
Şeker yemeyi bıraktığınızda, vücudunuz yavaş yavaş şeker isteğini bırakır. Bunun nedeni, şekerin kan şekerinin yükselmesine ve ardından düşmesine neden olması ve bunun da açlık ve istekleri tetiklemesidir. Yaklaşık iki hafta sonra iştahınız dengelenir ve genel olarak daha az aç hissedersiniz, bu da yiyecek alımınızı kontrol etmenizi kolaylaştırır.

Şekeri diyetinizden çıkarmak sadece kilo vermek için değildir, aynı zamanda bir dizi başka sağlık yararı da vardır. Bilindiği gibi, rafine şekerin hiçbir besin değeri yoktur ve sadece kilo alımından değil, aynı zamanda yüksek kan şekeri, insülin direnci, metabolik sendrom, çürük gibi diş sorunları, artan trigliseritler, obezite ve tip 2 diyabet gibi yaşam tarzı hastalıklarından da sorumludur. Çok fazla şeker tüketimi ayrıca kan basıncını ve kronik iltihabı artırarak felç, kalp hastalığı ve osteoporoz riskinizi artırabilir. Ancak, sadece 2 hafta boyunca şekeri kesmek bir dizi sağlık yararı sağlayabilir.

Şeker yemeyi bıraktığınızda, vücudunuz yavaş yavaş şeker isteğini bırakır. Bunun nedeni, şekerin kan şekerinin yükselmesine ve ardından düşmesine neden olması ve bunun da açlık ve istekleri tetiklemesidir. Yaklaşık iki hafta sonra iştahınız dengelenir ve genel olarak daha az aç hissedersiniz, bu da yiyecek alımınızı kontrol etmenizi kolaylaştırır.GÖBEK İNCELTMEŞekerden vazgeçmek, özellikle göbek çevresinde aşırı yağın azaltılmasına yardımcı olur. Şeker, karaciğer ve karında yağ birikmesine katkıda bulunur, bu nedenle şekerin çıkarılması yağ kaybına yol açabilir. Kilonuz düşmese bile, kıyafetleriniz daha iyi oturmaya başlar ve bu da inç kaybını gösterir.

Başlangıçta, ilk birkaç günde baş ağrısı ve yorgunluk gibi yoksunluk belirtileri yaşayabilirsiniz.Ancak 4 ila 7. gün arasında, enerjiniz şekerin neden olduğu yükselmeler ve düşüşler olmadan dengelenir. Bu, daha iyi odaklanma, uyanıklık ve genel zihinsel berraklığa yol açar.DAHA İYİ SİNDİRİMŞeker, bağırsaktaki zararlı bakterileri besleyerek mikrobiyomunuzun dengesini bozar. Şekersiz iki hafta geçirdikten sonra, sindirim sisteminiz daha sorunsuz çalışmaya başlar, şişkinlik, kabızlık ve diğer gastrointestinal sorunları azaltır. HASTALIK RİSKİNİ AZALTIRAşırı şeker alımı iltihaplanma, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve tip 2 diyabetle bağlantılıdır. Şekeri kesmek iltihabı azaltır ve kan şekerini dengeler, bu da zamanla bu rahatsızlıklara yakalanma riskinizi düşürür.

Şeker doğal uyku döngünüzü etkileyebilir. Şekersiz iki hafta geçirdikten sonra birçok kişi daha iyi uyku kalitesi bildirerek daha dinlenmiş ve tazelenmiş hissetmenize yardımcı olur.CİLT DEĞİŞİKLİĞİŞeker, sıvı tutulmasına ve iltihaplanmaya neden olur, bu da yüzünüzün şiş ve yuvarlak görünmesine neden olabilir. Şekersiz iki hafta geçirdikten sonra gözlerinizin ve yüzünüzün çevresindeki şişkinlik azalır, daha doğal ve belirgin bir yüz şekli ortaya çıkar.DAHA BERRAK CİLTYüksek şeker alımı insülin seviyelerini yükseltir, bu da yağ üretimini ve iltihabı artırarak akne ve kırmızı lekelere yol açar. Şekeri kesmek insülini dengeler ve iltihabı azaltır, daha az sivilce ve daha berrak bir cilt ile sonuçlanır.Şekerle ilişkili iltihaplanma, rosacea ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarını kötüleştirebilir. Şeker alımını azaltmak, bu iltihaplı tepkileri yatıştırmaya yardımcı olur, daha eşit bir cilt tonuna ve daha az kızarıklığa yol açar.

Şekersiz, cildiniz nemi daha iyi tutar, daha nemli ve parlak görünür. Bu ayrıca cilt dokusunu iyileştirmeye yardımcı olur, daha pürüzsüz ve dokunuşa daha yumuşak hale getirir.Şeker, cildi sıkı ve elastik tutan proteinler olan kolajen ve elastine zarar veren gelişmiş glikasyon son ürünlerinin (AGE'ler) oluşumuna katkıda bulunur. Şekeri kesmek bu süreci yavaşlatır, ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya ve genç cildi korumaya yardımcı olur.

Şekersiz bir diyet, cildinizin doğal onarım süreçlerini destekler ve koruyucu bariyerini güçlendirir. Bu, cildinizin çevresel hasara karşı daha iyi savunma yapabileceği ve yaralardan veya tahrişten daha hızlı iyileşebileceği anlamına gelir.
Kaynak : NTV