Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Üye girişi yapmayı ihmal etmeyin ! Konulara cevap yazmak, kaynak dosyalarını iletmek ve yeni konu açabilmek için üye girişi yapmanız gerekir. Üye kayıtları aktif !

Hazır Site Firmaları: Tüm Artıları, Eksileri, Özellikleri ile En İyi 5 Online Hazır Web Sitesi Programı

  • Konbuyu başlatan Burak Oran
  • Başlangıç tarihi
B

Burak Oran

Misafir
WPMAVI. WPMAVI - Türkiye Wordpress Rehberi

Ön Söz: Bu yazı hazır site, daha doğru bir terim ile online web site oluşturucu programları üzerinden ve yine bu programlar aracılığı ile sunulan hazır site şablonlarını kullanarak ve bu şablonlar üzerinde değişlik yaparak kendi sitenizi oluşturmanıza olanak sağlayan oluşumları, yani firmaları listeleyen,

Listelemelerin detayında da bu firmaların ne gibi avantajları ve dezavantajları olduğundan, ne tür özelliklere sahip olduklarından, neler sunduklarından ve neleri sunmadıklarından,

Fiyatlarından, yapılan site örneklerinden, sundukları destek hizmetlerinden vs. gibi aklınıza gelebilecek potansiyel tüm sorulara yanıt olabilecek düzeyde derin bir araştırma sonucu toplanmış bilgiler sunan bir yazıdır.

Önemli Not:Yazımda bahsedeceğim online web site oluşturucu programları / firmaları tercih etmeden önce bu programların sizin için uygun olup olmadığını, (bu bölüm listelediğim firmalardan önce, kim kullanmalı başlığında mevcut) belirleyin!

Eğer uygunsa da hangi programın ne gibi artısı, hangi programın ne gibi eksisi var, hangisini kullanmak sizi tam da istediğiniz gibi bir web sitesine kavuşturacak, bunun kararını vermek, daha doğrusu sağlıklı bir seçim yapmak adına yazımın tamamını okuyun ve seçiminizi ondan sonra yapın.

Yazı biraz uzun. O yüzden kullanım kolaylığı adına bir içerik tablosu paylaşıyorum:

1- Hazır Site Nedir
2- Size Uygun Mu?


En İyi Hazır Web Site Kurma Programı Sunan Firmalar:

3- Wix
4- Site123
5- Weebly
6- Squarespace
7- Shopify


Online Web Sitesi Yapma Programları / Hazır Site Nedir?


Web site oluşturucu programlar;

  • Host, domain, veritabanı, html, php, css , js vs. gibi hem teknik hem de kodlama bilgisi olmayan,
  • Dahası bunlarla uğraşacak kadar vakti de olmayan, yine de profesyonel görünümlü bir web sitesi sahibi olmak isteyen kullanıcılar için alternatif bir internet sitesi kurma yöntemi sağlayan “online”, yani web tabanlı araçlardır.

Online web sitesi oluşturma araçları ile bilgisayarımıza herhangi bir program indirmeden, servisin web sitesi üzerinden, profesyonel görünümlü hazır web sitesi şablonlarından birini seçip sürükle bırak yöntemi ile, tek satır kod yazmadan ihtiyacımız olan internet sitesini oluşturabiliyorsunuz.

Kısa sürede hazır internet sitesi sahibi olmanın oldukça kolay yolunu sunan bu programlar ile süreç hazır web site kurma servislerinden birine üye olmak ile başlıyor.

Daha sonra ise her türlü ihtiyaca göre oluşturulmuş hazır şablonlarından birini seçiyorsunuz.

Şablonlardaki düzenlenebilir alanları kodlama gerektirmeyen tasarım araçları ile ihtiyacımıza göre düzenliyorsunuz. (Genellikle sürükle bırak yöntemi ile )

Site içeriklerinizi giriyor, fotoğraf video gibi medya içeriklerinizi yükleyip yerleştiriyorsunuz. Son olarak da hazırlanan web sitesini yayınlamak ile süreç sona eriyor.

Keza altta da anlattığım bu süreci özetlediğim bir gif paylaştım;

Kolay Web Site Kurma

Web Site Kurma Programı


Online web site tasarım programları öyle gelişmiş ki, içerdikleri yapay zeka ile site tasarımı için düşünmenize bile gerek kalmıyor.

Sistem sizin ihtiyaçlarınızı ve amaçlarınızı belirlemek için birkaç soru soruyor. Bu sorulara verdiğiniz cevaplara göre size en uygun hazır web site şablonunu sunuyor. Size sadece sitenizde yer almasını istediğiniz içerikleri girip, sitenizi yayımlamak kalıyor.

Site Oluşturma Aracı - Yapay Zeka

Hazır Web Sitesi Oluşturucu – Yapay Zeka


İnternet üzerinden site kurma programları, bir internet sitesi için gerekli hemen hemen her aracı modül olarak sunuyorlar.

Mesela bir kuaförsünüz ve web siteniz üzerinden randevu alabilmek istiyorsunuz. Web site tasarım aracı size, müşterilerinizin rezervasyon yapabileceği, sizin de bu randevuları takip edebileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz bir randevu modülünü veya uygulamasını sunuyor.

Bunu da bir kaç tıklama ile aktif edip, gerekli verileri bu özelliğin modül kısmına girip, sürükle bırak yöntemi ile bu modülü web sayfanızın istediğiniz yerine yerleştiriyorsunuz.

Web Site Tasarım Programı - Site Modülleri

Site Yapma Programı – Site Uygulamaları


Online site kurma programı servislerinin size sunduğu hazır web site paketleri ile bloglardan kişisel web sitelerine, fotoğrafçılık sitelerine, etkinlik, restoran, CV & Portföy sitelerine hatta e-ticaret sitelerine kadar aklınıza gelebilecek bir çok alanda aradığınız ve hayal ettiğiniz türde bir hazır web sitesi sahibi olabilirsiniz.

Kodsuz Web Sitesi Oluşturma - Site Türleri

Kolay Web Sitesi Kurma – Site Türleri


Sonuç olarak hazır site servislerinin sunduğu web site kurma programları, teknik ve kodlama bilgilerine sahip olmayan kişilerin kodsuz web sitesi oluşturmalarına, sürükle bırak web tasarım olanağı ile ihtiyaç duydukları web sitelerine sahip olmalarını sağlıyorlar.

Hazır İnternet Sitesi Oluşturucu Programlar Sizin İçin Uygun Mu? Kimler Kullanmalı?


Online web site yapma programları sunan hazır site firmaları kullanım kolaylıkları ile öne çıksalar da sınırlı özellikleri ile herkese uygun olmayabilirler. Web sitesi sahibi olmak isteyen kişi bu servislerin işini görüp görmeyeceğini iyi analiz etmeli.

#Benim araştırmaların ve kullanım deneyimlerim sonrası bu online programlar için size aktarabileceğim tecrübenin özeti şudur;

Eğer oldukça basit bir site istiyorum, sitemde hakkımızda, iletişim, vizyonumuz, misyonumuz gibi sayfaların olduğu, ürünlerimizi veya hizmetlerimizi listeleyebileceğim,

İletişim sayfasında yer alan iletişim formu aracılığı ile insanların bizimle çok kolay bir şekilde iletişime geçebileceği, şirketimizin veya işletmemizin çalışma saatlerinin, yerinin (konumunun) google haritarda işaretli olarak sitemizde yer aldığı,

Yaptığımız işlerden veya verdiğimiz hizmetlerden bahsedip, bilgi verebileceğim sayfaların olduğu basit bir site kurmak istiyorum ve böyle bir site kurmak için de en ufak bir teknik bilgiye dahi sahip değilim,

Bunu en basit şekli ile beni hiç yormadan yapmak istiyorum diyorsanız, bu online hazır site programları sizin için uygun olabilir.

Olabilir diyorum çünkü bu özet karar vermek için yeterli olmayabilir. Dolayısı ile biraz daha detaylara inelim;

1-Bu Hazır web sitesi sunan firmaların ana hedeflediği müşteri kitlesi tamamen teknik bilgi ve kavram yetersizliğe sahip olan kişiledir. Sistemlerini, pazarlamalarını bu şekilde oluşturmuşlardır.

En başta da söylediğim gibi bu firmalar ile bir site kurma, internet sitesi kurmanın alternatif yollarından bir tanesidir. Ben şu an yazımı okuduğunuz wpmavi isimli bu blogumda;

İnternet sitesi kurmak
Blog sitesi kurmak
E-Ticaret sitesi kurmak
Forum sitesi kurmak
Sosyal medya sitesi kurmak
Kişisel site kurmak
Haber sitesi kurmak

Gibi bir çok farklı kategoriye yönelik site kurulumlarını detaylı anlattığım yazılarım mevcut. Ve ben tüm bu site kurulumlarını yine alternatif bir site kurma yöntemi olan worpress ile site kurma yöntemi ile anlatıyorum. Yani worpress.org alt yapısı ile anlatıyorum.

Not:Bu arada WordPress nedir, ne gibi işlevler sunar vs. gibi sorularınıza WordPress nedir başlıklı yazımdan ulaşabilirsiniz.

Tabi WordPress.org alt yapsı ile site kurmak da aslında herhangi bir kodlama bilgisi veya teknik bilgi istemez, keza bunu üstte linklerini verdiğim yazılarıma da bakarsanız göreceksinizir.

Ancak!

WordPress, online web site kurma programlarına göre daha zor bir sistemdir. Kullanmasını öğrenmesi zaman ve emek ister. Araştırma ister. Ciddi kafa yormanız gerekir.

Yine de gel Burak sen bana şunun cevabını ver;

Benim hangi seviyede bilgi birikimim olduğunu ve öğreneme hevesimi – becerimi, araştırma alışkanlığımı, zamanımın olup olmadığını, okumayı sevip sevmediğimi, bilgisiyarın başına oturup saatlerce vakit harcayıp harcayamayacağımı bir kenara bırakarak bana;

İnternet sitesi kurmak için hangi yöntemi seçmeliyim? diye soracak olursanız: Ben kesinlikle ve kesinlikle wordpress.org alt yapısını tercih etmenizi söylerim.

Şu an burada Worpress.org alt yapısı ile bu yazımda yer verdiğim hazır site firmalarını artıları ve eksileri ile karşılaştırmaya kalksam, sonunu aylarca getiremeyeceğim, 30 – 40 bin kelimelik bir yazıya dönüşür bu.

#O yüzden detaya girmeyeceğim ama bunca yıllık wordpress tecrübemle söyleyebilirim ki hazır site firmaları bir göl ise, worpress okyanustur. WordPress sınırsız bir derya iken, hazır site firmaları ise sınırları her zaman belli olan ve aşılamayan oluşumlardır.

2-Eğer küçük bir işletmeye sahipseniz, vaktiniz azsa, işletmenizin varlığını internette sizi aratanlara gösterme, iletişim bilgileriniz, hizmetleriniz gibi temel bilgileri insanlara aktarma, kartvizitime bastırabileceğim, işletmeme kurumsallık katacağım ve 7/24 internetten ulaşılabilir olacağım bir siteye sahip olayım amacındaysanız hazır site firmaları sizin için uygun olabilir.

3-Dar alanda ürün ve hizmet satışı yapıyor, e-ticaret sitesi kurarak karmaşık işlemlerle uğraşmadan ürün ve hizmet siparişlerini almak gibi basit alışverişler için hazır site firmalarını tercih edebilirsiniz.

4-Ben bu yazıyı okumadan önce hazır web site oluşturucu programların ücretsiz olduklarını duymuştum. Benim internet sitesi için ayıracak bütçem yok, o yüzden bu servisleri tercih edecepim diyenlerin hevesini anlayabiliyorum ancak ücretsiz hazır site diye bir şey olmadığını, bu söylemin sadece bir pazarlama taktiği, bir reklam olduğunu üzülerek bildirmek isterim.

Sanılanın aksine!

Bu hazır site oluşturucu firmalar ücretsiz değil, tam aksine aslında astarı yüzünden pahalı araçlar.

Normal bir web site kurma maliyetinin (wordpress.org alt yapsı ile, yani benim anlattığım yollar ile kurulan site maliyetinin) en az 2 – 3 katı olduğunu şimdiden belirtmek isterim.

5-Piyasada sürükle bırak web tasarım özelliğini en iyi sunan oluşumlar da yine bu hazır site firmalarıdır. Üye olur, bir hazır site paketi satın alır ve anında sitenizi tut sürükle yöntemi ile tasarlamaya başlarsınız. Çok basittir.

Tabi bu tür sürükle bırak tarzı tasarım oluşturma işlevini wordpress üzerinden aracı eklentiler ile de yapabilirsiniz ancak yine de o eklentileri kurmak, kullanmayı öğrenmek, ayarlarını yapmak vs. bu işlere sıfırdan başlayan insanlar için biraz zorlayıcı olabilir.

6-Bu servisler güçlü alt yapılara sahip olduklarından, sunucu hızı, sunucu güvenliği gibi konuları dert etmenize gerek kalmaz. Başka yöntemler ile internet sitesi kurmaya kalktığınızda (benim de anlattığım gibi wordpress.org üzerinden mesela) kendi server hizmetinizi kendiniz almalı, yönetmeli, hız açısından yeri geldiğinde optmize etmeli ve yine yeri geldiğinde server günvelik önlemlerini de kendinizin alması gereklidir.

7-Online hazır site programları ciddi anlamda size zamandan tasarruf ettirir. Her şey hazır olduğu için kısa sürede size sunulan hazır site içerisine kendi içeriklerinizi ekleyip, sitenizi hemen yayımlayabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz site işlevlerini, yine eklentiler (ek yama paketleri olarak düşünün) aracılığı ile kısa sürede entegre edip kullanmaya başlayabilirsiniz.

8-Bir de işin destek yanı var ki hiç de bir kenara bırakılacak veya üzerinden öylece geçilecek husular değil.

Siz hazır site firmalarına sadece web site oluşturucuları için para ödemiyorsunuz. Aynı zamanda bu firmalar ödediğiniz ücrete destek hizmetini de dahil ediyor.

Bazıları canlı chat, bazıları e-mail bazıları ise direkt telefon üzerinden bile destek hizmeti sunuyor ki bu tür hizmetler bu işlere sıfırdan başlayan insanlar için bence gerçekten olmazsa olmaz kriterlerin en başlarında yer alıyor.

9-Çok küçük, önemsiz bir detay olsa da belirtmeden geçmek istemedim: Hazır web site şablonları kullandığınız için ve bu şablonlar da 200 – 300 tane ile sınırlıyken, diğer siteler ile farkınızı ortaya koymanız biraz zor olacaktır. Bu da kurumsal ya da bireysel markanız için olumsuz bir durum yaratabilir. Yani birbirine benzeyen siteler ziyaretçi gözünden negatif bir etkiye sahip olabilir.

10-Bir de size uygun hazır internet sitesi şablonu bulmak demek yüzlerce şablonu gerekirse tek tek denemek demek. Seçtiğiniz şablon üzerinde çalışırken bir eksikliği fark edip başka bir şablon arayışına girdiğinizde, o zamana kadar yaptığınız tüm değişiklikleri çöpe atmak zorunda kalırsınız.

Online hazır site oluşturucu programlar ile bir şablon üzerinde yaptığınız değişiklikler sürekli o şablonun üzerine kaydedilir. Fakat üzerinde çalıştığınız şablona uyarladığınız değişiklikleri veya veri girişini bir başka şablona aktaramazsınız. Başka bir şablon seçtiğinizde sıfırdan başlamanız gerekir.

11-Yine oldukça can sıkıcı bir diğer durum da hazır site firmaları ile oluşturduğunuz siteyi başka bir hazır web sitesi oluşturma programı sunan servise veya başka bir alt yapıya aktarmanız oldukça zor. Kullandığınız servisten memnun kalmayıp başka bir servis tercih ettiğinizde çok büyük ihtimalle oluşturduğunuz siteyi orada bırakıp, her şeye sıfırdan başlamanız gerekecektir.

En İyi Hazır Web Site Kurma Programı Sunan Firmalar


Tabi bir de web siteniz için online site yapma araçlarını kullanmaya karar vermek adına, bu araçların ne gibi özellikler sunduğuna detaylıca göz atmakta da fayda var.

Bu yüzden de ben dünya üzerinde en popüler onine hazır site programlarını sunan 5 firmayı artıları ve eksileri ile altta sıraladım. İhtiyaçlarınıza uygun online site kurma programını seçmenizde size rehberlik edeceğini düşünüyorum.

Wix Hazır Site Oluşturma Firması


#Wix, buradan (linke tıklayarak) Türkiye resmi sitesine (türkçe) ulaşabileceğiniz, hemen hemen her alanda, internet sitesi üzerinden sürükle bırak yöntemi ile kodsuz web sitesi yapma imkanı sunan gelişmiş bir servistir.

Wix İnternet Sitesi Oluşturma Aracı

Wix Hazır Web Site Kurma Programı Servisi


Online internet sitesi açma programları arasında dünyanın açık ara en çok bilinen ve en çok kullanılan ve doğal olarak en çok müşterisi olan,

19 dilde ve onlarca farklı ülkede hizmet veren (Türkçe ve Türkiye’de dahil) İsrail merkezli ama aynı zamanda nasdaq borsasında işlem gören ve tek bir hissesinin 100 – 120 dolar fiyat aralığında olduğu, piyasa değeri ise 6 milyar dolar civarında olan (Bkz: kaynak) ve işinin özünde de asıl olarak hazır web sitesi satışı yapan bir şirket.

Artıları

+Dünya üzerinde var olan en kolay web site kurma araçlarından bir tanesi. Daha doğrusu site kurmanın en kolay yöntemi wix gibi online web tasarım programları. Yani daha kolay bir yöntem daha yok. Kullanım kolaylığında en son nokta burası. Wix’de bu programları sunan firmaların başını çekenlerden bir tanesi.

+Dünya üzerinde 110 milyon website wix ile inşa edilmiş durumda. Bu da ne boyutlarda tercih ediliğinin en büyük göstergesi diye düşünüyorum.

+Wix’in sunduğu sürükle bırak yöntemi ile kafanızda canlandırdığınız site tasarımı ne ise birebir aynısını oluşturabilirsiniz. Ki wix’in sürükle bırak özelliği tam bağımsız bir sitemdir. Yani sitenizde sürükle bırak yöntemi ile neyi nereye yerleştirmek istiyorsanız, sürükleyip bıraktığınız yerde pixel bile oynama olmadan o yerleştirmeyi yapabiliyorsunuz.

+Wix bünyesinde en çok hazır web sitesi şablonları barındıran online site yapma programı.

600+ (üzeri) hazır site şablonuna sahip. Bu da sizin kurmak istediğiniz site için hali hazırda kullanımınıza hazır, sadece sizin beğeninize kalmış 600’den fazla hazır web sitesi tasarımı demek. Siteniz hangi nişte olursa olsun, wix’te kendi işiniz ile alakalı mutlaka bir tasarım bulacaksınızdır.

Wix Kodsuz Web Sitesi Oluşturma Şablonları

Wix Hazır Web Sitesi Şablonları


+Tek bir tıklama ile sitenizin mobil versiyonunu da aktif hale getirebiliyorsunuz ve sitenizin masaüstü görünümü ile mobil görünümünü, dizaynını tamamen birbirlerinden farklı yapabiliyorsunuz.

Masaüstü görünümünde yayımladığınız bir sayfanızda bulunan resmin sayfa içindeki yerini değiştirmek istediğiniz zaman, tut sürükle yöntemi ile kolaylıkla değişitrebiliyorsunuz ancak aynı değişikliği bir de mobil görünüm için de yapmanız gerekiyor. Yani bu tür küçük nüanslara da dikkat etmeniz gerekiyor.

+Wix ile kuracağınız sitenize resim, video, galeri, site arkaplan rengi veya resmi, menüler, listeler, butonlar, sosyal medya iconları, yani aklınıza gelebilecek, bir sitede olan neredeyse herşeyi ekleyebiliyorsunuz.

+100’ün üzerinde font, yani yazı tipi seçeneği sunuyor. Ayrıca kendi fontunuzu kendiniz de ekleyebiliyorsunuz.

+Sistemleri 1000+ stok fotoğraf barındırıyor. Hiç bir telif hakkı problemi yaşamadan bu 1000 stok fotoğrafı kullanabiliyorsunuz.

+Wix’in içerisinde e-ticaret mağazası, form, rezervasyon, forum, resim galerisi, abonelik formu, yorum kutusu, video oynatıcı, ziyaretçi sayacı, canlı sohbet aracı, harita aracı, fiyat tablosu yani aynı wordpress eklentileri veya google chrome tarayıcı eklentileri gibi istediğiniz ekstra işlevi alıp, sitenize entegre edebileceğiniz onlarca modülü kullanıcılarına sunan bir uygulama marketi mevcut.

Kullandığınız abonelik planlanına göre marketteki modül ve uygulamaları ücretsiz ya da ekstra ücret ödeyerek sitenizde kullanabiliyorsunuz.

Ayrıca diğer onlien web site kurma araçlarına göre en çok hazır site şablonu bulunduran ve ekstra işlevsel fonksiyonlar (eklentiler) sağlayan online web site kurma programı wix.

Wix Site Yapma Programı - App Market

Wix Hazır Web Sitesi Oluşturucu – App Market


+Bir de telif hakkı ile korunan üçüncü tarafların ürettiği görsel, video, müzik gibi medya dosyalarını satın alabileceğiniz sanal mağaza hizmeti sunuyor.

+Hazır web sitesi oluşturma servisi Wix’in ayrıca, internet sitenizin tasarımı için en uygun seçimi yapabilmenize olanak sağlayan bir tasarım yapay zekası mevcut. İsmi de ADI. Bu ADI size bazı sorular soruyor ve sorulara veridğiniz cevaplar karşlılığında sitenizi otomatik olarak sizin yerinize oluşturuyor ve wix, ADI’nin her oluşturduğu sitenin diğerinden farklı olacağını da iddaa ediyor.

Yani aslında bu yapay zeka her bireye özel tasarımlı bir site oluşturuyor. ( Tabi burada bahsi geçen kişiye özel tasarım sizi heveslendirmesin. ADI, bir sitenin arka plan rengini beyaz atarken, diğerini bej rengi olarak atar ve geri kalan herşey aynı olsa da teknik olarak bir site diğerinden farklı olmuş olur. )

+Shopify (altta bu firmadan da bahsediyorum) veya worpress.org alt yapısı kadar olmasada wix’in de yine e ticaret modülleri, daha doğrusu paketleri ve eklentileri mevcut. Eğer siteniz üzeriden ödeme almanız gerekirse, bunu wix alt yapısı ile de yapabileceğinizi bilmenizi isterim.

+SEO’ya uygun sayfa başlıkları, meta açıklamaları, URL yapılarını üzerinde değişiklik yapma (hariç: blog ve ürün satış sayfalarının URL yapıları tam olarak modifiye edilemiyor), 301 yönlendirme, resimlere alt tagı, alt yazı vs ekleme, header etiketlerini düzenleme gibi bir çok opsiyonu sunuyor.

Ancak site haritası özelleştirilemiyor veya müdahale edilemiyor. Wix’in set ettiği sitemap yapısı otomatik olarak sizin siteniz için de geçerli oluyor. Canonical etiketlerine de yine müdahale edilemiyor.

+Wix’ten herhangi bir hazır site oluşturucu paketi satın aldığınızda sadece online web site kurma programına para ödemiş olmuyorsunuz, aynı zamanda online web site yapma aracı ile oluşturacağınız sitenin 7/24 barınmasını da, yani hosting (Bkz: Hosting ne demek) ücretini de ödemiş oluyorsunuz. Hosting ücreti de ödediğiniz ücrete dahil olmuş oluyor. Yani siteniz wix serverlarında barınmış oluyor.

+Tabi hosting onlara ait olduğu ve site kodları da onlar tarafından hazırlandığı için sitenizin yavaş bir site olma olasılığı neredeyse ortadan kalkıyor. Yani genel hatları ile hızlı bir siteye sahip olmuş oluyorsunuz.

+Hangi hazır web sitesi paketini alırsanız alın, 14 gün para iade garantisi veriyorlar.

+Bazı hazır web site tasarım paketlerinde yıllık aboneliklerde alan adını ilk yıl için ücretsiz olarak veriyorlar.

+Her hazır web site paketinde ücretsiz SSL sertifikası da veriyorlar.

+Wix ile inşa ettiğiniz sitenize birden çok editör veya yazar atayabiliyorsunuz. Birden çok kişi ile eş zamanlı olarak site yönetimini paylaşabiliyorsunuz yani.

+Wix’in hem adroid hem de ios için uygulaması da mevcut. Bu uygulamalar üzerinden de sitenizi yönetebiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz.

Eksileri:

Wix kendini her yerde (kendi reklamları dahil) “ücretsiz site kurma” ibaresi altında ücretsiz web site oluşturucu olarak tanıtsa da aslında sunduğu ücretsiz şey sadece test sürüşünden ibaret.

Nasıl yani?

Şöyle ki; Siz Wix üzerinden ücretsiz olarak sadece wix’in online web site tasarım programının nasıl kullanıldığını, birebir ne özelliği varsa, tüm özellikleri ile birlikte tecrübe ediyorsunuz. Kendi sitenizi wix hazır site oluşturucusu ile istediğiniz gibi tasarlayıp, oluşturabiliyorsunuz.

Ancak;

Sitenizin internette herkes tarafından erişilebilir olmasını istediğinizde, yani site tasarımınızı .com gibi sizin seçtiğiniz bir alan adı (domain (bkz: domain nedir)) ile hayata geçirmek, yayıma açmak istediğinizde, bir domain (alan adı) satın almanız gerekiyor

Ki bunun için de, yani sırf alan adı alabilmek için wix’in premium paketlerinden bir tanesini satın almanız gerekiyor.

Tabi sitenizi ücretsiz bir URL adresi üzerinden de yayıma alabiliyorsunuz. Ancak bu sefer de site adresiniz, aynen şu şekilde oluyor;


kullaniciadiniz.wixsite.com/enaz4karakter

Hazır web site paketleri arasından en ucuzu olan Domain bağlama paketini seçerseniz bir de üzerine ayrıca domain satın almanız gerekecek, yani domain için bir de ekstra ücret ödeyeceksiniz.

Tabi Domain ücreti de işin içine girince zaten Domain Bağlama paketinin fiyatı aylık bazda strandart paketin fiyatını aşmış oluyor.

O yüzden VIP, Standart veya Sınırsız paketlerden (Bu arada benim önerim sınırsız paketle başlamanızdır) bir tanesini seçerseniz bu paketler yanında bir de ilk 1 yıl için alacağınız domain hediye ediliyor. Yani ilk yıl için ekstradan bir de domain adresine ücret ödememiş oluyorsunuz.

Bir de Domain Bağlama paketini alsanız ve domain satın alıp bu paket ile bağlasanız bile wix kendi reklamlarını sizin sitenizde yayımlamaya devam ediyor. Wix reklamlarının sitenizde görünmesini istemiyorsanız Domain Bağlama paketinden daha yüksek paketler satın almanız gerekiyor.

Yani Domain Bağlama paketi en ucuz paket olarak görünsede, başlangıç için neden olmasın, diğer hazır site paketleri için o kadar para ödemeye gerek yok,

Ben şuna bir bakayım, beğenirsem diğer hazır site paketlerini satın alırım, ancak o zaman daha fazla para öderim diye düşünüyorsanız, bu düşüncenizin maliyeti size astarı yüzünden pahalı olacaktır.

Bir de Wix’i hangi hazır web site paketini alırsanız alın, o paketi başta uzun süreli almak, 3 – 5 yıl gibi, tek tek her yıl ödemekten çok daha hesaplı olacaktır. En başta uzun vadeli satın alımlarda fiyatlarda ciddi indirim söz konusu oluyor.

Wix’in online web site açma programı ile herhangi bir hazır site tasarımı üzerinde sitenizi oluşturup, içerik girdikten bir süre sonra tasarım (şablon) değiştirmek isterseniz tüm veriniz kayboluyor.

Tüm içeriklerikleriniz, tüm ayarlarınız, tüm girdileriniz, ekledikleriniz, yani kısacası tasarımı oluştururken harcadığınız tüm emek kayboluyor. Yeni bir tasarıma geçmek istiyorsanız tekrar 0’dan başlamanız gerekiyor.

Türkçe dilinde telefon destek hizmetleri yok. İngilizce, fransızcai italyanca ve isponyalca dillerinde telefon ile canlı destekleri var. Ancak Türkçe dilinde sadece destek talebi formu ile iletişime geçebiliyorsunuz.

Destek talebi formlarına verdikleri yanıt süresi benim tecrübe ettiğim kadarı ile 12 saat ile 1 gün arasında olabiliyor.

Mesela ben destek hizmetlerinin hızını ölçmek amacı ile kendilerine 16 aralık 2019 22:05‘te bir destek talebi gönderdim ve gönderdiğim destek talebine dönüş yaptıkları tarih ve saat ise 17 aralık 2019 15:39 oldu.

Hazır Web Sitesi Wix Destek Talebi Geri Dönüş Zamanı

Online İnternet Sitesi Kurma Programı Wix Destek Talebi Geri Dönüş Zamanı


Bir de gönderdiğim destek talebine verilen cevaplar Türkçe konuşan biri tarafından değil de, yani Türkçe dilini bilen birisi tarafından değil de, Google translate aracılığı ile cevap yazan birisi tarafından yanıtlandı.

Buyrun bu da kanıtı: (Benim attığım mail resmin alt kısmında, gelen cevap ise üst kısmında yer alıyor)

Sorduğum sorular genel hatları ile Wix’in sunduğu hizmetleri kapsayan sorulardı. O yüzden genel merkez tarafından yanıtlanmış olabilir ancak umarım teknik destek talepleri Türkçe dilini konuşan birileri tarafından yanıtlanıyordur ve durum bu şekilde değildir.

Birde Wix’in web site oluşturucusu biraz ağır çalışıyor. Bu da siteniz üzerinde uzun saatler çalışırken biraz irite edici olabiliyor.

Ayrıca başlangıçta hazır site şablonları üzerinde oynamalar yaparken, sistemi öğrenmeye çalışırken düzenleme seçenekleri zaman zaman karışık gelebiliyor.

Wix’in online internet sitesi oluşturma programı ile oluşturduğunuz sitenizi belirli bir süre sonra başka bir platforma taşımak isterseniz (wordpress.org altyapısı vs. gibi) bu işlemin çok zorlayıcı olacağını şimdiden bilmeniz gerekli. Böyle bir taşıma işlemi hem teknik anlamda hem de sorunsuz geçiş anlamında epey zorlu olacaktır.

Eğer aradığınız şey hazır e-ticaret sitesi ise, yani Wix’in sürükle bırak internet sitesi yapma programı ile bir e-ticaret sitesi kurma niyetindeyseniz, bundan bu satırları okur okumaz vazgeçmenizi öneririm.

Çünkü wix’in hazır E-ticaret sitesi tarafı, e-ticaret için sunduğu fonksiyonlar (ki buna bu yazıda yer alan diğer genel amaca yönelik online web site tasarım programları da dahil) oldukça zayıf kalıyor.

Tabi eğer sadece e-ticarete yönelik bir online web site kurma programı arıyorsanız, tüm wix ve buna benzer genel amaca yönelik hazır web tasarım sunan online araçları bırakıp, direkt yolunuza shopify ile veya online olmayan ancak daha da iyisi olan wordpress.org alt yapısı ile devam edin. (Bkz: wordpress ile e-ticaret sitesi kurma)

Satın aldığınız domain uzantısı ile bir de email adresi (info@senindomainadresin.com – bilgi@, destek@ vs gibi) açmak ve kullanmak isterseniz, bunun için hangi paketi kullanırsanız kullanın ekstra ücret ödemeniz gerekiyor.

Not:Eğer .com veya .net uzantılı basit bir sitem olsun ancak özellikle de kurduğum sitenin yanında, aldığım .com uzantısı için istediğim şekilde mail adresleri de oluşturayım ve onları da kullanayım diyorsanız, o zaman wordpress.org alt yapısı ile bir site kurun. (Bkz: wordpress ile site kurma) hiç online web site oluşturucular ile uğraşmayın.

Sitenizi kurduktan sonra da info@alanadiniz.com şeklinde mail açma başlıklı yazımı takip ederek de istediğiniz şekilde .com uzantılı alan adınız ile ad soyad, info, destek vs gibi mail adresleri açıp, kullanabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da, Wix’in otomatik olarak gerçekleşen paket yenilemeleri. Diyelim ki siz 1 yıllık bir wix paketi satın aldınız ancak 8 ay sonra wix’i kullanmaktan vazgeçtiniz veya site projeniz atıl konuma geldi, artık siteniz ile ilgilenmiyorsunuz.

Bu durumda wix aboneliğinizi girip müşteri panelinizden yenileme zamanına en geç 14 gün kala (14 günden daha az süre kalırsa iptal edemiyorsunuz…) iptal ettirmelisiniz. Aksi halde wix otomatik olarak 1 yılın sonunda paketinizi yenileyecek, ücreti kredi kartınızdan otomatik olarak çekecektir.

Site123 Hazır Site Oluşturma Firması


#Site123, buradan (linke tıklayarak) Türkiye resmi sitesine (türkçe) ulaşabileceğiniz ve bu yazıda bulunan tüm online web site oluşturucu firmaların arasında açık ara kullanımı en basit olanlardan bir tanesi. (İlk ikide yer alır, belki de başı çeker)

Eğer gerçekten;

Ya ben bu site kurma işlerinden hiç anlamıyorum. En basit şekilde, kartvizitime bastıracağım, içerisinde ileteşim formunun olduğu, potansiyel müşterilerimin sitemde bulunan iletişim formu üzerinden bana mesaj gönderebileceği, hakkımda sayfamın olduğu, (varsa) firmamın lokasyonunun google haritalarda işaretli bir şekilde gösterebileceğim

Belki bir kaç ürün satışı da veya hizmet / ürün tanıtımı da yapabileceğim (resimli – galerili veya videolu) oldukça basit, temel düzeyde ve kurduğum zaman yıllar geçse de

Burası çok önemli!!!

Sabit bir içeriğine sahip, daha doğrusu sabit foknsiyonalra sahip
(tabi ki içerik güncellenebilir veya değiştirlebilir ancak siteye bir forum eklemek, soru cevap bölümü eklemek, üyelik eklemek vs gibi işlevsel gelişimleri, evrilmeleri düşünmediğiniz) bir web sitesi açma düşünceniz varsa.

Tasarım konusunda da çok detaycı değilimdir. Göze hitap eden, işlevli, güzel bir hazır site şablonu benim için yeterlidir, var olanı direkt kullanırım diyorsanız, Site123 aradığınız en basit online web site oluşturma programı diyebilirim.

Eğer!

Büyüme potansiyeli olan bir işiniz, daha doğrusu siteniz varsa, ileride sitenize işin büyüme potansiyeline göre ben yeni fonksiyonlar eklerim, işler geliştikçe siteyi de geliştiririm diye düşünüyorsanız

Site123’den uzak durun çünkü bu tür sınırların dışına çıkma ve siteye ek işlevler kazandırma hayalleri Site123 alt yapsıında çok kısıtlı. Bu sistemi sabit bir iş, yıllar geçse de sürekli sabit şeylerin sunulduğu bir siteye ihtiyacınız varsa tercih edin.

Artıları

+Listede yer alan diğer tüm online web tasarım programları arasında açık ara kullanımı en kolay web sitesi açma programı diyebilirim. Sanki bir form doldururur gibi gerekli alanları dolduruyorsunuz ve siteniz kurulmuş oluyor.

Araştırırken öğrendim ki Site123 ismi de tam olarak bu kolaylığa vurgu yapılmak amacı ile koyulmuş bir isimmiş. 3 adımda hazır web sitesi kurulumu anlamı taşıyormuş.

Şöyle ki;

Öncelikle Site123’ün TR uzantılı Türkiye resmi web sitesine buradan (linke tıklayarak) gidiyor ve ana ekranda bulunan Buradan Başlayın butonuna tıklıyor, ardından karşınıza çıkan kategorilerden işinize veya kendinize en uygun kategori ne ise onu seçiyor,

Site ismini giriyor, üyelik oluşturuyor ve ardından size sunulan hazır site şablonu için direkt olarak düzenlemeye geçebliyor veya sistemlerinde var olan hazır site şablonları arasından beğendiğiniz bir tanesini seçip, onu düzenlemeye başlıyorsunuz.

Site 123 Hazır Site Şablonları - Kurucusu

Site 123 Hazır Web Sitesi Şablonları


+Siteniz için google analytics (bkz: google analytics nedir) entegrasyonu yaparak sitenizin kullanıcı verisini google analytics üzerinden takip edebiliyorsunuz ki web site sahiplerinin neredeyse hepsi (ben de dahil) ziyaretçi istatistik veri akışını google analytics üzerinden takip eder.

+Hazır web site paketleri arasından hangi paketini alırsanız alın domain adresini o paket ile ilk yıl için ücretsiz olarak bağlayabiliyorsunuz.

Devam eden yıllarda ise aşağı yukarı 13 dolardan (yıllık) bağlama ücreti ödüyorsunuz. Ayrıca domain adresinizi site123 üzerinden alırsanız da 130’dan fazla domain (bkz: domain nedir) uzantısı seçme şansınız oluyor. Yani siz domain adresinizi .com uzantılı değil de, .store .eu .it .cz .pics .tips gibi uzatınlarda da alabilirsiniz.

+Eğer Site123’ün domain satış fiyatları size pahalı gelirse, domain adresinizi site123 dışında başka bir yerden de alabilirsiniz. Mesela benim Godaddy’den nasıl domain alınır başlıklı yazımı takip ederek dünyanın en büyük alan adı barındırıcı olan Godaddy firmasından yazımda bulunan indirim linki ile oldukça uygun bir fiyata da alabilirsiniz.

Tabi bunun için; Site123’den hazır site paketleri arasından herhangi birini aldıktan sonra domain adresinizi nereden satın aldıysanız, o firmanın müşteri paneline girip, domain yönetim kısmından domain name serverlarını Site123 firmasının name serverları ile değiştirmeniz gerekli.

Not:Bu işlem birazda olsa teknik bilgi gerektirir ve başlangıç seviyesideki insanlar için bu işlem oldukça komplike bir hal alabilir. Eğer name server nasıl değiştirirlir bilmiyorsanız, tavsiyem 3 – 4 dolarlık indirim için bu tür teknik detaylara girerek hiç zaman kaybetmeyin derim.

+Seçtiğiniz hazır site şablonu üzerinde değişiklik yaparken de yaptığınız değişiklikler için herhangi bir veri kaybı olmaması için otomatik olarak (auto save özelliği ile) kaydedilir. Ve siz istediğiniz değişiklik öncesine bu kayıtlar sayesinde geri dönüş yapabilirsiniz.

+14 gün para iade garantisi mevut. Ancak iptal aşaması tek bir iptal et butonuna tıklayarak gerçekleşmiyor. Süreç biraz dolambaçlı.

İade almak için iade formunu doldurmanız gerekiyor. ( İptal etme sebeplerinizi vs yazmanız gerekiyor ) sonrasında ise Site123’den gelecek cevabı beklemeniz gerekiyor. Bu cevabın gelmesi 72 saati bulabilir. Ancak bu sizi farklı düşüncelere sevk etmesin. İade almada herhangi bir problem çıkmıyor.

+Sunduğu tüm hazır site şablonları tamamen responsive, yani tüm şablonlar açıldıkları her cihazın ekranına tam oturacak şekilde o cihazların ekran boyutunu otomatik olarak alıyor. (Mobil, ios, android vs aklınıza gelebilecek her türlü cihaz)

+Bu firmayı araştırırken nereye baktıysam, destek sistemlerinden övgü ile bahsedilmişti. Özellikle övgü alan yanları ise canlı chat üzerinden destek hizmeti sunmaları. Türkçe dilinde dahi canlı chat hizmetleri mevcut.

Ancak Türkçe dilinde canlı chat 7/24 değil de Cuma hariç her gün Türkiye saati ile de 10 – 18 saatleri arasında sunuluyor. (Bu bilgiye kendilerine bizzat mail atarak sorup, ulaştım.)

Eğer bu cuma günü saat 10 ila 18 saatleri dışında da destek hizmeti için kendilerine ulaşmak isterseniz, mail yolu ile de destek alabilirsiniz. Kendilerine [B]info@site123.com[/B] mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. (Bu arada bu mail adresi bilgisi de sitelerinde hiç bir yerde yer almıyor, bilginiz olsun.)

Canlı chat sistemleri nasıldır tecrübe etmedim ancak attığım maile nerede ise 48 saat sonra cevap vermeleri ve verdikleri cevapların içerisinde sorduğum bazı sorulara cevap bulamamam…

Cevap verdikleri sorularımın bazılarının da tatmin edici olmaması beni ayrıca düşündürdü…

Açıkçası bunu da yazmadan geçmek istemedim. Buyrun: buradan attığım maile ve aldığım cevaba da ulaşabilirsiniz tabi ki.

Bir de oldukça geniş bir yelpazede sıkça sorulan sorular kısmı var. Buradan ulaşabilirsiniz; SITE123 Support Center Malesef ingilizce ancak nerede ise sundukları her özellikle ilgili bir destek sayfaları, detaylı (gif şeklinde resimlerle) anlatımları mevcut.

+İnternet sitesi yapma araçlarında bulunan tüm işlevleri tanıtan eğitici video rehberleri var. (Şu şu işe yarıyor, şuradan şu yapılıyor tarzı)

+Hazır site paketleri arasından herhangi bir paket satın adlığınızda, paket aynı zamanda hosting hizmeti de içeriyor. Yani hosting için ayrıca bir ödeme yapmanız gerekmiyor. Yani satın aldığınız, para ödediğiniz şey sadece online web site tasarım programı değil. Program ile yaptığınız sitenin 7/24 dünyaya açık kalmasını sağlayacak server hizmetini de (hosting / bkz: hosting nedir) almış oluyorsunuz.

+E-ticaret fonksiyonu da var. Ancak bu fonksiyonu eğer ana sitenizin yanında satacağınız bir kaç ürünm de var, onların satışını da ek olarak yaparım diye düşünerek Site123’e yönelin.

Diğer türlü sadece bir e-ticaret sistemi kurmak istiyorsanız wordpress.org alt yapsına ya da shopfy’a bakın. (Shopify’dan bu hazır web site oluşturma araçları yazımda da detaylı bahsettim.)

+Sitenize 5 dile kadar çoklu dil seçeneği ekleyebiliyorsunuz. Tabi bu hazır web site paketleri arasından hangi paketi seçtiğinize de bağlı olarak değişiyor. Toplamda 5 dil kullanmak istiyorsanız en üst paketi seçmelisiniz.

Ayrıca farklı bir dil ekleme işlemi de oldukça kolay. Hali hazırda sistemlerinde bir çok dilin çevirisi mevcut bile. Ancak siz Türkçe’den farklı bir çevirirseniz (ki büyük ihtimalle böyle olackatır) o zaman çevirileri manuel olarak girmeniz gerekiyor ancak manuel dil çevirisi yapma fonksiyonlarının bile kullanımı oldukça kolay.

Çevirilerde site url ızantıları şöyle değişiyor; siteniz.com/fr veya siteniz.com/en şeklinde. ve kullanıcılarınız sitenizde en üst sağ kısımda bulunan bayraklara tıklayarak dil değiştirebiliyor.

+Mail abonelik sistemi ile toplu mail atma fonksiyonları var. Toplu bir şekilde abonelerinize bir mail taslağı oluşturarak ( gene web site oluşturucu programı üzerinden ) gönderim yapabiliyorsunuz. Abone limitleri ve mail gönderme limitleri ise satın aldığınız hazır internet sitesi paketlerine göre değişiyor. (Ay bazında kısıtlamalar ile (aylık 10.000 gibi))

+180’den fazla hazır site tasarımı, yani hazır şablon mevcut. 180 ayrı seçenek arasından size en uygun tasarım ne ise onu seçebiliyorsunuz. Tabi bu kadar fazla hazır site şablonu sunulması da kafanızda tasarladığınız site görünümüne en yakın tasarımı bulma potansiyelinizi o kadar arttırıyor.

+Ücretsiz SSL sunuyorlar. (Bkz: SSL nedir) Ücretsiz paketlerinde bile ücretsiz SSL mevcut. Her hazır web site paketinde var.

+Site düzenleme seçeneklerinin hepsi site oluştur dedikten sonra sol kısımda listeleniyor. Buradan sitenize sayfa ekleme, düzenleme veya silme, sayfalarınıza resim veya video ekleme, sayfa içlerine yine istediğiniz şekilde içerik blokları ekleme (sıkça sorulan sorular, galeri, müşteri geri dönüşleri vs gibi) , font ekleme çıkarma, renk değiştirme,

İstediğiniz gibi tıklandığında aksiyon alan butonlar ekeleme, e-ticaret blokları ekleme yani yine sattığınız 2 3 ürün varsa onları da bir parça olarak, satılan ürünler olarak bir sayfanın içerisine blok olarak gömebilir, yerleştirebilirsiniz. ( Ana sayfanıza mesela)

İsterseniz sitenizi tek bir sayfadan oluşan site; iletişim, müşteri geri dönüşleri, galeri, satılan ürünler vs. üstte yer alan menüde yer alırken, bunlara tıklandığında aynı sayfa içerisinde postansiyel ziyaretçinin menüde hangi seçeneğe tıkladıysa o bölüme yönlendirilmesi gibi.

Tabi isterseniz de içerikleriniz ayrı ayrı sayfalara böldüğünüz bir site de yapabililirsiniz. Yani bu tür değişiklikler Site123 sisteminde bir kaç tıklama ile olabilecek, müthiş kullanımı kolay yapılır şeyler. Tabi bu tür değişikliklerin de bir limiti oluyor. Limit ise kullandığınız premium hazır site paketi ile belirleniyor.

Ben ücretsiz versiyonda sisteme bir bakayım, sistemde ne gibi değişiklikler yapılıyor, sistemin özellikleri neymiş, hepsini bir bir tecrübe edeyim, beğenirsem ücretli bir hazır site paketini alırım diye düşünüyorsanız, malesef Site123, wix gibi her özelliği ücretsiz versiyonda tecrübe ettirmiyor.

Mesela eklenti ve aplikasyonlara ücretsiz versiyonda erişemiyorsunuz. Tabi özelliklerinin en az %90’ı ücretsiz versiyonda var diyebilirim. İletişim formu ekleme, resim galerisi ekleme, video ekleme hatta rezervasyon formu oluşturup, onu işlevli hale getirip sitenize ekeleme bile ( ki bu mesela diğer hazır site şablonu satan firmalarda ücretsiz sürümde denettirilmez bile) Burada, ücretsiz sürümde insanların deneyimini sunulmuş durumda.

Zaten siz kendiniz de Site123’ün web site oluşturucusunu denediğinizde hangi özelliğinin ücretsiz kullanıma açık olduğunu, hangi özelliğinin ise ücretli hazır site paketi satın alınca kullanıma açılacağını görebiliyorsunuz. Eğer küçük bir taç işareti görüyorsanız, o taç işareti onun ücretli bir premium hazır site paketi ile aktif edilebileceği anlamına geliyor.

Hazır Web Sitesi Site123 Taç İşareti (Premium Sembolu)

Hazır Site Oluşturucu Site123 Taç İşareti (Premium Sembolu)


+Hazır site paketlerini ne kadar uzun süreli satın alırsanız, paketin ücreti o kadar düşüyor aslında. 12 aylık seçimi ile 36 aylık seçimi arasında fiyat %50, hatta daha bile fazla oynuyor. Resmen yarı yarıyadan daha fazla oynuyor. Ancak gene de fiyatlarının aşırı pahalı olduğu gerçeğini de yazmadan geçemeyeceğim…

+Sitenizi yalnızca üyeler, daha doğrusu sadece erişim hakları atayacağınız kişiler tarafından erişilebilir hale getirebiliyorsunuz. Tabi sitenize sadece başka kullanıcılar tarafından erişim sağlanması için sizin o kullanıcıların mail adreslerini sisteme tanımlamanız gerekli.

+Sitemlerinde bulunan tüm stok fotoğraflarını ve iconları herhangi bir telif hakkı uyarısına maruz kalmadan ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz.

Eksileri;

Site123 “Bedava Site Kur” sloganı ile kendini pazarlasa da aslında ücretsiz değil.

Ücretsiz sunduğu şey online web site yapma programı. Yani siz ücretsiz bir şekilde bir siteye sahip olmuyorsunuz. Sadece ücretsiz olarak Site123’ün web site tasarım programını kullanabiliyorsunuz. (Ki o da tamamen ücretsiz değil)

Bu web site oluşturucu ile oluşturduğunz web sitesini 7/24 kendi .com uzantılı domain(alan adı) adresiniz üzerinden yayımlamak için ise hazır web site paketleri arasından herhangi bir tanesini almanız gerekli. Yani premium paketlerden birini satın almanız gerekli.

Ücretsiz bir şekilde de dünyanın her yerinden ulaşılan, 7/24 yayın yapan bir siteniz pekala olabiliyor ancak bu sitenin adresi ise şunun gibi bir şey oluyor;



Eğer hayalinizdeki site böyle bir uzantıya sahipse, o zaman buyrun, ücretsiz olarak hazır site şablonlarından birini seçip, kendi sitenizi kurup, böyle bir domain adresi ile yayım yapabilirsiniz…

Fiyat konusu bir garip. Bence tam bir muamma. Türkiye resmi sitelerinin ana sayfalarına buradan (linke tıklayarak) herhangi bir üyeliğiniz olmadan gittiğiniz zaman,

Sanki sadece tek bir hazır site paketi varmış gibi görünüyor ancak üye olduktan sonra sitenizi yayımlamak istediğinizde de karşınıza 4 farklı hazır site paketi (premium paket) çıkıyor.

Hazır site paketlerinin fiyatları da bir garip. Bana üye olduktan sonra sitemi yayımlamak istediğimde fiyatlarda %40 indirim gösterdi ancak sanırım ilk üye olan herkese bu indirimi gösteriyor. Aradan 3 – 4 gün geçtikten sonra fiyatlar indirimsiz olarak karşıma çıktı.

Site123’ün sunduğu online web site kurma programı listede yer alan diğer bir çok online web site oluşturucu araçları gibi sürükle bırak yöntemi ile çalışmıyor.

Yani sürükle bırak web sitesi oluştur mantığı Site123’te yok. Onun yerine parça parça hazır set edilmiş tasarımlar üzerinde oynamalar yapabiliyorsunuz.

Mesela siz sitenizin üst menü kısmını düzenlemek istediğinizde Site123 size üst menü için bünyesinde barındırdığı tüm tasarımları sunuyor ve siz de o tasarımlar arasından bir seçip yapıyorsunuz ve üst menü tasarımınız o şekilde olmuş oluyor.

Daha sonrasında ise seçtiğiniz üst menü tasarımı ne ise, o menü içerisinde yer alan öğeleri düzenliyorsunuz. Ancak o öğelerin yerlerini tut, sürükle yöntemi ile değiştiremiyorsunuz. Şu biraz şuraya kaysın, bu biraz şurada dursun, aralarındaki boşluğu şu kadar ayarlayayım diye bir opsiyonunuz olmuyor.

Aynı şekilde ana sayfanıza üst menünün hemen altına bir buton koymak istediğinizde de sol kısımdan buton fonksiyonunu seçiyor ve ekle diyorsunuz. Buton fonkisyonu bir blok şeklinde üst menünüzün hemen altına geliyor

Ve siz o blok için düzenle dediğinizde de blok içerisinde yer alan butonun konumlanacağı yerini, sadece sistemin izin verdiği yerlere kaydırabiliyorsunuz. Ortala – sağa yasla – sola yasla şeklinde bir seçim yaparak yerleştiriyorsunuz.

O butonu istediğiniz gibi, pixel pixel kaydıramıyorsunuz yani.

Böyle olunca da tüm sistem sanki bir boya kitabı gibi oluyor. Siz sadece var olan rakamları, sayıları veya resimleri boyuyormuşsunuz gibi düşünün.

Eğer kullandığınız hazır web sitesi tasarımınız bir süre sonra hoşuna gitmezse ve hazır site tasarımını değiştirmek isterseniz, değişim gerçek bir işkenceye dönüşüyor.

Temanız için tema renklerini, font büyüklüğünü, fontun kendisini veya bu tür genel ayarları istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz.

Veya içerik sayfalarınızın layoutunu, yani sayfa dizilim şeklini, görünüm şeklini seçebiliyor ancak sadece var olan layoutları kullanabiliyorsunuz.

Seçtiğniz hazır web tasarımının layout genişliği (buna sayfa genişliği de diyebiliriz) 700px’ise ve siz 710 px’lik layout bir layout istiyor ve o layoutta yoksa siz onu manuel olarak 710px genişliğinde yapamıyorsunuz.

Tabi ben bunu kodlama ile çözerim diyorsanız onu da unutun çünkü HTML ya da CSS kodları ile oynayamıyorsunuz.

Sadece önceden set edilmiş dizaynlar / layoutlar arasında seçimler yapıyorsunuz. Yani set edilenin dışına çıkmak isterseniz malesef hiç bir şekilde çıkamıyorsunuz.

Ayrıca kullandığınız hazır site şablonunu bir süre sonra değiştirmek isterseniz de, yeni bir hazır site şablonuna geçtiğinizde eski şablon üzerinde yaptığınız tüm değişiklikler, tüm veriler, tüm emekleriniz, yani herşeyiniz tamamen siliniyor. Yok oluyor.

Hazır site şablonunu değiştirmek mi istiyorsunuz?

Başka bir şablona geçmek mi istiyorsunuz? 0’dan tekrar başlamanız gerekiyor.

Tüm emekleriniz çöpe…

Teknik anlamda herhangi bir kodlamaya izin vermediği, HTML veya CSS kod değişimleri veya dışarıdan ekstradan kod eklemeleri yapamadığınız gibi kendi kod dosyalarında da herhangi bir düzenleme yetkisine izin vermiyor. Tabi var olan kodların üzerine ekleme de yaptırmıyor.

Mesela header kod dosyasına herhangi bir meta etkiketi ekleyemiyorsunuz. En basitinden facebook’un reklam modeli olan facebook pixel’in takip kodlarını header’ı eklemeniz gerekli ancak ekleyemiyorsunuz.

SEO ile ilgili bir komut ekelyeceksiniz, bir meta etiketi ekleyecekiniz diyelim. Kod eklemeye izin vermediği için onu da yapamıyorsunuz.

Kod eklemeye veye düzenlemeye izin verilmediği için herhangi bir reklam kodu vs. de ekleyemezsiniz.

SEO’ya etki edecek arayüz araçları da fazlasıyla.. eksik. Yani siz siteniz ile ilgili, sistemleri üzerinden SEO adına yapabildiğiniz tek şey site içerik sayfalarınız için meta açıklamasını ve SEO başlığını girmek. Hepsi bu. Bundan fazlası değil.

(Seo, search engine optimization, yani arama motoru optimizasyonu demek. SEO başlığı içeriğinizin Google gibi arama motorlarında yapılan aratma sonuçlarında çıkan başlığı, meta açıklaması ise yine içeriğinizin aratma sonuçlarında, başlığın altında yer alan kısa açıklama kısmıdır.)

URL yapılarını şekillendirme, 301 yönlendirme, resimlere alt tagı, alt yazı vs ekleme, header etiketlerini düzenleme gibi bir çok opsiyon yok. Site haritası özelleştirilemiyor veya müdahale edilemiyor. Sistem, kendisi otomatik olarak siteniz için bir site haritası oluşturuyor. Canonical etiketlerine de yine müdahale edilemiyor.

Sosyal medya entegrasyon esnekliği biraz katı durumda.

Şöyle ki;

Sitenizin herhangi bir yerine herhangi bir sosyal medya platform hesabınızın canlı akışını veya iconlarını ekleyemiyorsunuz.

Sosyal medya hesaplarınıza linkli sosyal medya iconlarını pekala sitenize ekleyebiliyorsunuz ancak bu ekleme yapılan yer sadece sitenizin en alt kısmı (footer kısmı) ile sınırlı. Yani sosyal medya iconlarınıza sadece sitenizin en alt kısmında (footer bölümünde) yer verebiliyorsunuz.

Site123 reklamlarından kurtulmak için temel paket üzerinde bir paket almanız lazım. Ki temel paket fiyatı da pahalı olmasa bile ucuz da değil. Yani sadece reklamdan kurtulmak için temel paket üzeri hazır web site paketlerini aldırmaya zorlamaları bana epey zorlayıcı ve mantık dışı geldi.

Profesyonel veya daha üzeri olan Altın paket ile Site123’ün tüm eklenti ve applikasyon kütüphanesine ulaşma imkanı sunuluyor ancak yine de bu eklentiler içerisinde altın paketi almış olsanız bile yine ekstra ücret ödemeniz gerekenler olabiliyor.

Alt yapılarında Google analytics, hotjar, zendesk canlı chat sistemi, form oluşturma, fiyat tablosu oluşturma, online rezervasyon vs gibi eklentiler var.

Menüdeki linklemelerin navigaston derinliği sadece 1 basamak ile sınırlı. Yani menünüz sadece 2 basamaktan oluşuyor. 1 ana kategoriniz ve onun altında 4 alt kategoriniz varsa bu listelemeyi menünüzde yapamıyorsunuz. ( Avrupa >> Türkiye >> Ankara >> Çankaya >> Kavaklıdere gibi)

E-ticaret sitemi de cidden bir garip. Ödeme alma yöntemleri ve satılacak ürün adeti yine kullanacağıız hazır web site paketi ile sınırlandırılmış durumda.

Eğer en üst hazır site paketini kullanıyorsanız paypal, kredi kartı ile ödeme alma, hesaba havale gibi seçeneklerin hepsi açık oluyor. Paket düştükçe ödeme opisyonları da tek tek düşüyor.

Weebly Hazır Web Site Firması


#Türkiye resmi sitesine buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz Weebly, bu yazıda yer alan diğer online web site tasarım programları gibi basit ve sade bir site kurmak isteyen ve bunu da olabilecek en kolay yoldan yapmak isteyenlerin tercih edebileceği alternatif bir online hazır web site oluşturucu.

Dünya üzerine 40 milyondan fazla web sitesi weebly hazır web site oluşturucu ile kurulmuş durumda. Bu rakamın da dünya üzerinde var olan internet sitesi sayısının yaklaşık olarak %2’sine tekabül ettiği düşünülüyor. Ki bu da weebly online web sitesi oluşturma programının oldukça popüler olduğunu gösteriyor.

Weebly Hazır Web Site Oluşturucu

Weebly Hazır Web Site Tasarım Programı


Artıları:

+Weebly kullanıcılarının seçtiği hazır web sitesi şablonları üzerinde tamamen sürükle bırak web tasarım konsepti ile istedikleri gibi oynama olanağı sunan,

Tüm sitenizi tamamı ile tut sürükle yöntemi ile oluşturabileceğiniz oldukça kullanışlı ve etkili işlevselliğe sahip bir online web sitesi yapma programı. Fakat kullanımı diğer sürükle bırak web site yapma mantığı ile çalışan rakiplerine göre bariz bir şekilde daha zor bir program.

+Sunduğu hazır site şablonlarına ve sistemlerinde var olan eklentilerine (aplikasyonlarına) kodlama (HTML, CSS vs.) ile müdahale etmeye, kod dosyaları üzerinde oynamaya, eklemeler yapmaya izin veren,

Hatta built-in-code editor (kod editörü ile oluşturma) seçeneği bile sunan ve bu sayede de eğer kodlamaya biraz da olsa hakim olan kullanıcılarına özgün olma özgürlüğünü tanıyan bir sistem.

+350’den fazla eklentileri (app – yama yazılımları) var. Bu aplikasyonlar sitenize ek işlevler kazandıran küçük yazılım paketleri olarak düşünün.

Ek fonsiyonlardan kasıtta şu;

Varsayalım ki siz web sitenize instagram feed’inizi eklemek istiyorsunuz. Bunun için yukarıda verdiğim linkten Weebly app markete gidiyorsunuz ve instagram feed isimli eklenti için ekle butonuna tıklamanız kurulumu için yeterli oluyor.

Weebly online web site açma programı Weebly app market ile tam uyumlu olduğu için bu tür eklentilerin kurulması da sadece tek bir tıklama ile gerçekeleşebiliyor ve eklediğiniz eklenti hemen sitenizi düzenle dediğinizde web tasarım oluşturucu programın içerisinde aktif oluyor.

Bu şekilde sitenize bu işlevi kazandırmış oluyorsunuz. Bunun gibi yorum işlevi, fiyat tablosu oluşturma, form oluşturma, canlı chat, pop-up, anket, vs gibi bir çok eklentiyi Weebly app markette bulabilir ve bu eklentiler aracılığı ile sitenize bir çok işlevi ek yama yaparak kazandırabilirsiniz.

Eklentilerin ücretsiz olanları da var ücretli olanları da.

Tabi ücretli olanların ücretleti de Weebly hazır site paketlerinden bağımsız. Yani Weebly’den bir premium hazır web site paketi satın aldığınızda ücretli eklentilerin tamamına ulaşabilirsiniz şeklinde bir ayrıcalık tanınmıyor.

Ancak ücretli eklentileri de ücretsiz deneme opsiyonları var (süreli). Önce bakarsınız, ücretsiz denersiniz, deneme süreci boyunca kullanırsınız ve eğer beğenirseniz de o zaman satın alırsınız.

+Sitenize ekleyebileceğiniz üyelik işlevi de var. Sitenizde istediğiniz içerikleri sadece üye olanlara göster seçeneğini aktif edebiliyorsunuz.

Aynı zamanda içerik kısıtlamalarını üyeleriniz arasında da derecelendirebiliyorsunuz. Yani şu içeriklere altın ve bronz üyeler ulaşabilsin derken, şu içeriklerime ise sadece altın üyeler ulaşsın gibi bir derecelendirme yapabiliyorsunuz.

Tabi bu özelliği sadece hazır site paketlerinden pro veya daha üzeri olan business paketini satın alırsanız kullanabiliyorsunuz.

Bu özelliği aktif ettiğinizde varsayılan olarak, üyel ol / üye girişi yap butonları sitenizin üst menüsünde yer alıyor. Ayrıca isterseniz de bu üye ol / üye girişi yap kısımlarını bağlantı içeren bir açılır kutuda da (pop-up şeklinde) oluşturabilirsunuz.

Her yeni üye kaydolduğunda, Weebly’den bir bildirim e-postası alırsınız. Üyelik sistemi ayrıca üyeleriniz arasında gruplar oluşturmanıza ve ardından da bu guruplara belirli sayfalara erişimini ayrı ayrı oluşturup, denetim altına alabiliyorsunuz.

Tabi üyelikleri siteniz üzerinden ücretli hale getirmeniz için (eğer ücretli üyelik satma gibi bir planınız varsa tabi) yine Weebly hazır site oluşturucu alt yapısına uygun Weebly app marketinde bulunan paid members isimli ücretli bir eklenti kullanmanız gerekiyor. (Ancak sadece Paypal ile ödeme alma seçeneği var sanırım.)

Diğer türlü Weebly hazır site oluşturma prgoramı varsayılan olaran ücretli üyelik satma işlevine sahip değil. Bu işlev için eklenti şart.

+SEO adına Weebly temel seviyede arayüz araçları sağlıyor. İçeriklerinize SEO başlığı, meta açıkması ekleme, URL yapısını istedğiniz gibi set etme, resim alt taglarını girme gibi imkanlar sunuyor.

SEO’ya yardımcı olacak daha detaylı arayüz araçlarını ise yine Weebly App marketinde bulma imkanızı var. Ücretli elenti olarak Pasitionly eklentisi ücretsiz olarak MarketGOO eklentisi var mesela.

(Seo, search engine optimization, yani arama motoru optimizasyonu demek. SEO başlığı içeriğinizin Google gibi arama motorlarında yapılan aratma sonuçlarında çıkan başlığı, meta açıklaması ise yine içeriğinizin aratma sonuçlarında, başlığın altında yer alan kısa açıklama kısmıdır.)

+Ben kesinlikle google analytics öneriyorum. Benim kendi sitemin istatistiklerini de google anlaytics üzerinden takip ediyorum ancak Weebly’nin kendi ziyaretçi istatisitğini takip etme aracı da var. Yani sitenizin ziyaretçi istatistiğini gene Weebly’nin sunduğu bu işlev üzerinden de takip edebiliyorsunuz.

+Weebly’nin hangi hazır web site paketini kullanırsanız kullanın (ücretsiz paketi de dahil) online web site açma programı, yani web site oluşturucu için ödediğiniz ücretin içersine hosting ücreti de dahil oluyor. (Bkz: Hosting nedir)

Bir de barındırma hizmeti için ekstra bir ücret ödemenize gerek yok. Siz sadece Weebly’nin web site tasarım programını kullanarak sitenizi oluşturuyor ve direkt yayıma alıyorsunuz.

Tabi hosting sorumluluğunu Weebly üstlendiği için de sitenizin barındığı serverın güvenliği de Weebly sorumluluğunda oluyor ki oldukça büyük bir şirket olduğu için bu tür güvenlik önlemlerini de oldukça sıkı tutuyorlar. Yani hacklenme gibi endişeliriniz olmasına gerek bile kalmıyor.

+Weebly’nin diğer bir çok hazır site oluşturucu rakiplerinde olmayan özelliklerden bir tanesi de sitenizi tamamen bir .zip dosyası olarak bilgisayarınıza indirebiliyor olmanız. (Site yedeği, site taşıma amaçları için oldukça kullanışlı bir özellik)

+Satış tatikleri listede yer verdiğim diğer hazır site oluşturucu firmalara göre biraz daha farklı. Olumlu anlamda farklı.

Şöyle ki;

Daha en başta hazır site paketi tercihinde ücretsiz hazır site paketini seçseniz bile Weebly’nin tüm işlevlerini kullanma imkanına sahip oluyorsunuz. Ücretsiz pakette herhangi bir işlev kısıtlaması yok.

Yani web site oluşturucu aracımızın şu özelliğini sadece business hazır site paketini satın alanlar deneyimleyebilir gibi bir durum yok. Bu da size daha hiç bir ücret ödemeden Weebly’nin online internet sitesi oluşturma programının tüm sürükle bırak özelliklerini vs test edip, tecrübe etme fırsatı sunuyor.

Sistemi para ödemeden test ediyor sonrasında kullanımı, özellikleri vs hoşunuza giderse ücretli paketini satın alabiliyorsunuz.

+Hazır site tasarımları tamamı ile responsive. Siteniz potansiyel ziyaretçilerin tarafından hangi cihaz kullanılarak açılırsa açılsın, tüm içerikleriniz otomatik olarak o boyutlara göre şekil alıyor ve o boyutlarda açılıyor.

+Eğer kurmak istediğiniz site çok sayıda içeriğe, sayfa sayısına sahip olacaksa (100’den fazla sayfa) Wix veya diğer hazır site tasarım programlarından ziyade Weebly’yi tercih etmenizi öneririm. Böylesine geniş site içeriğine sahip sitelerle Weebly alt yapısı daha iyi baş ediyor.

+İlk yıl için ücretli hazır site paketleri arasından hangisini alırsanız alın (en az 1 yıllık almak şartı ile), aldığınız paket ile birlikte firma size bir de domain adresini (alan adı / wpmavi.com gibi google.com gibi) hediye ediyor.

Tabi dilerseniz Site123’te de olduğu gibi domain adresinizi başka bir yerden de alabilir, sonrasında ise domain adresinizin name serverlarını Weebly name serverlarına yönlendirebilirsiniz.

+Menü yapısında sınırsız navigasyon derinliği sunuyor. Yani istediğiniz sayıda alt menü elementini en üst menünüzde yer alan elementin altına ekleyebiliyorsunuz.

Sitenizin en üst menüsünde yer alan elementlerden bir tanesi diyelim ki Avrupa isimli bir kategori olsun, bu Avrupa kategorinizin altında bunun bir alt kategorisi olan Türkiye kategorisini, onun altına da Ankara ve sırası ile onun altına Çankaya, Kavaklıdere gibi bir şeçenekler ekleyebilirsiniz.

Potansiyel ziyaretçi en üst menünüzde yer alan Avrupa kategorisinin üzerine mouse ile geldiğinde hemen Avrupa elementinin altında Türkiye alt menüsü belirir, Türkiye elementinin üzerine geldiğinde ise Ankara alt menüsü ve

Ankara elementinin üzerine mouse ile geldiğinde de sırası ile de diğer alt menüler yer alır gibi. Geniş yelpazeli siteler için uygun bir menü yapısı sunuyolar yani.

+Online web sitesi açma programının editörü (sayfa düzenleyicisi) içerisinde resim galerisi, video, müzik player gibi fonksiyonları ekleyebileceğiniz iconlar, kısa yollar mevcut

Ve app marketinde bulunan eklentilerin (tablo, takvim ekleme veya sosyal medya bileşenleri eklentileri vs gibi) kurulumlarını yaptığınızda da çoğu eklentinin kullanımı için gerekli olan, sayfa düzenleyici kısmında bulunması gereken kullanım kısayolları – butonları düzenleyici kısmında otomatik olarak ekleniyor.

+Sitenize (kodlara müdahale etmenize izin verildiği için) istediğiniz şekilde reklam kodları ekleyebiliyorsunuz. Reklam gösterimi yapabiliyorsunuz. (Google adsense reklamları vs. gibi)

+Çok kolay bir şekilde, daha doğrusu bir tıklama ile iletişim sayfanıza iletişim formu ekleme ve google harita entegrasyonu gibi işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz.

+Depolama alanı ücretsiz hazır site paketi için 500 MB. Diğer tüm ücretli hazır site paketleri için sınırsız.

+Destek sistemleri şöyle işliyor; ücrretsiz hazır site paketi tercihi yapan kullanıcıları için e-mail desteği sunuyorlar. Ücretli herhangi bir hazır site paketi kullananlar için ise e-mail, canlı chat ve telefon ile destek hizmeti sunuyorlar.

+İade politikaları için aynen şu cümleyi kurmuşlar: Ücretli planlarımız için 30 günlük kolay iade garantisi sunuyoruz

Fiyat özellik tablosu ise şu şekilde;

Hazır Site Şablonu Sunan Online Web Site Oluşturucu Weebly Fiyat ve Özellikleri

Weebly Hazır Site Paketleri Özellikleri ve Fiyatları


Eksileri:

En büyük eksisi, yine diğer hazır site şablonu sunan online web site oluşturucu firmalar gibi “Ücretsiz site kur” sloganı ile kendilerini pazarlıyorlar ancak aslında ücretsiz değil.

Ücretsiz sunduğu tek şey, online hazır site oluşturucu programı. Bu programı ücretsiz bir şekilde kullanabiliyor, sitenizi bu program vasıtası ile kurabiliyor ve yayıma da alabiliyorsunuz

Ankcak;

Yayıma aldığınız sitenizin ismi bir alt alan adı oluyor. Yani domain adresi ( Alan adı / URL yapısı ) aynen şu şekilde oluyor;


siteisminiz.weebly.com

Eğer herhangi bir şekilde .com uzantılı (siteisminiz.com şeklinde) kendi domain adresinizi kullanmak isterseniz. o zaman da hem bir domain satın almanız hem de bu domain adresini Weebly’e bağlamak için Weebly’nin en düşük hazır site paketi olan Connect paketini satın almanız gerekiyor.

Artıları kısmında app marketinde ihtiyaç duyabileceğiniz bir çok fonksiyona çok büyük olasılıkla cevap niteliği taşıyan, işinizi görecek bir çok eklenti olduğundan bahsetmiştim.

Tabi bu eklentilerin bir çoğu ücretli eklentiler… Siz zaten sadece domain adresinizi satın alıp, Weebly online web site oluşturucu üzerinden kurduğunuz sitenize bağlamak için bile en düşük fiyatlı pakette olsa ücretli bir hazır site paketi almanız gerekiyor.

Bir de üzerine Weebly’nin varsaylıan web site oluşturucu / düzenleyicisi içerisinde olmayan bir özelliği eklemek için App Marketlerinde bulunan bir eklentiye ekstradan ücret ödemeniz gerekecek.

Zaten en düşük paket fiyatı bile ayda $5 (ki hiç de ucuz bir rakam değil. Keza eklenti fiyatları da hiç ucuz değil…) bir de üzerine eklenti ücretleri de eklenince yapmak istediğiniz sitenin maliyeti size epey bir pahalıya patlayacaktır.

Yani demek istediğim Weebly sistemi size bir çok özellik sunuyor ancak her özelliğini ücretli duvarlarla çevrilmiş durumda. Sitenize ne kadar çok işlev kazandırmak, özellik eklemek isterseniz o kadar çok duvar yıkmanız, yıkmak için de o kadar ücret ödemeniz gerekiyor.

40’tan fazla hazır site şablonu mevcut. Aslında diğer online web tasarım programlarına göre oldukça düşük bir rakam. Ancak gene de istediğiniz tarzda bir hazır site şablonu bulma şansınız çok olası.

Eğer bulamazsanız da ekstra olarak mojo markete bakabilirsiniz. Verdiğim linkte Weebly için kodlanmış ekstra hazır şablonlar satılıyor. Bunlardan birtanesini de satın alabilirsiniz.

Ücretsiz ve Connect hazır site paketlerinde sitenizin altında sizin müdahale edemediğiniz, kaldıramadığınız bir Weebly reklamı oluyor. Bu reklamın kalması için en düşük pro hazır site paketini kullanmanız gerekli.

Çoklu dil opsiyonu da var. Ancak bunun için ekstradan bir ücret ödeyerek, app (eklenti) marketlerinden Multilanguage isimli eklentiyi satın almanız gerekiyor.

Site123’te olduğu gibi Weebly’de de layout sıkıntısı var aslında. Seçtiğniz hazır web site şablonunun layout genişliği (buna sayfa genişliği de diyebiliriz) 700px’ise ve siz 710 px’lik bir layout istiyorsanız, siz onu manuel olarak 710px genişliğinde yapamıyorsunuz.

Sistemin izin verdiği layout boyutları ne ise onları kullanıyor, onların dışına çıkamıyorsunuz yani. Wix’te ise layout esnekliği mevcut.

E-ticaret adına da bir çok fonksiyonu sunuyolar. Weebly ile oldukça detaylı bir e-ticaret sitesi de kurabilirsiniz aslında. Ancak yazımda yer alan diğer tüm hazır web site oluşturucu firmalar için de söylediğim gibi, eğer amacınız online web site kurma programları ile bir e-ticaret sitesi kurmak ise, Shopify veya wordpress.org alt yapısı dışında diğer hiç bir online web tasarım programıyla zaman bile harcamayın derim.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da, Weebly’nin otomatik olarak gerçekleşen paket yenilemeleri. Diyelim ki siz 1 yıllık bir Weebly Hazır site paketi satın aldınız ancak 8 ay sonra Weebly’i kullanmaktan vazgeçtiniz veya site projeniz atıl konuma geldi, artık siteniz ile ilgilenmiyorsunuz.

Bu durumda Weebly aboneliğinizi girip müşteri panelinizden iptal ettirmelisiniz. Aksi taktirde Weebly otomatik olarak 1 yılın sonunda paketinizi yenileyecek, ücreti kredi kartınızdan otomatik olarak çekecektir.

SquareSpace Hazır Site Firması


#Resmi web sitesine buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz Squarespace listede yer verdiğim diğer hazır site oluşturucu firmalara göre Türkçe dilinde hizmet vermeyen bir firma. Ancak ben gene de güzel bir alternatif olduğu için bu firmaya da yer vermek istedim.

Tabi ki hazır site oluşturucu olarak Squarespace’i denemek, tercih etmek isterseniz öncelikle en az orta seviye bir ingilizcenizin olması şart!

Orta seviye bir ingilizceniz olduğunuz farz ederek, ben size bu online internet sayfası açma aracını artıları ve eksileri ile tanıtmaya başlayayım;

Eğer bir sanatçı, fotoğrafçı, müzisyen vs. gibi meslekler ile uğraşıyorsanız, bir portföy sitesi, çağdaş görünümlü veya görüntü odaklı bir web sitesi kurmak istiyorsanız veya düğün gibi bir kerelik bir etkinlik için bir site oluşturuyorsanız sizin için en iyi çözüm Sqaurespace olacaktır.

Artıları:

+Hazır web site şablonları (tasarımları) büyük ölçüde fotoğraf odaklı. Yani şablonlarında en çok yer kaplayan, şablonun büyük bir kısmını oluşturan genellikle fotoğraflar oluyor. Bu da hazır şablonlarda var olan fotoğrafları kendi istediğiniz fotoğraflarla değiştirerek sitenizi oldukça özgün bir hale getirebilmenize olanak sağlıyor.

+Hazır site oluşturucusunun tasarım mantığı içerik bloklarının (fotoğraf galerileri, formlar, butonlar, video arka planları ve daha fazlası.) tut sürükle yöntemi ile eklemek istediğiniz sayfaya atılmasıyla ve sonrasında da sayfa içerisine attığınız içerik bloğunun üzerine gelip, düzenle butonuna tıklanması ile işliyor.

+Güzel özelliklerinden bir tanesi de ana sayfanıza bir foto galeri bloğu eklediğinizde, o galeri içerisinde yer alan fotoğraflar bir çok foto ile birlikte tek bir galeride gösterileceği için doğal olarak orjinal hallerinden çok daha küçük görünecektir.

Fakat siz bu fotoğrafların küçük hallerinde bile fotoğrafın galeride tam olarak hangi kısmı görünsün istiyorsanız, tut sürükle yöntemi ile fotoğrafı istediğiniz gibi oynatabiliyor ve tam olarak nereden kırpılacağını ve galeri içerisinde neresinin görüneceğini belirleyebiliyorsunuz.

+Still (Görsel tasarım) kısmında da epey geniş bir düzenleme yelpazesi sunuyor. Sitenizde bulunan her bir başlık formatının, yazı formatının, rengini, büyüklüğünü, arka plan rengini seçebiliyorsunuz.

Menülerinizin, butonlarınızın, sayfa düzenlerinizin vs yani her türlü site öğesinin renk – boyut – font seçeneklerini istediğniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.

+Yine spesifik bir özellik olacak ama bahsetmeden geçmek istemedim. Piyasada, hazır site oluşturucu firmalar arasında en iyi restoran menüsü oluşturma özelliğine sahip.

Çok basit bir şekilde sadece menü içeriğini siz metin olarak giriyorsunuz (ürün, açıklaması ve fiyatı vs.) ardından da girdiğiniz veri seçtiğiniz menü tasarımına otomatik olarak işleniyor.

Böylece çok basit bir şekilde, profesyonel ve tasarımsal olarak oldukça güzel bir görünüme sahip restoran menüsü oluşturup, bu menüyü sitenizin istediğiniz sayfasına bir blok halinde ekleyip, yayımlayabiliyorsunuz.

+Listede yer alan diğer hazır site oluşturucu firmalardan en büyük farkı da şablon değişimi yaptığınızda herhangi bir şekilde içerik veya veri kaybına uğramamanız.

Bir şablonu bir süre kullandıktan sonra sadece sıkıldığınız için bile değiştirmek istediğinizde, sitenizin tasarımını komple değiştirebiliyorsunuz ve hiç bir şekilde içerikleriniz zarar görmeden oldukları gibi yeni seçtiğiniz tasarıma aktarılıyorlar.

+Eğer siz bir blog yazmak istiyorum, bunun için de bir web site kurayım ve bunu da hazır web site oluşturucu firmalar aracılığı ile yapayım diye düşünüyorsanız, hazır siz bu satırları okurken direkt uyarayım ki boşuna hazır web site platformları ile uğraşıp, zaman kaybetmeyin.

Zamanınız da emeğiniz de boşa gider.

WordPress.org’un sunduğu bir yazılım alt yapısı varken, bu tür firmaların yanına yaklaşmayın bile. Keza şuan okuduğunuz bu blog da wordpress.org alt yapısı ile inşa edilmiştir.

Ayrıca ben blogumda wordpress.org alt yapısı ile blog nasıl açılır, detaylıca, hiç bir noktayı atlamadan anlattım. Yazımı takip ederek bloguzu kurabilirsiniz.

Yine de belirtmeden geçmek istemediğim için, her ne kadar Squarespace’in blog alt yapısı wordpress.org alt yapısının sunduğu avantajların yanına dahi yaklaşamasa bile, yazımda yer alan diğer web site oluşturucu hazır site şablonu sunan firmalarından daha iyi bir blog alt yapısı olduğunu da belirmemde fayda var diye düşünüyorum.

+Squarespace’in de diğer hazır web site oluşturucu firmalar gibi yine mobil aplikasyonları var. (ios ve android için)

Siz aplikasyonları üzerinden de sitenizi yönetebiliyor, düzenleyebiliyor, masaüstü bilgisayar üzerinden ne yapabiliyorsanız bu aplikasyonları üzerinden de yapabiliyorsunuz.

+Yazımda da yer alan diğer hazır web tasarım programları gibi şu hazır site paketinden aşağı bir paket kullanırsanız sitenize reklamlarımızı yerleştiririz, reklamları kaldırmak için ise şu hazır site paketinden daha yüksek bir paket kullanmalısınız gibi bir zorlamaları yok.

Neyse ki.. SquareSpace reklamları Squarespace’in hangi paketini kullanırsanız kullanın hiç bir şekilde sitenizde çıkmıyor.

+Yine hangi hazır site paketini alırsanız alın, paket yanında 1 yıllık domain hediye ediyorlar. Devam eden yıllarda bu fiyat yıllık 20 dolar olarak ilerliyor. Yani seçtiğiniz domain adresinin yenileme ücreti yıllık 20 dolar gibi bir rakama gelir (1. yılın sonunda)

Tabi ki daha ucuza domain adresi alabileceğiniz yerler var ve tabi ki domaini başka yerden alıp sitenize bağlayabiliyorsunuz.

Eğer Squarespace’in domain satış fiyatı size pahalı gelirse, domain adresinizi Squarespace dışında başka bir yerden de alabilirsiniz.

Mesela benim Godaddy’den nasıl domain alınır başlıklı yazımı takip ederek dünyanın en büyük alan adı barındırıcı olan Godaddy firmasından yazımda bulunan indirim linki ile oldukça uygun bir fiyata da alabilirsiniz.

Tabi bunun için; Squarespace’in hazır site paketleri arasından herhangi birini aldıktan sonra domain adresinizi nereden satın aldıysanız, o firmanın müşteri paneline girip, domain yönetim kısmından domain name serverlarını Sqauarespace firmasının name serverları ile değiştirmeniz gerekli.

Not:Bu işlem birazda olsa teknik bilgi gerektirir ve başlangıç seviyesideki insanlar için bu işlem oldukça komplike bir hal alabilir. Eğer name server nasıl değiştirirlir bilmiyorsanız, tavsiyem 3 – 4 dolarlık indirim için bu tür teknik detaylara girerek hiç zaman kaybetmeyin.

+Diğer online web tasarım programları bünyelerinde app market, yani eklenti marketi tarzı, insanların sitelerine istedikleri ek işlevleri kazandırabileceği, yama paketleri de bulunduruyor.

Squarespace’de aynı şekilde bir app-market’e sahip (Buradan ulaşabilirsiniz / Geneli e-ticaret işlevleri için hazırlanmış eklentiler mevcut.) ancak mantığı diğer online web tasarım programlarından daha farklı.

Sqaurespace’de eklenti mantığından ziyade add-on mantığı mevcut. Yani bunlar da dolaylı yoldan eklenti aslında. Hazır site paketlerinden Business plan ve üzerin paketleri kullanlar için sistemlerinde yer alan tüm add-on’lar aktif oluyor.

Buradan add-on’lara da ulaşabilirsiniz. İçlerinde; Rezervasyon ve online randevu sistemi, sosyal medya bileşenleri, galeri, resim, flicker, 500x, instagram feed gibi işlevleri sitenize entegre etmenize olanak sağlayan add-on’lar mevcut.

+Squarespace’in güzel bir artısı da video arka plan tasarım özelliği. Bu özellik, sitenizde istediğiniz yere kendini tekrar eden (döngülü) bir video arka planı oluşturmanıza olanak sağlıyor.

Videonun üzerine de istediğiniz gibi metin içeriği, resim vs. gibi içerikler ekleyebiliyorsunuz.

Youtube üzerinden istediğiniz videoyu (sadece video url adresini girerek) arka plan videosu olarak ekleyebilir ve eklediğiniz videoya da bir dizi filtre uygulayabilirsiniz. (Videoyu otomatik olarak hızlı veya yavaş oynatma)

Ancak ek olarak bazı küçük iyileştirmeler yapılabilir: ilk olarak, video döngünüz için başlangıç ve bitiş noktalarını seçmenize izin verilmiyor. Öyle bir seçenek yok yani. Arka plan olarak çalışan videonun sadece belirli bölümleri gösterilmek istense (videonun 5:30. dakikası ile 8:20. dakikası gibi) gösterilemiyor.

İkincisi, video arka planını doğrudan sitenize (Wix’te yapabileceğiniz gibi) yükleyebilmeniz daha güzel bir seçenek olurdu. (Sadece youtube videolarını ekleyebiliyorsunuz.)

Yani eğer böyle bir seçenek olsaydı, sadece görünmesini istediğiniz kısımları video olarak oynatabilirdiniz (Videoyu keser biçer, görünmesini istediğiniz kısımları video olarak siz kendiniz sitenize yüklerdiniz)

Üçüncüsü, ziyaretçiler arka plan videolarını sadece sessiz modda görüntülüyor. Arka plan videosunun ses açma veya kapama özelliği yok. (ancak ücretli eklenti ile buna çözüm bulunabiliyor)

Son olarak, bu video arka planları malesef sadece bazı cihazlarda çalışıyor. Daha doğrusu bazı mobil tarayıcılarda bu özellik desteklenmediği için işlevsiz hale geliyor.

Ancak gene de bir online web site oluşturma programı için sadece youtube videoları da olsa, bu kadar kolay bir şekilde video arka-plan eklenmesi ve böyle bir işlevin kullanıcıya sunulması gerçekten başarılı.

+Eğer business veya daha üstü bir hazır site paketi kullanıyorsanız, sistem kod eklemenize, var olan kodları düzenlemenize veya silmenize büyük ölçüde izin veriyor.

Kodlamaya izin verdiği için de Google adsense reklamları gibi istediğiniz şekilde reklam gösterimi yapmanıza imkan tanınmış oluyor. (Reklam kodları vs. ekleyebiliyorsunuz)

+Şifreli sayfalar oluşturabiliyorsunuz. Şifre koyduğunuz site içeriği / sayfası sadece şifreyi bilen kullanıcılar tarafından ulaşılabilir oluyor. Ayrıca her sayfa / içerik için ayrı bir şifre de belirleyebiliyorsunuz.

+Squarespace Metrics isimli bir eklentileri de mevcut.

Bu eklenti ile site ziyaretçi istatistiklerinizi takip edebiliyorsunuz. Ancak bunun yerine google analytics kullanmanızı öneririm. Keza ben de blogumda ve web site sahiplerinin çok büyük bir çoğunluğu da ziyaretçi takibi için google analytics kullanır.

+SEO başlıklarınızı, meta açıklamarınızı, URL yapılarınızı her sayfanız / içeriğiniz için ayrı ayrı istediğiniz gibi girip, düzenleyebiliyorsunuz. Sayfa için başlık düzenleme öğeleri de bulunuyor ( H1’den H6 Başlığına kadar).

(Seo, search engine optimization, yani arama motoru optimizasyonu demek. SEO başlığı içeriğinizin Google gibi arama motorlarında yapılan aratma sonuçlarında çıkan başlığı, meta açıklaması ise yine içeriğinizin aratma sonuçlarında, başlığın altında yer alan kısa açıklama kısmıdır.)

Resimleriniz için de alternatif metin, alt yazı ve tanım girebiliyorsunuz. (Ancak bu süreç hiç kullanıcı dostu yapılmamış. Eklediğiniz bir resim galerisi için resim etiketlerini farklı şekilde, içerik ana resmi için farklı şekilde, ürün resimleri için farklı şekilde resim alt etiketleri girmek gerekiyor.)

301 yönlendirmeleri de yapabiliyorsunuz. İsterseniz spesifik olarak belirttiğiniz sayfaları / içerikleri google indexi dışında da tutabiliyorsunuz.

+Hangi hazır site paketini kullanırsanız kullanın, hepsi için SSL desteği mevcut.

+Google analytics (site istatistiklerinizi takip edebileceğiniz bir araç ) ve Search Console (Yine google’ın webmasterlar için sunduğu bir araç) entegrasınu da yapılabiliyor

+İçerikleriniz için (malesef sadece blog içerikleri için geçerli) AMP desteği de sunuluyor.

+Çok kolay bir şekilde sitenize sepete ekle işlevi / seçeneği ekleyebiliyorsunuz. Yani siteniz üzerinden indirilebilir dijital ürünler de dahil ürün veya hizmet satabiliyorsunuz.

Tabi bunun için business veya daha üzeri bir hazır web site paketi kullanmanız gerekiyor. Zaten e-ticaret üzerine gidecekseniz de squarespace veya listede yer alan diğer tüm online web site açma programından uzak durun derim.

Squarespace’in de gördüğüm kadarı ile odaklandıkları nokta, yaptkıkları yatırım hep e-ticaret yönüne ancak daha çok uzun yolları var gibi duruyor.

Shopfiy ya da daha da ötesi wordpress.org alt yapısı ile yapılacak bir e-ticaret sitesinin orta veya uzun vadede yanından bile geçemezler diye düşünüuorum. (Bkz: wordpress ile e-ticaret sitesi nasıl yapılır )

+Sıkça sorular sorular, email ve canlı chat üzerinden 7/24 hizmetleri mevcut. (tabi ki sadece ingilizce dilinde) Bir tek telefon ile destek alma seçenekleri yok.

+Hangi hazır site paketini kullanırsanız kullanın, Unsplash stock fotoğraflarının hepsini size ücretsiz olarak açıyor. Yani stock fotoğrafları için bir de ekstra telif hakkı ücretleri ödemeniz gerekmiyor.

+1000 adobe ve 600 üzeri google font’u kullanımınıza açık oluyor.

+Çok özellikli, tamamı ile özelleştirilebilir bir iletişim formu oluşturma araçları (add-on) var.

+Mailchimp mail aboneliği ve toplu mail atma sisteminin entegrasonunu da siteniz için yapabiliyorsunuz.

Eksileri:

Deneme sürümü vs için ücretsiz herhangi bir hazır site planı yok. Kullanmak istiyorsanız mutlaka bir hazır site paketini satın almanız gerekli. Ancak ücretli hazır site paketleri için 14 gün ücretsiz kullanım hakkı veriyorlar.

Online web site yapma programının açıkça söylemek gerekirse kullanımı hiç kolay değil. Wix’ten daha zor bile denilebilir. Wix’i android olarak düşünürseniz, Squarespace’i de ios olarak düşünebilirsiniz.

Sistemi çözmek biraz zaman alabiliyor. Hatta sanırım, “biraz” hafif bir tabir kalır. Ancak web site oluşturucu arayüzlerinin nasıl çalışıtğını öğrenmek için harcayacağınız zamana değeceği kesin.

Sunduğu tasarımların, yani hazır site şablonlarının da hız açısından son seviyede optimize edilmiş bir şekilde kodlandığını, diğer hazır site oluşturucu firmalara kıyasla söylemek zor.

Yağtığım hız testleri sonucu edindiğim tecrübe ile söyleyebilirim ki; hız açısından rakiplerine göre biraz geride kalmış.

Listede yer alan diğer online internet sitesi kurma olanağı sağlayan firmalardan keskin bir şekilde negatif yönde ayıran özelliklerinden bir tanesi de yedek almanıza veya alınan yedek üzerinden yedeğe dönüşe izin vermemesi. Öyle bir özelliği yok yani. (Sadece ürün ve blog içerikleriniz için dışa aktarma seçeneği var.)

Yedek alamadığınız gibi eğer bir de sitenizi squarespace’den başka bir platforma taşımak isterseniz, malesef bunu yapmanız neredeyse imkansıza yakın.

Domain uzantılı mail adresini alabiliyorsunuz ancak bunu g-suit üzerinden sağlıyorlar ve aylık 6 dolar gibi bir ücreti var ki bu da epey pahalı… (Bu arada eğer asıl amacınız domain uzantınızla bir mail adresi açmaksa; bkz: Şirket maili nasıl açılır)

Çok dilli site oluşturamıyorsunuz. Eğer oluşturduğunuz sitenin bir de bir çok dilde hizmet vermesini istiyorsanız, o zaman listede yer alan diğer hazır web sitesi firmalarına bakın.

Otomatik olarak site haritanız squarespace tarafından oluşturuluyor. Siz müdahale edemiyorsunuz.

Canonical etiketlerini de siz manuel olarak girmelisiniz. Buna olanak sağlayan bir aracı panelleri yok.

Çok spesifik bir eksi yan olacak ancak, çoğu online hazır site oluşturma aracı, kullanıcıları sitelerinde herhangi bir içeriğinin URL yapısını değiştirdiğinde, eski URL yapısını yeni URL yapısına otomatik olarak 404 hatası verilmesin diye yönlendiriyor.

Fakat squarespace’de bu işlemi kullanıcı kendisi yapması gerekiyor ve bu unutulduğunda da bununla ilgili hiç bir uyarı verilmiyor. İçeriğin SEO kaybetmemesi için yeni sayfaya aktarımı, yani yönlendirilmesi (301 yönlendirme) şart.

Size sınırsız sayıda sayfa oluşturmanıza izin veriyor ancak navigasyon derinliği sadece bir basamak ile sınırlı. Yani çok geniş siteler için ( çok fazla sayfa içerik sayfası ve kategorisi, alt kategorisi olan siteler için ) kesinlikle işleyişi temelinden etkileyecek negatif bir özellik.

Tabi bu negatif özellik javascript kodlaması ile çözülebilir türden ancak en kolay şekilde, online olarak hazır web sitesi oluşturacak kişilerin, yani sizlerin de javascript kodlaması ile işiniz olacaksa neden bu sistemleri kullanasınız ki.

Sayfalarda veya yazılarda otomatik kaydetme gibi basit bir işlev dahi yok! Bu gerçekten uzun sayfalar veya yazılar yazan kullanıcılar çok can sıkıcı bir duruma dönüşebilir.

Shopify Hazır E-Ticaret Sitesi Firması


#Resmi web sitesine buradan (tıklayarak) ulaşabileceğinz Shopify, online web sitesi kurmadan ziyade daha spesifik bir alan olan hazır e-ticaret sitesi oluşturucu olarak boy gösteriyor. Hatta açık ara en popüler, dünya üzerinde en çok tercih edilen hazır e-ticaret sitesi platformu.

Dünya üzerinde 1 milyondan fazla kişi online bir platform üzerinden e-ticaret sitesi yapma aracı olarak Spohify’ı tercih etmiş durumda. Popülerlik ivmesi de her geçen gün muazzam bir kar topu etkisi ile büyüme göstermekte.

Shopify online e-ticaret site oluşturcusunun arkasındaki ana fikirlerden biri, kodlama dili veya herhangi bir teknik bilgisi olmayan kişileri olabildiğince basit ve hızlı bir şekilde hazır bir e-ticaret sitesi sahibi yapmak.

Ancak en baştan belirtmeliyim ki;

Shopify Türkçe dilinde hizmet vermiyor. Tabi bu sitenizi Türkçe yapamayacağınız anlamına gelmiyor ancak en azından orta seviye bir ingilizceniz olmadan da shopify ile hazır bir e-ticaret sitesine sahip olmanız, shopify’ı kullanabilmeniz zor.

Artıları:

+HTML ve CSS hakkında bilgi sahibi olan kişiler Shopify’ın hazır e-ticaret şablonları üzerinde her ikisinin de düzenlemesine izin verdiğini duymaktan memnuniyet duyacaktır diye düşünüyorum. Böylece hazır e-ticaret şablonunuz üzerinde tasarımı açısından size esneklik ve dilediğiniz ölçüde bir kontrol sağlayacaktır.

+Shopify’ın hazır e-ticaret sitesi paketlerinden herhangi birini satın aldığınız zaman bir de barındırma, yani hosting için ek bir ücret ödemenize gerek kalmıyor. (Bkz: hosting nedir)

Barındırma hizmeti aldığınız hazır e-ticaret paketine dahil oluyor. Yani sistem, içerisine herşey dahil hazır bir kit olarak satılıyor.

+Shopify ile kurduğunuz hazır e-ticaret sitenizin Türkiye üzerinden gerçekleşecek alışveriler için sunduğu ödeme yöntemleri de var. Buradan bahsettiğim bu ödeme yöntemi olarak sitenize engtegre edebileceğiniz sistemlerin neler olduğunun detayına ulaşabilirsiniz. (Garanti sanal pos, iyzico vs.)

+Hazır e-ticaret sitesi sunmanın dışında Lite paketi var bir de. Fiyatlandırma sayfalarının en altında görebilirisiniz (buradan) Bu paketin fiyatı ise aylık 9 dolar.

Belirtmede fayda var ki;

Lite paketini satın aldığınızda shopify üzerinden hazır alışveriş sitesi oluşturamıyorsunuz. Bu paketi aldığınızda shopify’ın sadece ödeme alma işlevini kullanmak için ödeme yapmış oluyorsunuz.

Yani;

Diyelim ki facebook sayfanız üzerinden bir ürün satmak istiyorsunuz. Ürün tanıtımı facebook sayfanızdan yaptınız, arıdandan da bu linke tıklayarak satın alma yapabilirsiniz diye shopify’ın ödeme alma erkanına (shopify’ın sunduğu sanal pos gişelerine) postansiyel müşterilerinizi yönlendirirsiniz.

İnsanlar da satın alma işlevini shopify üzerinden yaparlar. Yani siz sanal pos olarak shopify’ın alt yapısında sunduğu ödeme alma yöntemlerinin hepsini kullanmış olursunuz bu şekilde. Lite paket sayesinde.

Ya da bir web siteniz vardır (Mesela Squarespace ya da wix ile kurduğunuz bir sitede) ve yine bir ürün satmak istiyorsunuzdur, sitenize ödeme almak için bir sanal pos alt yapısı kuracağınıza, onun yerine Shopfy ile satın al butonunu koyarsınız

Ve postansiyel müşterileriniz de bu butona tıklayarak ödemeyi size shopify üzerinden, daha doğrusu shopify’ın bünyesinde barındırdığı sanal post sistemleri ne ise, hangisini tercih ederse onun üzerinden yapar. Aynı paypal gibi düşünün.

+Shopify hazır e-ticaret sitesi paketleri arasındaki ana farklar, daha doğrusu fiyat ve özellike oluşturan farklar ise şunlar;

Reporting (Raporlama): Eğer profesyonel bir raporlama istiyorsanız, ürün satış raporlamaları, istatistikler vs (müşterilerinizin sitenizde geçirdiği zamana dair tüm veriler) bunun için en az basic shopify hazır e-ticaret site paketi üzeri bir paket kullanmanız gerekmekte.

Gift Cards (İndirim Kuponları Özelliği): Bu özellike ile istediğiniz oranlarda indirim kuponları oluşturabiliyor ve satın alma adımlarına indirim kuponu girilecek bir kısım aktif ediyorsunuz.

Böylece de oluşturduğunuz bir indirim kuponunu herhangi bir potansiyel ziyaretçi satın alma adımlarında inidirim kuponu kısmına girdiğinde, sepetteki toplam miktar sizin o indirim kuponu için belirttiğiniz oranda düşüyor.

Böyle bir işlevi de kullanabilmek için yine “basic shopify” üzerinde bir hazır e-ticaret site paketi kullanmanız gerekli. Basic pakette bu özellik yok yani.

Realtime Carrier Shipping (Eş zamanlı yaklaşık kargo ücretini hesaplama): Bu özellik sitenize postansiyel müşterilerinizin sepete ekledikleri ürünler için tahmini ne kadarlık bir kargo ücreti çıkacağını otomatik olarak (sizin önceden set ettiğiniz ve ayarlamasını yaptığınız en,boy,hacim,ağırlık verilerine göre) hesaplama işlevini kazandırır.

Bu özelliği sitenize kazandırmak isterseniz de en az, en pahalı hazır e-ticaret site paketi olan (Shopify Plus’ı saymıyorum) advanced shopify paketini kullanmanız gerekli.

Staff Accounts (Çalışan Hesapları): Eğer hazır e-ticaret sitenizi bir ekip olarak işletiyorsanız, o zaman da bu özellik ile siteniz üzerinde yetki olarak ekibinizin farklı üyelerine farklı izinler verebiliyorsunuz (hassas verilere erişimi kısıtlamak için oldukça yararlı bir özellik );

“Basic Shopify” planında 2 çalışan hesabına izin verilir; “Shopify” planında 5 ve “Advanced Shopify” planında ise 15.

Point of Sale (Pos): Eğer shofiy’ın sunduğu tüm ödeme alma işlevlerini kullanmak istiyorsanız, basic shofiy hazır e-ticaret site paketinin üzerinde bir paket kullanmanız gerekiyor.

Üstte sıraladığım özelliklerin dışında kalan özelliklerin tamamı Shopify’ın sunduğu hazır e-ticaret sitesi paketlerde ortak.

+Shopify hazır e-ticaret paketlerini aylık olarak (abonelik gibi) satarken, aynı zamanda yıllık ve daha üzeri satın alma seçenekleri de sunuyor ki yıllık satın alımlarda %10, iki yıllık alımlarda ise %20’lik bir indirim sağlıyor hazır e-ticaret sitesi paketlerinde.

+Shopify’ın e-ticaret sitenizin Türkiye içi satışları için 3 tane sanal pos entegreasyonu var. Garanti pos, PayU ve iyzico. Tabi ki bu sanal pos entegrasyonları için hangi pos terminalini kullancaksanız (Örn: Garanti Pos) o zaman o şirkete başvuruda bulunmanız ve sanal pos yetkisi almanız gerekli ki bunun için,

Yani kredi kartı ile shopify ile oluşturduğunuz e-ticaret siteniz üzerinden ödeme almak için bir şirketiniz olması gerekiyor.

Şirketiniz olmalı ki, garanti bankasına garanti pos için başvuru yapabilin. Siz garanti sanal pos’u aldıktan sonra da Shopify’ın garanti pos ile entegrasyonu olduğu için gerekli bilgi alanlarını Shopify üzerinden girdiğinizde garanti sanal pos sitenizde ödeme yöntemi olarak aktif oluyor ve siteniz üzerinden kredi kartı ile yapılan alışverişlerin ücretleri sizin garanti bankası hesabınıza yatıyor.

Tabi bu poslardan birini kullanırsanız da bir de e-ticaret siteniz üzerinden aldığınız ödeme başına shopify’a kullandığınız hazır e-ticaret paketinin seviyesine göre %0.5 ila %2 arasında değişen komisyonlar ödüyorsunuz.

Eğer bunlar dışında, yani 3. parti pos terminalleri dışında (garanti pos gibi) shopify’ın kendi pos terminallerini kullanmak isterseniz de o zaman yine kullandığınız hazır e-ticaret paketi seviyesine ve ülkeye göre siteniz üzerinden yapılan ödemeler üzerinden %3’e varan komisyonları yine shopify’a ödüyorsunuz.

Tabi şu an Türkiye içi ödemelerde Shopify pos terminallerini kullanamıyorsunuz.

Kullanabildğiniz ülkeler ( Avustralya, Kanada, Danimarka, Almanya, Hong Kong, Çin, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Singapur, ispanya, İsveç, İngiltere
ABD)

+Toplamda 8 hazır e-ticaret şablonu sunuyorlar. Bu hazır e-ticaret şablonları da kendi içlerinde 2-3 varyasyona sahip. Tamamı responsive. Yani kullandığınız şablonlar tüm mobil, tablet ve masaüstü cihazların ekran boyutları ne olursa olsun, tam uyum sağlayarak açılacak şekilde tasarlı.

Bir de bu 8 hazır e-ticaret şablonuna ek olarak ücretli şablonlar var. Toplamda 64 tane ve her geçen gün daha da fazlası ekleniyor. Ücretleri de 140 ila 180 dolar arasında değişiyor. Yine bu ücretli şablonlar da tamamen responsive.

+Eğer kodlama biliyorsanız shopify üzerinden kendi temanızı da kodlayabilirsiniz. Eğer sadece HTML – CSS gibi kodlama dillerini biliyorsanız da, yine Shopify şablonları kodlama ile düzenlemeye izin verdiği için, tasarım açısından şablonlara istediğiniz özelleştirmeleri de yapabilirsiniz.

+Aslında sistemleri oldukça basit işliyor.

Öncelikle bir hazır e-ticaret site paketi satın alıyorsunuz. Satın alımdan sonra ise ücretli veya ücretsiz e-ticaret şablonlarından bir tanesini seçiyorsunuz ve siteniz hazır. Bu noktadan sonra da direkt satışa başlayabiliyorsunuz.

Tabi en başta da söylediğim gibi en azından orta seviye bir ingilizceniz olması gerekli. Türkçe panelleri mevcut değil. Panelleri de şu şekilde;

Hazır E-Ticaret Sitesi Shopify Panel

Online E-Ticaret Sitesi Yapma Programı Shopify Panel


Bu panel üzerinden Shopify’ın “Sales Channels” olarak isimlendirdiği sekmeden, yani satış kanalları sekmesinden satış yapacağınız alanların kurulumlarını ve yönetimlerini yapıyorsunuz.

Online Store: Bu sekme direkt hazır e-ticaret sitesi kurup, yönettiğiniz sekme
Facebook: Facebook sayfanıza shopify sekmesi eklemenize olanak tanıyan özelliğin ayarların yapıldığı yer.
Messenger: Facebook messenger üzerinden direkt olarak insanlarla olan birebir iletişimde messenger üzerinden de satış yapmanıza olanak sağlayan sekme. (Sipariş ve gönderim bildirimleri de sağlıyor.)
Buy Button: Direkt satın al butonunu, yani e-ticaret işlevini shopify dışında eğer bir web siteniz (bkz: internet sitesi nasıl kurulur) veya blogunuz (bkz: blog nasıl açılır) varsa, buralara yerleştirmenize olanak tanıyan işlevin yönetildiği sekme.
Amazon: Shopify ürünlerinizi ve Amazon ürün listelemerinizi tek bir yerden yönetmenizi sağlayan sekme.
Ebay: Shopify mağazanızı kullanarak Ebay’deki ürünlerinizi listelemenizi sağlayan sekme.

Instagram satış kanalı da var tabi ki. İnstagram üzerinden yaptığınız satışlar için ödemeleri yine Shopify – instagram entegresyonu sayesinde alabiliyorsunuz.

+İçe aktarma seçenekleri de mevcut. Toplu bir şekilde ürün girişi / yüklemesi yapacaksanız sitenize CSV formatı ile başka bir platformdan shopify hazır e-ticaret sitenize ürün aktarımı yapabiliyorsunuz. Aynı şekilde export / dışa aktarım da yapabiliyorsunuz.

Shopify size bir ürünün çeşitlendirmeli satışında 100 farklı varyasyona kadar izin veriyor.

Yani şöyle; diyelim ki sitenizde ürün olarak bir ayakkabı satıyorsunuz. O ayakkabının ürün satış sayfasında farklı numaralar olarak 100 farklı seçenek sunabilirsiniz. Ayrıca bu 100 farklı numara seçeneğinin her biri için bir de 3 farklı seçenek de sunabilirsiniz. ( mesela 3 farklı renk)

+Ürün isimlerinden ve ürün için kullanılan etiketlerden Shopify otomatik olarak kategoriler oluşturabiliyor. Bu da çok sayıda ürün satışı yapılan e-ticaret siteleri için oldukça faydalı bir özellik.

+Ürün fiyatlarını farklı para birimlerinde de sunabiliyorsunuz. Ancak bu özelliği sadece Shopify’ın Debut isimli ücretsiz şablonu sunuyor. Diğer şablonları için Bold Currency isimli ek bir add-on kullanarak bu işlevi aktif edebiliyorsunuz.

+Hazır e-ticaret sitenizde potansiyel bir müşteri sepete eklediği ürünler olmasına rağmen siteyi terk ettiği zaman, Shopify’ın “terk edilmiş alışveriş sepeti kurtarma” gibi bir fonksiyonu devreye giriyor.

Müşteri siteye tekrar geri döndüğü zaman aynı ürünleri, sepetini nasıl bıraktıysa o şekilde tekrar görüntülüyor. (Üye olmasına veya üye girişi yapmasına gerek yok) Ayrıca otomatik ve manıel olarak, saat aralığını da siz seçerek siteyi terk eden üyelerinize mail de gönderebiliyorsunuz. (Hatırlatıcı mahiyetinde)

+SEO başlıklarınızı, meta açıklamarınızı, her sayfanız / ürün sayfanız için ayrı ayrı istediğiniz gibi girip, düzenleyebiliyorsunuz. Resimleriniz için de alternatif metin, alt yazı ve tanım girebiliyorsunuz.

(Seo, search engine optimization, yani arama motoru optimizasyonu demek. SEO başlığı içeriğinizin Google gibi arama motorlarında yapılan aratma sonuçlarında çıkan başlığı, meta açıklaması ise yine içeriğinizin aratma sonuçlarında, başlığın altında yer alan kısa açıklama kısmıdır.)

301 yönlendirmeleri de yapabiliyorsunuz. İsterseniz spesifik olarak belirttiğiniz sayfaları / içerikleri google indexi dışında da tutabiliyorsunuz.

URL yapılarınızı da siz belirleyebiliyorsunuz ancak Shopify URL yapılarına bazı prefixleri de ekliyor. Mesela bir ürün sayfanız için belirlediğiniz ürün URL adresinin önüne /products/ürün-sayfa-url-yapiniz şeklinde ekleme yapması gibi.

Canonical etiketler ile ilgli bir bilgi bulamadım malesef.

Özellikle e-ticaret siteleri için Canonical etiketler olmazsa olmaz bir özellik. Ancak sanıyorum, e-ticaret siteleri için böylesine önemli bir özelliği kullanıclarının kullanımına sunmayı hazır e-ticaret sitesi satan bir firma düşünmüştür.

+App marketlerinde 3200’ün üzerinde eklentileri var.

App marketlerine buradan ulaşabilirsiniz. Bu da demek oluyor ki e-ticaret siteniz için nerede ise istediğiniz her türlü işleve, fonksiyona eklentiler aracılığı ile de olsa bir cevap, bir çözüm bulabileceksinizdir. Kötü yanı ise bu eklentilerin ücretli olması. Malesef, bazen en basit fonksyionları bile ücretli eklenti kullanarak sitenize entegre edebiliyorsunuz.

+Tabi Türk kullanıcıların Shopify tercih etmelerinin en büyük etklenlerinden bir tanesi de Shopify’ın sağladığı Dropshipping özelliği. Dropshipping’in ne demek olduğu ve bu yöntem ile nasıl para kazanıldığının İnternetten para kazanma başlıklı yazımda detaylıca anlatımım var, oradan öğrenebilirsiniz. Shopify dropshipping için çok geniş çerçevede eklentiler sunuyor. Bu da onu muhtemelen dropshipping için türünün en iyi platformlarından biri yapıyor.

+Raporlarlama yönleri de çok güçlü diyebilirim. İşlevlerinde;

  • satış raporları,
  • müşteri raporları ( müşteri nereden gelmiş, yeni – devamlı müşteri yüzdeleri, sitede geçirdikleri toplam zaman, en son ne zaman bir ürün satın aldıkları vs gibi),
  • pazarlama raporları (müşterileri nereden, nasıl edindiniz tarzı),
  • arama verileri raporları (sitenizde yapılan ürün aratmaları vs.),
  • finans raporları (satış, vergi vs.) terk edilmiş alışveriş sepeti raporları gibi. onlarca, hatta yüzlerce rapor.

+Shopify’ın blog özelliği de mevcut.

Yani hazır alışveriş sitenizin yanında blog içerikleri de yayımlayabilirsiniz ki bu tür pazarlama stratejileri günümüzde e-ticaret siteleri için olmazsa olmazlar arasında.

O yüzden böyle bir özelliğin atlanmamış olması güzel ancak tabi ki blog arayüzü, sağladığı esneklik ve işlevsellik wordpress.org alt yapısının sağladıkları yanında 10 yıllık wordpress tecrübemle söyleyebilirim ki gerçekten hiç bir şey.

Yine de basit seviyede isteklerinizi karşılayacak bir şekilde bu fonksiyonu hazır e-ticaret sitesi platformlarında müşterilerine sunuyorlar.

+Ürünleriniz, daha doğrusu ürün sayfalarınız için AMP özelliği sunuyorlar ancak kötü haber ise yine bu özelliği sitenizde işlevsel hale getirebilmek için ücretli bir eklenti kullanmanız gerekmekte.

+7/24 canlı chat, email ve telefon desteği (sadece bazı ülkeler için ) sunuyorlar. (İngilizce olarak malesef)

+Ürün ve ürün sayfaları için Zoom fonksiyonu, resim galerisi ve video özelliği mevcut. Aynı zamanda müşterileriniz aldıkları ürünler için ürün satış sayfasına yorum / feedback girebiliyor.

+Her hazır e-ticaret sitesi paketlerinde SSL entegrasyonu mevcut tabi ki.

+Müşterileriniz üye olarak veya üye olmadan da siteniz üzerinden alışveriş yapabiliyor. Üye olup, olmadan alışveriş yapma olanağını müşterilerinize sunabiliyorsunuz.

+Kargo ücretlerini ülke bazlı, şehir bazlı, firma bazlı, gün vs olarak ayrı ayrı belirtebiliyor, seçenekler arasına koyabiliyorsunuz.

Eksileri:

Fiyatları gerçekten maliyetli. Yani tamam, e-ticaret işi bir çok özellik ve işlev isteyen yapıda siteler gerektiriyor. Bu tür sitelerin de hazır e-ticaret sitesi olarak sunulması basit bir şey değil,

Pekala karşılığı değerli bir şey olmalı ancak istenilen fiyatlar, daha doğrusu çok basit özellikler için bile ek olarak, eklentiler veya paket sınırlandırmaları üzerinden istenilen fiyatlar bazen, bazı noktalarda ciddi can sıkıcı olabiliyor.

Fiyat politikalarına bir çok noktada getirebileceğim çok katı eleştirilerim var ancak detaya girmeden, genel hatları ile gerçekten mantık dışı fiyat politikaları yönetiliyor demekle yetinerek geçeceğim.

Sattığınız ürünlerde müşteri tarafından belirtilmesi gereken spesifikasyonlar varsa;

Örnek: Baskılı T-Shirt satıyorsunuzdur, müşterinin t-shirt’ün üzerine bastırılmasını istediği fotoğrafı göndermesi için satın alma aşamasında dosya yüklemesi gibi.

Veya mücevherat ile ilgili bir ürün satıyorsunuzdur ve mücevherat ürünün üzerine isim yazılması gerekiyordur ve bunun yazılması için de satın alma adımlarında müşterinin özel bi alana bu bilgiyi girmesi gerekiyordur gibi.

Yani dosya yükle seçeneğinin veyahut bir metin girdisinin yapılacağı bir seçeneği satın alma adımlarına eklemek için ücretli bir başka eklentinin satın alınması ya da kodlama ile yapılması gerekiyor.

Bu fonksiyon temelinde Shopify’da yok. Oysa ki bu tür özelleştirmeler her türlü e-ticaret sitesinin ihtiyaç duyabileceği oldukça basit fonksiyonlar.

Bu tür basit işlevler üzerinden bile para kazanılmaya çalışılması bir wordpress.org kullanıcısı olarak (WordPress alt yapısında bu tür özelleştirmeler çok kolay ve ücretsiz bir şekilde yapılabilinir.) benim gözümde epey düşündürücü görünüyor.

Shopify ile oluşturduğunuz hazır e-ticaret siteniz üzerinden ürün satışlarınızda TL ile birlikte farklı para birimleri üzerinden de satışlar yapma istediğiniz zaman (fiyatlara usd, eur gibi farklı para birimleri de eklemek)

Ve o para biriminin ziyaretçinin ip adresinden nereden sitenizi ziyaret ettiğinin algılanıp, ona göre otomatik olarak gösterilmesi için en az Shopify Plus paketini kullanmanız gerekiyor…

Ki bu paketin aylık fiyatı 2000 dolar. Böyle fonsiyonel ve göreceli olarak basit olan işlevler için bile istenilen fiyatlar gerçekten dudak uçuklatıcı cinsten.

Oysa ki böyle bir işlevi wordpress.org alt yapısı ile inşa edilmiş bir e-ticaret sitesi ile ücretsiz, tek bir eklenti (yama paketi) ile gerçekleştirmeniz mümkün.



Son Söz: Sizin bu hazır site oluşturucuları ile ilgili görüşleriniz nelerdir ? Bu hazır web site şablonu satan firmaların hangilerini test etme, tecrübe etme şansınız oldu?

Sizce fiyat performans ve sunduğu özellikler açısından hangisi daha kullanışlı. Hangisi tercih edilmeli?

Eğer bu görüşlerinizi de yorum kısmında belirtirseniz yazının katma değeri yüksek olur ve ne kadar yüksek olursa da insanlara sağladığı fayda o kadar doyurucu olur diye düşünüyorum. Lütfen tecrübelerinizi paylaşmaktan kaçınmayın.



Umarım Hazır Site Firmaları: En İyi 5 Online Hazır Web Sitesi Programı başlıklı yazımı yararlı bulmuşsunuzdur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal mecralarda paylaşarak gösterebilirsiniz. Bu benim için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Hazır Site Firmaları: Tüm Artıları, Eksileri, Özellikleri ile En İyi 5 Online Hazır Web Sitesi Programı Burak Oran
 

Benzer konular

Reklam

  AdBlock Detected
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.