorsunuz. Bunu uygulamayı indirmeden yaptırabilmek bence muazzam bir özellik.
System Advisor: Bunu da yine sistem danışmanı olarak Türkçeleştirsek yanlış olmaz. Bu özellik ise cihazınızın güvenliği için olası güvenlik açıklarına karşılık genel bir bakış sağlar. Eğer bu genel görüş altında bir uygulama veya ayar tespit edilirse, bunun hangi uygulama olduğu bilgisini size verir ve sizden düzeltmenizi ister.
WI-FI Güvenliği: Bu özellik, bağlandığınız Wi-Fi ağlarında herhangi bir parola koruması yoksa veya herhangi bir güvenlik sorunu varsa bunları size söyler ve banka düzeyinde şifreleme güvencesiyle Wi-Fi ağına bağlı olduğunuzda güvenli VPN ile koruma sağlar ve dijital güvenliğinizi arttırır.
Performans: Ben şahsen bir test gerçekleştirmedim performansı ölçümü için ancak bir çok kaynaktan performans testlerine baktım ve tecrübe ettiğim kadarıyla da Norton, en az performans tüketen Android antivirüs uygulamalarından biri. Gerçekten performans açısından cihazınızda problem yaratacak veya yavaşlamaya sebep olacak bir virüs uygulaması değil. Bu yönden performans durumunu kesinlikle düşünmenize gerek yok. Gayet hızlı ve lightweight olarak tabir edilen, hafif bir uygulama.
Kurulum: Norton mobile security Android için antivirüs programını kurmak gayet hızlı ve kolay oldu. Uygulamayı satın aldıktan sonra zaten size uygulamayı indirme linki mail adresinize, daha doğrusu satın alma yaparken oluşturduğunuz üyelik bilgilerinde yer alan mail adresin gönderiliyor. Ardından mail adresinize gönderilen uygulamayı indir linki ile uygulamayı indiriyorsunuz. (Zaten o linkte sizi Google Play’a yönlendiriyor)
Ardından uygulamayı indiriyorsunuz ve uygulamayı satın alırken oluşturduğunuz üyelik bilgilerini uygulamayı kurarken ve aktif ederken yine uygulama giriyorsunuz. (Sizden bu bilgileri girmenizi istiyor zaten.)
Önemli: Ardından bir de cihazınızın Ayarlar >> Erişilebilirlik kısmına gidip, burada yer alan Norton Securtiy Service kısmına tıklayıp, Use service (Servisi kullan) kısmını açmanız – aktif etmeniz gerekiyor. Hepsi bu kadar. Ayrıca bu uygulamayı nasıl kurabileceğiniz ile ilgili Norton’un şurada bir anlatım mevcut.
Destek Hizmeti:
1- 7/24 canlı sohbet desteği
2- 7/24 telefon desteği
3- Sıkça sorulan sorular veritabanı (ki oldukça geniş kapsamlı yapmışlar)
4- Bir de bir çok dilde aktif bir forum ağı da mevcut.
Avast
Android virüs temizleme programı – Avast
Fiyat: 299,00 TL (Yıllık)
Cihaz Sayısı: 10 Cihaz
İncele: Resmi satış sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz (Fiyat tablosundan Windows PC yazan yere tıklayıp Android telefon/tablet seçeneğine tıklayın )
Özellikler:
1- Malware Koruması (En üst düzey)
2- Malware Tespiti (En üst düzey / Zaman Ayarlı – Uygulama / Dosya Bazlı Taratma)
3- Anti – Hırsızlık (Uzaktan: Telefon Takip – Telefon Kilitleme – Uyarı Mesajı – Siren – Verileri Komple Silme – Otomatik Fotoğraf Çekme – Ses Kaydı Alma – Telefona Otomatik Aratma Yaptırma – SIM Kartı çıkartıldığında Telefonu Otomatik Kilitleme – Üst üste yanlış girilen Ekran Kilidinde Telefonu Kiltileme)
4- Uygulama Kilitleme
5- Photo Vault
6- İnternet Koruması (Nerdeyse Tüm Tarayıcılar İçin Çalışıyor)
7- Güvenli Wi-Fi
8- Uygulama Denetimi
9- Zor Kurulum
10- Zayıf Destek Hizmeti
Android için ücretsiz antivirüs programı arıyorsanız, ücretsiz olarak en çok özellik sunan antivirüs programlarından birisi de bu. Google Play’de toplamda 100 milyonun üzerinde indirilme sayısına sahip. Ayrıca oylama oranı da 5 üzerinden 4.7 ki toplamda 6 milyonun üzerinde oylama sonucu belirlenmiş bir oran bu.
Ücretli sürümünün fiyatı ise 10 cihaz kullanım hakkıyla yazı yayım tarihi itibarı ile 299,00 TL (bu fiyat dolar bazlı olduğu için değişebilir.)
Ücretsiz versiyonunda ise gerçekten bıkkınlık verecek şekilde çok fazla reklam içeriyor. Ücretli, yani pro sürümünü kullandığınızda ise bu reklamların hiç birine maruz kalmıyorsunuz. Bunun yanında tabi ki ücretsiz versiyonunda olmayan anti-hırsızlık – cihaz kilitleme ve destek hizmetlerine de sahip oluyorsunuz.
Ücretli ve ücretsiz versiyonlarını ayıran detaylardan yazının devamında detaylı bahsedeceğim ancak bu noktada özet geçmek gerekirse;
Ücretli ve ücretsiz versiyonlarında ortak olarak;
- Virüs, casus yazılım ve diğer kötü amaçlı uygulama yüklemelerini engelleme ve tarama özelliği mevcut.
Ücretli, Pro versiyonunda ise buna ek olarak ana hatları ile en dikkat çeken özellikler ise;
- Telefonunuz çalınırsa uzaktan tetiklemeyle veya otomatik olarak hırsızın fotoğrafını çekme ve sesini kaydetme
- Cihazınızın pili biterse telefonunuzun son bilinen konumunun izini sürme
- Kişisel fotoğrafları ve uygulamaları PIN kodu veya parmak izi ile kilitleme
Malware Koruması: Otomatik tarama özelliği de var, manuel olarak istek bazlı tarama özelliği de. Taramalarınızı haftanın herhangi bir günü ve saati için planlayabiliyorsunuz. Bu şekilde cihazı kullanmadığınız, muhtemel gece saatlerine bu taramaları aldığınızda pasif bir şekilde bu antivirüs programının tarama özelliğinden yararlanabiliyorsunuz.
Benim toplamda 4 tarayıcı (Chrome, Opera, Firefox ve Dolphin) ile yaptığım testlerde, yani malware yazılımı olduğunu bildiğim bir web sayfasına bu antivirüs programı ile giriş yapmaya çalıştığımda, tüm tarayıcılarda da kötü amaçlı sitelerden gelen bağlantıları algılamayı ve engellemeyi başardı.
Malware Tespiti: Bağımsız Alman IT-Güvenlik Kurumu her sene belirli dönemlerde antivirüs programları ile ilgili belirli testler yapıyor ve o testler neticesinde de antivirüs programlarına bir puan veriyorlar.
Mesela en son Kasım 2024’de 15 en popüler mobil – Android antivirüs programı değerlendirmesini testlere ve verilere dayalı olarak yapmışlar. Sonuçlara siz de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlara göre de Avast koruma – performans ve kullanılabilirlik açısından 6 üzerinden 6, yani tam puan almış bir Android antivirüs programı.
Bu antivirus programı yapılan testlerde 3,509 gerçek zamanlı malware tehdidinin tamamını tespit etmiş. Yine dünya çapında var olan ve aktif olarak Android için kullanılan tüm yaygın malware yazılımlarının da (2,702 yazılım) %100’ünü, yani tamamını tespit etmeyi başarmış.
Yani bu antivirüs programı için verilere dayalı olarak, Andorid için en iyi antivirüs programı, daha doğrusu programlardan biri dememiz kesinlikle yanlış olmayacaktır.
Anti-Hırsızlık: Bu Android antivirüs programının en sevdiğim özelliği ise cihazınızın çalınması durumunda alabileceğiniz bir çok önlemi size sunuyor olması.
Ürünü satın alıp Android mobil cihazınıza kurduktan sonra özelliklerinde anti-theft / anti-hırsızlık özelliklerini, hangilerini aktif etmek istiyorsanız tek tek işaretliyorsunuz. Sonrasında da bu özellikleri herhangi bir hırsızlık veya telefonunuzun kaybolması durumunda my.avast.com üzerinden ürünü satın alırken oluşturduğunuz hesap ile giriş yaparak tetikleyebiliyorsunuz.
Bu özelliklerin ifade ettiğiniz karşılıkları ise şu şekilde:
1- Lokasyon: Cihazınızın konumunu Google haritalar üzerinden takip etme
2- Mark as Lost (Kayboldu olarak işaretle): Ayarlarını aktif hale getirdiğiniz takip etme, cihazı kilitleme, cihazın sesi en yüksek konumda siren sesi çalması, cihazın otomatik olarak fotoğraf çekmesi veya otomatik olarak ses kaydı yapması gibi özellikleri aktif etme seçeneği. Yani tetikleme seçeneği.
3- Siren: Telefonun sizin tarafınızdan tetiklendiği anda siren çalması özelliğini aktif veya deaktif eder.
4- Lock (Kilitleme): Telefonunuzun sizin tarafınızdan tetiklendiğinde kilitlenmesi özelliğini aktif veya deaktif eder.
5- Wipe (Silme): Telefonunuzda bulunan verilerin sizin tarafınızdan tetiklendiğinde tamamen silinmesi özelliğini aktif veya deaktif eder.
6- Record Audio (Ses Kaydı Alma): Telefonunuzun sizin tarafınızdan tetiklendiğinde ses kaydı alma özelliğini aktif veya deaktif eder.
7- Take Picture (Fotoğraf Çek): Telefonunuzun sizin tarafınızdan tetiklendiğinde fotoğraf çekme özelliğini aktif veya deaktif eder. (Ekran açıldığında otomatik olarak tetiklenir ve cihaz ön kamera ile fotoğraf çeker.)
8- Message (Mesaj): Telefonunuza uzaktan tetiklemeyle ekranında mesaj gösterme – mesaj gönderme özelliğini aktif veya deaktif eder.
9- Call (Arama): Telefonunuza uzaktan tetiklemeyle önceden belirttiğiniz numarayı aratma komutu verme özelliğini aktif veya deaktif eder.
Hırsızlık önleme özelliğinin aktif edilmesi sırasında, uygulamaya özel bir PIN veya isteğe bağlı olarak bir desen ve / veya parmak izi seçmelisiniz.
Pekala sonrasında ise my.avast.com adresine ürünü satın alırken oluşturduğunuz Avast hesabı ile giriş yaptıktan sonra web ara yüzünden sil – konum tespit et – kilitle gibi uzaktan verebileceğiniz komutlar için, daha doğrusu bu komutları çalıştırabilmek için cihaz yönetici hakları vs. gibi bazı izinler vermeniz gerekecektir.
Eğer bu özelliği kullanacaksanız, ki bence bu Android için antivirüs programını gerçek bir güvenlik uygulaması yapan en iyi özelliği bu, bu izinleri önceden, cihazınızın başına herhangi bir durum gelmeden girip vermenizde büyük fayda var. Eğer vermezseniz sonrasında aldığınız tüm önlemler boşa gidebilir.
İşin güzel tarafı ise sizin bu koruma özellikleri ile elde ettiğiniz veriler, yani diyelim ki cihazınızın çalışması durumda eğer fotoğraf çekme özelliğini veya ses kaydı alma özelliğini aktif ettiyseniz, bu veriler direkt sizin my.avast.com web ara yüzünüze düşecektir. Veya bu verilerin yine bu web ara yüzünden bir Google Drive hesabı bağlayarak, o hesaba düşmesini de sağlayabilirsiniz.
Yine telefonunuzun bilinen son konumunu, şarj seviyesini de bu web ara yüzünden Google haritalar üzerinden görüntüleyebilir ve takip edebilirsiniz.
Ayrıca, tüm bu özelliklere ek olarak, sunduğu başka bir anti-hırsızlık özelliği ise SIM kartı değişiminde uzaktan komuta gerek kalmaksızın otomatik olarak cihazı kilitleyebilmeniz. Veya sizin belirlediğiniz PIN arka arkaya 8 kez yanlış girilirse de otomatik olarak cihazı kilitli konuma aldırabilirsiniz.
Yani bu durumda da uygulama otomatik olarak cihazı Mark as lost – yani kayboldu olarak işaretler ve bu işaretlemeyle tetikleme otomatikleşir. SIM kartın değiştirilmesi veya kullanıcının arka arkaya 8 kez doğru PIN kodunu girmemesi durumunda cihazı kayıp olarak işaretleyen bir özellik içerir.
Not: Bu SIM kartı çıkarılınca cihazın kilitlenme özelliğinin Andrroid 10 ve üzeri sürümlerde çalışmadığı belirtiliyor. Avast da bu durumdan dolayı bu özelliği yakın zamanda kaldırılacağını bildirdi. Bunu da belirmekte fayda var tabi ki.
Photo Vault: Bu özellik, fotoğraflarınızı doğrudan Avast’ın kendi fotoğraf kütüphanesine taşımanıza ve bu fotoğrafları kütüphanede şifrelemenizi sağlar. Cihazınızdan olan ancak ulaşılmasını istemediğiniz fotoğraflarınız varsa bu fotoğrafları bu özelik ile Avast kütüphanesine taşıyıp, şifreleyebilirsiniz. Tabi sonrasında ise cihazınızda bulunan, taşıdığınız bu resimleri yine cihazınızdan silmeniz gerekecektir. (Taşıma yapıldığında cihazınızdaki fotoğraflar silinmiyor. Sadece kopyalanarak taşınıyor.) Yani bu özelliği kullanırsanız, bunu yapmayı unutmayın.
VPN: Bu özellik, bağlanacağınız, cihazınızın gördüğü Wi-Fi ağlarını tarar ve tüm güvenlik açıklarını belirler. Özellikle şifresi olmayan Wi-Fi ağlarını tespit eder ve ettiğinde de eğer ücretsiz sürümünü kullanıyorsanız, VPN özelliğinden faydalanmanız için Ultimate sürümünü kullanmanızı önerir. Eğer Ultimate özelliğini kullanıyorsanız da bu tür durumlarda tek bir tıklama ile VPN’i aktif edebilirsiniz ve VPN ile de hiç bir güvenlik problemi yaşamadan şifresi olmayan – public Wi-Fi ağlarına da pekala bağlanabilirsiniz.
Ancak gördüğüm kadarı ile, en azından Türkiye satışlarında Ultimate paketi sadece PC ve Mac cihazlar için mevcut. Yani android için antivirüs programı olarak sunduğu ürününde VPN servisi, ücretli sürümünü de kullansanız yok.
Uygulama Denetimi: Cihazınızda bulunan uygulamaların aylık – haftalık – günlük olarak cihazınızda yol açtığı pil etkisi – depolama alanı etkisi – kullandığı mobil veri gibi kaynakları size istatistik olarak bildirerek raporlar. Ayrıca bu özellik ile siz uygulama bazlı uygulamanın veri kullanımına da bir kota koyabilirsiniz.
Bir de yine uygulama bazlı uygulamalarınıza pin ile – şifre ile erişim sınırlaması da koyabilirsiniz. Böylelikle sizin dışınızda kimse telefonunuzun kilidi bile açık olsa pin ile şifrelenmiş uygulamaları açamaz. Bir de bir uygulama cihazınızda aktif olarak açık olsa bile otomatik olarak tekrar kilitlenme zamanını da yine set edebilirsiniz.
Performans: Ben şahsen bir test gerçekleştirmedim performansı ölçümü için ancak bir çok kaynaktan performans testlerine baktım ve tecrübe ettiğim kadarıyla da Avast, en az performans tüketen Android antivirüs uygulamalarından biri. Gerçekten performans açısından cihazınızda problem yaratacak veya yavaşlamaya sebep olacak bir virüs uygulaması değil. Bu yönden performans durumunu kesinlikle düşünmenize gerek yok. Gayet hızlı ve lightweight olarak tabir edilen, hafif bir uygulama.
Kurulum: Açıkçası kurulumu biraz karmaşık. Tek tek hangi ayarın ne işe yaradığı, hangi sıra ile gidilmesi gerektiği gibi durumları keşfetmek benim oldukça zamanımı aldı. Bir de kurulumla ilgili maalesef doğru düzgün bir dokümantasyon yok. En azından ben ulaşamadım. Listede yer alan diğer Android cihazlar için antivirüs programlarına göre en zor kurulum ve ayar set etme uygulaması diyebilirim.
Destek Hizmeti: Ücretsiz sürümü için bir destek hizmeti yok. Sadece forum.avast.com adresi var. Burada eğer İngilizce biliyorsanız, yine Avast kullanıcılarından destek alabilirsiniz. Bir de tabi ki sıkça sorulan sorular kısmı var.
Ücretli ürünlerini kullananlar için de sadece destek talebi, yani e-mail üzerinden destek hizmetleri var. En azından ben o şekilde tecrübe ettim. Herhangi bir telefon desteği veya canlı chat desteği göremedim.
McAfee
Android telefon virüs temizleme programı – McaFee
Fiyat: 584,99 TL (Yıllık)
Cihaz Sayısı: 1 Cihaz
İncele: Resmi satış sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz (Ürünün tam ismi: McAfee Total Protection)
Özellikler:
1- Malware Koruması (En üst düzey)
2- Malware Tespiti (En üst düzey)
3- Gizlilik Denetimi
4- Anti – Hırsızlık (Uzaktan: Telefon Takip – Telefon Kilitleme – Uyarı Mesajı – Siren – Verileri Komple Silme – Otomatik Fotoğraf Çekme)
4- Uygulama Kilitleme
5- Güvenli Wi-Fi
6- İnternet Koruması (Nerdeyse Tüm Tarayıcılar İçin Çalışıyor)
7- Pil Ömrü Uzatıcı
8- Bellek Performansı Yükseltici
9- Depolama Alanı Temizleyici
10- Veri Kullanımı İzleme
11- Ortam Yedekleme
12- Konuk Modu
13- VPN
14- Hafif Uygulama – Yüksek Performans
15- Kolay Kurulum
16- Üst Düzey Destek Hizmeti
Benim Android cihazlar için kullandığım antivirüs uygulaması bu. Benim bu mobil antivirüs programı tercihimin sebebi diğer uygulamalarda olmayan konuk modu özelliği – bellek performansı yükseltici ve pil ömrü uzatıcı özellikleri sebebiyleydi aslında. Sizin için bu özellikler ne kadar önemli olur bilmiyorum ancak bir önem arz etmiyorsa, bu antivirüs uygulaması yerine, listenin en başında yer verdiğim Android antivirüs programını tercih etmeniz daha mantılı olacaktır diye düşünüyorum.
McAfee Android antivirüs programının ücretli olarak Basic ve Total olmak üzere 2 farklı sürümü var. Basic sürümünde tek cihaz için koruma sağlarken Total sürümünde ise bilgisayar da dahil 10 cihaza kadar koruma sağlıyor.
Malware Koruması: Güvenli web özelliği aslında bu başlık altında. Güvenli webden kasıt, webde potansiyel malware yazılımlarına maruz kalmamak için bir koruma önlemi diyebiliriz. Benim toplamda 4 tarayıcı (Chrome, Samsung Internet, Firefox ve Opera Mini) ile yaptığım testlerde, yani malware yazılımı olduğunu bildiğim bir web sayfasına bu antivirüs programı ile giriş yapmaya çalıştığımda, tüm tarayıcılarda da kötü amaçlı sitelerden gelen bağlantıları algılamayı ve engellemeyi başardı.
Malware Tespiti: Bağımsız Alman IT-Güvenlik Kurumu her sene belirli dönemlerde antivirüs programları ile ilgili belirli testler yapıyor ve o testler neticesinde de antivirüs programlarına bir puan veriyorlar.
Mesela en son Kasım 2024’de 15 en popüler mobil – Android antivirüs programı değerlendirmesini testlere ve verilere dayalı olarak yapmışlar. Sonuçlara siz de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu sonuçlara göre de McAfee koruma – performans ve kullanılabilirlik açısından 6 üzerinden 6, yani tam puan almış bir Android antivirüs programı.
Bu antivirüs programı yapılan testlerde 3,509 gerçek zamanlı malware tehdidinin tamamını tespit etmiş. Yine dünya çapında var olan ve aktif olarak Android için kullanılan tüm yaygın malware yazılımlarının da (2,702 yazılım) %100’ünü, yani tamamını tespit etmeyi başarmış.
Yani bu antivirüs programı için verilere dayalı olarak, Andorid için en iyi antivirüs programı, daha doğrusu programlardan biri dememiz kesinlikle yanlış olmayacaktır.
Anti – Hırsızlık: Listede yer alan diğer Android antivirüs uygulamaları gibi bu uygulamayı da satın aldıktan sonra satın almayı yaptığınız hesap bilgileriniz için yine McAfee’nin web platformuna giriş yapıyorsunuz ve bu web platformu üzerinden cihazınızda eğer anti-hırsızlık özelliklerini aktif ettiyseniz,
Cihaznız kaybolduğunda veya çalındığını düşündüğünüzde, bu platform üzerinden, yani uzaktan cihazınız için alarm tetikleme – cihazı komple kilitleme – cihazın yerini haritalar üzerinden belirleme – cihazın ön kamerasına fotoğraf çektirme – cihazınızda bulunan tüm verileri sildirme ve fabrika ayarlarına sıfırlama gibi özelliklerden yararlanabiliyorsunuz.
Cihazdaki verileri komple silme ve fabrika ayalarına geri dönme dışında aslında tüm diğer anti-hırsızlık özelliklerini bahsettiğim bu web platformları üzerinden test ettim. Bu platform üzerinden verdiğim komutlar ise max. 5 saniye içerisinde cihazda uygulandı.
Bu web platformları da oldukça kullanışlı ve kullanımı da basit aslında. Platforma girince karşınıza tam sayfayı kapsayacak bir şekilde harika çıkıyor ki bu harita üzerinden cihazınızın takibini yapabiliyorsunuz.
Ayrıca bu Android antivirüs programı uzaktan tetikle ile potansiyel hırsızın fotoğrafını ön kamera ile cihazınıza çektirmeyi diğer antivirüs programlarına göre farklı şekilde yapıyor. Siz bu özelliği web platformlarından tetiklettiğinizde cihazınızın ekranında sahte bir uyarı oluşuyor ve kişi onu kapatmak için dokunduğunda cihazınız fotoğrafını ön kamera ile çekiyor. Yani bu potansiyel hırsızın fotoğrafını çekme özelliği aslında diğer Android antivirüs programlarına göre çok daha efektif diyebilirim.
Bellek Performansı Yükseltici: Ben normalde, bellek performansı yükseltme söylemlerine, bunu yerine getireceğiniz vaat eden uygulamalara pek güvenmem. Bu tecrübe ile sabit bir konu benim için. Ancak bu Android antivirüs programının böylesine etkileyici ve işe yaratan bir bellek performans arttırma özelliğinin olması ve gerçekten işe yaraması beni oldukça şaşırttı.
Bellek Performansından kasıtta cihazınızı hızlandırmaya yardımcı olmak için belleğinizi daha verimli hale getirmeye yarayan bir özellik aslında.
Gizlilik Denetimi: Cihazınıza yükleyeceğiniz veya yüklediğiniz uygulamalar ile ilgili, o uygulamaların sizin kişisel verilerinizin ne kadarlık bir bölümüne eriştikleri ve paylaştıkları hakkında size bilgi veren bir özelliği.
Güvenli Wi-Fi: Bu özellik ile uygulama bağlanacağınız veya bağlandığınız Wi-Fi ağını tarat ve güvenli bulmadığı ağları size bildirir. Wi-Fi bağlantınızın ele geçirilip geçirilmediğini de kontrol eder.
Depolama Alanı Temizleyicisi: Normalde siz bu temizlemeyi kendiniz de yapabilirsiniz ancak bu Android antivirüs programı sayesinde silinmesi gereken, işinize yaramayan tüm verileri bir arada görebiliyorsunuz ve tek bir tıklamayla da hepsinden kurtulabiliyorsunuz. Aslında bu özellik cihazınızda hali hazırda var olan bir özelliği daha işlevsel bir hale getiriyor diyebilirim.
Güvenli Uygulama Kilidi: En iyi Android antivirüs uygulamaları arasında gittikçe yaygınlaşan ve oldukça da kullanışlı bir özellik olan bu özellik, belirlediğiniz uygulamaları kilitlemenize olanak sağlıyor. Yani hangi uygulamalarınızı kilitlemek istiyorsanız, o uygulamaları sadece girişleri PIN kodu veya parmak iziyle girilebilir yaparak aslında bu şekilde telefonunuzu başka birine verseniz bile ulaşmasını istemediğiniz uygulamaları o kişiye kapatmış oluyorsunuz. Bence oldukça kullanışlı bir güvenlik önlemi.
Konuk Modu: Güvenli uygulama kilidi özelliğinin bir alt özelliği aslında bu. Ya da alternatif bir uygulanış biçimi diyebilirim. Bu özellik ile uygulamalarınızı kilitlemek yerine aynen Windows’ta olduğu gibi cihazınızda bir konuk hesabı oluşturmanıza izin veriyor ve o konuk hesabında da hangi uygulamaların görünüm görünmeyeceğine yine siz karar veriyorsunuz, siz seçerek ayarlıyorsunuz.
Yani cihazınızı birisine verdiğinizde tüm uygulamaları kilitlemek yerine, cihazınızı tek tuşla konuk moduna geçirdiğinizde bu önlemi daha kısa yoldan ve farklı bir işlevle almış oluyorsunuz.
VPN: Sadece Plus paketinde bulunan bu özelliğin aslında bildiğiniz VPN servislerinden farkı yok. Ancak fiyat farkına değer mi bilmiyorum. Gerçi ben baktığımda Plus paketi standart paketten daha ucuza satılıyordu ama anladığım kadarıyla bu fiyat indirimi sadece ilk alımlara özel olabilir. İkinci yıl paket yenilemesi geldiğinde bu fiyat standart paketi aşıyor olabilir ancak yine de ilk yıl bile olsa, 2. yıl paket düşürerek ilerlenebileceğinden, hazır indirimdeyken Plus paketini almak ve VPN hizmetinden de faydalanmak oldukça mantıklı.
Performans: Ben şahsen bir test gerçekleştirmedim performansı ölçümü için ancak bir çok kaynaktan performans testlerine baktım ve tecrübe ettiğim kadarıyla da McAfee, en az performans tüketen Android antivirüs uygulamalarından biri. Gerçekten performans açısından cihazınızda problem yaratacak veya yavaşlamaya sebep olacak bir virüs uygulaması değil. Bu yönden performans durumunu kesinlikle düşünmenize gerek yok. Gayet hızlı ve lightweight olarka tabir edilen, hafif bir uygulama.
Kurulum: Açıkçası kurulumu oldukça düz – basit ve kısa. Yani listede yer alan diğer Android antivirüs uygulamaları arasında bu konuda ilk 2 sıraya kesinlikle girer diye düşünüyorum. Uygulamanın kurulumu benim için 2 dakikadan az sürdü.
Destek Hizmeti:
1- 7/24 canlı sohbet desteği
2- 7/24 telefon desteği
3- Sıkça sorulan sorular veritabanı (ki oldukça geniş kapsamlı yapmışlar)
4- Bir de bir çok dilde aktif bir forum ağı da mevcut.
Umarım 5 En İyi Android Antivirüs Programı: (Virüs Temizleme Uygulamaları) yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.
5 En İyi Android Antivirüs Programı: (Virüs Temizleme Uygulamaları) Burak Oran