Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Webrazzi Ünlü müzisyenlerden yapay zeka şirketlerine açık mektup

• Konbuyu başlatan Tuğçe İçözü
  • Başlangıç tarihi
İçerik! Webrazzi'den alıntılanmıştır. Webrazzi internet girişimleri, sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil konularına odaklı popüler teknoloji blogudur.
T

Tuğçe İçözü

Misafir
Nicki Minaj, Billie Eilish ve Katy Perry gibi tanınmış müzisyenler, sorumsuz yapay zeka geliştirilmesine yönelik teknoloji şirketlerini hedef alan bir açık mektup yayınladı. 200'den fazla müzisyenin imzaladığı mektup, yapay zekanın müzisyenlerin çalışmalarını izinsiz olarak kopyaladığına dikkat çekerken, sadece geçimlerini sağlamaya çalışan birçok müzisyen, sanatçı ve söz yazarı için bu durumu bir felaket olarak tanımladı.

Mektubun imzacıları arasında Billie Eilish, Bob Marley'nin mirasçıları, Chappell Roan, Elvis Costello, Frank Sinatra'nın mirasçıları Greta Van Fleet, Imagine Dragons, Jon Bon Jovi, the Jonas Brothers, Kacey Musgraves, Katy Perry, Mac DeMarco, Miranda Lambert, Mumford & Sons, Nicki Minaj, Norah Jones, Pearl Jam, R.E.M. Sheryl Crow, Stevie Wonder ve Zayn Malik yer alıyor. Mektupta şu ifadelere yer veriliyor:

"Sorumsuzca kullanıldığında, yapay zeka mahremiyetimizi, kimliklerimizi, müziğimizi ve geçim kaynaklarımızı koruma becerimize yönelik çok büyük tehditler oluşturuyor."

Mektup kapsamında müzisyenler, "İnsan yaratıcılığına yönelik bu saldırı durdurulmalıdır." ifadesini kullanıyor. Mektuba göre; profesyonel sanatçıların seslerini ve benzerliklerini (likeness) çalmak, yaratıcıların haklarını ihlal etmek ve müzik ekosistemini yok etmek için yapay zekanın yağmacı kullanımına karşı koruma sağlanmalı. Bu arada sanatçıların benzerliklerine yönelik telif haklarının da geçmişte ABD'de dava konusu olduğunu hatırlatalım.

Günümüzde sanatçıların seslerini ve tarzlarını kopyalayan pek çok yapay zeka uygulaması olduğunu düşünürsek, bu çıkış pek de haksız değil. Örneğin yapay zeka müzik editörü Sonauto'dan bir Elvis Presley ya da Frank Sinatra şarkısı oluşturmasını isteyebiliyorsunuz.

Geçmişten günümüze teknolojinin gelişimiyle birlikte müzik dağıtımı kolaylaşırken, dağıtılan müziklerden gelir elde etmek zorlaştı. Örneğin, sanatçıların kanayan yaralarından biri de Spotify'ın telif ücretleri. Bu konuda sanatçıların tepki göstermesiyle Spotify sanatçı ödemeleri konusunda değişiklikler yapmaya karar vermişti. 2023 yılının son aylarında açıklanan Spotify'ın değişen telif hakkı modelinin, sanatçılara beş yıl içinde 1 milyar dolar kazandırması bekleniyor. Müzisyenlerin yapay zeka geliştiricilerine gösterdiği tepkilerin ise ne gibi sonuçlar doğuracağını hep birlikte izleyip göreceğiz.

Kaynak : Webrazzi

Reklam

AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.