Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Y

Yekban E.

Misafir
Ekim ayının gelmesiyle birlikte özellikle sosyal medyada pembe kurdele etiketlerini görmeye başlamışsınızdır. Bilmeyenler ve merak edenler için pembe kurdelenin anlamını hemen söyleyelim. Pembe kurdele meme kanserine karşı başlatılmış bir sosyal sorumlukluk mesajıdır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Bu sebeple de Ekim ayı geldiğinde markalar, kişiler pembe kurdela takarak ya da hesaplarında paylaşarak farkındalık sağlamaktadır.

Maalesef kadınlar arasında (bazen erkekler arasında da) en çok görülen bir kanser türü olan meme kanseri, tedavi edilebilirlik açısından da en yüksek orana sahip kanser türü. Ancak tedavi ile ilgili en önemli nokta tabii ki erken teşhis edilmesi. Erken teşhis, meme kanserinden kurtulma oranını yüzde 95 oranında yükseltmekle birlikte kanser için mücadele etmenin de en temel adımı oluyor.

Erken teşhis nasıl yapılır?​


Kadınların memelerini düzenli bir şekilde muayene etmesi ve mamogram çektirmesi erken teşhis için hayati bir öneme sahip. Meme kanseri ileri dönemlere ulaşana de belirti göstermeyebilir. Bu yüzden erken teşhis için sık sık tarama yapılarak olası bir hastalık halinde erken teşhis şansı artırılabilir. Eğer 20-40 yaş arasındaysınız ayda bir kez kendi kendinize meme muayenesi yaparak meme kanserine yakalanma riskini düşürebilirsiniz. Ayrıca iki yılda bir doktora meme muayenesine de gidebilirsiniz. Doktorlar, özellikle 40-69 yaş arasının daha sık meme muayenesi yapması ve her yıl mamografi çektirmesini öneriyor.

Meme muayenesi nasıl yapılır?​

8 possible signs of breast cancer - MyBreast


Kendi kendimize meme muayenesi yapmamızın başlıca amacı, mememizdeki dokuyu tanıyıp değişiklikleri fark etmektir. Bu nedenle ilk defa kontrol yapıyorsanız ve bir belirtiyle karşılaşırsanız endişelenmeyin. Birçok kadının memesinde kanser olmayan kistik oluşumlar meydana gelebiliyor. Önemli olan bu dokuları tanıyıp takip ederek herhangi bir değişikliği erkenden fark etmek. Muayene için de en doğru zaman, regl bitiminden 7-10 gün sonrasıdır. Böylece regl döneminde yaşanan şişlik, hassasiyet ve ağrı gibi etkiler azalmış olur ve memenizi muayene etmeniz için en uygun zaman olur.

Muayene ederken dikkat edilmesi gerekenler

  1. Muayeneye hangi memeden başlayacaksanız o taraftaki kolunuzu başınızın üzerinde tutun.
  2. Diğer elinizin parmak uçlarıyla dairesel, yukarıya aşağıya doğru ya da ışınsal şekilde meme dokusunu taramaya başlayın.
  3. Memelerinizde belirgin bir şişlik, kitle, içe çökme, renk değiştirme veya portakal kabuğu görünümü olup olmadığını kontrol edin.
  4. Eğer bunlardan birini hissederseniz zaman kaybetmeden kontrol amaçlı doktora gitmeyi ihmal etmeyin!

Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır!

The post Meme Kanseri Farkındalık Ayı appeared first on Eldori Blog.

Kaynak : Eldori
 

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.