Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

WordPress Mi Blogger Mı Yoksa WordPress.org Mu ?

  • Konbuyu başlatan Burak Oran
  • Başlangıç tarihi
B

Burak Oran

Misafir
Blog açmak istiyor ve sizin için en verimli platformun wordpress mi blogger mı olduğuna karar vermekte güçlük çekiyorsanız, net bir fikir kazanmak adına kesinlikle doğru adreste olduğunuzu söyleyebilirim.

Blog açmak için hangi blog platformunu tercih etmeliyim ? Blogger mı yoksa wordpress mi ? sorusunu bir çok defa araştırdığınızı ve sonuç olarak, önce ücretsiz servisler olan blogger veya wordpress.com’u tercih edip, blogunuz başarılı bir noktaya geldikten sonra wordpress.org’a geçme kararına daha yakın olduğunuzu biliyorum.

Webde yer alan çoğu “wordpress mi blogger mı” yazısı tüm blog platformalarını objektif bir şekilde artı ve eksi yönleri ile size sunuyor.

#Ben ise bu yazımda farklı olarak, bahsettiğim bu yazıların çok fazla objektif ve yüzeysel olduğu düşüncesi ile, wordpress mi blogger mı tercihini biraz daha derine inerek inceleyeceğim.

Daha doğrusu, blog hayatına başlangıç olarak önce ücretsiz blog açma servisleri olan blogger veya wordpress.com’u tercih edip, belirli bir başarıya ulaştıktan sonra wordpress.org’a geçme düşüncesinin neden yanlış bir düşünce olduğunu anlatacağım.



Tabii eğer siz en başta blog açma konusunda hangi platformun doğru bir başlangıç olacağını öğrenmek için bu yazıya geldiyseniz de, hiç bir şey okumadan, sadece makyaj blogları, gezi blogları, yemek blogları, kişisel bloglar ya da en iyi bloglar başlıklı yazılarımda bulunan Türkiye’nin en iyi bloglarını incelemenizi rica edeceğim.

Tüm bu yazılarda bulunan en iyi blogların, portalların hatta türkiye’nin en büyük sitelerinin %90’ından fazlasının alt yapı olarak wordpress.org’u tercih ettiğini göreceksiniz. ( Bkz: WordPress kullanan siteler )

Dolayısı ile siz de sadece bu yazılardaki sitelere bakarak, wordpress.org kararını rahatlıkla verebilir ve blog nasıl açılır yazımı takip ederek wordpress üzerinde bir blog, wordpress site kurma başlıklı yazımı takip ederek te bir site rahatlıkla kurabilirsiniz.

WordPress.org Yerine Blogger veya WordPress.com Tercih Etmenin Ortaya Çıkarttıgı Fırsat Maliyeti


#Blogger ve WordPress.com tamamen ücretsiz fakat, wordpress.org’da hosting ve domain adresine toplamda ödeceyeceğiniz yıllık 150 – 200 TLher koşulda fırsat maliyetinizden çok daha düşük olacaktır.

Peki nedir bu fırsat maliyetleri, daha doğrusu blogum için wordpress.org alt yapısını değilde, blogger veya wordpress.com kullanmamın bana nasıl ve ne tür bir maliyeti olur ?

1- Blogun Geliştirilebilir Olup, Olmamasının Yol Açtığı Fırsat Maliyeti
2- Potansiyel Blog Gelirinde Platform Seçiminin Yol Açtığı Fırsat Maliyeti
3 -Blog Platformu Seçiminin Google Sıralamasında Yol Açtığı Fırsat Maliyeti
4- Platformların Dizayn Seçeneklerinin Fark Yaratmasının Yol Açtığı Fırsat Maliyeti


Biliyorum, listelediğim tüm maddeler ilk okuyuşta kulağa çokta anlaşılır gelmiyor fakat tam olarak ne kast ettiğimi detaylı okuduğunuzda daha iyi anlayacaksınız.

1- Blogun Geliştirilebilir Olup, Olmamasının Yol Açtığı Fırsat Maliyeti


Bir çok wordpress vs blogger karşılaştırma yazısında wordpress.org’un sağladığı eklentiler bir avantaj olarak gösterilir.

Peki nedir bu eklentiler ve nasıl bir avantaj sağar ? Eklentileri en basit şekilde modifikasyon olarak düşünebilirsiniz.

Yani, blogunuzda üyelik kısmı mı oluşturmak istiyorsunuz, ya da forum ya da soru cevap kısmı ya da online rezervasyon vs. aklınıza gelebilecek her türlü blog geliştirme fikri için bir veya birden çok eklenti mevcut.

WordPress.org alt yapısı için yazılmış yüzlerce hatta binlerce ücretli & ücretsiz eklenti mevcut ve bu eklentileri kullanmak için hiç bir kod bilgisine ihtiyacınız yok.

Tek bir tıklama ile eklentiyi indiriyor, kur butonuna tıkladığınızda eklentiyi kuruyor ve aynı bir word, excel programı kullanır gibi eklentinin yönetim panelinden istediğiniz ayarları hayata geçiriyorsunuz.

Her ne kadar bu işe sadece blog yazma amaçlı başlasanız bile, blogunuzun ve oluşturacağı etkileşimin ileride neleri karşınıza çıkartacağını bilemezsiniz.

#Diyelim ki blog yazmaya başladıktan bir süre sonra ziyaretçileriniz ile aranızda bir iletişim kopukluğu olduğunu ve ziyaretçileriniz ile daha yakından iletişim kurmak adına blogunuza küçükte olsa canlı bir chat bölümü ya da size soru sorabilecekleri bir platform oluşturmak istediniz.

Bunu wordpress.org üzerinden tek bir eklenti yükleyerek ( ki eklenti yüklemek hiç bir kod bilgisi gerektirmez ) 1 dakika içerisinde hayata geçirebilirken, blogger veya wordpress.com alt yapsında bunu hayata geçiremezsiniz.

Örnek:Hemen altta yer alan resim wordpress.org alt yapısı üzerine kurduğunuz wordpress blogunuza entegre edebileceğiniz onlarca chat eklentisinden sadece bir tanesinin ön yüzünü, yani blogunuzda tam olarak nasıl görüneceğini gösterirken,

Wordpress mi blogger mı - canlı chat ön yüzü


Bir alttaki resim ise, blogunuza entegre ettiğiniz bu chat eklentisinin yönetim panelinin nasıl olduğu ve ayarlarının nasıl yapıldığını gösteriyor.

Blogger mı wordpress mi - canlı chat arka yüzü


Bu kadar kolay mı ? Evet. Aynen bu kadar kolay. Zannediyorum wordpress.org’un farkı biraz biraz kafanızda canlanmaya başladı.

Buyrun buda ekletinin canlı görünümünün yani demosunun linki, detaylı inceyelebilirsiniz: WordPress Live Chat

#Yine diyelim ki blogunuzu açtınız ve bir süre sonra istediğiniz başarıya ulaştınız. Sonraki adım ne olacak ? E-kitap yazıp satmak mı ?

Fikir gayet güzelde kendi yazdığınız e-kitabı nerede satacaksınız ? Tabii ki en iyi satış noktası yine blogunuz olacaktır.

Bunu yine wordpress.org üzerinden tek bir e-ticaret eklentisi yükleyerek 1 dakika içerisinde hayata geçirebilirken, blogger veya wordpress.com alt yapılarında böyle bir imkana asla sahip olamazsınız.

#Yine blog hayatınızda başarılı bir noktaya geldiniz ve blogunuzdan gelir elde etmek amaçlı eğitim videoları çekip, bu videoları sadece üyelerinize sunup, üyeliğide ücretli yapmak istiyorsunuz.

Tüm bu işlevselliği wordpress.org alt yapısı için yazılmış tek bir eklenti ile hayata geçirmeniz mümkün.

Hatta aynı eklenti ile üyelikleri platin, altın, gümüş gibi sınıfllara ayırıp, farklı üyelik fiyatları oluşturma, sosyal medya hesapları ile üyelik oluşturma gibi onlarca farklı işlevi hayata geçirebilirsiniz.

Buyrun buda ekletinin canlı görünümünün yani demosunun linki, detaylı inceyelebilirsiniz: Membership Pro

Wordpress mi blogger mı - wordpress üyelik eklentisi


#Daha basit bir örnekle devam edeyim, blogunzun facebook sayfasının, abone sayısının ya da twitter takipçi sayısının artış ivmesini yükseltmek istiyorsunuz diyelim.

Bu ivmeyi yükseltmenin en etkili yollardan bir taneside popup ( açılır pencere) kullanmaktır ki siz bunu girdiğiniz bir çok site ve blogda tecrübe etmişsinizdir.

Ziyaret ettiğiniz bloglarda karşınıza belirli bir zaman geçtikten sonra ya da tam ayrılmak için pencereyi kapatmaya yeltendiğinizde karşınıza otomatik olarak açılan pencerelerden bahsediyorum.

Benim blogumda’da bu yazıyı okurken de karşınıza çıkacak olan, mail abone sayımı arttırmak için kullandığım açılır pencere…

blog tüyoları - blog ipuçları


İşte bunu yine wordpress.org’da tek bir eklenti ile 1 dakika içerisinde hiç bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan hayata geçirebilirken, blogger veya wordpress.com alt yapılarında hayata geçiremezsiniz.

Asıl Nokta:Bunlara benzer yüzlerce örnek yazabilirim fakat üzerinde durmak istediğim asıl nokta, blogger ve wordpress.com’da elde edeceğiniz etkileşim oranı wordpress.org’da elde edeceğinizden çok daha düşük olacaktır.

Etkileşimi ne kadar fazla tutarsanız, elde edeceğiniz gelir potansiyeli o kadar yüksek olacaktır. Tam miktar vermesem de platform seçiminin yaratabileceği bu etkileşim farkı size yüklü bir miktar fırsat maliyeti çıkartacaktır.

2- Potansiyel Blog Gelirinde Platform Seçiminin Yol Açtığı Fırsat Maliyeti


Blogunuzu ne için açıyorsunuz ? Eğer bu soruya vereceğiniz cevaplardan bir taneside blog yazarak para kazanmak ise, o zaman blogger mı wordpress mi sorusuna vereceğiniz cevap kesinlikle wordpress olmalıdır. ( wordpress.org )

# Neden Derseniz;

1-Blogdan en yaygın para kazanma yöntemi olan google reklamlarını ele alalım. Blogger veya wordpress.com üzerinden bir blog açıp, google adsense’e başvuru yaptığınızda adsense başvurunuzu 99% ihtimalle onaylamayacaktır.

( Örnek: sizinblogadresiniz.blogger.com veya sizinblogadresiniz.wordpress.com )​

Çünkü google adsense alt alan adlarını uzak bir kurumsallaşma sinyali olarak görüyor ve buda alt alan adları ile google adsense onaylatma işlemini neredeyse imkansız kılıyor.

2-Tabii bana cevap olarak, o zaman ben de yine blogumu blogger veya wordpress.com’da açarım fakat alt alan adı kullanmak yerine sadece domain adresine ücret ödeyip, blog ismimi benimsitem.com yaparak google adsense onayı alırım diyebilirsiniz.

Evet, pek tabii alabilirsiniz. Fakat reklamları blogunuza yerleştirme konusunda blogger ve wordpress.com wordpress.org kadar özgürlük sağlamadığı için,

wordpress.org alt yapısı üzerine kurduğunuz blogunuzdan kazandığınız reklam gelirne eş değer bir geliri blogger veya wordpress.com bloglarınızdan elde edemezsiniz.

Nedeni oldukça basit, ben wordpress.org’da google reklamlarını blogumun istediğim yerine koyabilirken, siz blogger veya wordpress.com’da istediğiniz yere yerleştirme yapamazsınız.

Çünkü blogunuzu full kontrol edebilme özgürlüğü, wordpress.com ve blogger gibi ücretsiz blog açma servislerinde mevcut değil.

Bir reklamın site üzerindeki konumunun getirdiği gelire noktasında oldukça kritik, hayati bir öneme sahip olduğu eminim tahmin edebiliyorsunuzdur.

Google adsense ile blogger veya wordpress.com üzerinden günde 20 TL gelir elde etme potansiyeliniz varken, wordpress.org’da sadece reklam yerini özelleştirme ile,

Yani bir reklamı en çok tık alabilecek potansiyel bir noktaya yerleştirme ile, bu potansiyel kazancınızı 60 TL‘ye rahatlıkla çıkartabilirsiniz. İşte aradaki 40 TLtamamen sizin fırsat maliyetiniz olur.

Size bu konuda birde canlı örnek sunayım, 8 yılı aşkın bir sürede blogunu blogger alt yapısı üzerinde yazan, Türkiye’nin en ünlü bloglarından birini yazan ve yöneten Poyraz Şahin’in sorduğum bir soruya yönelttiği cevap;

Wordpress mi blogger mı Blogger kullandığına pişman bir blogger yazarı


3- Blog Platformu Seçiminin Google Sıralamasında Yol Açtığı Fırsat Maliyeti


Bir çok kişi blogger alt yapısının google tarafından sunulduğu için SEO açısından daha çok avantaj sağladığını söyler. Hatta buna kayıtsız şartsız inanlar dahi var.

Fakat sağladığı SEO avantajları açısından blogger alt yapısının, wordpress.org alt yapısının yanından bile geçmesi mümkün değil. Neden derseniz;

1-SEO açısıdan bir içeriğin URL yapısı kısa, sade, anlaşılır ve kesinlikle anahtar kelimeyi içerisinde barındırmalıdır. Yani SEO açısından doğru bir URL yapısı alttaki gibi olmalıdır;



Fakat Blogger alt yapısının URL yapısı sabit ve hiç bir şekilde kullanıcının isteği doğrultusunda değiştirilemez durumda, yani alttaki gibidir;



WordPress.org alt yapısında ise URL yapınızı istediğiniz gibi değiştirmek tamamı ile sizin insiyatifinizde olan bir durumdur. Yani WordPress.org alt yapsısında blogunuzun URL yapısını SEO’ya en uygun şekilde set etmeniz mümkün olacaktır.

2-Wordpress.org’un sağladığı en büyük avantajlardan bir tanesi de SEO eklentileridir. Yine tek bir tıklama ile blogunuza kurabileceğiniz bir SEO eklentisi, SEO uyumlu makale yazma konusunda sizin en büyük yardımcınız olacaktır.

Nasıl mı ? Siz bir içerik yazarken, SEO eklentisi hemen o içeriğin altında size o yazı ile ilgili SEO kurallarını doğru uygulayıp, uygulamadığınıza dair canlı sonuçlar sunar.

Yani, yazınızda kullandığınız bir anahtar kelimenin yazı içerisinde toplam kaç kere yer aldığı, yazı başlığınızda, URL yapınızda, alt başlıklarınızda, resim alt taglarında yer alıp almadığı gibi onlarca SEO Kriteri size canlı rapor olarak yazının hemen altında sunulur.

Wordpress SEO by Yoast - Sayfa Analizi İnceleme


Sizin tüm bu kurallara blogger veya wordpress.com alt yapılarında manuel olarak dikkat etmeniz gerekirken, wordpress.org alt yapısında size direkt hazır sunulur.

Yani wordpress’org’da bir içeriği SEO uyumlu yazma şansınız blogger’a veya wordpress.com’a göre çok daha yüksektir.

Tabii SEO eklentilerinin sağladığı avantajlar sadece bu kadar değil, bahsettiğim örnek onlarca avantajdan sadece bir tanesi.

3-Yine Google’ın sıralama kriterleri arasında en çok dikkat edilen noktalardan bir tanesi de bir sitenin ne kadar hızlı açıldığıdır. Site hızı ise, yüzlerce faktör tarafından etkilenme potansiyeli olan bir değişkendir.

Örnek: Eğer bir blogun tüm css ve js kod dosyaları tek bir dosya üzerinden sunuluyor ise, blogunuzu ziyaret eden bir kişinin tarayıcısı tek bir çağrı ile blogunuzun tüm js ve css dosyalarını indirebilecektir.

Blogunuzun css ve js kod dosyalarını blogger veya wordpress.com alt yapıları üzerinden kısıtlı oldukları için tek bir dosya halinde sunmanızın imkanı yoktur.

Fakat wordpress.org’da yine hiç bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan tek bir cache eklentisi yükleyerek ve eklenti ayarlarından “js ve css dosyalarını tek bir dosya şeklinde sun” seçeneğini aktif hale getirerek bu işlemi yapabilir ve site hızınızı arttırabilirsiniz.

Bunun gibi yüzlerce hız faktörünü wordpress.org alt yapsında optimizasyon eklentileri ile düzenleyerek, site hızınızı maksimum seviyelere getirip, google gözündeki değerinizi arttırabilirsiniz.

4-Matt Cutts’un ( Google Web Spam ekibini başı ) bile, kendi kişisel blogu için wordpress kullandığıdan bahsetmeme bile gerek yok diye düşünüyorum.

Demek istediğim, wordpress.org alt yapısında olan blogunuzda bir içerik yayımladığınızda, wordpress.org’un sunduğu araçları kullanarak google’da üst sıralarda yer almanız,

aynı içeriği blogger veya wordpress.com alt yapısından yazıp, google’da üst sıralarda yer almanızdan çok daha kısa sürede olacaktır.

Tabii tüm sıraladığım bu maddeler blogger’da yazdığınız bir içeriğin google’da üst sıralarda yer almayacağı anlamına gelmiyor.

Sadece WordPress.org blog alt yapsında yayımladığınız bir içerik doğru araç kullanımı ile google’da ilk sıraya 6 ayda gelebilecekken, blogger’da bu süre 12 ay sürecektir.

Aradaki 6 ay ise, tamamı ile sizin fırsat maliyetiniz olacaktır. Neden blogunuz için bu tür avantajları olan bir platform tercih etmek varken, blogger veya wordpress.com tercih edesiniz ki ?

4- Blog Platformlarının Sağladığı Temaların Görsellik Açıdan Fark Yaratmasının Yol Açtığı Fırsat Maliyeti


Biliyorum, kendim de her zaman için bir blog için en önemli şeyin içerik kalitesi olduğunu her fırsatta vurgularım fakat, içerik kral ise, tasarımda kraliçe.

Blogger veya wordpress.com alt yapılarında kullanabileceğiniz blog tasarımları oldukça kısıtlı ve hem görsel açıdan hemde işlevsel açıdan wordpress.org’a göre çok daha yetersiz kalıyor.

Blogunuz için kullandığınız tema o kadar önemlidir ki, elde edeceğiniz potansiyel gelirde direkt olarak çok büyük bir oranda etkiye sahiptir.

Nasıl derseneniz, google sıralama kriterleri arasında bir ziyaretçinin blogunuzda ne kadar zaman geçirdiği, kaç içeriğinizi okuduğu, yorum ya da sosyal medyada paylaşım yapıp yapmadığı gibi faktörlerde yer alır.

Ve bir blogun dizaynı tüm bu faktörler üzerinde direkt bir etkiye sahiptir. Dünyanın %30‘u wordpress.org alt yapısını ve %1 i blogger alt yapısını kullanırken, blogger’ın hem görsel hemde işlevsel olarak wordpress.org kadar gelişmiş olabilmesine imkan var mı ?

Tabii ki yok. Bu tamamen arz talep ile alakalı bir durum. Talebin yüksek olduğu yerde üretim fazla olurken rekabette fazla oluyor ve rekabetin yoğun olması her zaman kaliteyi getiriyor.

Örnek:Hemen altta resmini gördüğünüz, 40 binin üzerinde satmış bir wordpress temasının ana sayfasından küçük bir kesit. Bu da tema demosunun canlı örnek linki: Sahifa WordPress Teması

Newspaper wordpress teması - Tasarım açısında wordpress mi blogger mı


Bir altta yer alan resim ise, yine blogger’ın en çok kullanılan temalarından bir tanesinin ana sayfasından küçük bir kesit. Bu da tema demosunun canlı örnek linki: Gamer Blogger Teması

Aradaki farkları tek tek yazarak hem sizi boğmak, hem de yazımı uzatmak istemiyorum. İki demoyu da inceleceğinizde farkın sözle ifade edilmesine gerek olmadığını zanet anlayacaksınızdır.

Gamer blogger teması - Blogger mı wordpress mi


#Gelelim aradaki tasarım farkının size nasıl bir fırsat maliyeti yaratacağı konusuna; Blogger veya wordpress.com alt yapılarında kullandığınz bir temada ziyaretçileriniz blogunuzda ortalama 1 dakika geçiriyorsa, wordpress.org’un sunduğu profesyonel görünüm anlayışı ile bunu 3 dakikaya çıkartmanız mümkün olacaktır.

Blogunuzun ortalama oturum süresinin artması demek, içeriklerinizin google sıralamasında daha iyi yerlere gelmesi demek. Daha iyi bir sıralama daha çok organik trafik ve dolaylı olarak potansiyel gelir artışı demek.

İşte, sadece örnek olarak verdiğim aradaki 2 dakikalık fark, tamamen sizin fırsat maliyetiniz olacaktır.

WordPress.org Tercih Etmemenin Yol Açacagı Diger Maliyetler


Tüm fırsat maliyetleri sizi blog açacağınız platformu wordpress.org seçme konusunda ikna etmekte yetersiz kaldı ve siz hala ben önce blogumu blogger ve ya wordpress.com’da açayım, başarılı olduktan sonra wordpress.org’a geçerim düşüncesindeyseniz

WordPress.org tercih etmemenin karşınıza çıkartacağı diğer potansiyel maliyetlerden de haberdar olmanızda fayda var.

Bloggerdan veya WordPress.com’dan WordPress.org’a Geçiş

( Yönlendirme ve Taşıma )


#Eğer blogunuzu ücretsiz blog alt yapısı olan wordpress.com araclığı ile hayata geçirmek ister ve bir gün blogunuzu geliştirmek adına wordpress.org’a geçmek isterseniz ki o gün mutlaka gelecektir;

İçerikerinizin mevcut google sıralamasını kaybetmemesi için, eski blogunuzu yeni blogunuza yönlendirmeniz gerekecektir.

Ve wordpress.com bu yönlendirme işlemini ancak ve ancak belirli bir ücret ödedikten sonra yapmanıza olanak sağlar ki bu ücret yaklaşık olarak yıllık 13 dolar gibi bir fiyattır.

Bir de google sıralamanızı kaybetmemek adına bu ücreti en az 2 yıl ödemeniz en sağlıklı yol diye düşürsek, bu durum size topalamda 26 dolar gibi bir maliyet çıkartacaktır.

Yani, wordpress.com kullanmazken, wordpress.com’a 26 dolar gibi bir ödeme yapmak zorunda kalacaksınız.

#Taşınma işleminin size yaratacağı diğer bir problem ise, bu sürecin oldukça sıkıntılı bir süreç olması.

Taşınma işlemi sırasında yapacağınız tek bir hatada sarf ettiğiniz tüm emeği kaybetme gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu süreci bu kadar sıkıntılı yapan da tam olarak budur yani, hata yapma riski taşıması.

Tabii bu geçiş işlemini yapmaya karar verdiğiniz gün “ben size en başta wordpress.org’u seçin demiştim, seçmemeniz sizin hatanız” demeyeceğim tabi :) bunun yerine yine size,

SEO Kaybetmeden Blogger’dan WordPress’e Geçiş
SEO Kaybetmeden WordPress.com’dan WordPress.org’a Geçiş


başlıklı yazılarımla elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. Belirttiğim yazıları adım adım takip ederek taşıma işleminizi sorunsuz gerçekleştirebilirsiniz.

Size Aitliğin Sağladığı Özgürlük


#Kaçak olarak Lig Tv yayınlarının blogger üzerinden yapılmasından sonra Blogger daha önce erişimi kapatılmıştı. Blogger daha sonra tekrar erişime açıldı fakat bunun tekrar olmayacağı kimse garanti edemez.

Google yarın bir gün Blogger’ı tamamen yayın hayatından kaldırırsa, ipler sizin elinizde olmadığı için tüm emekleriniz boşa gidebilir.

Fakat wordpress.org’da kendi blogunuzu kendi satın aldığınız domain ve hosing üzerinde barındırdığınız için böyle bir durum söz konusu olamaz.

#Blogger’da yada wordpress.com’da telif hakkı olan bir içeriği ( resim, video vs. ) izinsiz kullanmanız ve herhangi bir şikayet durumda google uyarı yapmaksızın blogunuzu yayıma kapatabilir.

Yine böyle bir durumda, kendi blogunuzu kendi satın aldığınız domain ve hosting üzerinde barındırdığınız için blogunuzu sizin dışınızda kimse kapatamaz.

#Hem blogger, hemde wordpress.com üzerinden açtığınız bloglarınızın adresleri alttaki gibi olacaktır;

sizinblogadresiniz.blogger.com veya sizinblogadresiniz.wordpress.com

Bu tür adreslerin ziyaretçileriniz üzerinde akılda kalıcılık konusunda yok denecek kadar az bir şansa sahip olduğu diğer bir gerçek.

#Wordpress.org üzerinden açıtığınız blogunuz bir hosting ve alan adına sahip olacağı için, aynı zamanda mail@siteniz.com şeklinde mail adreslerleride oluşturma olanağınız olacaktır.

#Eğer wordpress.com’u tercih ederseniz, wordpress.com blogunuz üzerinden reklam yayımlar ve yayımı durdurmak içinse, sizden yıllık 30 dolar gibi bir ücret talep eder.

Yardım & Destek


#Dünya üzerinde kurulu web sitelerin %30’unu wordpress.org alt yapısı oluşturduğu için, internet üzerinde yardıma ihtiyaç duyduğunuz her noktada kaynak bulmanız çok kolaydır.

#Hosting firmanızdan wordpress yönetimi ile ilgili olmasada, site yedeğinizi alma, güvenlik, site performansı gibi konularda destek alabilmeniz mümkün olacaktır.

Güvenlik


#Wordpress.org alt yapısında kuracağınız blogun güvenlik alt yapısından siz sorumlu olacaksınız fakat, wordpress’te bunun içinde eklentiler mevcut.

Tek bir güvenlik eklentisi yükleyerek, blogunuzun güvenliğini sağlamanız mümkün.

#Blogger’da blogunuz için depolama adına herhangi bir limit yok, wordpress.com’da 3 GB, wordpress.org alt yapısında ise, kullandığınız hosting paketinin sağladığı disk alanı kadar ( yıllık 150 liralık paketler genelde sınırsız disk alanı sağlar )

Kullanım Zorluğu


#Blogger ve wordpress.com yönetim panellerini öğrenmek ve bir blog kurmak tamamen kurmanız dakikar alırken, wordpress.org alt yapısını ve neyi nasıl yapacağınızı öğrenmek biraz zaman alabilir.

Ama dediğim gibi, wordpress.org’u öğrenmek için internet üzerinde sınırsız sayıda kaynak mevcut.

Zaten çoğu insanı ve muhtemelen karar verme noktasında sizi de çelişkiye düşürecek tek nokta, sunulan bu blog alt yapılarının kullanım kolaylıkları olacaktır diye düşünüyorum.

Evet blogger ve wordpress.com ücretsiz servislerini yönetmek wordpress.org alt yapısını yönetmekten çok daha kolay olacaktır.

Fakat eğer içinizde öğrenme isteği ve birazda olsa bu işe gerçekten hevesiniz varsa tüm wordpress kullanıcıları gibi, benim gibi, siz de wordpress’i kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Öğrendikten sonra bir word, excel programı kullanmaktan farksız olduğunu göreceksiniz. Ben yapıyorsam, siz de yaparsınız.

WordPress.org’u sahladığı avantajlar adına kesinlikle öğrenilmeye değer diye düşünüyorum.

Sonuç


Bunca yıllık tecrübem ve samimiyetimle söylüyorum ki, blog açmak istiyorsanız, kesinlikle wordpress.org alt yapısını tercih etmelisiniz.

Tüm yazdıklarımı ve önerilerimi bir kenara bırakıp, sadece aşağıdaki grafiği incelemeniz bile, wordpress mi yoksa blogger mı tercihini yapmanız için yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

#Alttaki grafik dünya genelinde en başarılı olarak nitelendirilen 100 blogun kullandıkları blog alt yapılarını gösteriyor.

%48’lik dilimi tek başına wordpress alt yapıları oluştururken, geri kalan 52% lik kısmı diğer 11 blog platformu oluşturuyor…

Wordpress mi yoksa blogger mı

WordPress Mi Yoksa Blogger Mı


Adım Adım Blog Açmak – Blog Nasıl Açılır başlıklı yazımı takip ederek, 10 dakika içerisinde sizde wordpress.org alt yapsında bir bloga sahip olabilirsiniz.

Tabii alternatif olarak, çoğu kişinin ve size de ilk aşamada mantıklı gelen yöntem olan, ben önce blogger veya wordpress.com gibi ücretsiz alt yapılar üzerinden blogumu açayım, eğer başarılı olursam wordpress.org’a zaten geçerim yolunu izleyebilirsiniz.

Fakat, bu yolu izlediğinizde kazandıklarınıza kıyasla, kaybettikleriniz yani fırsat maliyetiniz karşılaştırılmayacak derecede fazla olacaktır.



Umarım WordPress Mi Blogger Mı Yoksa WordPress.org Mu ? başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

WordPress Mi Blogger Mı Yoksa WordPress.org Mu ? Burak Oran
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.